dr. Réti László a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A személyhez fűződő jogok és a helyismereti kutatás egyes kérdései
Advertisements

A jog Önt védi. Mi az Ön jogait.
Biztosítani kívánt kockázatok fedezetlensége a vállalati biztosítások
Személyiségi jogvédelem
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE?
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
A bizalmi vagyonkezelési szerződés az új Ptk.-ban
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
2005. március 23. Vezérigazgatóság 3. divízió/Felelősség- és agrárbiztosítási osztály Az egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosításának értékelése.
Vizsgálati tapasztalatok a kötelező gépjármű- felelősségbiztosítás és a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások területén Konzultáció biztosítók.
A szerz ő dési jog reformja és a biztosítási szerz ő dés Új biztosítási szerz ő dési törvények/tervezetek – új megoldások Európában. Dr. Kiss Ferenc Kálmán.
A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a évi XLVII. törvény alapján dr. Nagy Andrea Magdolna ügyvéd május 30.
E-KERESKEDELEM SZABÁLYOSAN
Az egészségügyi szolgáltatók kártérítési felelőssége
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Biztosításgazdaságtan 6. téma
A fogyasztóvédelmi szabályozás rendszere Fogyasztóvédelmi törvény (1997. évi CLV. törvény) 10 fejezetből áll: pl.: -fogyasztók életének, egészségének,
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Általánosságban A kötelezett helytáll azért, hogy a termék vagy szolgáltatás 1. megfelel a minőségi követelményeknek,
A vezető tisztségviselők felelőssége fizetésképtelenség esetén
Az Ást április 15-i módosításának bemutatása dr. Veisz Gábor áldozatsegítési osztályvezető Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal áldozatsegítési.
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
Utazási iroda alapítása
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
Munkavállalók bűncselekmény miatti elbocsátásának munkajogi vetületei
1 AZ ÜGYVÉD-SZAKORVOS TÁRGYALÓTERMI 15 ÉVES TAPASZTALATAI MOTESZ INTERDISZCIPLINÁRIS FÓRUM AZ ORVOSI FELELŐSSÉGRŐL I. DR. MARTINI JENŐ MÁRCIUS 9.
Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség
Személyhez fűződő jogok polgári jogi védelme
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Mediátor képzés Kártérítés.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
KUKKOLÓK és KUKKOLTAK JOGAI
Az érintettek jogai, jogérvényesítési lehetőségek.
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.

‎ A TÖRZSTŐKE ÚJ SZABÁLYAI ÉS A VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐ FELELŐSSÉGE AZ ÚJ PTK. RENDSZERÉBEN Budapest, április 16.
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Reparáció, kompenzáció és elégtétel
Alapfogalmak.
A védett ismeret (know-how) "terjedésének" magánjogi aspektusai Dr
Sérelemdíj a gyakorlatban
A munkaviszony megszüntetése
Budapesti Ügyvédi Kamara
Vázlat NEVELÉS-SZEMÉLYISÉG-EGYÉNISÉG konferencia, Budapest, szeptember 17. A felelősség alapja és a felelősség típusai A köznevelési intézmény felelőssége.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Előadó: dr. Kártyás Gábor
Az orvosi „műhiba” perek bírói gyakorlata. I. Rövid bevezető Mi minősül műhibának? 1. Jogszabályi alap: Ptk.339.§, évi CLIV. törvény (Eü. törvény)
VÁLLALKOZÁSOK MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSA. Jogi szabályozás (Ptk. szerint) A kártérítésről: „Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni”
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Kereskedelmi gyakorlatok megítélése a hatóságok joggyakorlatában dr. Dobó-Kocsis Veronika Veszprém Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztály 2016.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A közbeszerzések helyzete Magyarországon január 6. Berényi Lajos Elnök Közbeszerzések Tanácsa.
Réti, Antall és Társai Ügyvédi Iroda Dr. Eisenbacher Gábor Dr. Németh Katalin Az eltűnt fedezet nyomában- Gyakorlati tanácsok büntetőügyekhez.
Munkajog – 5. Dr. Csőke Rita
Fogyasztói jogok és a fogyasztók magánjogi védelme
Az off-label gyógyszerhasználat és az orvosi felelősség
A MUNKÁLTATÓ KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
Mindennapok munkajoga 5.
Közbeszerzési Döntőbizottság
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A közbeszerzés és a biztosítás kérdései
Építés- szerelési biztosítások
Közbeszerzési Döntőbizottság
Előadás másolata:

Sérelemdíj az ügyvédi felelősségbiztosítások szemszögéből Magyarországon dr. Réti László a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke AIDA Budapest Kollokvium 2014. november 28.

