Írástörténet Napjainkban divatos metafora a "Gutenberg galaxis" búcsúztatása. A multimédiás kommunikáció, a "digitális írásbeliség" megjelenésével sokan.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hieroglifák.
Advertisements

A május 26-i előadás összefoglalója
Szövegszerkesztési alapismeretek
Mesélő képek Fehér Ágnes FOK III/6.
A társadalmi környezet hatása a gyermekek fejlődésére
Az írás története Az írás előzményei és az írásrendszerek.
Tengeralattjáró győzelmi hírek elmaradása – kilövés
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Az információs forradalom
Az információszerzés.
INFORMATIKA OKTATÁS GYÓGYÁSZAT KÖZLEKEDÉS TÁVKÖZLÉS HADITECHNIKA
INFORMATIKA Kovácsné Lakatos Szilvia.
Metszeti ábrázolás.
Az írás története I. Írásrendszerek Készítette: Urbán Gabriella 2003.
Az írás története I. Írásrendszerek Készítette:Platthy Zsuzsa 2003.
Az írásfajták kialakulása
Prefix egyszerűen Miről is beszélek?. Részlet egy szoba beszélgetéséből.
A számírás története.
Embléma, logotípia, piktogram, címer.
Stílus és jelentés /társalgási stílus, publicisztikai stílus, tudományos-szakmai stílus, hivatalos stílus /
Terézvárosi Nevelési Tanácsadó és Pedagógiai Szakszolgálat
A tárgyas szószerkezet
A szövegszerkesztés alapjai
ÖKOLÁBNYOM Név:Fazekas Réka Bettina
Közösségi portálok használata (etikett,veszélyei)
Az etruszkok Kik ők? Honnan jöttek? Mi jellemző rájuk? Hogyan éltek?
A mai órán az őskor festészetével ismerkedünk meg!
Az ikonikus/képi fordulat
Hogyan nézzen ki az ajánlólevelünk?
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Hogyan tanítsuk meg a számítógépet magyarul? Számítógép és nyelv Varasdi Károly MTA Nyelvtudományi Intézet
AZ ÍRÁS A mezopotámiai ékírás.
AZ ÍRÁS Ókori Hellász írása.
AZ ÍRÁS Ókori Róma írása.
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
A dokumentumrögzítés története:
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Vizuális kommunikáció kiskamaszkorban
A nyelv, mint jelrendszer
Zentai László: Térképészet Térinformatika sáv Térképészet Zentai László Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék
Könyvtártörténet dióhéjban
Szövegszerkesztés Alapfogalmak.
„Reflektorfényben Te állsz”
Az alapvető kommunikáció
A nyelvi jel és jelrendszer
A z ö n g y ó g y í t á s a r k á n u m a
Az egyiptomi írás.
Gondolattérkép Gyarmathy Éva (2001): Gondolatok térképe. In: TaníTani, 2001/ sz. pp: Összeállította: Marton Eszter.
MÉDIAISMERET Közlési rendszerek
"Adjatok egy fix pontot, és kimozdítom a Földet"
Kommunikáció.
Modellek a számítógép megismeréshez Takács Béla
Vigyázat: minden üzenet!
Informatikai alapfogalmak
Információelmélet 8. 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató-
Kiviteli perifériák  Minden jog fenntartva.
A hagyományos és a hagyományos médiumoktól különböző, informatikai eszközöket alkalmazó lehetőségek, azok felhasználása. Czékmány Ilona.
Embléma, logotípia, piktogram, címer. Logotípia LOGÓ: a beszéddel kapcsolatos fogalom, a beszéddel kapcsolatos dologra utal A logó szó valójában az emblémában.
Kép- és film a művészetben, eljárások, irányzatok 1. témakör:
Médiagazdaságtan GSVMG11KNC /II. Alapfogalmak.
METAKOMMUNIKÁCIÓ Vigyázat: minden üzenet!!!. Ismétlés Minden jel, ami önmagán túlmutat, ami önmagánál többre utal. A jelet nem az teszi jellé, aki adja,
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Könyvtártörténet dióhéjban
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
A képzőművészet-terápia
Bevezetés a nyelvtudományba
A nyelv mint jelrendszer
Az informatika alapfogalmai Adatok tárolása Adatok továbbítása
METAKOMMUNIKÁCIÓ. Ismétlés Minden jel, ami önmagán túlmutat, ami önmagánál többre utal. A jelet nem az teszi jellé, aki adja, hanem az, aki „veszi”.
Ősi barlangrajzok.
Előadás másolata:

Írástörténet Napjainkban divatos metafora a "Gutenberg galaxis" búcsúztatása. A multimédiás kommunikáció, a "digitális írásbeliség" megjelenésével sokan az írásos kommunikáció eltűnésétől tartanak. Egyre népszerűbbek a grafikus felületek, a képi jelek, az ikonok. Ismert fogalom a „funkcionális analfabétizmus”.

