A megértés szerepe az otthoni együttműködés kialakításában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Rehabilitáció és dementia
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr Győr, Kálóczy tér
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
MAT Kongresszus Siófok, nov Mozgó elterelés három városban a Kék Kockánál.
Természettudományi kkk-k Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Hogyan élik meg a betegek a többszörös transzplantációt?
dr Szabó Tamás1, dr Bakonyi Géza2 Flór Ferenc Kórház, Kistarcsa
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Rehabilitációs törekvések egy pszichiátriai betegotthonban
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
5.2. Próbavizsga Próbáld ki tudásod!
5.2. Próbavizsga Próbáld ki tudásod!
Etikai alapelvek az ápolásban
Anamnézis, interjú. Rajzteszt
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
A predialízis betegoktatás jelentősége nemzetközi és
Veseelégtelen betegek pszicho-szociális problémái
Vesetranszplantációs várólistán lévő betegek cardiovascularis állapota
A PD ápoló perioperatív teendői és szerepe a Tenckhoff katéter
Az anaemia szerepe és jelentősége a betegségek progressziójában
Ápolási tevékenységünk központja a beteg SE ÁOK I.sz.Sebészeti Klinika Budapest Mollnár Enikő Zina.
Szegénység és egészségi állapot
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
CAPD helye és helyzete a dialízis ellátásban
Cardiopulmonális resustitatión átesett 100 beteg nyomonkövetése osztályunk anyagában retrospektív vizsgálat útján Dr. Lévai Csilla, Dr. Katona Zsuzsa,
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
A krónikus kórházi kezelést igénylő gyermek ápolása
Testi és szellemi fogyatékos gyermekek ápolása
Gyermekjogok - egy lépés előre
Témahét 2014 FÓKUSZBAN A DEMOKRÁCIA. Miért szervezünk témahetet minden évben? Azért,… hogy a jelen valós problémáit boncolgatva együtt tanulhassunk hogy.
AKUT HAEMODIALÍZIS A SZT. RÓKUS KH. I BELGYÓGYÁSZAT DIALÍZIS RÉSZLEGÉN KÖZÖTT.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
Tréningcsoportra történő kiválasztás folyamata
Neuropszichológiai vizsgálatok az igazságügyi pszichológiai gyakorlatban Pataky Ilona December 2.
Óvodai és iskolai szűrő vizsgálatok
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
KOLLABORÁCIÓT ÉS KOOPERÁCIÓT TÁMOGATÓ ESZKÖZÖK
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Pszichológiai és gyógypedagógiai diagnosztika
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Az edukálás szerepe a dializált betegek együttműködésének javításában
Mit tehet a beteg a jó orvos- beteg viszonyért?. A sikeres együttműködés alapköve a kölcsönös bizalom és tisztelet.
A beiskolázás előkészítése
Hatásos kommunikációs technikák – a predializált betegek edukálása
A sürgősségi osztály indításával és működtetésével nyert tapasztalataink. CSMEK Hódmezővásárhely - Makó Dr. Lóczi Gerda.
Edzéselméleti témák Kiválasztás
Akutan hemodialízisre került betegek PD konverziója – a nephrológiai
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
Kutyás terápia típusai Készítette: Fehérné Eleki Anita.
MagneB6 – a stressz vizsgálata egy multinacionális vállalatnál
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Nemzetközi kapcsolatok Fabry International Network 5th Fabry Expert Meeting Athén május
Mozgásszervi rehabilitáció
A légzőszervi betegségben szenvedők ismeretei a gyógyszerhasználatról és a rehabilitációs programokról CSMÖ MELLKASI BETEGSÉGEK SZAKKÓRHÁZA, DESZK Farkas.
Előadás másolata:

A megértés szerepe az otthoni együttműködés kialakításában Kurfis Teréz 14. sz. Dialízisközpont, Kistarcsa

Együttérző viselkedés más személy sorsával, helyzetével. Empátia Azon képességünk, hogy mások érzelmi állapotát átvegyük, arra ráhangolódjunk. Együttérző viselkedés más személy sorsával, helyzetével. Ez a képesség jellemzi mindannyiunkat, akik emberekkel foglalkozunk, és munkánk során segít megismerni az egyént, így tervezhető a személyre szabott oktatás.

A dialízis megkezdése előtti tájékoztatás Modalitás választások, azokkal kapcsolatos teendők - konzervatív terápia/ predialízis szakában - hemodialízis - peritoneális dialízis - szervátültetés

Érzelmi reakciók A dialízis kezelésre szorulók gyakran hevesen reagálnak, mikor szembesülnek a dialízis szükségességével: - kétségbeesés/félelem - tagadás/kételkedés - dac - tanácstalanság/érdeklődés - remény - beletörődés/remény Bár a dialízisre szoruló betegek érzik a kezelés életmentő mivoltát, még kételkednek az eredmények valódiságában, próbálnak kibúvót keresni a kezelés megkezdése alól.

A diagnózistól a dialízisig - hogyan éli meg a beteg a történteket I. Brazília „ amikor megtudtam, hogy dialízisre van szükségem, úgy éreztem, itt a világvége, a talaj kicsúszott a lábam alól” „az első időkben nem tudtam tisztán gondolkodni, a házamba látogató team-et nem szívesen láttam, elmentem otthonról, az ápolókat ott hagytam a családdal.” „nem fogadtam meg a javaslatokat, nem hittem semmiben”

A diagnózistól a dialízisig - hogyan éli meg a beteg a történteket II. A betegek mindegyike később úgy nyilatkozott , hogy - mivel érezték a pozitív változást - az életkedvük is jobb lett. Hittek abban, hogy a technikai fejlődés és a kutatások a betegek érdekeit képviselik. Az ápoló mint emberközpontú lény ellensúlyozza a technika személytelen voltát. Az otthoni kezelés során az együttműködés az érthető kommunikáción múlik.

Határozzuk meg milyen kompromisszumokra képes a beteg! Rachael L. Morton PhD, Paul Snelling MBChB, Angela C. Webster MBBS PhD, John Rose PhD, Rosemary Masterson MBBS PhD, David W. Johnson MBBS PhD, Kirsten Howard PhD Ausztrália 2010-2011 151 betegből 105 került be a studyba : - angolul beszélő - III.- V. stádiumú veseelégtelen - 18< életkor - előzetes információk birtokában (részben)

Előkészületek A dialízis és a konzervatív terápia között kellett választaniuk a studyban résztvevőknek. nem kaptak tájékoztatást a dialízis modalitásokról nem kaptak tájékoztatást a transzplantációról

Szociodemográfiai adatok Átlag életkora Nem Egészségbiztosítás típusa Iskolai végzettség Foglalkozás Távolság a dialízis központ és az otthona között A háztartásban együtt élők száma A család bevétele GFR Veseelégtelenség stádiuma Volt transzplantációja

Study várható élettartam utazás / nyaralás választható a dialízis idő pontja (nappal – éjjel) heti kezelésszám kezelési idő (óra) rugalmas dialízis műszak betegszállítás megoldása

100 %-os válaszadási arány mellett az alábbi eredmények születtek Dialízis mellett - növekvő várható élettartam rugalmas betegműszak utazási támogatás esetén (Dk. – otthon) Konzervatív terápia mellett utazásról (nyaralás) nem mond le ha csak rövid utazásra képes ha várhatóan 3-4 alkalomnál többször kell kezelésre menni a beteg életkora nem játszott szerepet

Eredmények

Eredmények a teszt alapján 105 tesztet kitöltő 1260 válaszát figyelembe véve született meg az eredmény. Ezek közül a betegek közül 6, mind a 12 kérdés esetén konzervatív terápiára utaló választ adta. 3 ffi – 3 nő koruk 36-82 év között 5 társadalom biztosítás nélküli - szegény 4 nyugdíjas 6 kevesebb mint 50 km –re lakik a dialízis centrumtól.

Összehasonlítás Canada 584 beteg körében végzett felmérés - 60% megbánta hogy a dialízist választotta. Másik két felmérésalapján - funkcionális fogyatékosságban ( pl. DM ) - rossz szociális helyzetben sokkal inkább a konzervatív terápiát választják.

Konklúzió Arra eredményre számítottak hogy a betegek preferálják majd a dialízist abban az esetben, ha kellő támogatást kapnak hozzá. Az eredmények feldolgozását követően kiderült hogy képesek lemondani 7 hónap várható időtartamról ha kevesebbet kell kezelésre utazni. Akár 15 hónap várható időtartamról lemond ha konzervatív terápia mellett nyaralhat, utazhat. (résztvevők kora) Ne tekintsük elsőszámú opciónak a dialízist, mert vannak olyan krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek akik akkor is a konzervatív terápiát választják ha a túlélési esélyei a dialízissel volna jobb.

Az otthoni ápolás elengedhetetlen feltételei a beteg értse a lényeget – képességeihez mérten oktassuk - a jó családi háttér előnyös – van magányos beteg is gyakorlati segítség, kezelésben, egyéb kezeléssel kapcsolatos teendőkben. - megfelelő háttérmunka az ápolói csapattól teljeskörű oktatás, betegtájékoztatás

Személyre szabott oktatás A beteg szellemi és fizikai készségeinek felmérése után egyéni oktatási programban vesz részt. a jó értelmi készség nem kritérium de előny az otthoni terápia elsajátításhoz Képesség-függő oktatás gyengénlátó mozgáskorlátozott időskori dementia félreérthető reakciók – félrevezető magatartás

Rehabilitáció A dialízis életmentő kezelés, emellett számos, rehabilitációt igénylő állapot létezik. A megfelelő kezeléssel a vesebetegek részlegesen rehabilitálhatók. - acidózis, tápláltság, csontanyagcsere Részünkről nem megoldható, de segíthető rehabilitációk - mozgásszervi rehabilitáció, önállóságra (vissza)nevelés

Hogyan kapcsolódnak az edukációs lépések a vesebetegség különböző stádiumaihoz I. 1. Értékelés állapotfelmérés Predialízis során laborok, klinikai- és fizikai állapot felmérése folyamatos. 2. Perdialízis edukáció A konzervatív terápiához kapcsolódó edukációs feladatok 3. Dialízis edukáció/modalitás választás ha van (családi) háttér, az ebből adódó lehetőségekre is alapozó oktatás, tájékoztatás

Hogyan kapcsolódnak az edukációs lépések a vesebetegség különböző stádiumaihoz II. 4. Fekvőbeteg edukáció Akutan kórházba kerülő beteg azonnali beavatkozást igényel, nincs idő tervezett kezelés kezdés indítására 5. Reedukáció, ellenőzés, kontroll Tanulmányok frissítése, újdonságok bemutatása, rutinszerű működés kiküszöbölése

Dialízis edukáció/modalitás választás Reedukáció, ellenőrzés, kontroll Értékelés, állapotfelmérés Predialízis edukáció Fekvőbeteg edukáció

Hogyan ellenőrizhető az együttműködés? Első oktatást követően: - írásbeli teszttel és gyakorlati vizsgával szabad beszélgetéssel - környezettanulmány- környezet ajánlott kialakítása sikeres-e? Későbbiekben: - vizsgálatok kapcsán, pl. PET vizsgálat, kezelőlap kitöltése, utasítások betartása (gyógyszer szedés) Környezettanulmány- sikerült-e megtartani a kialakított környezetet? Újraértékelés- hibás technika pl. PTISZ kapcsán

Milyen az otthon ápolásra alkalmas ápolói team? megfelelően képzett - határozott - naprakész - következetes - mondandója hiteles, egyértelmű - ápoltsága példamutató Nem csupán a betegeknek kell megfelelniük az otthoni kezelés kritériumainak, de az ápoló személyzetnek is meg kell felelni a feladat ellátására.

A megértés kulcsa beteg és ápoló személyzet közötti összhang, tolerancia, tisztelet Az ápoló mint emberközpontú lény, ellensúlyozza a technika személytelen voltát, ekként szerepe messze túlmutat szorosan értelmezett egészségügyi feladatain, valójában ez munkánk igazi szépsége.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!