Sérelemdíj (Ptk.2:52) Ptk. miniszteri indokolás „a személyiségi jogok megsértésének vagyoni elégtétellel történő közvetett kompenzációja és egyben magánjogi büntetése” Változás: Egyszerűsödik a bizonyítás (korábban: lásd Pf.III.24.951/1999., összegszerűségre: BDT2004. 1046) Előzmény a bírói gyakorlatban Ügyvédi mulasztás: már csak a mulasztás tényét kellett bizonyítani: „sérült a károsultnak az az alkotmányos joga, hogy igényét bírósági úton tudja érvényesíteni” (BH.2013. 89., BH.2012. 90. A mai előadás témájául választott intézmény rendszertani , bizonyítási sajátosságaival már foglalkoztak és még foglalkoznak más előadók. egy 1999-es Legfelsőbb Bíróságí ítélet ( Pf.III.24.951/1999.) szerint az összegszerűség megállapításánál a károsult életkorát is figyelembe kell venni, valamint azokat a fizikai és pszichikai hátrányokat, amelyeket elszenvedett, továbbá azokat a maradandó hátrányokat is, amelyek a jövőben fennmaradnak és megakadályozzák a munkavállalásban, mindennapi élettevékenységében. Ezeket hosszan elhúzódó bizonyítási eljárás keretében kellett a károsultnak bizonyítania. ( összegszerűségre : BDT2004. 1046)  Ha azonban egy orvosi kártérítésben a kezelő orvos mulasztása miatt szenvedett kárt a károsult, az ebből eredő pszichikai és fizikai hátrányait nagyon konkrétan kellett bizonyítania. Pl. Pszichológus szakértő vizsgálta az anyát, hogy milyen mértékű változás következett be a károsult életmódjában ( pl. kerüli a barátokat, nyilvános eseményeket stb.) , és az így keletkezett szakvélemény alapján mérlegelt a bíró az összegszerűség vonatkozásában. Ha pl ügyvéd mulasztott, és ezáltal elévült a követelés, mivel nem indította meg időben az eljárást,vagy nem adta be a fellebbezést a fellebbezési határidőn belül, már csak a mulasztás tényét kellett bizonyítani. A bíróság ezt a mulasztást akként értékelte, hogy sérült a károsultnak az az alkotmányos joga, hogy igényét bírósági úton tudja érvényesíteni, ezért megítélt általában 500.000.-Ft összegű nem vagyoni kárt. (BH.2013. 89., BH.2012. 90.

Sérelemdíj (Ptk.2:52) Kérdés: lesz-e egyáltalán ilyen ügyvédi felelősségbiztosítási ügy?

Mi a személyiségi jog sérelme? Ptk. 251: „A személyiségi jogok sérelmét jelenti különösen a) az élet, a testi épség és az egészség megsértése; b) a személyes szabadság, a magánélet, a magánlakás megsértése; c) a személy hátrányos megkülönböztetése; d) a becsület és a jó hírnév megsértése; e) a magántitokhoz és a személyes adatok védelméhez való jog megsértése; f) a névviseléshez való jog megsértése; g) a képmáshoz és a hangfelvételhez való jog megsértése.” + Ptk. 2:47. § [Az üzleti titokhoz való jog. Know-how] + Ptk. 2:50. § [Kegyeleti jog]

A MÜBSE által 2013-ban kifizetett kárügyek típusai Ingatlan adás-vétel 30 % Jogi képviselet ellátása 23 % Végintézkedések 17 % Határidő mulasztás 13 % Kölcsönügyletek 4 % Cégeljárás Ingatlan illeték Minden más 5 % Jogi képviselet ellátását kifogásoló bejelentések főbb típusai bírói felhívás ellenére nem terjeszt elő a megbízó javára szolgáló bizonyítékokat, a szakértői díj lerovása késedelmesen történt, késedelmes járadék előterjesztés: csak 6 hónapra ítéltek meg, késedelmes igényérvényesítése miatti elévülés, nem nyújtott be másodfokú eljárásban csatlakozó fellebbezést, rossz alperest jelölt meg –perköltség következmény, jogorvoslati kérelem késedelmes benyújtása, szünetelés folytán a per megszűnt (illeték kár), rossz fórumhoz benyújtott fellebbezés (a határidő letelt), ügyfele jogerős ítélettel megállapított követelését felszámolási eljárásban nem jelentette be.