MIT JELENT?

TALÁN EZT? A szerelem, a csók átrepül minden akadály felett? Ne vallj írásban szerelmet, mert örökre lekötöd magad?

A szó elszáll, az írás megmarad. A feloldás: A szó elszáll, az írás megmarad.

Rajzold le! Az akusztikus vagy vizuális formába öntött dolog hatalmat vagy befolyást, birtoklást jelenthet. A kőkor korábbi szakaszaiból származó rajzok nagyon élethűek, színesek (Altamira, Lascaux), de később az embert és az állatokat egyre stilizáltabb formában, csak pár vonással, a lényegre szorítkozva ábrázolták. Némi túlzással tehát a barlangrajzok az első írásjelek. "Piktográfia", képpel kifejezett beszéd. A kormos faág vagy a festékbe mártott emberi ujj az első írószerszám.

Az elvonatkoztatások... A közmegegyezés alapján a képek fogalmakat is jelölhettek. Egy fa az 'fa', de több fa jele, az már 'az erdő'. Ez a társadalmi, kommunikációs fejlődés az "ideogrammatikus", a fogalomjelölő írás megjelenéséhez vezetett.

Az elvonatkoztatások... Ezek még természetes egységek. Nem rögzítenek hangértéket, nincs akusztikus megkötés. Több társadalom, több nyelvén ugyanazt jelenthetik. Szemléltetve a képírást, vajon mit jelenthet ez a kép? "Ló", "fáradtság"? Az élet gyarapodó tárgyai, jelenségei is "azonosítót" kerestek maguknak. Az összetett dolgok, az elvontabb cselekvések, bonyolultabb jellemvonások gyakorlatilag a képrejtvények sorába tartoznának. Újabb feladat kezdő képíróknak.

Azok a furfangos "írásfeltalálók"! Az idegen szavak is megjeleníthetők az előző módszerrel. Ez egy görög eredetű szó. De másképp is fejlődhet az írás: a szavakat elemekre bontjuk fel: szótagokra, betűkre. Így jóval nagyobb variációban állnak rendelkezésre. Azt az írásfajtát, amikor egy-egy rajzjegy már csak egy-egy szótagot jelöl, szótagírásnak, amikor egy-egy ábra egy-egy hangot érzékeltet, betűírásnak nevezzük. Ezekkel a kategóriákkal már leírhatjuk a fő fejlődési irányokat.

Megoldások: (1) hasonló (2) "agyafúrt" (3) dialóg

Csoportosítási lehetőségek, szempontok A vizualitás, elvonatkoztatás és a beszéd akusztikus jelenségéhez való kapcsolódás szintjén a következő írásfajtákat különböztethetjük meg: Képírás Fogalomírás Szóírás Szótagírás Hangírás Az íráshoz használt anyagok (felület) szerint is lehet csoportosítani: kő, fa (bambusz), csont, bőr, papirusz, papír a legismertebbek. Az eszközök és festékanyagok is sokfélék: emberi ujj, fadarab, fa-, csont- és fémpálcikák, toll és fémtoll (hegy), ecset - növényi és ásványi festékek, korom stb.

Ez a "szöveg" egy indián történet képekben elmesélve.

Tizenöt férfi elindult nyomot keresni két napon át Tizenöt férfi elindult nyomot keresni két napon át. Mikor megpihentek, folyót pillantottak meg. Útjukat csónakon folytatták tovább. Háborús idők jártak, nagy ínség uralkodott. Sokan közülük megbetegedtek és meghaltak. Mikor újra megpihentek, három napig egy helyben voltak, majd megpillantottak egy tanácsadót, aki azt mondta nekik, hogy kössenek békét. Meg is tették, és ellenségeikkel elszívták a békepipát.