Képzés, továbbképzés. Milyen képzésre jogosult a köztisztviselő? Jogosult az előmenetelhez szükséges képzésben részt venni. Köteles a központilag vagy.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

Munkaszervezési ismeretek
Az új Munka törvénykönyve elméleti és gyakorlati megközelítésben
Az új Munka Törvénykönyvével kapcsolatos tapasztalatokról
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Munkaszervezési ismeretek
Az Új Munkatörvénykönyv Tervezete
AKTUÁLIS FELADATOK A TANÜGYIGAZGATÁSBAN
A munka törvénykönyvéről szóló évi I. törvény 2013
Az Új Munka Törvénykönyve Gyakorlati Alkalmazás től
Az új Mt. munkaidőre vonatkozó szabályai
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
Az Új Munka Törvénykönyv tervezete II.
A MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE, MEGSZÜNTETÉSE ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉBEN
Rendkívüli munkavégzés Ügyelet és készenlét
2010. december Dudás Katalin
Munkajog és társadalombiztosítási jog II.
Munkaidő és pihenőidő A Munka Törvénykönyve szabályai különös tekintettel a mezőgazdaság sajátosságaira.
Közszolgálati jog Díjazás a közszolgálatban 10. előadás 2013
Közszolgálati jog 1. előadás február 15
Álláshirdetés, pályázat
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Az ügyeleti szabályok től módosult rendelkezései
A fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátás tekintetében.
Munkajogi ismeretek.
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
„Jogszerű? Legyen!- JOGPONT+ Mini Szakmai Konferencia”
Távmunkavégzés Távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet információtechnológiai vagy.
A közszolgálati jogviszony tartalma
A köztisztviselők jogállásáról…
A közszolgálati jogviszony megszűnése, megszüntetése
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Közszolgálati jogviszony létesítése
A kormánytisztviselők jogállásáról szóló évi törvény
A munkaviszony megszüntetése
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
A bedolgozói munkaviszony (jogviszony) fogalma, létesítés szabályai, a munkavégzés helye, a munkáltató utasítás joga, bérezés.
Gyógyszertári üzemvitel A gyógyszertári tevékenységgel, ill. a működésével kapcsolatos szakmai és egyéb üzemviteli ismeretek: Egészségügyi szervek és intézmények.
A munkaidő szabályozása Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd.
A munka- és pihenőidő szabályai XI. Fejezet. Fogalmak 86. § Munkaidő: a munkavégzésre előírt idő, kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a.
P est Megyei Kormányhivatal M unkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének M unkaügyi Felügyelősége Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
2011. ÉVI CV. TÖRVÉNY EGYES MUNKAÜGYI TÁRGYÚ ÉS MÁS KAPCSOLÓDÓ TÖRVÉNYEK JOGHARMONIZÁCIÓS CÉLÚ MÓDOSÍTÁSÁRÓL A Munka Törvénykönyvéről szóló évi XXII.
MUNKAJOG – 10. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
Munkaidő 2. előadás Előadó: dr. Takács Gábor
2012. ÉVI I. TÖRVÉNY A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL A munka díjazása Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság 2012.
Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése.
MUNKAJOGI ALAPISMERETEK – 9. Dr. Csőke Rita Munkajogi alapismeretek, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv.
Jogok és kötelezettségek II.
15. Az eladók foglalkoztatása
MUNKAIDŐ 2. rész.
Nők az új Munka Törvénykönyvében
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
Előadó: dr. Takács Gábor
A munkaidő beosztása a 2003/88/EK irányelv tükrében
Mindennapok munkajoga – 8. Dr. Csőke Rita
Mindennapok munkajoga – 9. Dr. Csőke Rita
Tanuljuk együtt az új Mt-t!
Rehabilitációs járadék,-hozzájárulás
A MUNKAJOG AKTUÁLIS KÉRDÉSEI
Munkaidő 2. előadás.
Munkaügy
Foglalkoztatás a közszférában
Dr. Pál Lajos ügyvéd A munkaidő megszervezése Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete Budapest, november.
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
PIHENŐIDŐK.
A munka díjazása.
A KÖZSZOLGÁLATI TISZTVISELŐK JOGVISZONYA
Előadás másolata:

Képzés, továbbképzés

Milyen képzésre jogosult a köztisztviselő? Jogosult az előmenetelhez szükséges képzésben részt venni. Köteles a központilag vagy a közigazgatási szerv által előírt – képzésben, – továbbképzésben, vagy – átképzésben részt venni.