A jogi képviselettel összefüggő kifogások: ritka, általában nvk keretében ítélték meg – ez most változhat. Következtetés: a tipikus ügyvédi műhibák ritkán okoznak személyiségi jogi sérelmet. Tapasztalat: eddig még nincs is bírói gyakorlat

Szabályozástörténet Új Ptk. 6:470. § (1) = régi Ptk. 559. § (1) bekezdés: „a biztosított követelheti, hogy a biztosító a szerződésben megállapított módon és mértékben mentesítse őt olyan kár megtérítése alól, amelyért jogszabály szerint felelős” a különböző tárgyú felelősségbiztosítási törvények mind a Ptk. szerinti kárfogalomra alapítottak > a sérelemdíj (a jogkövetkezmény) nem esett volna a kárfogalom alá > kimaradt volna a felelősségbiztosítási fedezet alól is

Szabályozási korrekciók Emiatt már 2013-ban módosították az ügyvédi törvényt: Üt. 10.§ (1)-(2) bekezdés majd – hatálybalépés előtt – az új Ptk.-t: 6:470. § (1) bekezdés ezzel általánossá vált a sérelemdíj hatályának kiterjesztése a felelősségbiztosításokra

Tisztességtelen reklámok A sérelemdíjjal kapcsolatos tisztességtelen reklámgyakorlatok az ügyvédi felelősségbiztosítások körében (a piacvezető MÜBSÉ-vel szemben): a sérelemdíjra történő, törvényi kötelezettségen túlmenő, extra szolgáltatáskénti hivatkozás; az átmeneti szabályokra történő megtévesztő hivatkozás

Átmeneti szabály: Ptké. 55. § (2) Az átmeneti időre (az új Ptk. előtti szerződések esetében) csak olyan mértékben és feltételekkel ír elő biztosítói helytállási kötelezettséget, amilyen mértékben és feltételekkel az a nem vagyoni károk megtérítésére a Ptk. hatálybalépését megelőzően köteles lett volna; Érdemes arra is felhívni a figyelmet, hogy bár a Ptké. 55. § (2) bekezdése szűk körben az átmeneti időre (a Ptk. hatálybalépését megelőzően létrejött felelősségbiztosítási szerződések esetében) kétségtelenül csak olyan mértékben és feltételekkel írja elő a biztosító sérelemdíj címén fennálló helytállási kötelezettséget, amilyen mértékben és feltételekkel a nem vagyoni károk megtérítésére a Ptk. hatálybalépését megelőzően köteles lett volna,

Reklámozási kérdések 4. Ezzel szemben: nem, vagy alig mutatkozik különbség,  a most piacra lépő biztosítóknak nincs régi Ptk-s portfóliójuk, a MÜBSE 2014. április 28-án a biztosítottakra kedvezően módosította biztosítási feltételeit attól függetlenül, hogy a szerződéskötés az új vagy a régi Ptk. hatályának fennállása ideje alatt történt: 1. de egyrészt az ügyvédi műhibából eredő kárigények érvényesítése során a nem vagyoni kárért korábban fennállt helytállási kötelezettség, és a Ptk. alapján a sérelemdíjért fennálló helytállási kötelezettség érvényesülési körében gyakorlatilag nem, vagy alig mutatkozik különbség,  2. a most piacra lépő biztosítók esetén ennek a „többletvállalásnak” nincs, nem is lehet szerepe, hiszen piacra lépésük időpontjára tekintettel esetükben fogalmilag kizárt, hogy az ügyvédi felelősségbiztosítási szerződést az 1959. évi Ptk. hatálya alatt kötötte volna meg biztosítottjuk. 3.a MÜBSE 2014. április 28-án biztosítási feltételeibe a következő rendelkezést iktatta és ezzel a biztosítottakra kedvezően módosította biztosítási feltételeit attól függetlenül, hogy a szerződéskötés az új vagy a régi Ptk. hatályának fennállása ideje alatt történt: „II.b/. Az a/. pontban meghatározottakkal összefüggésben más személyiségi jogának megsértéséből eredő olyan nem vagyoni sérelem okozása, amelyért a biztosított vagy alkalmazottja, vagy mint kirendelt védő, pártfogó ügyvéd, gyám, gondnok, ügygondnok, hagyaték gondozója, végrendeleti végrehajtó, végrendeleti, hagyatéki felszámoló, ügyvédi letét kezelője (pénz, - érték őrzésének kivételével) a magyar jog szabályai szerint (Ptk. 2:52 §) sérelemdíj megfizetésére köteles.”

Zárszó A sérelemdíj olyan új jogintézmény, amely jelentős változásokat hozhat a személyiségi jogok védelme körében. Az ügyvéd – ügyfél viszonylatban a sérelemdíj megtérítésével kapcsolatos problematika ugyanakkor - az eddigi műhiba tapasztalatok alapján - nem tűnik súlyponti kérdésnek. Nyitott kérdés: a nem személyiségi jogi nvk-k újrapozícionálása

Köszönöm figyelmüket!