A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A KÓPÉVÁR ÓVODA SZAKMAI BESZÁMOLÓJA A TÁMOP
Advertisements

Kapcsolattartás a szülői házzal
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
A hátrányos helyzet kezelésének középiskolai modellkísérletei Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium Tamási június 4.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
A koragyermekkori nevelésről
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Közoktatási esélyegyenlőség a Dráva mentén Szentendre, május 27.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
Megváltozott feladatok a középiskolai kollégiumi nevelésben Egy svédországi tanulmányút tapasztalatai fényében.
Szásziné Sustyák Anna óvodavezető Svetits Katolikus Óvoda, Debrecen
1 Óvodapedagógiai konferencia Sopron, május.
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Az Inklúziós Index hazai adaptációja
Albert István Téri Napovi Kisvaszar
Készítette: Lengyelné Bencsik Judit
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Integráló iskolák a közoktatásban
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
MÓDSZERTANI KÖZPONT MŰKÖDÉSE A KAPOSVÁRI KISTÉRSÉGBEN
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A beiskolázás előkészítése
Biztos Kezdet Gyerekházak
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Inklúzív nevelés Magyarországon
Korai fejlesztés fontossága
Integráció és inklúzió
Speciális gyermekvédelem
DIAKONIA KERESZTYÉN ALAPÍTVÁNY Koordinációs iroda KOLOZSVÁRI FIÓK MAROS- VÁSÁRHELYI FIÓK SZENT- GYÖRGYI FIÓK SZÁSZ- RÉGENI FIÓK 100 alkalmazott BRASSÓI.
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
TÁMOP B ,,Esély a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde gyermekeinek” Halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek támogatásának eredményessége 3.
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása Társadalmi Megújulás Operatív Program „Fény vagy Te is ragyogj hát” TÁMOP /
Nagyné Heidenwolf Erzsébet Hallássérült gyermekek integrált oktatásának segítése.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Barcsák Marianna - KPSZTI
A dajka a nevelés folyamatában
A gyakorlati képzés szemléleti hátterének és kereteinek meghatározása
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája A befogadó óvoda A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája A befogadó óvoda

Az előadás tartalma 1. Érzelmi nevelés – szocializáció az Alapprogram tükrében 2. Integráció, inkluzív nevelés 3. Együttműködés a nevelésben 4. A befogadó óvoda jellemzői

Tendenciák ♦ Környezeti kihívások ♦ Törvényi változások az óvodai A „minden nem biztos” korában élünk. • ökológiai változások • társadalmi – kulturális sokrétűség. • a migráció közoktatási üggyé válik ♦ Törvényi változások az óvodai nevelésben Értékmegőrzés - értékteremtés (új hangsúlyok, fogalmak, tartalmak) • integráció, inkluzív pedagógia • kompetencia fejlesztés

Érzelmi nevelés – szocializáció az Alapprogram tükrében ♦ Miért fontos a családi – óvodai környezet ösztönző hatása az érzelmi fogékonyság alakulásában? ● Az érzelmek dominanciája uralja az óvodás kort (önérvényesítő törekvések, szabad önkifejezés) • Érzelemformáló személyi kapcsolatok jelentősége meghatározó óvodapedagógus – gyermek; gyermek – dajka, gyermek – gyermek közötti interakcióban

Hogyan segíti az óvoda a gyermek szocializációját? • Egyéni és közösségi szociális tulajdonságok alakításával • Szokás és normarendszer megalapozásával • Az óvoda felnőtt közösségének modellnyújtásával

Személyiség központúság Alkalmazott módszerek Kifejezi, hogy ismerjük a gyermeket a maga testi – lelki – szellemi változásaiban Önszerveződés Optimalizált környezeti ingermintázat Biológiai alapok Pedagógiai tudatosság Alkalmazott módszerek Szeretet, kommunikáció

Integráció, inkluzív nevelés ♦ Hogyan jelenik meg az óvodák életében? Az integráció gondolata humanisztikus alapértékek elfogadását jelenti. • integrált nevelés = sajátos nevelési igényű gyermekek elfogadása, együtt nevelése ép társaikkal (alapító okiratban jelölve) • inkluzív nevelés = mindenkit befogadó nevelési mód (ma a kirekesztés ellentétes irányú folyamataként értelmezzük) A társadalmi sokszínűség eredményes kezelése

óvodában ♦ Tágabban értelmezett integráció az • A beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekek nevelése • A hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek ellátása (Ktv szabályozása – nevelési tanácsadás) • A migráns (multikulturális – interkulturális) gyermekek támogató nevelése (kapcsolatfelvétel, felkészülés, felkészítés) A nyelvi, szocializációs, kulturális és vallási különbözőségek kezelése

• a gyermek - család – megismerése a ♦ Akkor lehet sikeres a befogadó típusú integráció, ha • a gyermek - család – megismerése a fejlesztés alapja.(kapcsolatfelvétel, családlátogatás, anamnézis) • a gyermek befogadásának gondos előkészítése megtörténik • az egyéni szükségletekhez igazodik az összehangolt fejlesztés (TEAM munka) • a csoportszervezési formák, fejlesztő módszerek, eszközök célirányosan adottak

♦ Inkluzív nevelési formában az óvodai nevelésnek /fejlesztésnek biztosítania kell: • Az esélyegyenlőséget, amely egyenlő hozzáférést eredményező nevelési/fejlesztési módot jelent • Az egyenlő esélyeket - amely a gyermek változó szükségleteiből indul ki és a különbségek kompenzációját eredményező befogadó rendszeren keresztül valósul meg • Az interakciókban megtapasztalt biztonság és kölcsönösség, elfogadás és elfogadottság élményének megtanulását a sokféle ember sokféle módon történő együttélésében.

Együttműködés a nevelésben ♦ Szakemberek együttműködése • Szakmai kompetenciák és határaik (tevékenységi körök tisztázása) • autonómia biztosítása • kapcsolattartás kiépítése ♦ A befogadó óvodapedagógus személyisége • gyermekközpontú (elfogadó, segítő, támogató), innovatív jó vezető • hiteles (emberi – szakmai) • empatikus, önfeláldozó

♦ Pedagógus – szülő partner kapcsolata • bizalom, kölcsönös elfogadás, párbeszéd (konzultatív stílus), kapcsolattartás, segítségnyújtás a családnak ♦ Szülők és az óvodai dolgozók viszonya • kölcsönös tisztelet, segítő együttműködés ♦ Az érintett és a többségi szülők viszonya • tolerancia, együttérzés, előítélet- mentesség • segítőkészség (diszkrimináció mentes)

ÜZENET: „A gyermek minden érzelmi hatásra rendkívül fogékony; harmóniát kíván, azt, hogy minden felnőtt énjének legjobb részét fordítsa felé.” (Szabó Magda)

Köszönöm a figyelmet! Turi Istvánné www.mesehazovoda.hu ilona.turi@freemail.hu