Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az írás története Az írás előzményei és az írásrendszerek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az írás története Az írás előzményei és az írásrendszerek."— Előadás másolata:

1 Az írás története Az írás előzményei és az írásrendszerek.

2 Mi az írás? Nyelvileg kifejezett gondolatok rögzítésére szolgáló kisebb-nagyobb emberi közösségek által elfogadott egyezményes grafikai jelek rendszere.

3 Az írás előzményei 1. A tulajdonjegy 2. A rováspálca 3. A hírvivőbot
4. A csomójelek 5. A kagylófüzérek 6. A barlangrajzok Első témakör

4 AZ ÍRÁS ELŐZMÉNYEI 1. A tulajdonjegy
a jószágok megjelölésére használt jel, „billog”.

5 2. A rováspálca Értékek nyilvántartására használták

6 3. A hírvivő bot - üzenet felidézését segítő eszköz, vagy térkép a hírvivő számára - „véres kard”

7 4. A csomójelek számadatokra emlékeztető eszköz
kínaiak, inkák, Nyugat-Afrika, Salamon-szigetek őslakói „csomó a zsebkendőn rózsafüzér” inka: kipu (quipu) zsinór színe a tárgyat jelezte, (pl. sárga az arannyal, zöld a gabonával kacsolatos adatokat, a mellékfonalak a számadatokat tartalmazták, 10-e számrendszerben, Az összefogott szálak száma a helyiértéket jelentette: 1 szálra kötött csomók: egyesek, kettőt összefogva százasok, stb.

8 5. A kagylófüzér -”arokó”
- a kagylók számából, helyzetéből olvasható az üzenet tartalma - Nyugat-Afrika, Guineai-öböl lakói, Észak-Amerika irokézek 6 kagyló szerelmi vallomást, 1 kagyló tagadó választ, 2 kagyló egymásnak háttal ellenségeskedést, 2 kagyló szembe barátságot jelentett. Ny-nigériai joruba néger üzenet: 4 kauri-kagyló, 2 nádcsomó, egy gyümölcshéjből álló arokó jelentése: ‘A családapa betegsége súlyosbodik, állapota egyre rosszabb.’ Irokézek: fehér békét, vörös háborút, fekete veszélyt jelentett.

9 KÉPTÁR A delaware indiánok wampumöve
Kagylókbók szőtt öv, az indiánok a barátsági szerződés megkötése után ajándékozták a telepeseknek.(1682.) Már nemcsak kagylófüzér. Emberalakok vagy a békepipa rajzát beleszőtték az övbe. Itt: a kalapos a fehér embert, a fedetlen fejű az indiánt, a kézfogás a szerződés megpecsételése. Az ábrázolás már a képírás felé mutat.

10 6. A barlangrajzok - funkciója: ismeretátadás rítuálék formájában
-keletkezés: 30ezertől - funkciója: ismeretátadás rítuálék formájában -Mas d’ Azili kavicsok Az első barlang felfedezése: 1879-ben Marcelino de Sautuola (sp. régész, festőművész) nevéhez fűződik Santander közelében az altamirai barlangban találta. (A történet szerint a kislánya.) Hamisítványnak tartotta a tudós világ. Az 1890-es években a dél-franciaországi partvidék barlangjaiban is hasonlókat találtak: Lasceaux Ábrák Ld még Varga oldal.

11 Az írásrendszerek fejlődése
A képírás A fogalomírás A szó- és szótagírás A betűírás Második témakör

12 A képírás - természethű, konkrét tárgyak leegyszerűsített képe (piktogram) - jelentése: szó, vagy mondat - bármely nyelven olvasható

13 KÉPTÁR Képírások balra fent: egy bölény felöklelte a törzsfőnököt
lent: békekötés (kalapos a fehér ember) első három kép a dakota indiánok "Téli krónikájából". Jobbra lent: egyiptomi képírásjel fogalomírás-elemkekkel: hórusz sólyom a király pórázon tart egy legyőzött szíriai országot a képen egy ovális rajz, asszír férfifejjel; uralkodik a szíriai ország felett; a sólyom 6 lótuszvirágon ül: hatezer hadifoglyot ejtett. Alul a szigony valószínúleg az ország nevét jelenti, a téglalap a hullámvonalakkal: az ország tenger mellett terül el. Mindkettő Szíriára utal.

14 ? ? A fogalomírás - Jelei: képek,
- jelentés: elsődleges jelentésen túl más összefüggés: elvont fogalom, név, földrajzi név, stb., értelmezése már társadalmi megegyezést feltételez, de bármely nyelven olvasható. Nap jele nemcsak égitestet jelöl, hanem= meleg, nap mint ‘naptári egység’ ? ?

15 KÉPTÁR Fogalomjelek

16 A szó és szótagírás - a jelek egy-egy hangzócsoportot képviselnek (összekapcsolódik a jel és a hangalak) - hosszabb szavakat egyszótagú szavakat egymás mellé sorakoztatva írják.

17 Képrejtvény = szóírás sás kacsa patkó vályog = Sáskacsapat kóvályog

18 KÉPTÁR Azték szótagírás
„teocaltlan”= templomosok balra: lent ajak =te-nt-li jobbra: lábnyomok = o-tli fölötte: ház= cal-li jobbra ettől: fogak= tlan-tli

19 A betűírás - A szójelek kezdőhangzóit olvasták össze: akrofónia.
- A jel már csak egy hangértéket képvisel, - nyelvhez kötött, - kevés jellel korlátlan számú fogalom rögzíthető.


Letölteni ppt "Az írás története Az írás előzményei és az írásrendszerek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések