A pilóta nélküli repülőeszközök (UAV) jogszabályi környezetének és gyakorlati alkalmazásának távérzékelési aspektusai Zboray Zoltán igazgató Távérzékelési.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
2012. Január 24. Érettségi Érettségi formái  Rendes érettségi vizsga a középiskolai tanulmányok követelményeinek teljesítése után, a tanulói jogviszony.
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
1 ‘Bakonyalja-Kisalföld kapuja’ Vidékfejlesztési Egyesület évi ÚMVP monitoring adatszolgáltatási kötelezettség Kisbér,
NYÍREGYHÁZI VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM
Az új épületenergetikai szabályozás
Dr. Tomor Tamás Projektvezető augusztus
EURÓPAI VESZÉLYESÁRU BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK SZAKMAI TALÁLKOZÓJA BONN / GGVD – NÉMETORSZÁG (2) BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE – BTE.
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Erdőterületek felmérése távérzékeléssel
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
Alkalmazott robottechnológia a Magyar Honvédségben
A környezetirányítás jogszabályi háttere
Az elektronikus építési napló (e-napló)
Mérnöki létesítmények geodéziája Siki Zoltán
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
e-jövedék konferencia
Dr. Mészáros Gábor október 20. A szakmai képesítések elismeréséről szóló 2005/36 EK irányelv Dr. Mészáros Gábor október 20. Magyar Ekvivalencia.
Mérőkamarás légifelvételek Internetes katalógusa MH Térképészeti Hivatal HM Térképészeti KHT.
Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA október.
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
Szervezetfejlesztési Program
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Az európai közösségi jog általános rendszere szerinti elismerés Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Munkahelyi egészség és biztonság
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Impact of Metro construction on the long term sustainability of a Metropolitan city: The case of Thessaloniki Szigetvári Andrea2014. április 7.
EasyWay ITS Hungary workshop tervezett programja Házigazdai üdvözlés – Kovács Ákos MK vezérigazgató EasyWay áttekintés – dr. Lindenbach Ágnes ITS Hungary.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Polgári Légiközlekedési Hatóság
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
Elektronikus ügyintézés a nyugdíjbiztosításban
LÉGIKÖZLEKEDEDÉSI ESEMÉNYEK kg és 5700 kg közötti légijárművek KBSZ SZAKMAI NAPOK - REPÜLÉS Budapest, Dusa János balesetvizsgáló.
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
Önkormányzati ASP központ felállítása projekt összefoglaló EKOP
BEVEZETŐ.
MOTOROS-SÁRKÁNY BALESET
Középiskolai továbbtanulás 2014/15
Továbbtanulás 2013/2014..
Középiskolai továbbtanulás 2012/13 Készítette: Simon Zoltán ig.h.
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
A pilóta nélküli légijármű rendszerek hatósági tanúsítása
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Az NFFF megvalósításának szervezési és szervezeti kérdései
-A vidékfejlesztési miniszter 11/2013. (III. 5.) VM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a LEADER térségek közötti együttműködés.
Távérzékelési technológiák alkalmazása a vízgazdálkodásban
NÉHÁNY GONDOLAT A KISREPÜLŐTEREKRŐL …
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
A külterületi kármentesítést meghatározó feltételrendszer és a kivitelezés összehangolása, együttműködés az irányító szervekkel.
Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nyitott kérdések a drónok alkalmazásában Budapest, november 3-4. Presented by : Gyula GYŐRI, president.
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A fotogrammetria és távérzékelés oktatása
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Előadás másolata:

A pilóta nélküli repülőeszközök (UAV) jogszabályi környezetének és gyakorlati alkalmazásának távérzékelési aspektusai Zboray Zoltán igazgató Távérzékelési és Kozmikus Geodéziai Igazgatóság (TKGI) FÖMI 2015. január 29 Földmérési és Távérzékelési Intézet 1149 Budapest, Bosnyák tér 5. http://www.fomi.hu

Bevezetés A pilóta nélküli repülőeszközökkel végzett munkavégzés, és az ehhez kapcsolódó magyarországi vállalkozások száma az utóbbi egy-két évben megsokszorozódott. Tapasztalataink szerint az érintett vállalkozások nagyobbik része korábban kereste annak lehetőségét, hogy szabályozott körülmények között végezhesse a tevékenységét, érdeklődést mutatott a tekintetben, hogy a munkavégzéshez szükséges engedélyeket beszerezze. Mindazonáltal az elmúlt 1-2 évben ezek a szereplők látva azt, hogy nem születik megoldás ebben a kérdésben – valamint látva azoknak a vállalkozásoknak a tevékenységét, piacszerzését és növekvő számát, akik semmilyen engedéllyel nem rendelkeznek – felvállalva a nagyobb nyilvánosságot, a „másnak sincs” elvet követve már nem tekintik a munkavégzéshez alapvető fontosságúnak ezt a kérdést. Az érintett hazai vállalkozások nagyon erős sajtókampányt folytatnak (pl. a Budapest nevezetességeiről készített videót, „szépségfelvételeket”, két hét alatt 350.000 látogató nézte meg), a nyilvánosság fokozódik. Zboray Zoltán: A pilóta nélküli repülőeszközök (UAV) jogszabályi környezetének és gyakorlati alkalmazásának távérzékelési aspektusai  MFGI, Budapest  2015.01.29

