Szja és járulék változások 2015.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gondolatok a Cafeteriáról
Advertisements

Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
Köszöntöm a megjelent kollégákat
Béren kívüli és egyéb juttatások a 2014
SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ CSALÁDI JÁRULÉKKEDVEZMÉNY KATA 2014
Tb-Járulékok, szociális hozzájárulási adó
Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának feladatai és lehetőségei a hátrányos helyzetű álláskeresők munkerő-piaci integrációjának elősegítése.
„Első munkahely garancia” központi munkaerő-piaci program Munkáltatói Fórum március Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ.
Béren kívüli jutatások 2012 IVSZ Badak Béla okl.könyvvizsgáló
Béren kívüli és egyéb juttatások 2011-ben
A Rehabilitációs Foglalkoztatás lehetőségei
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
Összeállította: Nagy Imréné főkönyvelő
BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK
Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Workshop
SZJA PÉLDÁK ADÓJÓVÁÍRÁS
Szja-változások Karácsony Imréné szakállamtitkár Pénzügyminisztérium december 3.
Személyi jövedelemadó törvény
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Szociális hozzájárulási adó
A személyi jövedelemadó
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
ADÓZÁS © A LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK 2008-TÓL dr. Laáb Ágnes BME Pénzügyek Tanszék egyetemi docens elérhetőség: telefon: ,
2012. évi adótörvény változások. Béren kívüli juttatások új rendszere: Béren kívüli juttatások esetén az adóteher 30,94 % - = Erzsébet utalvány: havi.
2009. június A személyi jövedelemadó törvény évi évközi változásai Siklósiné Antal Gyöngyi Pénzügyminisztérium Jövedelemadók főosztály.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
SZJA FELADATOK IV. Béren kívüli juttatások Adókedvezmények Adóelőleg
Vagyon-, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem Mezőgazdasági tevékenység adózása az Szja-ban.
Béren kívüli juttatások Adókedvezmények Adóelőleg Ingatlan.
Cafeteria 2011 Dr. Orbán Ildikó.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
ADÓTÖRVÉNYVÁLTOZÁSOK Évi LXXVII tvr.. SZJA ADÓTÁBLA A évtől az összevont adóalapba tartozó jövedelmek esetében a személyi jövedelemadó alapja.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
FOGLALKOZTATÁS BŐVÍTŐ TÁMOGATÁSOK ÉS KEDVEZMÉNYEK ÉV Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, Szombathely Szombathely,
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
Az Európai Unió más tagállamába kiküldött munkavállalók társadalombiztosítási jogállása, közteher-fizetési kötelezettség Széll Zoltánné előadása.
SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ
Személyi jövedelemadó, KATA, cégautóadó változások 2015.
Személyi jövedelemadó 2015
Személyi jövedelemadó 2015
„ TÁMOP B/2. projekt pénzügyi megvalósításának lényeges pontjai” Szombathely, december 15. Készítette: Berényiné Bosch Cecília OFA Kooperáció.
SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ, KATA Kihirdetve: Magyar Közlöny 161. szám november 26., szerda évi LXXIV. törvény.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
Családbarát adórendszer Magyarországon Tamásné Czinege Csilla NAV Adószakmai Ügyekért Felelős Szakmai Helyettes július 5.
Munkáltatói Fórum január Rendes Ágnes Komárom-Esztergom Megyei Adóigazgatóság.
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
Személyi jövedelemadó 2014 Guzmics Zsuzsanna Audit Service Kft. GGI INDEPENDENT MEMBER
Személyi jövedelemadó Összevont adóalap megállapítása Adóalap-kiegészítés 2424 ezer forint éves jövedelemig 0% Éves jövedelem 2424 ezer forintot.
1995. ÉVI CXVII. SZÁMÚ SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
Lényeges változás, hogy a kedvezményes juttatások ismét kapnak egy összevont korlátot évi Ft értékben A kedvezmény összege csökken évhez.
Készítette: dr. Solymár Gabriella osztályvezető A Munkahelyvédelmi akciótervhez kapcsolódó kedvezmények érvényesítése.
1 Személyi jövedelemadóról szóló törvény változásai Pásztorné Szerezlai Márta november 04.
Személyi jövedelemadó 2012 Guzmics Zsuzsanna Audit Service Kft.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
Személyi jövedelemadó 2009 Guzmics Zsuzsanna
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
Az elvárt béremelés végrehajtása esetén igénybe vehető adókedvezmény.
Járulék- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséggel kapcsolatos változások év.
Az első házasok kedvezménye
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Adóváltozások személyi jövedelemadó
Összehasonlító példák
PÉLDÁK.
Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Dr. Kiss Mariann.
Dr. Kiss Mariann Tájékoztatási Főosztály
Járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó 2015.
Előadás másolata:

