Ismerkedjünk tovább a számítógéppel

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alaplap.
Advertisements

A számítógép műszaki, fizikai része
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
Memóriák típusai, jellemzői
A számítógép felépítése
BIOS A BIOS mozaikszó, a Basic Input/Output System rövidítése, magyar fordításban alapvető ki- és bemeneti rendszerként szokták emlegetni.
timor Domini principium scientiæ 1 A hardver 1. rész.
Memória.
A számítógép felépítése
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
Hardver alapok II. 10. osztály.
A számítógépes memória jellemzői
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Belső memóriák tipusai
Alaplapra integrált csatlakozók
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése és működése
a számítógép kézzelfogható részei.
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Memóriák.
A memória.
Számítógép memória jellemzői
Számítógép memória jellemzői
Memóriák típusai, jellemzői
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Memóriák típusai, jellemzői
Készítette : Szente Szilvia Spek Krisztina Felkészítő tanár : Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
A memóriák típusai, jellemzői
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Tematikus fogalomtár FÉLVEZETŐS TÁRAK
MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs.
Hardvereszközök Hardvereszközök I.rész. Hardvereszközök CPU Memóri a Input Háttértárolók Outpu t A számítógép felépítési elve Neumann elvek: 1.Soros utasításvégrehajtás.
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
A mikroszámítógép felépítése
A számítógép teljesítménye
A számítógép elindítása
Neumann János és elvei.
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése
Processzor, alaplap, memória
Számítógép memória jellemzői
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Alaplapra integrált csatlakozók
A számítógép felépítése
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
Az alaplap Készítette: Z.Patrik.
A számítógépek felépítése
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
A számítógép feladatai és felépítése
Készítette:Mohamed Ahmed Azmi 9.A. Random Access Memory Alap tudnivalók a RAM -ról: Írható és olvasható memória. Feladata ideiglenes adatok tárolása,
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
A számítógép modulokból (részegységekből) áll. Az alaplap A részek illesztését megvalósító elem:
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
A BIOS rendszerek Dr. Megyesi Martin. Miről fogok beszélni  Mi is lényegében a BIOS?  Hogyan működik/mit csinál?
Sz&p prof.
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
Memória áramkörök Készítette: Elek Vivien
RAM (Random Access Memory)
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép feladatai és felépítése
Előadás másolata:

Ismerkedjünk tovább a számítógéppel Alaplap és a processzeor

Neumann-elvű számítógépek főbb egységei

A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése. Operatív memória: A számítógép bekapcsolt állapotában tárolja a futó programokat és a programokhoz szükséges adatokat.  Perifériák: Olyan eszközök, amelyek nélkül is működőképes a számítógép, de segítségükkel könnyebb lesz a számítógépek használata.  Háttértárolók: A számítógép kikapcsolt állapotában tárolják a programokat és az adatokat.  Sínrendszer: A számítógépben lévő vezetékek összessége. Ezek gondoskodnak az egyes elemek összeköttetéséről.

Az alaplapokon található elemek processzor foglalata,  memóriahelyek,  egy Flash ROM, amely a BIOS nevű programot tárolja. Ennek a programnak a feladata, hogy bekapcsoláskor megvizsgálja a számítógép részeit, és ha mindent rendben talál, akkor betölti az operációs rendszert. A BIOS a CMOS RAM nevű memóriában lévő adatokkal dolgozik. Itt vannak eltárolva a legalapvetőbb beállításai a számítógépnek. (pontos idő, órajel nagysága, a gép indítási paraméterei stb.)  elem (a gép kikapcsolt állapotában is működő órát és a CMOS RAM-ot látja el energiával),   CMOS RAM (statikus memória),  bővítőkártya foglalatok. 

A központi egység  (processzor, központi feldolgozó egység, vagy az angol kifejezésből jövő rövidítéssel CPU (Central Processing Unit) A számítógép legfontosabb egysége. Feladatai: a műveletek, számítások elvégzése a gép többi egységének irányítása a feldolgozás alatt álló adatok tárolása Jellemzői: Sebesség: Ezt az adatot az órajellel adjuk meg (Herc [Hz). Minél nagyobb ez a szám, annál gyorsabban "dolgozik" a processzor, vagyis annál több műveletet tud végrehajtani egységnyi idő (1 másodperc) alatt. Manapság 3 GHz körül van ez az érték.  Adatméret: Ez a szám azt mutatja meg, hogy hány bitnyi adattal tud egyszerre dolgozni. A mai processzorok leginkább 32, vagy 64 bitesek.  Cache mérete: Cachenek (ejtsd: kes) a CPU-ba épített gyorsító memóriát nevezzük. Feladata, hogy tárolja az aktuálisan, vagy a leggyakrabban használt adatokat. Előnye abban van az operatív memóriához képest, hogy gyorsabb annál, tehát a benne lévő adatokhoz is gyorsabban jut hozzá a processzor.  Magok száma: A gépek teljesítményének növelése érdekében néhány éve kitalálták, hogy nem egy, hanem több különálló részből, úgynevezett magból építik meg a processzorokat. Vagyis igazából nem egy, hanem két, vagy több processzor kerül egy lapkára, ezáltal olyan, mintha több processzor dolgozna egy gépen belül.

Memória Feladata az adattárolás. Két típusa van: a ROM, és a RAM. ROM Read Only Memory (csak olvasható memória)) Ma ez már nem igaz! EEPROM (FLASH ROM): törölhetők, írhatók Feladata: BIOS tárolása (Számítógép alapvető beállításait tartalmazza) Energiaellátás nélkül is megőrzi tartalmát Írása, olvasása lassabb a RAM-nál Random Access Memory (véletlen hozzáférésű memória) Írható és olvasható Operatív memóriaként használjuk, vagyis itt tárolódnak a futó programok és a futáshoz szükséges adatok Energiaellátás nélkül „elfelejti” tartalmát Gyorsabb a ROM-nál (ezért használjuk operatív memóriaként) Ma több GByte kapacitás (DDR 3) EPROM: UV. Fénnyel törölhető tartalom Eeprom

Érdeklődőknek: A déli híd és az északi híd szerepe az alaplapon Az északi és déli hídra együttesen alkotja a chipset-et, amire magyarul lapkakészlet néven is szoktak hivatkozni. A chip lapra integrált áramkört jelent, ezért nevezik lapkának. A lapkakészlet a chipek egy olyan csoportjára vonatkozik tehát, ami a processzor és a perifériák összehangolt kommunikációját szolgálja. A lapkakészlet az alaplapon két egységre tagolódik: az északi híd a memória működését, míg a déli híd a különböző perifériákat, csatlakoztatott eszközöket felügyeli. A mai modern platformoknál az északi híd már nem az alaplapon, hanem a processzorban található.  Forrás: (északi és déli híd) http://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__hardverek__1762464-mit-jelent-az-eszaki-hid-illetve-a-deli-hid-megnevezes-az-alaplapoknal A prezentáció fő forrása: (kép és szöveg többsége) http://www.karinthy.hu/home/informatika/felepites/felepites/hardver.html