Dr. Csikó György DVM, CSc, egyetemi docens

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Advertisements

Öko-ni és Trifender mikrobiológiai készítmények gyakorlati alkalmazása a Sclerotinia elleni védekezésben Dr. Bohár Gyula BIOVÉD 2005 Kft.
Különböző kereskedelmi forgalomban lévő baktérium alapú biotrágyák hatása a mezőgazdasági növények foszfor (P) felvételére, csírázására, gyökér növekedésére.
Kettős erjesztés: az emberiség jóbarátja
Mikroelemek LSA komplexel A növény tápanyag felvételének javítása
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Rézcsoport.
Zöldségfélék.
Készítette: Tóth Tünde
Flavon max termékcsalád
Tisztítás, fertőtlenítés
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
Az ásványi anyagok forgalma
A nyersanyagban rejlő veszélyek
FERTŐZÉS - KOCKÁZAT.
Baktériumok által közvetített génterápia kísérletes bélgyulladás esetén egereknél Pálffy Roland, Behuliak Michal, Gardlík Roman, Jáni Peter, Celec Peter.
I. Probiotikumok Mint termékek: a probiotikumok olyan táplálékkiegészítők, melyek az emberi szervezet szempontjából jótékony hatású baktériumokat tartalmaznak.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
ENTERITIS ACUTA FOLYADÉK-ELEKTROLIT TERÁPIA
A talajtermékenység növelésének új, lehetőségei napjainkban Dr. Biró Borbála 1, P. Angerer Ildikó 1 Magyar Tudományos Akadémia, Talajtani és Agrokémiai.
AZ INTRACELLULÁRIS BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
„Story of PRDC” Pankota-Kórógy Kft.
Légzőszervi betegségek elleni védekezés
A TALAJ SZERVES ANYAGAI
A cink, a kadmium és a higany
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Paul Clayton Organic Mission 28/5/11 21 C 21 CImmunitY Kulcs az immunrendszerhez Kulcs az immunrendszerhez.
Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály
A légzés fogalma és jelentősége
Kísérleti eredmények Kisérleti szőlészet de Saint Sardos Agrárkamara Tarn et Garonne.
Nano Silver.
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Takarmányozástan.
Dr. Hidas András tudományos tanácsadó Az SCD Probiotikus technológia az egészségmegőrzésben.
Mi és emésztőnedveink
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
„Bor és egészség” A bor érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
A K V A R I S Z T I K A Főbb témakörök - a víz - a hal
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
Egyed alatti szerveződési szintek
Növényi rostok Cellulóz
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
Takarmányok zsírtartalma
BAKTERIÁLIS SZENNYEZÉS
A probiotikumok II..
1 A probiotikus gyógyszerek szerepe a gyógyszerészi gondozásban.
A tudományos megoldás SalmoXis 400 ® Mercordi BVBA, Stadsbeemd 1215, B-3545 Halen, Belgium Mercordi BV, De Noord 21, 6001 D.A. Weert, Holland
Gyomorsav és epe szerepe a szervezetben
Méregtelenítés Gégényné Osztó Zsuzsanna Okleveles természetgyógyász, Reflexológus, arcdiagnoszta Biyovis megoldások a gyakorlatban.
Az újszülöttek ellátása; csecsemőtáplálás, disztrófia Dr. Tomsits Erika egyetemi docens Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.
Fontosabb karbonsavak. Fontosabb karbonsavak: Vajsav (Butánsav) n=4 Színtelen, undorító szagú folyadék  verejték  lábszag  avas vaj CH 3 CH 2 CH 2.
Réti gyógynövények.
A prokarióták.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
A vastagbél gyulladásos betegségei
Mikroelemek.
Antibiotikumok kimutatása a talajból
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Bioenergiák: etanol, butanol
Előadás másolata:

Malacok választás körüli problémái és megelőzésének takarmányozási praktikái Dr. Csikó György DVM, CSc, egyetemi docens Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar Gyógyszertani és Méregtani Tanszék

Fontosabb betegségek Választás előtt Fertőző: Nem fertőző: E. coli-hasmenés, Cl. perfringens A-enterotoxaemia, kokcidiózis, impetigó (Staph. hyicus), baktériumok okozta septicaemia - ízületgyulladás Nem fertőző: hypoglycaemia, fejletlen magzat, fejlődési rendellenességek Választás után E. coli-hasmenés, sertésdizentéria, PPE (proliferatív bélgyulladás), cirkovirus PCV-2, légúti fertőzések (Mycoplasma, Pasteurella, Streptococcus), impetigó (Staph. hyicus), sertésorbánc ecto-endo parazitózisok (ízeltlábúak, bélférgek) Gyomorfekély, bélcsavarodás

Betegségek megelőzésének eszközei: Gondos és szakszerű tenyésztés, tartás és takarmányozás Járványvédelmi intézkedések Immunizálás Preventív gyógyszeralkalmazás - Vas és további elemek, vitaminok, probiotikumok. - Antibiotikumok  túlzott antibiotikum használat - REZISZTENCIA TERJEDÉSE - ÉLELMISZER BIZTONSÁG Takarmány-kiegészítők, gyógyhatású szerek

Fontosabb takarmány-kiegészítő és gyógyhatású szer csoportok Takarmány-savanyítók (szerves és szervetlen savak, szerves savak sói) Fémionok (ZnO, Cu) Probiotikumok, prebiotikumok, szimbiotikumok Antimikrobiális peptidek, enzimek Gyógynövények, azok kivonatai Esszenciális olajok Béta-glükánok Humátok