Szja és járulék változások 2015. Karácsony Imréné

Első házasok kedvezménye Minden olyan pár, ahol legalább az egyik fél első házasságát köti, a házasságkötés hónapját követő hónaptól 24 hónapon keresztül, de legfeljebb a családi kedvezményre való jogosultság megnyíltáig, együttesen jogosultsági hónaponként 31 250 forinttal csökkentheti az adóalapját. Ez havi 5000 forintnyi adót jelent. A kedvezményt a házastársak a családi kedvezményhez hasonlóan – döntésük szerint – az összeg megosztásával közösen érvényesíthetik. A kedvezmény igénybevételének nem akadálya, ha a házasság megkötésekor a házastársak bármelyike már jogosult családi kedvezményre. A kedvezmény a családi kedvezményhez hasonlóan a megfelelő adóelőleg-nyilatkozat megtétele esetén már az előleg levonásánál figyelembe vehető, a házastársak közösen érvényesíthetik.

Családi kedvezmény 2016-tól négy év alatt megduplázódik a két eltartottat nevelők által érvényesíthető családi kedvezmény (azaz 62.500 Ft-ról 125.000 Ft-ra). A kedvezmény a jelenlegi 10 ezer forintról négy év alatt évi 2500 forinttal 2019-re 20 ezer forintra nő. A családi kedvezmény igénybevétel feltételeként tett nyilatkozatban a gyermekek adóazonosító jelét fel kell tüntetni, tehát a gyermek adóazonosító jelének megigényléséről gondoskodni szükséges a családi adókedvezményre vonatkozó 2015. év eleji nyilatkozat leadása előtt. Kiegészül azon kifizetők köre, akiknek a családi kedvezmény (adó- és járulék), illetve a személyi kedvezmény adóelőleg megállapításánál történő figyelembevétele érdekében nyilatkozat adható. Ilyen nyilatkozat ezentúl az adóelőleget megállapító munkáltató mellett a rendszeresen ismétlődő bevételt (pl. tartós megbízás alapján teljesített kifizetést) juttató kifizetőnek is adható.

Béren kívüli juttatások Változott: az éves keretösszeg 200 ezer forint bármilyen „klasszikus” béren kívüli juttatás (pl. Erzsébet-utalvány, iskolakezdési támogatás, az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárba vagy foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe utalt munkáltatói hozzájárulás) esetén, e keret felett további 250 ezer forint erejéig (tehát összesen legfeljebb évi 450 ezer forintig) a SZÉP kártya három zsebébe is biztosítható támogatás – „rekreációs keretösszeg”, az értékhatárt – akár az egyedi, akár az éves keretösszeget vagy az éves rekreációs keretösszeget – meghaladó juttatási értékrész után a közterhet annak a hónapnak a kötelezettségeként kell megállapítani, bevallani, megfizetni, amelyben az értékhatár átlépése megtörtént.

Béren kívüli juttatások Nem változott: a fizetendő közterhek alapja a juttatás értékének 1,19-szerese, az éves keretösszegig fizetendő közteher mértéke az előzőek szerinti alap után 16% személyi jövedelemadó és 14% egészségügyi hozzájárulás, összesen 35,7%, ha a foglalkoztatás csak az év egy részében áll fenn, az éves keretösszeget/rekreációs keretösszeget a foglalkoztatás napjaival arányos (csökkentett) összegben kell megállapítani. az egyes meghatározott juttatás közterhe marad 51,17%, ezt kell megfizetni: ha az adott juttatás meghaladja az adott juttatásra meghatározott egyedi értékhatárt, és/vagy ha a „minden más” juttatás értéke együttesen meghaladja az éves keretösszeget (200 ezer forintot), és/vagy ha a „minden más” juttatás értéke, de legfeljebb az éves keretösszeg (200 ezer forint) a SZÉP kártyára utalt munkáltatói támogatás összegével együtt meghaladja a rekreációs keretösszeget, az évi 450 ezer forintot.

Béren kívüli juttatások Nem változott: a béren kívül juttatásnak minősülő juttatások köre, valamint az egyes juttatásokra meghatározott korlát: üdültetés a munkáltató tulajdonában, vagyonkezelésében levő üdülőben a minimálbér összegét meg nem haladó értékben; munkahelyi étkeztetés havi 12 500 forintot meg nem haladóan; Erzsébet utalvány havi 8000 forintot meg nem haladóan; a SZÉP kártya három „zsebébe” adott munkáltatói támogatás (szálláshely évi 225 ezer forint, vendéglátás évi 150 ezer forint, szabadidő évi 75 ezer forint); helyi utazási bérlet; iskolakezdési támogatás gyermekenként a minimálbér 30 százalékáig; iskolarendszerű képzés költségeinek átvállalása minimálbér két és félszereséig; munkáltatói/foglalkoztatói hozzájárulás az önkéntes nyugdíjpénztárba/ a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe havonta a minimálbér 50 százalékáig, az önkéntes egészség- és/vagy önsegélyező pénztárba havonta a minimálbér 30 százalékáig. önkéntes kölcsönös biztosítópénztárba ún. célzott szolgáltatásra utalt munkáltatói adomány.