A továbbképzés költségeit a köztisztviselő megtéríti, ha – A továbbképzést elmulasztja (felróható okból) – Előírt követelményeket nem teljesíti – Fegyelmi büntetés miatti hivatalvesztés esetén. – Ha az áthelyezést a köztisztviselő nem fogadja el, és emiatt a jogviszony megszünik

Ha a képzést a munkáltatónak felróható okból mulasztja el, akkor a továbbképzés költségeit a munkáltató fizeti.

Munkavégzés, pihenőidő Mennyi a köztisztviselő munkaideje? Heti 40 óra, Hétfőtől csütörtökig Pénteken 9-14.

Egyéb szabályok a munkaidőre vonatkoztatva: – A munkaidő ennél rövidebb is lehet, de akkor az illetményt arányosan csökkenteni kell. – A munkaidőt a munkáltatói jogkör gyakorlója legfeljebb négyhavi, illetve tizennyolc heti keretben is meghatározhatja. – A köztisztviselő munkaidő-beosztását a munkáltatói jogkör gyakorlója ettől eltérően is megállapíthatja. – A köztisztviselő napi, illetve heti munkaideje a tizenkét, illetve a negyvennyolc órát nem haladhatja meg. – A heti munkaidő e bekezdésben meghatározott legmagasabb időtartamába az ügyelet teljes tartamát, valamint az ügyeleten kívül elrendelt rendkívüli munkavégzés időtartamát is be kell számolni.

Hogyan kell elrendelni a rendkívüli munkavégzést? Rendkívüli esetben a köztisztviselő a munkaidején felül is köteles munkahelyén munkát végezni, illetőleg meghatározott ideig és helyen a munkavégzésre készen állni. A készenlét teljes időtartamát munkaidőként kell figyelembe venni, ha a munkavégzés időtartama nem mérhető.

Ügyelet esetén a köztisztviselő napi munkaideje legfeljebb huszonnégy óra. A beosztás szerinti munkaidő és a rendkívüli munkavégzés időtartama nem haladhatja meg a tizenkét órát.

Hogyan kell elrendelni a rendkívüli munkavégzést, és mennyi szabadidő jár érte? – A rendkívüli munkavégzést írásban kell elrendelni. – Elrendelésének,nyilvántartásának és elszámolásának rendjét a hivatali szervezet vezetője állapítja meg. – A köztisztviselőt a rendkívüli munkavégzés időtartamával azonos mértékű szabadidő illeti meg

A heti pihenőnapon és munkaszüneti napon végzett munkánál a munkavégzés időtartama kétszeresének megfelelő mértékű szabadidő jár.

FONTOS! – Rendkívüli munkavégzés időtartama évente max 160 óra. – A rendszeresen rendkívüli munkavégzést teljesítőknek évente max. 20 munkanap szabadidő-átalány adható.

Mikor kell kiadni a rendkívüli munkavégzésért járó szabadidőt? - Rendkívüli munkavégzés után legkésőbb 30 napon belül. (Országgyűlési Hivatalban 180 nap.) - vagy meg kell váltani. Megváltás mértéke: kifizetéskori illetményének a szabadidőre járó arányos része.

Vezetőknél itt sincs rendkívüli munkavégzés, nem jár érte plusz szabadság. Munkaközi szünetek: 6 óra után 30 perc, majd 3 óránként 20 perc.

Kirendelés és szabályai Kötelezhető rá, közigazgatási szervek megállapodása alapján. Ha megfelel a képzettsége. Aránytalan sérelemmel nem járhat. 10 munkanappal korábban, írásban tájékoztatni kell (kirendelés, időpont, stb.)