Takarmány-savanyítók Szervetlen savak Foszforsav Szerves savak (általában Na, K sói) Hangyasav, ecetsav, propionsav, vajsav, tejsav, szorbinsav, fumársav, almasav, borkősav, citromsav Hatásmechanizmus: A pH optimalizálás révén az emésztés hatásfokának javítása, szuboptimális miliő a (fakultatív)patogéneknek. A butirát megnövelte a mikrovillusokkal rendelkező sejtek számát és a mikrovillusok hosszát a csípőbélben. Na-n-butirát gátolja az enteralis patogén baktériumok szaporodását, (E. coli, Salmonella és Clostridium spp.) Ár/haszon arány vizsgálandó

Fémionok (ZnO, Cu) Réz-szulfát (200–250 ppm rézion) Cink-oxid (2000–3000 ppm cinkion) - A takarmányokban alkalmazott antibio-tikumokkal megegyező hatékonyságot mutatnak malacokban, szinergizálnak (E. coli, Salmonella és Clostridium spp.). A takarmányokban engedélyezett szint több mint tízszerese Mérgező, környezetre ártalmas lehet használatuk

Probiotikumok, prebiotikumok, szimbiotikumok Probiotikumok: életképes mikroorganizmusok (tejsavbaktériumok, különféle Bacillus spp. és Saccharomyces cerevisiae) - Fenntartják a bélflóra egyensúlyi állapotát. - Kiszorítják a patogén baktériumokat (pl. E. coli, Clostridium spp.) - Antimikrobiális hatású savakat termelnek(vajsav, tejsav) - Bakteriocin fehérjéket termelnek (nisin, lactocidin). Prebiotikumok: 2–20 monoszacharidból felépülő oligoszacharid molekulák (nem élő, nem emészthető) kedvező hatású baktériumok (bifidobaktériumok és laktobacillusok) szubsztrátjai megkötik a cukorkötő (lektin) fimbriával rendelkező, kedvezőtlen hatású mikroorganizmusokat (Salmonella spp. és E. coli), így azok nem tudnak a bélhámsejtekhez tapadni

Gyógynövények, azok kivonatai Az oregano és a rozmaring antioxidáns aktivitását a fenolos vegyületek, a kakukkfűét a monoterpének adják A magas mákkóró gyulladáscsökkentő, a bíbor kasvirág immunstimuláns hatását feltételezik A nagy flavonoid és antocián tartalmú növények (élénk piros, vörös bogyótermésű) antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek Fokhagyma, ayurvedikus szerek, ginzeng antimikrobás, immunerősítő hatásúak

Béta-glükánok Mikrobák, elsősorban gombák sejtfalanyagának fő összetevői Közvetlen hatnak a makrofág és a neutrofil aktivitásra, ezáltal fertőzés-ellenes hatásúak Malacokban növelik a napi testtömeg-gyarapodást (0,015 kg/nap), továbbá megemelte az intesztinális TNF-α és IL-1Ra génexpresszió szintjét Csökkentik az ileumban és a colonban az Enterobacteriaceae populációt, de a tejsavbaktériumokét és bifidobaktériumokét nem Csökkentik a gyulladásos citokinek génexpresszióját, az IL-8 génexpressziót fokozzák (a vízoldhatók) Kiküszöbölik a tartós stressz miatti csökkent immunválaszt Javítják az aktív immunizálás hatásfokát

Humátok A humuszanyagok képződése: Egyes növényi összetevők (lignin, tannin, flavonoidok, glikozidok) aerob és anaerob oxidációja Humuszanyagokban gazdag: Tőzeg, lignin (10-40%) Két nagy csoport: Huminsavak: sötétebb barna, lúgban oldódó, nem vagy alig szívódnak fel az emésztőcsatornából Fulvosavak: világosabb sárgás-barna, vízben és savban is oldódnak a lúgok mellett, az emésztőcsatornából gyorsan és jól szívódnak fel, de nem akkumulálódnak (gyors kiürülés)

Irodalmi adatok alapján a huminanyagok Nem toxikusak Nincs magzatkárosító hatásuk Baktericidek Virucidek Gyulladáscsökkentők Toxinkötők, adszorptívak Antioxidáns hatásúak Immunstimuláns hatásúak Javítják a mikroelemek felszívódását Csökkentik a nehézfémek toxicitását Fekélyellenes hatásúak (fulvosav  cornea, gyomor) Hozamfokozó hatás (baromfi)

A humátok hatékonysága választási malacok E A humátok hatékonysága választási malacok E. coli-hasmenésének megelőzésében n= 10 malac/csoport, klinikailag egészséges, vegyes ivar életkor: 4 hét (a vizsgálat kezdetekor) Csoport szám Csoport megnevezés Fertőzés Kezelés Csoport 1. Kontroll nem volt Csoport 2. Fertőzött kontroll fertőzött Csoport 3 Humátos huminsavas termék 1%-ban, 4 héten át a takarmányba keverve Fertőzés: 5 napos akklimatizációt követően 2 ml 5108 CFU/ml E. coli szuszpenzió

Hasmenéses napok* száma/állat Hasmenés átlagos súlyossága Eredmények Csoport Hasmenéses napok* száma/állat Hasmenés átlagos súlyossága 1. (kontroll) n=10 4,2$ 1,21 2. (fertőzött kontroll n=8 18,1§ 1,83 3. (humát) 11,8§,$ 1,40 (0=nincs hasmenés, 1=enyhe, 2=közepesen súlyos, 3=súlyos hasmenés) * a fertőzést követően, a kísérlet 6. napjától a kísérlet utolsó (28.) napjáig § szignifikáns eltérés az 1. csoporttól (p<0,01) $ szignifikáns eltérés az 2. csoporttól (p<0,01)

Köszönöm a figyelmet