Vitaminok jelentősége

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Advertisements

Formula 2: Multivitamin-komplex
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Táplálékok, tápanyagok
Testünk építőkövei: A vitaminok
Sporttáplálkozás.
Táplálékok,tápanyagok
Táplálkozási allergiák
A rák megelőzhető!.
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
A vitaminok és ásványi sók
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
Biológiailag aktív és járulékos anyagok
A sav bázis egyensúly szabályozása
Szemestermények tárolása
Az ásványi anyagok forgalma
E G É S Z S É G N A P Dévaványa.
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
A kutya táplálóanyag szükséglete
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA II.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA III.
CITROMSAVCIKLUS.
Biológiailag aktív és járulékos anyagok
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
Vitaminok jelentősége
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Horváth Krisztián A Vitamin.
B12 vitamin By: Pánczél Merci. B12 szerkezete Szerkezete hasonlóságot mutat a porfirinvázzal. Központi részét négy pirrolgyűrűből álló rendszer képezi,
C vitamin By: Aknai Ramóna.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
A vitaminok és az ásványi sók (II)
VITAMINOK 1912: vitamin = vita amines (Casimir Funk)
A légzés fogalma és jelentősége
Vitaminok jelentősége
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Ásványi anyagok vázrendszer, fogak (Ca, P, F)
Takarmányok zsírtartalma
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Ásványi anyagok vázrendszer, fogak (Ca, P, F)
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
VITAMINOK.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Növényi rostok Cellulóz
B12 vitamin Kozma Vivien. B12 hiánya A B12-vitamin hiánya a vészes vérszegénység (anaemia perniciosa)
Testünk építőkövei – a vitaminok
Takarmányok zsírtartalma
A VITAMINOK SZEREPE A PONTY LÁRVÁK NEVELÉSÉBEN B. Papp Zsuzsanna, Révész Norbert, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes, Bogárné Csávás Katalin és J. Sándor Zsuzsanna.
Tápanyagaink.
Lipidek.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Vitaminok jelentősége
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Mikroelemek.
Takarmányok zsírtartalma
Vitaminok jelentősége
Előadás másolata:

Vitaminok jelentősége kis mennyiségben előforduló biológiailag aktív anyagok esszenciálisak („vital amines”=létfontosságú aminok) zsírban és vízben oldódók a bélcsatorna mikrobái bizonyos vitaminokat szintetizálnak (B csoport, K vitamin) a zsírban oldódókat a szervezet tudja tartalékolni hiányuk termelés csökkenést, az adott vitaminra jellemző speciális tüneteket okoz Szükségletüket NE-ben (A, D, E), illetve tömegegységben (B csoport) fejezzük ki

Vitaminok jelentősége pótlásukról az iparszerű állattenyésztés elterjedése miatt kell gondoskodni zárt, természetellenes tartási körülmények a takarmányok vitamin-tartalmának csökkenése az intenzív hibridek igényesebbek számos antagonista hatású anyag, gyógyszer korlátozza keletkezésüket, hasznosulásukat avitaminózis hipervitaminózis hipovitaminózis

Zsírban oldódó vitaminok A-vitamin (retinol) karotinokból képződik (, ,  karotinok) a retinol a bélhámsejtekben és a májban képződik a máj képes raktározni látás (retina, retinol-rodopszin) hámképződés ivari folyamatok érzékeny a környezeti hatásokra (fény, oxidáció)

A -karotin és az A-vitamin szerkezete

Hiány: Forrás: fiatal csikók növekedéslemaradása szaporodásbiológiai problémák az ivarzás intenzitása csökken gyengébb fogamzás embrió elhalás, vetélés farkasvakság Forrás: karotin (zöld növényi részek, termések, sárgarépa) szénakészítés során nagy része lebomlik A-vitamin (állati termékek, máj)

D-vitamin (kalciferol) Ca, P felszívódás bélhám Ca megkötő fehérje képződése sejtmembrán transzport Ca, P mobilizáció, ürítés toxikus lehet (ember, kutya, ló, csirke) napsugárzás hatására képződik a ló szervezetében Hiány: angolkór (fiatal, fejlődő egyedekben) csontlágyulás (osteomalacia, idősebb lovakban) ivari folyamatok zavara Forrás: növényekben kevés (kivétel szénafélék) sokat tartalmaz a halak mája és a tojás kevés és változó mennyiség van a tejben (de a föccstejben 6-10 szeres a koncentrációja) szabad tartás szintetikus kiegészítés

E-vitamin (tokoferolok) legfontosabb az -tokoferol oxidációra, környezeti hatásokra érzékeny szaporodási folyamatok (antisterilitásos vitamin, ondó minőség, zigóta megtapadás) antioxidáns hatás (peroxidok, szabad gyökök semlegesítése, sejthártyák védelme) Se-E-vitamin Hiány: szív és vázizom elfajulás májnekrózis ödéma betegség (sejthártya permeabilitás megváltozása) agylágyulás (encephalomacia, mozgászavar, a peroxidok agyszövetet és kapillárisokat károsító hatása miatt) Forrás: gabonák csíraolaja pillangósok szintetikus E-vitamin labilis, lebomlik a tárolás során