Az üzleti biztosítások adókötelezettségét érintő módosítások Változott: Nyugdíjbiztosítás fogalma: négy kockázatot (halál, egészségkárosodás, nyugdíjba vonulás, nyugdíjkorhatár elérése) kötelezően tartalmaznia kell, és ezen kívül a biztosítás más kockázatokra nem terjedhet ki. A biztosító teljesítésére (a biztosított halála esetét kivéve) a szerződés egész tartama alatt a biztosított lehet jogosult. Járadékszolgáltatás esetén a 10 éves idő számításánál a járadékfizetés kezdő napját nem az első biztosítói teljesítéstől (járadékfizetéstől), hanem a szerződés létrejöttének napjától kell számolni. Az állami támogatás minden olyan szerződésre átutalásra kerül, amelyre történt kedvezményre jogosító befizetés, mégpedig a díjfizetéssel arányosan. 2017. december 31-ét követően kifizető által magánszemély javára kötött WL díja (mind a rendszeres díj, mind az eseti díj) – hasonlóan az egyéb, megtakarítási jellegű biztosításokhoz – egyes meghatározott juttatásként visel közterheket.

Egyéb változások A kiküldetési rendelvény fogalma kiegészül, és a jövőben a szükséges adatokat tartalmazó, zárt rendszerben előállított és kezelt elektronikus úton előállított bizonylat is kiküldetési rendelvénynek minősül. Munkaerőkölcsönzés esetén a belföldön bejegyzett kölcsönvevő a magyarországi foglalkoztatással kapcsolatosan felmerülő, a munkáltatót terhelő személyi jövedelemadó kötelezettségeket is teljesítheti a kölcsönbeadó külföldi vállalkozás helyett. Lakáscélú felhasználás fogalma kiegészül a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet szerinti akadálymentesítéssel. Új alapelv jellegű szabály, hogy a magánszemélynek kifejezetten (önálló vagy nem önálló) tevékenység ellenértékeként adott juttatások nem tartozhatnak kedvező adózási megítélés alá (bevételnek nem számító, adómentes vagy kedvezményes adózású juttatások).

Évközi változások Lakáscélú munkáltatói támogatás A vissza nem térítendő lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességével kapcsolatos módosítások (különböző időpontokban módosult, de valamennyi rendelkezést 2014. január 1-jétől lehet alkalmazni) Adómentes az a támogatás is, amelyet korábban lakáscélra felvett hitel törlesztéséhez, visszafizetéséhez ad a munkáltató. A pénzügyi vállalkozástól felvett lakáscélú hitel visszafizetéséhez is lehet adómentesen adni. Abban az esetben is adómentes a támogatás, ha аzt olyan hitel törlesztéséhez, visszafizetéséhez adja а munkáltató, amelynek felhasználásával megszerzett lakás а támogatás folyósításakor már nincs а munkavállaló tulajdonában, de а szerzéssel kapcsolatos hitel törlesztése még terheli а magánszemélyt, A méltányolható lakásigény vizsgálatakor elegendő а lakás szobaszámát vizsgálni, а lakás építési költségének, vételárának nem kell megfelelnie а lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) számú Кorm. rendelet mellékletében meghatározott maximális összegeknek. A lakáscélú hitelhez kapcsolódó más kötelezettségek – például а végrehajtási költség, а késedelmi pótlék – megfizetéséhez is adható vissza nem térítő támogatást.

2015. évi változások Járulékok/szociális hozzájárulási adó Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 6.660 Ft-ról inflációkövető módon 6.930 Ft-ra emelkedik, melynek napi összege így 231 Ft lesz. A részmunkaidőben foglalkoztatott gyedben, gyesben vagy gyetben részesülő munkavállaló után is 100 százalékban veheti igénybe a munkáltató a szociális hozzájárulási adó-kedvezményt. (A kedvezmény az első kettő vagy három (az öt éven keresztül igénybe vehető kedvezmény esetén) évben a bruttó bér 27%-a, a követő év(ek)ben pedig 14.5%.)

Köszönjük a figyelmüket TEL +36 1 376 60 42 FAX +36 1 376 60 43 EMAIL: INFO@TMCFIRST.HU WEB HTTP://WWW.TMCFIRST.HU