Mérések végrehajtása és térképkészítés Légi távérzékelés: A földmérési és térképészeti törvény (2012. évi XLVI. törvény a földmérési és térképészeti tevékenységről (Fttv., 2012.05.07, utolsó módosításokkal hatályos: 2013.01.02) a vonatkozó végrehajtási rendeletekkel megkerülhetetlen. A légi távérzékelési tevékenység 2013.03.01-től engedély köteles (399/2012. Korm. rendelet szerint). 1. § (9): Földi, légi és űrtávérzékelés: Mérések végrehajtására, illetve térképkészítésre alkalmas földi, légi és űrtávérzékelési adatgyűjtés, amelynek célja és eredménye geodéziai, térképészeti, geofizikai, geológiai és navigációs adatok gyűjtése. Az a vállalkozás, aki ortofotót, „légitérképet”, „fotótérképet”, stb. készít, mely térinformatikai rendszerbe illeszthető, valamilyen szintű pontossággal rendelkezik és alkalmas a korábbi adatokkal történő összehasonlításra, a változások vezetésére légi távérzékelési tevékenységet végez. Zboray Zoltán: A pilóta nélküli repülőeszközök (UAV) jogszabályi környezetének és gyakorlati alkalmazásának távérzékelési aspektusai  MFGI, Budapest  2015.01.29

Az eszköz/rendszer nem játék Leggyakrabban kis formátumú (16/24/36 MP) digitális kamera a hasznos teher (payload), amivel többnyire a vizuális látótávolságon (VLOS, Visual Line of Sight) – 120 m alatt és 500 m-es sugarú körön (Unmanned Aircraft System Operations in UK Airspace - Guidance) - belül van lehetőség feladatot végrehajtani, ez kevesebb, mint 1 km². (VLOS, EVLOS) Ugyanakkor elérhetők már olyan rendszerek (helikopterek 50-70 kg össztömeggel) is, ami középformátumú (60/80 MP) kamera hordozására is alkalmas, több óra repülési idővel, GPS vezérléssel, előre megtervezett vetítési középpontok alkalmazásával (BVLOS 5-10-15 km²). Nem „rekreációs célú” alkalmazásról beszélünk, a forgalmazott eszközök (tri/quadro/penta/hexa/oktokopter, kis méretű helikopterek, illetve merevszárnyú repülők) professzionális felhasználásra, adatrögzítésre, légi távérzékelésre készülnek. Munkavégzés történik, az eszköz nem egy kamera nélküli repülő „modell”. Zboray Zoltán: A pilóta nélküli repülőeszközök (UAV) jogszabályi környezetének és gyakorlati alkalmazásának távérzékelési aspektusai  MFGI, Budapest  2015.01.29

UAV-k használata UAV-k térképészeti alkalmazása: A felhasználási területek tekintetében manapság már felsorolni sem lehet, hogy egy kis költségű és gazdaságosan üzemeltethető légi távérzékelést biztosító easy-to-use rendszer mi mindenre használható. Már nemcsak az eszközök fejlesztése és forgalmazása folyik, hanem teljes rendszerek jelennek meg az adat előállítástól a feldolgozásig. Az adat előállításban nincs késedelem, a kép készítése azonnali, olyan helyek is elérhetővé válnak az UAV-k alkalmazásával, ahova a korábbi repülő eszközökkel nem volt lehetőség betekinteni, nem volt lehetőség berepülni (legalább is elméletben). Egy új információ bázis nyílt/nyílik meg. Az elmúlt 1-2 évben olyan exponenciális növekedés látható a fejlesztett eszközök tekintetében, hogy 2013-ban már nincs olyan UAV-kat tartalmazó adatbázis, mely az összes létező (forgalmazott) típust tartalmazza. A polgári felhasználású eszközök piaca 2012-2017 között megtízszereződik, miközben a katonai célú piac már zömmel telített. Az EU felismerte az UAV-kban rejlő lehetőségeket: munkahelyteremtés Zboray Zoltán: A pilóta nélküli repülőeszközök (UAV) jogszabályi környezetének és gyakorlati alkalmazásának távérzékelési aspektusai  MFGI, Budapest  2015.01.29

Edgar Reuber, EUROCONTROL (2012): RPAS regulatory status in Europe Zboray Zoltán: A pilóta nélküli repülőeszközök (UAV) jogszabályi környezetének és gyakorlati alkalmazásának távérzékelési aspektusai  MFGI, Budapest  2015.01.29

