Licensz vizsga Újvidék, Kandidátus: FARKAS ANDOR

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táblázatkezelés Alapok.
Advertisements

Információs függvények
“Hogyan oldunk meg gyorsan egy csomó számítást?”
Microsoft Excel 3. óra Előadó: Jánosik Tamás.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Adatelemzés számítógéppel
Az előadás célja: ALAPISMERETEK elsajátítása n Az informatika az információ elérésével, tárolásával, feldolgozásával és továbbításával foglalkozó tudomány.
Göncziné Kapros Katalin humáninformatika.ektf.hu
Weblap szerkesztés HTML oldal felépítése Nyitó tag Záró tag Nyitó tag Záró tag oldalfej tözs.
Microsoft Excel 2007.
Összeállította: Sallai András
Számítógépes ismeretek 5. óra
Számítástechnika I. 2.konzultáció
Alapműveletek A képletek mindig = egyenlőségjellel kezdődnek!
Műveletek logaritmussal
A táblázatkezelés alapjai 1.
Körlevél készítése.
Matematika II. 5. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Műszaki térinformatika ágazat tavaszi félév.
A szórás típusú egyenlőtlenségi mutatók
Táblázat kezelő programok
Visual Basic for Application (VBA)
Táblázatkezelés-Excel
Táblázatkezelés Microsoft Excel
Alhálózat számítás Osztályok Kezdő Kezdete Vége Alapértelmezett CIDR bitek alhálózati maszk megfelelője A /8 B
Mire jók a tabulátorok? Lehetőséget nyújtanak
Excel: A diagramvarázsló használata
Címsor menüsor ikonsor munkaterület (ikonsor) állapotsor.
CELLACÍMZÉSI MÓDOK A TÁBLÁZATKEZELŐ PROGRAMBAN
A Microsoft Excel Készítette: Rummel Szabolcs elérhetőség:
A számviteli információs rendszer Jellemzők Modellje
Táblázatkezelés Az Excel.
MICROSOFT OFFICE EXCEL. Indítása  Start - Minden program – Microsoft Office – Microsoft Office Excel  Asztalról az ikonjára dupla kattintással.
Táblázat módosítása.
Darupályák tervezésének alapjai
Cellák és tartalmak formázása táblázatkezelő programokban Készítette: Péter Tünde Felkészítő tanár: András Izabella Iskola: Gábor Áron Iskolaközpont,
Zsombori Balázs Neumann János Számítástechnikai SZKI
Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokba
Figyelmeztetés! E program használata fokozottan
Microsoft Excel Általános ismeretek.
Microsoft Excel Függvények VII..
Excel Hivatkozások, függvények használata
Összeállította: Sallai András
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
szakmérnök hallgatók számára
Microsoft Excel 2. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Exponenciális egyenletek
Alapszint 2.  Készíts makrót, ami a kijelölt cellákat egybenyitja, a tartalmat vízszintesen és függőlegesen középre igazítja és 12 pontos betűméretűre.
Függvények.
Táblázatkezelés alapok Ahogyan egy táblázat kinéz B3 AA5.
Az Excel táblázatkezelő
Excel Függvények Páll Boglárka.
4. Feladat (1) Foci VB 2006 Különböző országok taktikái.
Táblázatkezelés.
EXCEL Excel.
Elektronikus tananyag
Turócziné Kiscsatári Nóra
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
Táblázatok.
8. osztály Egyszerű képletek. Első feladat  Adjunk meg egész számokat, majd számítsuk ki az összegüket, különbségüket és hányadosukat.
Függvények.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Táblázatkezelés.
Programozási alapismeretek 8. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 8.2/  További programozási.
Fogalma és típusai. Adatkezelési alapelv: – Egy adatot egy táblázatba csak egyszer viszünk be. – Ha a más cellában is használnunk kell, hivatkozunk az.
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 6.
Másolás és automatikus kitöltés
Táblázatkezelés Képletek és függvények. Képletek A képletek olyan egyenletek, amelyek a munkalapon szereplő értékekkel számításokat hajtanak végre. A.
Házi feladat megoldása
Táblázatkezelés Az Excel.
Előadás másolata:

Licensz vizsga Újvidék, 2015.02.13. Kandidátus: FARKAS ANDOR ÓRATARTÁS Licensz vizsga Újvidék, 2015.02.13. Kandidátus: FARKAS ANDOR

RÁHANGOLÓDÁS AZ ÓRÁRA

RELATÍV ÉS ABSZOLÚT CELLAHIVATKOZÁSOK EXCEL GYAKORLAT

Hivatkozás alapok Egy hivatkozás egy cellának a címe egy képletben. Ennek a cellának a címe C1 Ez alaphelyzetben az oszlop és a sor azonosítóból áll össze és sárga színnel van jelölve Képleteinkben az érték helyére az értéket tartalmazó cella címét beírva hivatkozást hozunk létre.

A hivatkozások használatának 2 praktikus oka van: - Ha nem tudnánk külső cellát igénybe venni egy érték megadásához, akkor minden alkalommal szerkeszteni kellene képletünkön. - Képleteinket másolhatjuk, így azt elég egyszer jól kialakítani, mindenhol a megfelelő cellára fog hivatkozni és másolással mindenhol ugyanolyan hibamentes lesz.

Legtöbbször sok egyforma számítást hajtunk végre excelben, ezért jó ha tudjuk hogyan másoljuk képleteinket.   3 féle hivatkozás áll rendelkezésünkre: relatív abszolút vegyes

Relatív hivatkozás A hivatkozásainkat legtöbbször relatív módon adjuk meg ez az alapbeállítás. Mit is jelent ez? Relatív címzés esetében a táblázatkezelő a hivatkozott celláról nem azt jegyzi meg, hogy melyik oszlop hányadik sorában található, hanem azt, milyen irányba és hány cellányira van attól a cellától, amibe beírtuk.

Másoláskor a hivatkozás címe módosul a másolás irányának megfelelően. Ezzel válik lehetővé, hogy a cella másolásakor a formula az ugyanolyan irányban és távolságra lévő cella tartalmával hajtja végre az előírt műveletet. Töltsük le az etsinfo.tk oldalról a mai gyakorlati anyagot.

Készítsünk egy olyan táblázatot, amely egy zöldségesbolt árumennyiségét tartja nyilván, és a mennyiségből, valamint az egységárból kiszámítja az árukészlet értékét! A D4-es cellában az egységár és mennyiség szorzataként számoljuk ki az összértéket. Ehhez a B4 és a C4 cellák tartalmát kell összeszoroznunk.

A D5-ös cellában a B5 és C5 cellák tartalmának szorzataként alakul ki az eredmény. Ehhez nem kell új képletet beírnunk, csupán a D4 cella kitöltő négyzetének segítségével, lefelé húzással másoljuk a képletet az alatta levő cellákba!

Ha vonszolás után az egér gombját elengedjük, a D oszlop összes cellájában megjelenik a kiszámított eredmény. Kattintsunk a D5, D6, D7 és D8 cellákra! Látható, hogy a képletben azoknak a celláknak a címe átíródott, amelyekre a másolt képletben hivatkoztunk.

A D6-os cellába a képlet már ez: =B6. C6 A D6-os cellába a képlet már ez: =B6*C6. A képlet másolásakor tehát  ugyanúgy a képletet tartalmazó cellától eggyel és kettővel balra levő, de a cellával azonos sorban levő cellák tartalmára hivatkoztunk. Vagyis a hivatkozott cellák egymáshoz viszonyított helyzete másolás közben nem változott meg. Ez a relatív hivatkozás.

2. ABSZOLÚT HIVATKOZÁS Olyan hivatkozási mód, amelyben a képlet másolása után is mindig ugyanarra a cellacímre hivatkozunk. Az abszolút hivatkozás jele az oszlop és a sor száma előtti $ jel. A cím beírása után az F4 funkcióbillentyű megnyomása után a $-jel az oszlop és a sor azonosítója elé íródik.

Tegyük fel, hogy az előbbi zöldséges boltunkban 25 %-os árleszállítást hajtunk végre. Táblázatunkat alakítsuk át a következőképpen!

A 15-ös érték az F1 cellában van, és ezt meg kell tartanom minden új cellában. Ezért a cella tartalmára való kattintás után (aminek hatására beíródik a képletbe az F1 hivatkozás) F4 funkcióbillentyűt nyomok, mire a cellasor és oszlop száma elé $-jelek kerülnek. Ez jelzi, hogy a cella címe másolás közben nem változik meg. Ezek után másoljuk az E4 cella képletét egészen E8-ig!

A leszállított áru új értékét a régi ár és a csökkentett ár különbségeként kapom. Ekkor a másoláshoz relatív hivatkozást kell alkalmazni.

Ha változtatom az árleszállítás értékét, pl Ha változtatom az árleszállítás értékét, pl. 15%-ról 20%-ra, akkor automatikusan megváltoznak a számítási értékek is. Abszolut hivatkozás video film

HÁZI FELADAT

3. VEGYES HIVATKOZÁS A hivatkozás egyik fele relatív, a másik abszolút. Jele vagy csak az oszlop, vagy csak a sor előtti $-jel. Ez azt jelenti, hogy vagy csak a sorra, vagy csak az oszlopra történik abszolút hivatkozás, a másikra pedig relatív. Ez csak akkor érdekes, amikor képletünket függőlegesen és vízszintesen is másolni szeretnénk.

Készítsünk szorzótáblát Készítsünk szorzótáblát! Ehhez a vízszintes sorokba és a függőleges oszlopokba írjuk be 0-10-ig az összeszorzandó számokat! Formázzuk meg a táblázatot!

A szorzótábla kitöltésének elve: A vízszintes sor kitöltésekor (jobbra haladva) a 3. sor celláiban levő számokat szorozzuk végig a B4-es cellában levő számmal. Ha a képleteket lefelé másoljuk, akkor újra a 3. sor celláira kell hivatkoznunk (tehát ez abszolút), de a B oszlop lejjebb levő adataival kell szoroznunk, vagyis itt relatív hivatkozást kell alkalmazni. Mit is fixálunk le? A 3. sort és a B oszlopot.

Ennek megfelelően a C4 cellába a következő képletet írjuk: =C$3. $B4 Ennek megfelelően a C4 cellába a következő képletet írjuk: =C$3*$B4. (A cellára kattintás után addig nyomkodjuk az F4 funkcióbillentyűt, míg a $-jel a megfelelő helyre kerül.) A képlet másolásakor sorra szorozzuk a C, D, E, F... oszlopok 3. sorába írt számokat a B oszlop 4., 5., 6., ... sorába írt számokkal. Írjuk be a képletet, másoljuk vízszintesen, majd függőlegesen, formázzuk, és a következő eredményt kapjuk:

ÖSSZEFOGLALÓ Mit nevezünk cellahivatkozásnak? egy cellának a címe egy képletben Hányféle cellahivatkozást ismersz? relativ, abszolut és vegyes Mi a relatív hivatkozás lényege? másoláskor a hivatkozás címe módosul a másolás irányának megfelelően. Mi az abszolút hivatkozás? olyan hivatkozási mód, amelyben a képlet másolása után is mindig ugyanarra a cellacímre hivatkozunk Mi a vegyeshivatkozás? A hivatkozás egyik fele relatív, a másik abszolút

KÖSZÖNÖM SZÉPEN A FIGYELMET