Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kiss Bettina Hosszú Norbert

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kiss Bettina Hosszú Norbert"— Előadás másolata:

1 Kiss Bettina Hosszú Norbert
Gőzgépek Kiss Bettina Hosszú Norbert

2 Története Az első gőzzel működő szerkezet Hérón labdája néven ismert találmányt még csak játékként használták. Denis Papin francia fizikus Leibnis segítségével elkészítette az első dugattyús gőzgép működő modelljét 1687-ben. 1722-ben Selmecbányán a bányavíz elszívására állították fel az első magyarországi gőzgépet. James Watt, Thomas Savery és Thomas Newcomen tervei alapján 1769-ben szabadalmaztatta a később is használt megoldásokat a gőzgépen.

3 Fajtái Kialakítás szerint Felhasználás szerint Dugattyús Gőzturbina
Járművek hajtására Stabil gőzgépek Szárazföldi járművek hajtására Hajók Leállítani, majd reverezálni Állandó üzeműek

4 Szerkezetek Kettős működésű gőzgép Szelepes gőzgépek
A dugattyú mindkét oldalára hat felváltva a gőz nyomása. Kétszer akkora teljesítmény. A legtöbb dugattyús gőzgép ilyen. Szerkezetek Szelepes gőzgépek Itt tolattyú helyett szelepeket használnak. A szelepek nyitása és zárása ugyan olyan mint a robbanó motoroknál. Amennyiben a vezértengely több bütyökkel rendelkezik a pillanatnyi üzemállapothoz leginkább megfelelő szelepnyitás és zárás valósul meg. Többszörös expanziójú gőzgép több (általában három), egyre nagyobb átmérőjű hengere van. A gőz nyomás csökkenése három szakaszon keresztül zajlik.

5 Mi az a hatásfok? Eh – a hasznos energia η – a hatásfok
A gép által szolgáltatott mechanikai munka. η – a hatásfok A hatásfok a rendelkezésre álló energia felhasználásának mértéke. Eb – a befektetett (összes) energia A gép működtetéséhez szükséges üzemanyag elégetéséből származó hőenergia.

6 Miért használjuk még mindig?
Bármilyen forrásból származó hőenergiát mechanikai munkává tud alakítani. A nukleáris energia hasznosításához elengedhetetlen a gőz felhasználása. Néha égésre sincs szükség a gőz előállításához mivel Naperőművekben is elő lehet állítani. A Diesel hajtású mozdonyok működését befolyásolja a levegő nyomása így a magas hegyeken át vezető vasutaknál előnyösebb a gőzmozdonyok használata. A gőzgép a többi hőerőgéppel szemben akkor is elindítható hogyha terhelés alatt van kivétel ha a dugattyú éppen az egyik holtpontban van.


Letölteni ppt "Kiss Bettina Hosszú Norbert"

Hasonló előadás


Google Hirdetések