TECHNIKA ÉS TECHNOLÓGIA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alternatív energiaforrások
Advertisements

VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
DIÁKKONFERENCIA 10.D Miskolc, 2014.május 4.
A kétütemű befecskendezéses (DITECH)motor
GÉP - MUNKA – ENERGIA - TELJESÍTMÉNY
GÉP - MUNKA – ENERGIA - TELJESÍTMÉNY
Energia a középpontban
Mechanikai munka munka erő elmozdulás (út) a munka mértékegysége m m
Készítette: Birghoffer Péter
Hybrid autók A projektünk témája az autók és a környezetvédelem, közelebbről a hibrid autók.
 Hibrid rendszernek azt a megoldást nevezzük, melynek során a meghajtáshoz szükséges energiát két vagy több, különböző elven működő erőforrásból nyerik.
Transzformátor.
Négyütemű szikragyújtásos motor Štvordobý zážihový motor
Energia témakör tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A legelterjedtebb energiahordozók.
Megújuló energiák Készítette: Szűcs Norbert
Megy a gőzös, megy a gőzös….
Megújuló energiaforrások.
Hőtan BMEGEENATMH 4. Gázkörfolyamatok.
Hőtan BMEGEENATMH 4. Gázkörfolyamatok.
Készítette: Kökény Dániel Fizika előadás.
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Otto motor.
Belsőégésű motorok Agócs Roland F7D
Tantárgy: Energia gazdálkodás Készítette: Bratu Gréta
A KETTŐS FORRADALOM AZ IPARI FORRADALOM GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI
A fordista termelési rendszer
Rögvest kezdünk MÁMI_05.
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az ipari forradalom Anglia a XVIII.sz. végén.
Készítette: Pordán Ivett és Raffai Renáta
James Watt
Világunk egyik globális környezeti problémája a levegőszennyezésből adódó üvegházhatás és felmelegedés. A személygépkocsikból áradó gázok is felelősek.
Megújuló energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
Eördögh Balázs Pozsonyi Miklós.
DIÁKKONFERENCIA 10.A Miskolc, június 5.
Hegeszthetőség és hegesztett kötések vizsgálata
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Fékberendezések I csoportosítás, dobfékek
Rögvest kezdünk ÁMI_08.
Ipari forradalom.
Hőtan BMEGEENATMH 4. Gázkörfolyamatok.
James Watt Verebes Erika 10. a.
Készítette: Csala Flórián
Készítette: Kovács Adrienn
Egészítse ki a megfelelő szóval a mondatokat:
Élete és munkássága Január 19-én született egy skóciai kikötőben -Előkelő családból származott, jó nevelésben részesült -Jó érzéke volt a matematikához.
A szerszámot érő igénybevételek alapján a megmunkálási technológiák csoportosítása Hidegalakítás Melegalakítás- és fémöntés Forgácsolás Műanyag alakítás.
Az alternatív energia felhasználása
A LEVEGŐ FELHASZNÁLÁSA,SZENNYEZÉSE
Műszaki és informatikai nevelés 5. osztály
A belsőégésű motor A gőzgép hátrányai: Nagy méret Külső kazán
A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A vegyészek és vegyészmérnökök számos találmánya és fejlesztése az energiaszolgáltatás és a szállítás területén.
James Watt Lvomszki Fanni 10/b.
4. Energiaátalakitó folyamatok és gépek
Szélenergia.
MIÉRT A TEXTIIPAR?. EREDETI TŐKEFELHALMOZÁS.
James Watt.
A második ipari forradalom (1850--)
Nikola Tesla és Guglielmo Marconi találmányának összehasonlítása Készítette: Káldi Laura, Bujdosó Bianka.
Villamos rendszerek környezeti hatásai 1. előadás Tamus Zoltán Ádám Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések.
Az ipari forradalom Anglia a XVIII. sz. végén. A demográfiai előfeltétel és következménye.
A reform kortól napjainkig „torpedó” Válassz a koordináta pontok közül! Készítette: Balázs András ABCDE A találatot harsonaszó jelzi. Következik.
Technikai Találmányok BEMUTATÓ ALCÍMEBEMUTATÓ ALCÍME.
Kiss Bettina Hosszú Norbert
GÉP - MUNKA – ENERGIA - TELJESÍTMÉNY
Az energetika Ismétlés.
Négyütemű belsőégésű motor működése
Előadás másolata:

TECHNIKA ÉS TECHNOLÓGIA

Bevezetés Melyek az első gépek? Min alapszik a gépek működése? Ma megtudunk többet a technika és a technológia fogalmáról és a gépek és szerkezetek fogalmáról.

RÉGI SZERSZÁMOK Tudjátok-e, hogy a legrégebbi szerszámokat az ősemberek szerkesztették? Ezek az: -emelő; -lejtő; -gömb; -ék; -henger; -kerék.

A technika fejlődése 6000 évvel ezelőtt az ember kőből, szaruból, csontból, bőrből és fából készítette a tárgyakat. Később a tűz segítségével érceket olvasztottak, fémeket munkáltak meg (vas, bronz), ebből készítettek tárgyakat (szerszám, fegyver). A 19. sz. jelennek csak meg a szintetikus anyagok. A technológia fejlődése jelentősen megváltoztatja az életünket. A kerék felfedezése után vízimalom és szélmalom készül, amely energiát szolgáltat a munkához. A technika alkalmazza a természet törvényeit: az emelő, az ék, a lejtő, a henger, a gömb, a kerék elvét. (fizika) A korszerű gépek alkalmazzák ezeket az egyszerű gépeket.

