A kötelezvény olyan írásbeli nyilatkozat, amelynek kiállítója elismeri a kölcsönkapott pénzösszegnek vagy dolognak az átvételét. Ugyanakkor kötelezettséget.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Advertisements

Sportorvosi igazolás érvényessége
Üzleti jog II 5. előadás. Borítékok… 5,6,7,8.  Kérem, egyszerre bontsák ki, és osszák ki a környezetükben a borítékok tartalmát…  Tipizáljuk a borítékok.
Gayár Csilla, pénzügyi menedzser VÁTI Kht. Pécsi Területi Iroda DDOP Utólagos akadálymentesítés (Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz)
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
Pénzügyi alapszámítások
8. Tétel Vállalkozásában lehetősége nyílik alkalmanként foglalkoztatni még egy fodrászt. Határozza meg, hogy mely foglalkoztatási forma keretén belül.
Értékpapírok értékelése és főkönyvi könyvelése
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
Pénzügyi munkakör a tanirodai gyakorlatban
Szja % APEH Sajtótájékoztató dr. Juhász István elnökhelyettes Budapest, szeptember 15.
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
7. Tétel Ahhoz, hogy szalonja teljes körű szolgáltatást nyújtson, szüksége van további szépségápolással foglalkozó szakemberre (fodrász, kozmetikus, masszőr.
TISZTELETTEL ÉS SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM AZ EGYHÁZKERÜLETI PEDAGÓGUS TALÁLKOZÓ VALAMENNYI RÉSZVEVŐJÉT! VALAMENNYI RÉSZVEVŐJÉT!
Tájékoztató Fórum Észak Kelet-Pest Megyei Leader Egyesület 2170 Aszód Pesti út
AZ ÜGYFÉLSZOLGÁLATI ÜGYINTÉZÉSHEZ
Magyar Tannyelvű Alapiskola Felsőpatony SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL TÁJÉKOZTATÁS A PÁLYÁZATRÓL.
Elektronikus kérelem benyújtás
2007. szeptember % Idén több mint 14 milliárd forintot ajánlottak fel az adófizetők.
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Elektronikus dokumentumok
Áfa, bevételi bizonylatok, a vállalkozás tevékenységével szorosan összefüggő kiadási bizonylatok.
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
A VÁLTÓ Pénzügymatematika.
Kérdések és válaszok az iskoláztatási támogatás felfüggesztéséről
Előadók: Tóth Ádám és Molnár Balázs
Zárjuk a 2011-es évet Előadó: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna a kisvállalati adózás szakértője
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Projektzárással kapcsolatos teendők
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
Béren kívüli juttatások Adókedvezmények Adóelőleg Ingatlan.
Személyek joga Jogi személyek.
1. 2 Mi a hitel? 3 Mi a hitel? - válasz A hitel olyan pénzösszeg, amelyet az egyik fél a másiknak egy meghatározott lejáratra ad. A hitel visszafizetése.
Európai Visszatérési Alap évi / évi allokáció szeptember 26.
Európai Menekültügyi Alap évi allokáció szeptember 18.
CSŐDELJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK
Országos Nagyi Könyvtári Napok Jász-Nagykun-Szolnok megyében október Szolnok, július 20.
Középfokú iskolai felvételi eljárás lebonyolításának ütemezése a 2009/2010-es tanévben Papp Brigitta.
Tájékoztató fórum Március 30. Őriszentpéter.
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUM
Iktatás és selejtezés folyamata
Általános iskola első osztály
Tájékoztató egyházi és magánintézmények fenntartóinak
Pályaválasztás Pályaválasztás
Egyszerű ügyiratok.
Az államigazgatási eljárás Az államigazgatási szervek tevékenységét a következőképpen lehet csoportosítani: - külső eljárás vagy hatósági eljárás, -
A betétbiztosítás.
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
A Központi hitelinformációs rendszer bemutatása
Általánosan használt ügyiratok: Az egyszerű ügyiratok tartalmi és formai szempontból egyszerűek, nincsen előírt, kötött alakjuk. Készíthetjük önálló.
Magyar Tannyelvű Alapiskola Felsőpatony SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL TÁJÉKOZTATÁS A PÁLYÁZATRÓL.
TÁMOP / „Új kor új iskola ” Pénzügyi feladatok bemutatása.
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
A évi személyi jövedelemadó- és Tao-bevallások tapasztalatai, valamint kata és kiva jellemzők Komárom-Esztergom megyében Karácsonyi Norbert igazgató.
Formai és stiláris elemei
A KÖZJEGYZŐI FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS.  A közjegyző jogszolgáltató hatósági tevékenysége  Az eljárás kereteit biztosítja  Érdemi igazságszolgáltatást.
Pályázati információs nap Június 15.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Társasház.
A bírósági végrehajtás I.
Közgyógyellátási igazolvány igénylése
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
2016. december 2., EU ETS szakmai konzultációs nap
Segédlet a Főpolgármesteri Hivatal
Diszkontpapírok árfolyam és hozamszámításai
Előadás másolata:

A kötelezvény olyan írásbeli nyilatkozat, amelynek kiállítója elismeri a kölcsönkapott pénzösszegnek vagy dolognak az átvételét. Ugyanakkor kötelezettséget vállal a pénzösszeg visszafizetésére, illetőleg a kapott tárgy vagy szolgáltatás visszaadására. Ha a kötelezvényben nem tűntetik fel a visszaadás időpontját,abban az esetben a kötelezvény „látra” szól, vagyis a pénzösszeget vagy értéktárgyat akkor kell visszaadnia az adósnak, amikor a kötelezvényt (az adóslevelet) a hitelező bemutatja. A kötelezvényt a kötelezettséget vállalkozó állítja ki.

A kötelezvény tartalmazza:  A kötelezvény megnevezését  A hitelező, a szolgáltatást nyújtó nevét, lakcímét  A kölcsönvett értéket, az átvétel módját, időpontját,  A visszaadás elmulasztásának következményeit  Az átvevő aláírását, címét, személyi igazolvány számát.

A pénzről szóló kötelezvényt mondják adóslevélnek A pénzről szóló kötelezvényt mondják adóslevélnek. A kötelezvény egyszerű formája a bon. Általában az elszámolásra felvett pénz bizonylata. A közületek pénztáraiban a bon nem helyettesítheti a pénzt. A kötelezvény írható egyszerű irat- vagy levélformában, de lehet kitöltött nyomtatvány.

Vita esetén a bizonyító eljárást megkönnyíti, ha a kötelezett a géppel írt kötelezvényt két tanú jelenlétében írja alá. Ha a kötelezvény teljes szövegét az adós saját keze írásával írja, nincs szükség a két tanúra. A jogi személynek a bélyegzővel és a cégszerű aláírással vállalják a kötelezettséget, a tanú aláírása nem szükséges. Pl.: 

Kötelezvény ¶ 50.000 Ft-ról, azaz Ötvenezer forintról, melyet Dunai Józseftől (Pécs, Székács út 19. 7624) a mai napon kölcsönkaptam. Kötelezem magam, hogy a ezt összeget két részletben (25-25 ezer forint) két hónapon belül készpénzben visszafizetem. Ennek elmulasztása esetén a hitelező követelését bírói úton érvényesítheti. ¶ Pécs, 2007. október 20. ¶ ¶ ¶ Berta István grafikus Pécs, András utca 16. 7627, sz. i. sz.: 216548 DA

Készítsünk kötelezvényt Készítsünk kötelezvényt! Horváth János gondnok (Kisújszállás, Túrkevei út 48. 5310, sz. i. sz. 123654KI) kötelezi magát arra, hogy a kisújszállási Móricz Zsigmond Gimnáziumban elfoglalt gondnoki szolgálati lakást a munkaviszonya megszűnése után tartozékaival együtt jó állapotban az iskola rendelkezésére bocsátja.

Kötelezvény ¶ Kötelezem magam, hogy a kisújszállási Móricz Zsigmond Gimnáziumban elfoglalt gondnoki szolgálati lakást a munkaviszonyom megszűnése után tartozékaival együtt jó állapotban az iskola rendelkezésére bocsátom. ¶ Kisújszállás, 2007. augusztus 31. ¶ ¶ ¶ Horváth János gondnok Kisújszállás, Túrkevei út 48. 5310, sz. i. sz. 123654KI

A kötelezvény egyszerű formája a bon A kötelezvény egyszerű formája a bon. Többnyire elszámolásra felvett pénz esetében használják. Bon a neve a pénztári forgalomban használt emlékeztető jegyzéknek, amelyet elszámolásra felvett összegekről készítenek. Sem közületi, sem céges pénztárban a bon nem helyettesíti a készpénzt.

B o n ¶ 22. 000 Ft-ról, azaz Huszonkétezer forintról B o n ¶ 22.000 Ft-ról, azaz Huszonkétezer forintról. Ezt az összeget 2007. november 15-én visszafizetem. ¶ Budapest, 2007. október 19. ¶ ¶ ¶ Jáger Krisztina Budapest, VII., Péterfy S. u. 3. Sz. i. sz.: 696561 BD

A meghatalmazás Ebben az okiratban feljogosítjuk a meghatalmazottat, hogy helyettünk, nevünkben a megjelölt ez vagy több ügyben eljárjon. Ez azt jelenti, hogy a meghatalmazott eljárásár magunkra nézve kötelezőnek ismerjük el. A meghatalmazást – a jogkör pontos megjelölésével – a meghatalmazó és a meghatalmazott írja alá. Ha az okirat magánjellegű, akkor tanú aláírása is szükséges.

A meghatalmazásnak tartalmaznia kell:  a Meghatalmazás megnevezést  a meghatalmazott nevét (ki)  az ügyet, amelyben eljárhat (milyen ügyben)  mennyi időre szól a meghatalmazás (mikor)  a meghatalmazott aláírását, címét, sz. i. sz.- át  a keltezést  a meghatalmazó aláírását, lakcímét, sz. i. sz.-át  a jelen lévő tanúk aláírását, címét, sz. i. sz.-át .

A meghatalmazás általában pénzösszeg felvételére, postai küldemények, áruk átvételére, minőségi szemlére, bírósági tárgyaláson való képviseletre, stb. készítünk. Postai küldemény átvételére a meghatalmazást nyomtatványon készítjük. Ebben az esetben szólhat névre: visszavonásig vagy felmutatóra: a megbízást évenként meg kell újítani

Meghatalmazás ¶ Meghatalmazom Réti Olgát, hogy a 2007 Meghatalmazás ¶ Meghatalmazom Réti Olgát, hogy a 2007. november 10-én esedékes munkabéremet helyettem felvegye. ¶ Vác, 2007. október 26. ¶ ¶ ¶ Réti Olga Fehér Gézáné meghatalmazó meghatalmazott Vác, Fő út 2., sz. i. sz. 987456 VC Vác, Petőfi út 4., sz. i. sz. 321456 VC ¶ ¶ ¶ Tanúk: ¶ ¶ ¶ László István Tóth Etelka Vác, Szép út 21., sz. i. sz. 565131 VC Vác, Pesti út 31., sz. i. sz. 112131VA

Készítsünk meghatalmazást Kis Endréné iskolatitkárt (Kistelek, Fehér út 2. sz. i. sz. 346512KE) meghatalmazzuk, hogy az iskolai nyomtatványokat átvegye. Kistelek, 2007. szeptember 4. Meghatalmazó: Kovács János igazgató. Tanúk Nagy János Kistelek, Fürdő út 11., sz. i. sz. 609541AP és Szabó Ilona Kistelek, Templom tér 1., sz. i. sz. 204123AP

Meghatalmazás ¶ Meghatalmazom Kis Endréné iskolatitkárt (Kistelek, Fehér út 2. sz. i. sz. 346512KE), hogy az iskolai nyomtatványokat átvegye. ¶ Kistelek, 2007. szeptember 4. ¶ ¶ ¶ Kovács János Kis Endréné meghatalmazó meghatalmazott ¶ Tanúk ¶ ¶ ¶ Nagy János Szabó Ilona Kistelek Fürdő út 11. Kistelek Templom tér 1. sz. i. sz. 609541AP sz. i. sz. 204123AP

Egyszerű ügyiratok összefoglaló kérdéssora a mellékelt feladatlapon.