K-vitamin Hiány: fillokinon (K1, növényi) menakinon (K2, mikrobiális) menadion (K3, szintetikus) véralvadás (protrombint aktiváló enzim) a bél baktériumok szintetizálják Hiány: vérzési hajlam, vérömlenyek újszülötteknél, fiatal állatoknál antagonista anyagok jelenlétében dikumarin kokcidiosztatikumok rágcsáló mérgek Forrás: zöld növényi részek (lucernafélék) állati eredetű takarmányok (máj, halliszt, tojás) bélbaktériumok szintetikus kiegészítés (K3)

Vízben oldódó vitaminok B1-vitamin (tiamin) szénhidrát anyagcsere (pl. dekarboxiláz enzim) Páfrány, zsúrlók antagonista hatású anyagok Hiány: fiatal borjak, bárányok (hirtelen takarmányváltáskor, sok abrak etetésekor) idegrendszeri tünetek (felhalmozódik a piroszőlősav, intracelluláris acidózis, görcskészség, bénulás) Forrás: gabonák héj része, élesztő, halliszt

B2-vitamin (riboflavin) FAD (flavin adenin dinukleotid, H szállító, mintegy 20 enzim működését befolyásolja) sejtlégzés, biológiai oxidáció aminosavak, zsírsavak anyagcseréje a ló vak belében és vastagbelében képződik Hiány: hiánya ritka fényérzékenység durva szőrzet Forrás: lucerna, herefélék gabonák, olajos magvak, korpa, élesztő, halliszt, lucernaliszt mikrobák előállítják szintetikus kiegészítés (sertés, baromfi)

B3-vitamin (nikotinsav, nikotinsavamid) pellagra megelőző vitamin NAD (nikotinsavamid-adenin-dinukleotid) NADP(nikotinsavamid-adenin-dinukleotid-foszfát) Sejt szintű H-szállítás (szénhidrát-, fehérje-, zsír- anyagcsere) idegrendszer, petefészek működése bőr, szaruképletek, pataképződés Hiány: pellagra „pelle agra” = érdes bőr pikkelyes hámelváltozás száj, nyelv nyálkahártya elszíneződés (kutya „black tongue”megbetegedés) Forrás: gabonákból rosszul hasznosul máj, élesztő, napraforgó sokat a kukorica keveset tartalmaz magvak csírázáskor nő a mennyisége bélbaktériumok szintetizálják

Pantoténsav (B5-vitamin) Sejt szintű anyagcsere (energiaforgalom, zsírszintézis) a koenzim-A alkotórésze Hiány: étvágytalanság hasmenés szőr pigmentáció bőrelváltozások Forrás: szója, lucerna, halliszt baktériumok Kiegészítése indokolt lehet: nagy zsírtartalmú takarmányok etetésekor antibiotikus kezelést követően

B6-vitamin (piridoxin) aminosavak sejt szintű anyagcseréje szénhidrát- és zsír-anyagcsere immunglobulinok szintézise a vér K és Na szintjének szabályozása Hiány: lovakban nagyon ritka a hiánya egyéb gazdasági állatfajok fiatal egyedeiben alakulhatnak ki bőrelváltozások szőrhullás szemhéj ödéma Forrás: növényi zöld részek, magvak, élesztő, fermentált termékek mikrobák előállítják szintetikus kiegészítés (sertés, baromfi)

Biotin (H-vitamin) Hiány: Forrás: H (Haut) bőrvédő vitamin enzim alkotó zsírszintézis Glükóz szintézis szteránvázas vegyületek szintézise Hiány: szőrhullás, száraz, pikkelyes bőr talpfekély bőrgyulladás Forrás: A takarmányok biotin-tartalma általában elegendő szója, lucerna, halliszt, olajos magvak Kiegészítése indokolt lehet: avas zsírok, peroxidok jelenlétekor (csirke, pulyka)

Folsav metil gyökök (CH3) felvétele, szállítása sejt szinten nukleinsav szintézis Hiány: lovakban ritkán antibiotikumok, gyógyszerek etetésekor elsősorban baromfi fajokban fejlődési lemaradás a bőr sötét elszíneződése Forrás: a növények levelei (folium=levél) szója, élesztő, lucerna, bélbaktériumok előállítják

B12-vitamin (kobalamin) vér- és hámképződés nukleinsav szintézis szénhidrát-, zsíranyagcsere Hiány: főleg fiatal bárányoknál, borjaknál alakulhat ki vészes vérszegénység (állatokban ritka) romlik a takarmány értékesítés szőr- és bőrelváltozások kobalt hiány esetén antibiotikumok, gyógyszerek etetésekor Forrás: növények csak nyomokban (talaj baktériumok) bélbaktériumok előállítják

Kolin Hiány: Forrás: a zsírforgalmat szabályozza Gátolt a zsír szállítása a májból májelzsírosodás acetil-kolin képzés (idegingerület átvitel) Forrás: endogén szintézis szója, halliszt

C-vitamin (aszkorbinsav) emlősők májában, madarak veséjében szintetizálódik (kivétel: ember, majom, tengerimalac, halak) a redoxrendszer tagja, H felvevő szövetszintézis (kollagén, porc, csont) májsejtek védelme általános ellenálló képesség Hiány: zavart hám-, csont- és porcképződés lassú sebgyógyulás (emberben skorbut) csökken a folsav szintézis, vasforgalom zavar, anémia Forrás: burgonya, zöld növények, tej