James Watt James Watt (1736. január 19. – 1819. augusztus 25.) skót feltaláló és mérnök, aki a gőzgép fejlesztésével lényegesen hozzájárult az ipari forradalomhoz

James Watt Thomas Newcomen gőzgépe 1763-ban egy Newcomen-tűzgép modelljét kellett bemutatási célra üzemképessé tennie. Ez egy életre eldöntötte sorsát, mert tökéletesebb gőzgépet akart építeni. Ez azonban csak jóval később, 1785-ben sikerült neki. Thomas Newcomen gőzgépe

James Watt 1765-ben feltalálta a gőzsűrítőt (kondenzátort) és nem sokkal később a hengert mind a két végén födéllel lezárva a kettős hatású expanziós gőzgépet. 1769-ben Watt szabadal-maztatta a gőzgépet. 1775-ben sikerült elkészítenie a gép legfontosabb alkatrészét, a gőzhengert, amely valóban működött, úgyhogy a gyár megépíthette az első gőzgépet, s egy évre rá már kettőt. A gépek jól dolgoztak, s erre már mások is felfigyeltek; így ezután a gyár hamarosan felkészült a gépek tömeges gyártására . Gőzgép működés közben Newcomen-tűzgép

James Watt A gőzgép feltalálása forradalmasította az ipart. A gőzgép működtette a mozdonyok kerekeit, a hajócsavart, a gyárakban a gépeket. A gőzgéphez tüzelőanyag kellett, új bányák nyíltak, a szén szállításához szállítógépek kelletek, s ez így a közlekedés és a közlekedési eszközök fejlődéséhez vezetett.

Nikolaus August Otto Nicolaus August Otto német feltaláló szerkesztette meg 1876-ban az első négyütemű belső égésű motort, amely az azóta gyártott motorok őse. Vankel kőr: 1.szívás; 2.sűrítés; 3.égés; 4.kipufogás. Otto kőr

Amikor autómotorról beszélünk, akkor a négyütemű motorra gondolunk, amely az üzemanyag égését változtatja át mozgássá. A benzinmotor és a dízelmotor közötti különbség az üzemanyag fajtájában és gyújtási módjában van.

Rudolf Diesel Рудолф Дизел A 20. század elején Rudolf Diesel megszerkesztette a dízelüzemanyaggal (naftával) működő dízelmotort. A dízelmotor belsőégésű motor, amely naftával működik. Рудолф Дизел Rudolf Diesel Működési elve Dízel motor

Az Otto és a Dízel motor közti különbség Рудолф Дизел Üzemanyag befecskendező A dízelmotor jellemzője, hogy a henger belsejében nincs gyújtógyertya, hanem az összesűrített levegőnek olyan nagy a hőfoka, hogy az üzemanyag befecskendezésekor begyullad az üzemanyag. A hengerben a nyomás és a hő nagyobb mint a benzinmotornál. Az Otto és a Dízel motor közti különbség

Wright testvérek A Wright testvérek a benzinmotor segítségével elkészítik az első működő repülőgépet.

Wright testvérek Wright Orvil Wright Vilbur

Nikola Tesla Mivel a gépek működtetéséhez több energiára volt szükség, új energiaforrások után kutattak. A folyók vizének energiáját használják fel nagy turbinák működtetésére. A víz ráesik a turbina lapátjaira, amely így forogni kezd, és a turbina tengelye működteti a generátort, amely villamos energiát termel. Tesla vezette el ezt az áramot a lakóházakig távvezetékek segítségével. Váltóáram termelése Generátor - váltóáramú

Nikola Tesla Nikola Tesla legfontosabb találmányai: Monofázisú és polifázisú váltóáram előállítása (huzalos) Asinkron motor Tesla transformátor Forgó mágneses tér; Szinkron motor;

Аutomatizált termelés A termelőgépek egyre korszerűbbek lesznek, a gépeket elektronikus berendezések vezérlik és ellenőrzik, emberi közreműködés nélkül. Ezt nevezik automatizált termelésnek.

Аutomatizált gépek A gépek lassan robottá alakulnak és önállóan végeznek meghatározott munkafolyamatokat. Az ember szerepe a programozásra, ellenőrzésre és karbantartásra korlátozódik.

Gépek és szerkezetek Ha jól megnézünk egy biciklit, autót, kombájnt, fúrógépet, megállapíthatjuk, hogy mindegyik több hasonló vagy azonos részből – gépelemből áll. Ezeket a gépelemeket, amikor egy egységet képeznek, gépegységnek nevezik (1.5a). 2 vagy több gépegység gépcsoportot – szerkezetet képez (1.5b) 2 vagy több gépcsoport gépészeti szerkezetet alkot (1.5c). Убацити слике стр11

A mechanizmus olyan gépegység, amely kettő vagy több olyan elemből áll, amelyek mozgást származtatnak át, és előidézik a többi alkotóelem mozgását. A gép olyan egy vagy több hasznos szerkezet, amely mechanikai mozgást végez. Minden gépre egyaránt vonatkozik Az energia megmaradásának törvénye.

A gépek lehetnek erőgépek EG és munkagépek MG. Ahhoz, hogy a munkagép elvégezze a munkát, energiára van szükség. Ezt az energiát az erőgép adja – villamos motor, belső égésű motor. . Az erőgép és a munkagép között az átvitelt közlőművek végzi, amelyek lehetnek mechanikus, villamos, pneumatikus és hidraulikus megoldásúak.