További szabályok Más helység történő kinevezésnél max. 22 munkanap.

Nem rendelhető ki: a nő terhessége megállapításának kezdetétől gyermeke hároméves koráig, b) kiskorú gyermekét egyedül nevelő köztisztviselő, c) tartósan ápolásra szoruló közeli hozzátartozóját gondozó köztisztviselő.

A kirendelés a köztisztviselő közszolgálati jogviszonyát nem érinti. A köztisztviselő a kirendelés időpontjában érvényes illetményére jogosult, de ha a kirendelés helyén kedvezőbb illetményre lenne jogosult, akkor illetményét ennek megfelelően kell megállapítani. Ez van külön és egyéb juttatások tekintetében is. A köztisztviselő illetményét, juttatását, közterheket és egyéb költségeket az új szerv fizeti.

Írásban meg kell határozni: a) a kirendelés helyét, b) a kirendelés időtartamát, c) az illetményt, egyéb juttatást, d) a kirendeléssel felmerült költségeket, e) a munkáltatói jogok gyakorlójának személyét, f) a kirendeléssel kapcsolatos egyéb lényeges kérdéseket.

Kihelyezés A köztisztviselő a – munkáltató feladatainak végrehajtása céljából – másik költségvetési szerv vagy – más jogi személy székhelyén, illetve – telephelyén történő, – eredeti munkakörébe tartozó munkavégzésre is kötelezhető (kihelyezés).

– Tájékoztatás: 10 munkanappal korábban, írásban. – Határozott időtartamra jöhet létre. – A köztisztviselő hozzájárulása nem szükséges. – A kihelyezés aránytalan sérelemmel nem járhat.

FONTOS! Nem helyezhető ki a köztisztviselő, ha a) a korábbi kötelező heti munkaidejéhez képest hosszabb a heti kötelező munkaidő b) Az új munkahely és a lakóhely között - tömegközlekedési eszközzel - történő oda- és visszautazás ideje naponta a két órát, illetve 10 éven aluli gyermeket nevelő köztisztviselő esetében a másfél órát meghaladja.

A kihelyezési tilalmak azonosak a kirendelési tilalmakkal, kivéve ha a köztisztviselő a kihelyezéshez hozzájárul. Írásban kell rendelkezni róla!

Meg kell határozni: a) a kihelyezés helyét, b) a kihelyezés időtartamát, c) a kihelyezéssel kapcsolatos egyéb lényeges kérdéseket. A kihelyezés megszűnik: a) a határozott idő lejártával, b) a határozott idő letelte előtti visszarendeléssel, c) a közszolgálati jogviszony megszűnésével, illetve megszüntetésével.

Szabadság, pihenőidő 25 munkanap alapszabadság. + pótszabadság

A felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselő esetén a pótszabadság mértéke évente a) fogalmazó besorolásnál 3 munkanap, b) tanácsos besorolásnál 5 munkanap, c) vezető-tanácsos besorolásnál 7 munkanap, d) főtanácsos besorolásnál 9 munkanap, e) vezető-főtanácsos besorolásnál 11 munkanap.

Középiskolai végzettségű köztisztviselő esetén a pótszabadság mértéke évente a) előadó besorolásnál 5 munkanap, b) főelőadó besorolásnál 8 munkanap, c) főmunkatárs besorolásnál 10 munkanap.

Vezetők pótszabadsága Osztályvezető 11 főosztályvezető-helyettes 12 Főosztályvezető13 aljegyzőt 11 jegyzőt 12 főjegyzőt 13 munkanap.

Mit köteles ezzel kapcsolatban nyilvántartani a munkáltató? – A köztisztviselők szabadságának kiadásával, és egyéb munkaidő- kedvezményekkel kapcsolatok adatokat.

Ha a köztisztviselő már megkezdett szabadságát megszakítják, mit köteles megtéríteni? A kt. Kárát, költségeit meg kell téríteni. A képviselő testület a rendes szabadság kiadására igazgatási szünetet rendelhet el.