A TOTALITARIZMUS ALAPEGYSÉGE – A MAGÁRA HAGYOTT, MAJD MEGFELELŐ FORMÁRA GYÚRT EGYÉN NÉHÁNY FILOZÓFIAI ÉS SZÉPIRODALMI MEGKÖZELÍTÉS ARENDT, MARX, NORDAU,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Náray-Szabó Gábor Fenntarthatatlan fejlődés
Gazdaság és technika I - Tóth Attiláné dr. Gazdaság és technika I Tóth Attiláné dr.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
Tudás, közösség, hatalom
ELTE Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszék
Gazdasági fejlődés a középkortól napjainkig
A VALÓSÁG ILLÚZIÓ.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Innovációmenedzsment. A század jellemzői Az innováció marginálisból központi jelenséggé válik A gazdaság tercierizálódik (szolgáltatás-gazdaság)
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
Férfivá és nővé teremtve
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Sodrásban vagy flow-ban? vezetők újratöltve
Negyedik előadás Március 11
A POLITIKAI MARKETING HATÁSA A DEMOKRÁCIA MINŐSÉGÉRE
Népszerű kultúra és magaskultúra
Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter
A VEZETÉSTUDOMÁNY TÖRTÉNETE, ALAPVETŐ VEZETÉSI ISKOLÁK
A VEZETÉSTUDOMÁNY FEJLŐDÉSE, TÖRTÉNETE
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
A POLGÁRI EURÓPA KIBONTAKOZÁSA A XIX. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
A KETTŐS FORRADALOM AZ IPARI FORRADALOM GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI
Gondolatok a művészet rendszeréről
A társadalmi modernizáció és a szociológiai gondolkodás gyökerei
Természeti erőforrások védelme
Gondolkozz el…..
Az ipari forradalom következményei és hatása
Kultúra és Szocializáció
KISS CSABA EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
A NEMZETKÖZI TŐKEMOZGÁS SAJÁTOSSÁGAI DR. KOVÁCS JÁNOS.
A Lean és az emberi tényező kapcsolata
Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
MÍTOSZ ÉS VALÓSÁG KÖZÖTT
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
A rendszerváltozás és a tranzíciós gazdaság
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
A kiinduló pont – a jövő egészségpolitikájának reális megközelítése Az egészségügy fenntartható fejődésének alap- feltétele, hogy összhangba kell hozni.
Szociológia - Jogszociológia
A kriminálpszichológia
Mérő László egyetemi tanár ELTE Gazdaságpszichológiai Szakcsoport Az üzleti gondolkodó tudománya február 25.
A demokrácia problémája a településfejlesztésben Rövid és hosszú távú gondolkodás Miskolc Szegénységellenes Világnap 2014, okt. 17.
Gaudium et Spes: Kihívások és kilátások Szeptember 10. Előadó: Dr. Tomka Ferenc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Miért nem internetezik mindenki? Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ Internethajó Be kell hozni a hátrányt,
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A világ jövője Szekszárdi Júlia Forrás: Nováky Erzsébet, Hankiss Elemér.
Bölcsességek, aforizmák
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
Az ipari forradalom Az ipari forradalom következményei és hatása.
A kultúra társadalmi hatása
Freud motivációs elmélete A strukturális modell
Európán kívüli világ.
Testi – Lelki – Szellemi összefüggések
A cég helye a tulajdonos(ok) boldogság-portfóliójában
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Marx a versben – vers az órán
Előadás másolata:

A TOTALITARIZMUS ALAPEGYSÉGE – A MAGÁRA HAGYOTT, MAJD MEGFELELŐ FORMÁRA GYÚRT EGYÉN NÉHÁNY FILOZÓFIAI ÉS SZÉPIRODALMI MEGKÖZELÍTÉS ARENDT, MARX, NORDAU, ZAMJATYIN, HUXLEY, ORWELL Dél-Alföldi Regionális Társadalomkutatási Egyesület Szeged

Hannah Arendt, A totalitarizmus Eredete (1951) Imperializmus: globális gazdaság, nyersanyagéhség – a múlttal való gyökeres szakítás, társadalmi-technikai átrendeződés. Nép és tömeg. A tömeg tagjai elszigetelt, sehová sem illeszthető emberek: sem pártba, sem szakmai szervezetbe, sem szakszervezetbe vagy egyéb szerveződésbe. Ők azok, akik kívül rekedtek a közös célokon, az egyik napról a másikra (túl)élők, az (örök) elégedetlenek. Előttük leleplezhetők a nyomor okai, okozói, a titkok, amit a népvezér tár fel nekik (pl. a szabadkőművesek, a kulákok, a polgárok, a gyárosok, vagy a Cion bölcseinek aknamunkája), akiket kiiktatva rend lesz. Fajelmélet, fajtisztítás, kommunista embertípus és társadalom. A 30-as évekre megérett a helyzet a totális uralom kialakítására (ipari-technológiai háttér). Az atomizált, befolyásolható tömegemberekből álló massza segítségével. Létrejön a két legmarkánsabb fiktív közösség: náci és bolsevik irányok, mozgalmi aláfestéssel: folyamatosan épül valami - a III. Birodalom vagy a kommunizmus. Művészi szintre fejlesztett propaganda.

Marx – a tömegember születése Elidegenült munka, A munkás többszörösen elidegenült lény, elidegenül a munkaterméktől, a termelés aktusától, önnön nembeli lény-mivoltától, valamint a többi embertől is. Idegenek egymás számára a dolgozók, de még a tőkések is – az idegenek között pedig nincs helye tradícióknak vagy tiszteletnek. Marx-Engels, A Kommunista Párt Kiáltványa, A biztos pontok elvesztése, a stabilitás teljes hiánya, a tömegtársadalom létrejötte. "Az összes szilárd, berozsdásodott viszonyok, a nyomukban járó régtől tisztelt képzetekkel és nézetekkel együtt felbomlanak, az összes újonnan kialakuló viszonyok elavulnak, mielőtt még megcsontosodhatnának. Minden, ami rendi és állandó, elpárolog, mindent, ami szent, megszentségtelenítenek... [a burzsoázia] „minden nemzetet rákényszerít, hogy hacsak nem akarnak tönkremenni, elsajátítsák a burzsoázia termelési módját, rákényszeríti őket, hogy meghonosítsák maguknál az úgynevezett civilizációt, azaz váljanak burzsoává. Egyszóval: a burzsoázia a saját képmására formált világot teremt magának"

Max Nordau – a tömegember fizikai-pszichikai vizsgálata Max Nordau, Degeneration, Elkorcsosuló magas kultúra és kihasznált, munkaeszközzé formált ember. Rohanás, határidők, ostoba divatok - romló egészség (stressz - nem kemény fizikai munka, hanem folytonos nyüzsgés, készenlét): látásromlás, hajhullás, szívbetegség, öngyilkosság, elmebajok, fáradtság, alkoholizmus, droghasználat, perverzió, agresszió. A tipikus, degenerált ember tünetei: 1. akarathiány; 2. a figyelem összpontosítására való képtelenség (lényeges és lényegtelen dolgok összekeverése); 3. együgyű álmodozás; 4. homályos és zavaros gondolkodás; 5. érzelmi túltelítettség; 6. erkölcsi beszámíthatatlanság; 7. képtelenség a környezethez való igazodásra (esztelen károkozás); 8. pesszimizmus; 9. ego-mánia. „A felsorolt tünetek mindegyike a fáradság és kimerültség következménye, ezek pedig a jelenlegi civilizáció számlájára írhatók. Eszeveszett életünk kavargására és sodrására, a mérhetetlenül megnövekedett érzéki benyomásokra és szervi reakciókra, amit tetéz az, hogy ítéleteink és fizikai tetteink az azonnaliság kényszerét kell, hogy elviseljék.”

Jevgenyíj Zamjatyin – a „csinált” tömegember mélylélektana Mi, Egyszerre menetelő, egyformán gondolkodó, cselekvő „számok”. Új valóság: Mesterséges (ipari) környezet, mesterséges (kőolaj alapú) étel. Cél a szabadság, a véletlenszerűség abszolút kiküszöbölése. A taylorizmus (F. W. Taylor, tudományos menedzsment, az ember, mint gép) és a bolsevizmus (az ember, mint a jövőt építő neutrum) – a (ki)használhatóság és a vakhit egyvelege, gúnyrajza. Átlátszó házak, mikrofonok az utcákon, őrök, Jótevő. „Hát nem világos, hogy az a feltételezés, miszerint az énnek bármiféle joga lehet az állammal szemben, olyasmi, mintha azt mondanánk, hogy a gramm kiegyensúlyozhatja a tonnát”. D-503-at valódi személyről mintázta: Alekszej Gasztyev költő, vasmunkás és a Központi Munkaerő Intézet igazgatója. „Az elgépiesítés nemcsak a mozdulatok, nemcsak a termelési módszerek, de a mindennapi gondolkodás terén is, extrém racionalitással párosítva, meghökkentő mértékben szabványosítja a proletariátus pszichológiáját. […] E pszichológiában a világ egyik végétől a másikig hatalmas folyamatok zajlanak, melyek egy világméretű fejjé változtatják embermilliók fejét. Ez a folyamat az elkövetkezőkben észrevétlenül lehetetlenné fogja tenni az egyéni gondolkodást, és a gondolkodás egy egész osztály objektív pszichikus folyamata lesz, pszichológiai váltó és blokkoló rendszerekkel felszerelve”. Egy értelmiségi élcsapat azt tesz egy kontinensnyi országgal, amit akar: új morált, új életmódot, új célokat és új embert teremt

Aldous Huxley – jóléti totalitarizmus Szép új világ, Közösség-Azonosság-Stabilitás Biotechnológiai predesztináció, tenyésztés, kondicionálás, felszínesség Árubőség, fogyasztáskényszer, fordizmus, szóma, kortalanság, világellenőrök, heteronómia. A TECHNOLÓGIA ÉS A ZSARNOKSÁG SZOROS ÖSSZEFÜGGÉSE: jutalmazva uralkodni előnyösebb, mint büntetve – megfigyelni, szórakoztatva kihasználni a tömegeket olcsóbb, mint rettegésben tartani őket. „Mindenki tudja, hogy az erény és a boldogság megteremtésében az összefüggések csak az intellektuálisan szükségszerű rosszat képviselik. Nem a filozófusok, hanem a barkácsolgatók és a bélyeggyűjtők alkotják a társadalom gerincét” (BNW) „A siker és a hatékonyság imádata újabb átokként nehezedik világunkra. Amit elődeink a spiritualitás oltárán áldoztak fel, azt mi az anyagi javak és a taylorizmus oltárára helyezzük”. (Spinoza’s Worm, 1929) „Nem volt még a világtörténelemnek olyan szakasza, amikor a szervezett hazugság olyan szégyentelenül tenyészett volna, vagy a modern technológiának köszönhetően ilyen hatékonyan vagy ilyen nagy mértékben gyakorolták volna, mint ahogy e században azt a politikai és gazdasági diktátorok teszik”. (Ends and Means, 1937)

George Orwell – mindenki azt kapja, amit érdemel 1984, Összegző mű: évtizedek kritikai lenyomataiból gyúrt rémálom. A tapasztalati valóság: egyformaság, silányság, ostobaság – a józan ész hiánya A hitványság megszokottá válása, reklámok által irányított tömegek Jóléti éhezés : „Hosszú távon talán arra az eredményre jutunk, hogy a konzervétel halálosabb fegyver a géppuskánál” (The Road to Wigan Pier, 1937) Kényelemszeretet, a gondolkodás minimalizálása, a veszélyérzet megszűnése Passzivitás, az emberi lét lényegének a feladása : „Az emberi lényeknek valóban nincs már arra okuk, hogy önállóan végezzék az evésen, iváson, lélegzésen és a nemzésen kívül egyéb dolgaikat; minden mást megold helyettük a gép. Így aztán a mechanikai fejlődés logikus következménye, hogy az emberi lényt valami olyasmivé redukálják, ami egy üvegben lebegő agyra emlékeztet”. (The Road to Wigan Pier, 1937) Fejlődés-mánia, növekedéséhség – a világ minden tekintetben levedli egykori sajátosságait: „minden valami másból van”. (Coming Up for Air, 1939) A veszélyérzet hiánya: az angol értelmiség (Wells): „Hitler egy visítozó kis elmebeteg” (Wells, Hitler and the World State, 1941) – csak azért nem győztek még a németek, mert a katonák nem értelmiségiek. Az új generáció élete óvatlan, hedonisztikus: „egy inkább lármás, kultúrálatlan élet, a konzerv étel, a képes magazinok, a rádió és a belső égésű motor körül zajlik”. (The Lion and the Unicorn, 1941) Ezt a „modern”, angol emberanyagot bármikor alattvalóvá degradál(hatná) egy élelmes „élcsapat”: ennek „anatómiája” az 1984.

„Az új arisztokrácia legnagyobbrészt bürokratákból, tudósokból, technikusokból, szakszervezeti szervezőkből, propagandistákból, szociológusokból, tanárokból, újságírókból és professzionális politikusokból épült fel. Ezeket az embereket, akik a jól fizetett középosztályból és a munkásosztály felső rétegeiből származtak az ipari monopóliumok és a központosított kormányzás sivár világa formálta és terelte össze”. (1984) Az indusztriális civilizáció formálta ember optimális lételeme, ha önállótlan és gyámoltalan: 1. soha nincs egyedül; 2. soha nem cselekszik egyedül; 3. óvakodik a természeti környezettől; 4. a fény-és hőmérsékleti viszonyok mesterséges szabályozottsága; 5. mindig szól a zene. (Pleasure Spots, 1946) A totalitarizmus nem lesből támad, kialakulását a majdani elnyomottak gondosan előkészítik. A túlzott racionalitáséhség, a mindenáron véghez vitt „újítás” irracionális kimenetelű lehet. Közös célok követése nélküli, atomizált, agymosott, „önmegvalósító” tömegként bármikor kaphatunk a nyakunkba totalitárius uralmat.