Nemzeti szabályozások az EU-ban Zboray Zoltán: A pilóta nélküli repülőeszközök (UAV) jogszabályi környezetének és gyakorlati alkalmazásának távérzékelési aspektusai  MFGI, Budapest  2015.01.29

Nemzeti szabályozások az EU-ban Zboray Zoltán: A pilóta nélküli repülőeszközök (UAV) jogszabályi környezetének és gyakorlati alkalmazásának távérzékelési aspektusai  MFGI, Budapest  2015.01.29

Nemzeti szabályozások Egyesült Királyság: 2004 óta meglévő szabályozás (Civil Aviation Authority, www.caa.co.uk). „CAP 722: Unmanned Aircraft System Operations in UK Airspace” (110. oldal, 5. kiadás). Egyszerűsített feltételek 7 kg össztömeg alatt, 500 m horizontális távolság, 120 m repülési magasság, városoktól és lakott területektől 150 m távolság. Biztosítás, tevékenységi engedély és pilóta vizsga ebben az esetben is szükséges. Németország: Tartományi szabályozás. Különbséget tesz az egyéni felhasználásban illetve a kereskedelmi célú UAV repülésben. Észak-Rajna-Vesztfália: A kereskedelmi felhasználás esetén biztosítás, UAV használati utasítás, UAV technikai adatokat tartalmazó dokumentum megléte szükséges. Az engedély 2 éves időtartamra szól. Korlátozások katonai területek, atomerőművek, kormányzati központok, repülőterek (1,5 km tilalmi zóna) közelében. Távolsági (van ahol engedélyezett a BVLOS) és magassági korlátozások (30-100 m) tartomány függőek. A légifelvételek készítésére a legtöbb tartományban engedély szükséges. Zboray Zoltán: A pilóta nélküli repülőeszközök (UAV) jogszabályi környezetének és gyakorlati alkalmazásának távérzékelési aspektusai  MFGI, Budapest  2015.01.29

Nemzeti szabályozások Svédország: „The Swedish Transport Agency´s regulations on unmanned aircraft systems (UAS)” Megjelenés éve: 2009 (38 oldal). 1a) kategória: 1,5 kg és 150 J mozgási energia alatt, VLOS. 1a) kategória: 7 kg és 1000 J mozgási energia alatt, VLOS. 2) kategória: 7 kg felett, VLOS. 3) kategória: BVLOS. Az 1a kategória feltételei lazábbak, de nagyon széles körű transzparenciát kell felmutatni. Emberektől, lakott területektől, létesítményektől biztonságos távolságot kell tartani. A magassági korlátozásban is csak a vizuális láthatóság jelent korlátot. A környező légteret figyelemmel kell kísérni, amennyiben másik repülőgép belép a légtérbe, meg kell szakítani a repülést. Zboray Zoltán: A pilóta nélküli repülőeszközök (UAV) jogszabályi környezetének és gyakorlati alkalmazásának távérzékelési aspektusai  MFGI, Budapest  2015.01.29

Nemzetközi példák Zboray Zoltán: A pilóta nélküli repülőeszközök (UAV) jogszabályi környezetének és gyakorlati alkalmazásának távérzékelési aspektusai  MFGI, Budapest  2015.01.29

Nemzeti szabályozások – Ausztria (2014) Zboray Zoltán: A pilóta nélküli repülőeszközök (UAV) jogszabályi környezetének és gyakorlati alkalmazásának távérzékelési aspektusai  MFGI, Budapest  2015.01.29

Légifényképezés – Légi távérzékelés Zboray Zoltán: A pilóta nélküli repülőeszközök (UAV) jogszabályi környezetének és gyakorlati alkalmazásának távérzékelési aspektusai  MFGI, Budapest  2015.01.29

Légifényképezés – Légi távérzékelés Zboray Zoltán: A pilóta nélküli repülőeszközök (UAV) jogszabályi környezetének és gyakorlati alkalmazásának távérzékelési aspektusai  MFGI, Budapest  2015.01.29

Légifényképezés – Légi távérzékelés Zboray Zoltán: A pilóta nélküli repülőeszközök (UAV) jogszabályi környezetének és gyakorlati alkalmazásának távérzékelési aspektusai  MFGI, Budapest  2015.01.29

Hazai szabályozás – a távérzékelés helye A légi távérzékelés fogalmát és az ezzel kapcsolatos jogi környezet helyét és hatáskörét – különös tekintettel a légifelvételekre – tehát nem a kép tartalmai elemei határozzák meg, hanem a felvételezés, a légifelvétel elkészítésének a célja. A cél meghatározza az eszközt, és a felvételezés olyan repülőeszközről és olyan kamerával (valamint egyéb navigációs eszközökkel) fog készülni, ami ez elérendő célt, az elérendő célnak megfelelő radiometriai vagy geometriai pontossági követelményeket támogatja. Amennyiben mérések végrehajtása a cél az elkészült légi távérzékelési végtermék valamilyen fotogrammetriai környezetben kerül feldolgozásra. Az ilyen feladatot végrehajtó vállalkozások az ennek megfelelő eszközöket és szoftvereket használják, a tevékenységi kör jól körülhatárolhatóan lefedi azt a fogalmat amit a távérzékelés jelent. Vannak a területnek határai, ugyanakkor mindenki számára világos, hogy jogkövető magatartás esetén nem lehet kérdéses, hogy mit tekintünk távérzékelésnek. Zboray Zoltán: A pilóta nélküli repülőeszközök (UAV) jogszabályi környezetének és gyakorlati alkalmazásának távérzékelési aspektusai  MFGI, Budapest  2015.01.29

Hazai szabályozás – a megrendelői oldal A Földmérési és Távérzékelési Intézet alaptevékenységei közé tartozik az állami távérzékelési adatbázisok – kivétel ez alól a honvédelmi célú távérzékelt adatok köre – fenntartása és üzemeltetése. Ennek részeként végezzük az légi távérzékelt adatok állami átvételét a 29/2014. (III. 31.) VM rendelet szerint. Az állami átvétel a légifelvételek és ortofotók, valamint a légi lézerszkennelt (LIDAR) adatok és hiperspektrális adatok területét fedi le. Az állami átvételi eljárás légi távérzékelt anyaginak egy igen szigorú műszaki követelményrendszernek kell megfelelni, a vizsgálat – többek között – kiterjed a kamera kalibrációra (ezen belül a kamera kalibrációs felvételek ellenőrzésére is, ennek a megléte is szükséges), a repülési terv ellenőrzésére, annak végrehajtására, a légiháromszögelésre, felhasznált illesztő- és ellenőrzőpont mérésének körülményeire, stb. Az állami átvételi eljárás egy légi távérzékelési szakmai minimumot fog jelenteni, annak a vállalkozásnak, melynek legalább egy végterméke átesett az állami átvételi eljáráson „pecsétes papírja” lesz erről. Zboray Zoltán: A pilóta nélküli repülőeszközök (UAV) jogszabályi környezetének és gyakorlati alkalmazásának távérzékelési aspektusai  MFGI, Budapest  2015.01.29

Állami átvétel – szakmai minimum Zboray Zoltán: A pilóta nélküli repülőeszközök (UAV) jogszabályi környezetének és gyakorlati alkalmazásának távérzékelési aspektusai  MFGI, Budapest  2015.01.29

Állami átvétel – szakmai minimum Mindenkinek az az érdeke, hogy a minőségi végtermékek készüljenek, különös tekintettel arra, hogy a megrendelői oldalon számos állami intézet, önkormányzat, vízügyi, földügyi és egyéb szervezet áll, melyek közpénzeket használnak fel az ilyen beszerzéseikhez. A FÖMI célja, hogy széles körben felhívja a megrendelői oldal figyelmét arra, hogy olyan vállalkozásoknak adjon megrendeléseket, melyek ezeknek a szakmai minimumkövetelményeknek bizonyítottan képesek megfelelni. Ez jelen pillanatban egy ajánlás. Bizonyos esetekben azonban már ma is követelmény, pl. a „részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének részletes szabályairól szóló 374/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet 8. § (2) szerint: „A mezőgazdászi helyszínelés végrehajtásához négy évnél nem régebben készített, legalább 50 cm terepi felbontású, a keretmérés végrehajtásához két évnél nem régebben, lombtalan időszakban készített, belterületen legalább 10 cm – 18 cm geometriai pontosságú –, külterületen legalább 20 cm terepi felbontású – 40 cm geometriai pontosságú –, az állami digitális távérzékelési adatbázisban tárolt adatok is felhasználhatók. Zboray Zoltán: A pilóta nélküli repülőeszközök (UAV) jogszabályi környezetének és gyakorlati alkalmazásának távérzékelési aspektusai  MFGI, Budapest  2015.01.29

Biztosítás UK: UAV Insurance: http://www.uavs.co.uk/quote/ Zboray Zoltán: A pilóta nélküli repülőeszközök (UAV) jogszabályi környezetének és gyakorlati alkalmazásának távérzékelési aspektusai  MFGI, Budapest  2015.01.29

Köszönöm a figyelmet! További információ: Zboray Zoltán igazgató Földmérési és Távérzékelési Intézet Távérzékelési és Kozmikus Geodéziai Igazgatóság 1149 Budapest, Bosnyák tér 5. telefon: +36 1 460 4011 e-mail: zboray.zoltan@fomi.hu honlap: www.fomi.hu