1. É P Í T É S B E R U H Á Z Á S I II III IV Ezt is mi tettük. (Terv- pályázattal?) Mindegy.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Országos Kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Advertisements

Hogyan értékeljünk Moodle-ban? Papp Gyula CONSEDU BT. MoodleMoot 2012 – Gödöllő.
A kölcsönös befolyásolás
Programozási tételek, és „négyzetes” rendezések
A védés Ősz Rita.
Egy csoport sikeres ember, karrierjük csúcsán, mindegyiküknek jó állása, álom autók és házak tulajdonosai, meglátogatták hajdani egyetemi professzorukat.
Beruházási projektek dokumentációja
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégiumban
Érvek, érvelés.
A bibliai lecke előkészítése és tanítása (1-2.)
Nemzetközi tárgyalási technikák
Az első féléves zárthelyi anyaga:
Címalcím 1 Homokhátság – tervellátottság, tervezési szükségletek december 1. Kecskemét Duna-Tisza csatorna: víziók vagy valóság Czene Zsolt, tervező-elemző.
Mi látszik egy jéghegyből?
É P Í T É S B E R U H Á Z Á S I II III IV Rostás Zoltán ÉPÍTÉSZETI PROGRAM GYAKORLAT.
Hogyan írjunk motivációs levelet?
Környezeti szemléletformálás
10 RÓZSA SZÁL Önnek.
MinőségIrányítási Rendszer (MIR) elektronikus dokumentációjához
2007-es minőségügyi tevékenység BTK. A feladat Önértékelés készítése - szervezeti felépítés - oktatási és kutatási tevékenység személyi és infrastrukturális.
Az érvelés.
Bevezetés az épülettervezésbe Előadó: Dr. Tiderenczl Gábor Felhasznált irodalom: Dr. Bitó János: Lakóházak Tervezése Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály.
Orvos szakmai programok illeszkedése az ágazati célkitűzésekhez „Építészet a Gyógyulásért 2010-Európai Uniós támogatással” konferencia.
Épületek gazdasági életciklusai július 23.ÉPÍTÉSZET A GYÓGYULÁSÉRT Horváth Zsolt építészmérnök, szakértő HORBER Mérnökiroda Kft. Építéstudományi.
Amint fent, úgy lent. Amint belül, úgy kívül.
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
Hogyan nézzen ki az ajánlólevelünk?
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 3. óra.
3. óra.
A 2. ZH eredményei.
Margitay – Mérnöketika KENŐPÉNZ ÉS KORRUPCIÓ 12. óra.
Kérdések a második zh-hoz
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
2. Argumentációs szabályok (É 50−55) argumentációs szabályok meghatározzák, hogy mi mellett és mivel kell érvelni 1. a feleknek érveléssel indokolniuk.
(kép – Philip Shriver) Tanítsunk portfóliókészítést Papp Gyula Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola.
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
ÜZLETI TERVEZÉS levelező hallgatóknak ÖSSZEFOGLALÁS.
Szintaktikai, szemantikai szabályok
KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLTATÁSOK - MÉRÉS-ÉRTÉKELÉS ALTERÜLET Liptákné Czakó Ildikó Országos Egyházi TISZK Nonprofit Kft. © Szöllősi és Társai.
"Az Úr félelmében járva" Apcsel 9:31 Jon Palmer. Az Úr félelmében járva Az egyháznak tehát egész Júdeában, Galileában és Samáriában békessége volt: eközben.
A szövegértési feladatok összeállítása
Atomi mondatok FOL-ban Atomi mondat általában: amiben egy vagy több dolgot megnevezünk, és ezekről állítunk valamit. Pl: „Jóska átadta a pikk dámát Pistának”
A BOLDOGSÁG TITKA.
„Az igazi kérdés nem az, mennyit javultál tegnapi önmagadhoz képest, hanem, hogy milyen jól teszed a dolgod versenytársaidhoz képest.”
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Mi a gyülekezet? Mi a célom? Bibliai gyülekezetplántálás
Ugrás az első oldalra 1 Skaliczki Judit A teljes körű minőségirányítási rendszer bevezetésének lépései Debrecen, 2004.
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
NA ÉS ? ? ? HOGYAN VISELKEDIK AZ IGAZI FŐNÖK ? Ha főnök vagy, olvasd, mennyire illik rád, ha azt szeretnél lenni, figyelj jól, és legyél jó vezető ! !
É P Í T É S B E R U H Á Z Á S I II III IV Rostás Zoltán Gianni Galassi.
AZ ÉPÍTÉSZETI TERVPÁLYÁZAT
GRÁFOK Definíció: Gráfnak nevezzük véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok pont és azokat összekötő szintén véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok.
Szövegszerkesztés.   Minimum 5 oldalas dokumentum.  Szabadon választott (papírt tűrő) témában.  1. oldal fedőlap.  2. oldal tartalomjegyzék - automatikusan.
1. 2 értelme alapelemei rendszere példái MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNYOK.
Pályázatok értékelésének tapasztalatai Hoffmann Miklós független szakértő.
Az eszközök áttekintése 5/15. Előkészület – tanár A kérdőív kiértékelése Jegyzetlapok a nevekkel a játékhoz Készítette: Sági Lajos2.
A cél-meghatározási, projektdefiniálási fázis Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
M ű vészeti korok szépségei Játékos vetélked ő Kriván Norbert Buzás Kristóf 12.C 12.A.
A Károly József Irenaeus Fizika és Találmányi Verseny képekben és számokban Bogdan Károly, Ady Endre Líceum, Nagyvárad.
(Pannon.Elemző Iroda, Hétfa Kutatóintézet)
Önértékelési projektterv
TERVPÁLYÁZAT ÉS PÉLDA Gianni Galassi Rostás Zoltán.
12. óra Kenőpénz és korrupció.
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
beruházás-tervezési ABCD
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

1

É P Í T É S B E R U H Á Z Á S I II III IV Ezt is mi tettük. (Terv- pályázattal?) Mindegy.

