Ember és környezetének viszonya

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A környezetszennyezés forrásai
Advertisements

A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
Innováció II. Rákóczi Ferenc Szakközép –és Szakiskola Kisvárda.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
A környezetvédelem intézményrendszere
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS és A FÖLD ELTARTÓKÉPESSÉGE
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
Napocska Napköziotthon
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
Minőségbiztosítás. A minőségügy A minőségügy alapjai A minőséget meghatározó tényezők A minőségrendszer Minőségrendszer felépítése Tanúsítás.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Környezeti hatásvizsgálat (1.) Alapfogalmak, a KHV helye és szerepe a környezet vizsgálatok rendszerében Biomonitoring/9. Dr. Kárász Imre egyetemi tanár.
A környezetvédelem története és alapfogalmai
A környezetjog elvei.
Természeti erőforrások védelme
Tartalmi keretek (3) PTE TTK Környezettudományi Intézet II.A környezetközpontú vállalatvezetés rendszere, gyakorlata Környezetközpontú vállalatvezetés.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
6. téma A környezettudomány a tudományok rendszerében
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
EU szabályozás SZENNYEZETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ UNIÓS JOGSZABÁLYOK.
Környezetjogi alapelvek
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Fenntarthatóság és káoszelmélet
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Környezetgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közoktatás-fejlesztési törekvései
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globalizáció és környezeti problémák
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Az EU energiapolitikája, az energiaellátás biztonságossága, környezetvédelmi politikája.
Az EU energiapolitikája, az energiaellátás biztonságossága, környezetvédelmi politikája.
Bevezetés a természet- és környezetvédelembe dr. Munkácsy Béla adjunktus Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék I. emelet 419.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
A fenntartható fejlődés fogalma, alapelemei, európai célkitűzései Nágel Ágnes JK1XC9 Klímaváltozás gyakorlat őszi szemeszter.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Környezetvédelem Az EU környezetpolitikája
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
BME VBK tájékoztató 1.
Előadás másolata:

Ember és környezetének viszonya

környezeti alapprobléma környezetvédelem Társadalmi tevékenységi rendszer Cselekvési színterei Fontosabb tevékenységi területei Környezetgazdálkodás Természetvédelem Tájvédelem Környezet-egészségtan Települési környezet védelme

A környezetvédelem szakterületei Talajvédelem Vízvédelem Levegővédelem Élővilág-védelem Környezetvédelem Sugárvédelem Zaj + rezgésvédelem Hulladékgazdálkodás

A tudományok szerepe a környezetvédelemben Környezettudomány szintetizáló tudomány, amely magában foglalja természettudományokat és társadalomtudományokat valamint statisztikát, üzlet és gazdálkodási ismereteket, jogot, etikát, filozófiát és vallást.

Környezetvédelem alapelvei Megkönnyítik a tisztánlátást Hozzásegítenek bennünket a helyes döntésekhez. Funkciójuk: iránymutatás az alapvető kérdésekben

Az egzakt megismerés elve A környezet állapotának és állapotváltozásainak megítélése egzakt paraméterekkel. Környezeti monitoring Szükséges és elegendő elv Műholdak Meteorológiai hálózatok

Az élet tiszteletének és védelmének elve A károk megelőzésének és megszüntetésének elve Az adott tevékenység még nem kezdődött el KHV elvégzése Az adott tevékenység folyamatban van Állapotfelmérés (KV-i szempontú) Az adott tevékenység eredményeképpen bekövetkezett a kár.

Az elővigyázatosság elve Az alkalmazkodás elve A visszaforgatás elve Újrafelhasználás (re-use) Közvetlen visszaforgatás (direct recycling) Közvetett visszaforgatás (indirect recycling) A takarékosság elve Az elővigyázatosság elve Az alkalmazkodás elve

A harmonikus (fenntartható) fejlődés/fejlesztés elve Fejlődés fenntarthatósága A környezetvédelem tervszerű alakításának elve Környezetpolitika, KV-i programok Az állami felelősség és kötelezettségvállalás elve Az állam értékelje a KV-t saját, állami érdekként; Az állam a KV-i tevékenységek legfőbb irányítója; KV-i kutatások irányítása, koordinálása; Nemzetközi együttműködésekben való tényleges közreműködés;

Az egyéni és kollektív társadalmi részvétel elve Az együttműködés elve A nemzetközi együttműködés elve Az életminőség javításának elve A távlati gondolkodás elve Az információk szabad áramlásának elve A környezeti nevelés-oktatás kiszélesítésének és magasabb szintre emelésének elve

Környezetvédelmi politika az EU-ban Célkitűzések a környezet minőségének megőrzése, védelme és javítása a természeti erőforrások ésszerű, körültekintő felhasználása az emberi egészség védelme a környezeti problémák elkerülése érdekében nemzetközi intézkedések ösztönzése

Az EK-Szerződésben megfogalmazott alapelvek Magas szintű környezetvédelem elve Elővigyázatosság elve A „szennyező fizet” elv Integrálás alapelve Szubszidiaritás elve Partnerség elve

Környezetvédelmi cselekvési programok A 2001-2010 hatodik cselekvési program Kiemelt területei: éghajlatváltozás természeti és biológiai sokféleség megőrzése környezet-, és egészségvédelem, humánegészségügy fenntartható erőforrás-használat és hulladékgazdálkodás A változást segítő környezetpolitikai eszközök

A teljes uniós környezeti joganyag mintegy 300 rendeletből, irányelvből, határozatból és ajánlásból áll. Környezeti hatásvizsgálat Környezeti információk

Az élővilág pusztításának formái nem szennyezés útján Erdőirtások Amazonas menti őserdő

Túlhalászás mellékes kihalászás

Túllegeltetés

Túlnépesedés, mint környezetpusztító tényező Ökológiai lábnyom Gyermekvállalást befolyásoló tényezők Fejlődő országok népesedése „Állj meg kettőnél!” Egygyermekes családmodell Magyar demográfia

A világ népessége országokra lebontva, millió főben