Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tárgyas szószerkezet

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tárgyas szószerkezet"— Előadás másolata:

1 A tárgyas szószerkezet
Emlékleztető: Mi a különbség az egyszerű és az összetett mondat között? Hogyan csoportosítjuk az egyszerű mondatokat? Gyakorlás: Televíziónk tízéves lett. A testvéreim szeretik nézni Öcsi a mesefilmeket falja.

2 Kérdezz a kiemelt mondatrészekre a példa alapján!
Bocsánatot kértek  bocsánatot  ez a tárgy. A tévések gyerekeket akartak válogatni. Fiúkat és lányokat kerestek. Őt választják. Tortát sütöttek. A tudást nem lehet ajándékba kapni. Kéz kezet mos. Nem szeretem a tökfőzeléket. Olvasd el a kötelező olvasmányokat!

3 A tárgy az a bővítmény, amelyre a cselekvés irányul, vagy amely a cselekvés eredményeképp létrejön. (Pl. Zavarják az órát. Tortát sütöttek.) A tárgy jelölése elemzéskor: , Ábrázoláskor: T A tárgy nyelvi kifejezőeszköze: - -t tárgyrag (almát, szépet, egyet, minket) - tárgyrag nélküli alak (névmás v. főnévi igenév) Kérdése: Kit? Mit? Kiket? Miket? Milyet? Mennyit? + az igével v. igenévvel kifejezett mondatrész Tárgyas szószerkezet (szintagma) = T + igével, igenévvel kifejezett mondatrész

4

5

6 Halmozott tárgy: Kati kenyeret és tejet vesz. Kati szeret sütni, főzni, takarítani. Alárendelt tárgy: Kati szeret süteményt sütni. (A süteményt sütő Kati dalol. Kati süteményt sütve dalol)


Letölteni ppt "A tárgyas szószerkezet"

Hasonló előadás


Google Hirdetések