É P Í T É S B E R U H Á Z Á S I II III IV cél módszer feladat épület Az értékelés célja tervező (és terv?) kiválasztása a zsűri munkájának objektívvé tétele az eredmény elfogadtatásának növelése az aktuális trendek, szakmai kívánalmak bemutatása

É P Í T É S B E R U H Á Z Á S I II III IV cél módszer feladat épület Módszer döntéstámogatási feladat: tényezőkértékek környezet:elfogadóellenséges összetettség:egyszerűkomplex megval. kockázat:kicsinagy időbeli hatás:rövidtávúhosszú távú költséghatás:kicsinykellően nagy ellenérdekeltség:alacsonymagas

É P Í T É S B E R U H Á Z Á S I II III IV cél módszer feladat épület Miről döntsön a zsűri „Hogy a zsűri ítéletén fel ne háborodjunk, ahhoz nyilvánvalóan az kell, hogy lássák: akármilyen is, helyes, helytelen, de őszinte közös érzésből fakad. De a mi zsűrinknél ez nem lehetséges; mert szabály szerint híjával vannak annak, amit a szociológiában kollektív léleknek neveznek. Ez a valami pedig csak az érzés és akarás közösségéből alakulhat ki. Többségi szavazásból nem. Világnézetekről nem lehet szavazni. Márpedig mi is történik a mi zsűrinkben, amelyek összeállításánál rendszerint gondosan ügyelnek, hogy benne legyen a MMÉE és a MÉSZ, a közmunkatanács és a város, vagyis sokszor a legellentétesebben érző és akaró lények. Ezért haszontalan ma minden felháborodás, amely a zsűrik ítélete nyomán minduntalan fölfakad. Elfogadható ítéleteket csak akkor fogunk kapni, ha teljesen egynézetűek, egyérzésűek a bírák, vagy ha elvonunk a zsűri ítélete elől mindent, ami érzés és az ízlés dolga. Az építészeti pályázatoknál tehát vagy olyan bírákat válasszanak, akik mindannyian egy művészeti irány hívei, vagy zárják ki a művészeti kérdések bírálatát. A mi viszonyaink közt csak erről lehet szó. Nem lehet tehát másról szó, mint a tervek azon szempontból való bírálatáról, hogy az épület célszerű lesz-e és technikailag helyes? Mert ezekről lehet racionálisan, érvekkel, tapasztalatok alapján beszélni. És figyelme kívül kell hogy maradjanak a homlokzatok és távlati képek és minden egyéb művészi adalék. Hogy milyen stílusban, milyen homlokzatokkal stb. építse a házát, azt döntse el majd a rendelő a maga ízlése szerint, ha az illetékes – de csak erről illetékes – tanácskozása eldöntötte, melyik alaprajz és metszet fejezi ki legjobban az épület célját és elégíti ki a technikai követelményeket. Más szóval a zsűri ne döntsön másról, mint arról; melyik alaprajz nyomán lehet a célnak legjobban szolgáló épületet technikailag tökéletesen megépíteni.”

É P Í T É S B E R U H Á Z Á S I II III IV cél módszer feladat épület Értékelési szempontok objektív mérhető, ellenőrizhető egyszerű alapadat konvencionális (megegyezésen alapuló) leírt (szabvány), vagy hallgtólagos tapasztalati, bizonytalan máshonnan már ismert tényező (alapadatok hányadosai) szubjektív vélemény, érzés, intuíció

É P Í T É S B E R U H Á Z Á S I II III IV cél módszer feladat épület Értékelési szempontok objektív alapterület, magasság, stb. konvencionális (megegyezésen alapuló) beépítettség, közlekedők aránya, stb. tapasztalati, bizonytalan energiafogyasztás (energiaárak?) szubjektív építészeti minőség

É P Í T É S B E R U H Á Z Á S I II III IV cél módszer feladat épület Alkosson pályázati értékelőlapot 1.alakuljanak meg a négyfős csapatok 2.használja az Xmind vagy a Freeplane programot 3.adjon meg értékelési szempontokat 4.egymáshoz képest súlyozza ezeket tetszőleges struktúra alkalmazásával 5.alakítsa ezeket pontszámmá úgy, hogy összesen 100 pontot osszon ki 6.értékelje a következő épületet 7.ábrázolja az értékelést 8.küldje be feladatát a címre. A tárgy: a feladó tankörszáma, csoportneve és a feladat sorszáma (ez eseben ez az első beadandó)

É P Í T É S B E R U H Á Z Á S I II III IV cél módszer feladat épület Művészetek Palotája

10 értelme alapelemei rendszere példái MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNYOK ÖSSZEGZÉS

nézzük át… Hol alakultak ki nagy különbségek? Milyen szempontok kerültek eltérő értékelésre? Önök szerint hogyan lenne javítható a tervezési zsűrik munkája?

12 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !