Az egészségbiztosítás hatósági felügyelete Az Egészségbiztosítási Felügyelet helye, szerepe és eredményei.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Advertisements

Tatabánya, EHÖSZ konferencia október 24.
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
G M P Dr. Hetényi László.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
1 A biztonságos és gazdaságos gyógyszer és gyógyászati segédeszköz ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló évi XCVIII.
ÖNKORMÁNYZATOK ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
Egészségügyi Jog I.
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
Egészségügy Betegjogok.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
KBSZ STRATÉGIA KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Siófok, április 10. Bajkó Erika kommunikációs vezető.
A gyógyító megelőző intézmények és szolgálatok szakfelügyeletéről szóló 8/1993.(III.31.) NM rendelet módosítása Előkészítők: Dr. Bujdosó László Dr. Tímár.
10. Tétel.
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Állam munkavédelmi feladatai
Egységes egészségügyi információrendszer
Adatvédelmi fogalmak.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
MIHÁLY PÉTER Nemzeti Közlekedési Hatóság
Az orvostechnikai eszközök piacfelügyelete
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Közhiteles nyilvántartások
Fogyasztóvédelmi tapasztalatok a tőkepiacon
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Az orvos szabálysértési felelőssége
Az egészségügyi szakmai felelősségről
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
„Jogszerű? Legyen!- JOGSEGÉLY+ Mini Szakmai Konferencia”
Stratégiai emberi erőforrás gazdálkodás Hajdúnánás Város Önkormányzatánál (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a Hajdúnánási Közös.
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
Az adatvédelem szabályozása
Országos Egészségbiztosítási Pénztár – Egészség, biztonság!
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
A jegyző szakhatósági közreműködése az útügyi, bányafelügyeleti és műszaki biztonsági engedélyezési eljárásokban Gida Attila főosztályvezető-helyettes.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
1 FOGYASZTÓVÉDELMI FÓRUM Tatabánya, március 25.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A közigazgatási eljárás II.
Közigazgatási eljárás III.
Kórházi konszolidációra fordítható pályázati források lehetséges keretrendszere Budapest, november.
Az off-label gyógyszerhasználat és az orvosi felelősség
E-ügyintézés az adózásban 2006.
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
Nagyobb biztonság vagy több adminisztráció? - Górcső alatt a GDPR
BAMKH Hatósági Főosztály
Szakfelügyeleti tapasztalatok
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Új adatvédelmi szabályok – Az EU adatvédelmi rendelete
Előadás másolata:

Az egészségbiztosítás hatósági felügyelete Az Egészségbiztosítási Felügyelet helye, szerepe és eredményei

2 Jogszabályi környezet évi XCVIII. törvény a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszer- forgalmazás általános szabályairól évi CXVI. törvény az egészség- biztosítás hatósági felügyeletéről Új, nagy jelentőségű egészségügyi jogszabályok Értékelés Új kormányhivatal az egészségbiztosítási rendszer hatósági felügyeletére.

3 Az egészségügyi erőtér ÁNTSZ OEP PSZÁF GVH Betegjogi képviselők ESKI Magán- biztosítók Önkéntes egészségpénztárak EüM Egészségbiztosítási Felügyelet Egészségügyi szolgáltatók Gyógyszeripari szereplők

4 Az egészségbiztosítási hatósági felügyeletének célja Az egészségbiztosítás törvényes, zavartalan és magas színvonalú működésének biztosítása A biztosítottak érdekeinek védelme Az egészségügyi szolgáltatások minőségének javítása A gondos, jogszerű és hatékony forrás- felhasználás előmozdítása

5 Az Egészségbiztosítási Felügyelet tevékenysége Rendkívül széles feladat- és tevékenységi kör Biztosítottak panaszainak kivizsgálása Közigazgatási hatósági eljárás keretében deríti fel a jogsértéseket, szerződésszegéseket, illetve megfelelő szankcióval sújtja azokat. Gyógyszerismer- tetéssel kapcsola- tos eljárások Aktualizáltság A gyógyszerismertetésre vonatkozó alaki és tartalmi előírásokkal kapcsolatos hatósági feladatok: nyilvántartás és ellenőrzés. Egyéb hatósági feladatok Rendszerelemzés, minőségfejlesztés Másodfokú eljárás az OEP és az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal által hozott határozatok elleni fellebbezések esetén. Koordinálja a komplex minőségi indikátorrendszer kialakítására irányuló munkát, illetve folyamatos elemzéseket készít.

6 A Felügyelet speciális jogosultságai Információ- gyűjtés, adatkezelés  Személyes adatok kezelése, de megismerni csak addig jogosult, amíg meggyőződik arról, hogy összefügg a vizsgálat tárgyával  Adathordozókról fizikai tükörmásolat készítése Eljárás bárhol, ahol bizonyíték lelhető fel  Az ellenőrzés során bármely helyszínt átkutathat, oda önhatalmúlag, a tulajdonos (birtokos), illetve az ott tartózkodó személyek akarata ellenére beléphet, e célból lezárt területet, épületet, helyiséget felnyithat.

7 A Felügyelet speciális jogosultságai Garanciális korlátok ! Előzetes bírói végzés  Valószínűsíthető, hogy más vizsgálati cselekmény nem vezetne eredményre  Ésszerű megalapozottsággal feltehető, hogy az indítvány szerinti helyszínen a megjelölt jogsértéssel kapcsolatos információforrás fellelhető  Feltételezhető, hogy azt önként nem bocsátanak rendelkezésre vagy felhasználhatatlanná tennék Ügyvédi kommunikáció védelme  Az ügyfél és ügyvédje közötti kommunikáció során, illetve ilyen célból való felhasználás érdekében keletkezett adat vagy az azt rögzítő irat bizonyítékként nem használható fel, illetve nem vizsgálható meg, nem foglalható le, szemle során a birtokos az ilyen irat felmutatására nem kötelezhető.

8 Jogkövetkezmények Összetett szankciórendszer – néhány példa Felszólítás a kötelezettség teljesítésére További jogsértés megtiltása Más szolgáltató kijelölése az ellátásra Pénzbírság – legfeljebb 10 millió Ft Finanszírozási szerződés egészségbiztosító általi felfüggesztése, súlyos esetben felmondása. Etikai eljárás kezdeményezése Felhívás hiányosságok megszüntetésére A jogsértés megállapítása, megszüntetésének elrendelése és további folytatásának megtiltása Pénzbírság - ötszázezer forinttól huszonötmillió forintig Engedély meghatározott időtartamra történő felfüggesztése A támogatással történő rendelés, illetve forgalmazás felfüggesztésének kezdeményezése Egészségügyi ellátás Gyógyszer- ismertetés

9 A továbblépés irányai Egészségbiztosítási reform A többszereplős modell kihívásainak való megfelelés Szervezetfejlesztés A szervezet teljes felépítése Hosszú távú stratégia A hosszú távú tevékenységek erősítése Intézményközi kapcsolatok bővítése Külföldi kapcsolatok, együttműködések elmélyítése Konzultáció szélesítése A piaci szereplőkkel való együttműködés kiszélesítése

10 Az esetek megoszlása a hatósághoz fordulás jellege szerint I.

11 Az esetek megoszlása a hatósághoz fordulás jellege szerint II.

12 Panaszok, bejelentések, tájékoztatások tárgy szerinti megoszlása

13 Panaszok, bejelentések, tájékoztatások érintett terület szerinti megoszlása

14 Megindított eljárások száma

15 Lezárt eljárások eredménye

16 A Felügyelet által lefolytatott másodfokú eljárások eredménye

Budapest, Váci út 30.