Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az OH TÁMOP fejlesztései
Advertisements

„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Szervezetfejlesztési Program ÁROP Budapest, Károlyi-Csekonics Rezidencia November 12. VÁLTOZÁSKEZELÉS FEJLESZTÉSI MÓDSZERTAN.
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
A MAB AKKREDITÁCIÓ értékelési szempontjai Dr. Veress Gábor 1Veress
UNILO projekt1 Kimenet, követelmények, (kulcs)kompetenciák és tanulási eredmények hasonlóságok és különbségek Vidékiné dr. Reményi Judit.
TÁMOP Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése - 2. ütem A Magyar Képesítési Keretrendszer bevezetésének szakmai támogatása és az előzetesen.
TÁMOP / PROJEKT A FELSŐOKTATÁS REDSZERSZINTŰ FEJLESZTÉSE 2. ütem Bevezető előadás a tanulási eredményekről, a keretrendszer, a képesítések.
Tanfolyam megszervezése Képzés módszerei SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
AZ EU AJÁNLÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ HAZAI FEJLESZTÉSEK
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Dobszay Ambrus Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ A Képesítési Keretrendszer hasznosulása a közoktatásban.
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
Képesítési Keretrendszerek Európában
Date: in 12 pts Krémó Anita, DG EAC A.3 anita.kremo(at)ec.europa.eu Lifelong learning programme Nemzeti képesítési keretrendszerek NKKR szint 10 NKKR szint.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
. Egy nemzeti képesítési keretrendszer lehetséges előnyei Vitaindító [ Derényi András ]
A Magyar Képesítési Keretrendszer bevezetésének szakmai támogatása és az előzetesen megszerzett tudás elismerési eljárásának továbbfejlesztése a felsőoktatásban.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
Munkakultúra Szakképzési modellek 19. Országos Konferencia Az Országos Képesítési Keretrendszer és a Központi Validációs Rendszer a TÁMOP as projektben.
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
A QF Embodiment projekt
A felsőoktatási képesítési keret tervezete és megvalósulása Magyarországon Derényi András.
Képesítési Keretrendszerek Európában 2006 március 9.
A tanulás jelentőségének (újra)felfedezése a felsőoktatásban Derényi András OFI-KKEK TÁMOP / „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban”
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
A Magyar Képesítési Keretrendszer bevezetésének szakmai támogatása és az előzetesen megszerzett tudás elismerési eljárásának továbbfejlesztése a.
Derényi András – Vámos Éva tájékoztató előadás a MAB 2014
Ugrás az első oldalra 1 Skaliczki Judit A teljes körű minőségirányítási rendszer bevezetésének lépései Debrecen, 2004.
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
Képesítési keretrendszerek illeszkedése és a minőségbiztosítás Javaslatok az Országos képesítési keretrendszer bevezetésének előkészítéséhez május.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A Calderoni Program helye és szerepe a HEFOP-ban Záró-konferencia március 27. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon:
Az OKKR-projekt várható eredményei Temesi József pillérvezető Az Országos Képesítési Keretrendszer kialakítása: helyzetkép és javaslatok január 21.
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
A Calderoni projekt az OFI szakmai tevékenységében Calderoni Taneszköz-információs és Oktatástechnológiai Központ Kőrösné Mikis Márta Budapest, április.
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A KKK-rendszer és az OKKR viszonya a felsőoktatásban
AZ ORSZÁGOS KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER 5. SZINTJÉNEK LEÍRÁSA JAVASLAT ÉS PROBLÉMAFELVETÉS Sediviné Balassa Ildikó Felsőfokú Szakképzés Kollégium Egyesület.
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
Képesítési keretrendszer Képesítési keretrendszer alapfogalmak, alapértelmezések, alapkérdések Derényi András Országos Kredittanács, Oktatáskutató és Fejlesztő.
Budapest, A felsőoktatási validációs/elismerési rendszer fejlesztése - konferencia 1 A validáció/ elismerés a magyar felsőoktatásban A fejlesztőmunka.
Munkakörelemés és –tervezés röviden
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
Az Országos Képesítési Keretrendszer hatása a képzési és kimeneti követelményekre a felsőoktatásban Temesi József, egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.
Barcsák Marianna KPSZTI
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
Molnárné Stadler Katalin Menner Ákos
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Előadás másolata:

Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a 'best fit' elv alkalmazása Derényi András Országos Kredittanács Irodája Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Javaslatok az Országos képesítési keretrendszer bevezetésének előkészítéséhez. Műhelykonferencia május 12. Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ, Károlyi–Csekonics Rezidencia, Budapest

A képesítési keretrendszer fő funkciói Nemzeti képesítési rendszer képesítéseinek átláthatóbbá és érthetőbbé tétele… …a köztük lévő kapcsolatok megmutatásával Képesítések nemzetközileg összehasonlíthatóvá és érthetővé tétele… …az OKKR szintjeinek EKKR szintekhez illesztésével Erről lásd Gönczi Éva előadását!

Képesítés létrehozása (ideális eset) OKKR szintleírás alágazati szintleírás szakterületi szintleírás képesítések leírása képzési programok

Képesítések besorolása A meglévő (vagy régebbi) képesítéseket be kell sorolni az OKKR valamely szintjére, – nincs (vagy sokára lesz) ideális eset; – a létrehozott képesítések változnak; – a szintleírások módosulnak; – vannak (és lesznek) régi képesítésekkel rendelkező egyének. mert

OKKR 8. szint 7. szint 6. szint 5. szint 4. szint 3. szint 2. szint 1. szint K É P E S Í T É S E K

OKKR tudásképességekattitűdök autonómia és felelősség 6. szint A T K a & f 6. szint

A legjobban illeszkedés (best fit) elve Ha a keretrendszer és a képesítés leírásának szerkezete vagy tartalma különbözik; ha a képesítés leírása nem kimeneti (vagy nem a kimeneti elemek dominálnak benne; vö.: szakos kkk); szinte mindig, ha meglévő képesítéseket vagy alágazati standardokat sorolunk be a keretrendszerbe.

Mi is az a best fit elv? Annak belátása, hogy bizonyos esetekben nem létezik tökéletes megfelelés (egy képesítés és egy keretrendszer szintleírása között). Ezekben az esetekben közelítő értékeléssel igyekszünk az optimális harmóniát biztosítani. A best fit elv régi és gyakorta alkalmazott elv a matematikában vagy a mérnöki munkában.

Best fit eljárások [A] Az összehasonlítás módszerei [B] Eltérés esetén a besorolási döntés szempontjai, módjai

[A] Az összehasonlítás módszerei 1. Technikai (a kapcsolat szöveg szintű nyomainak keresése, elemzése) Társadalmi megítélés (az adott tanulási szint tanulási vagy állás hierarchiában elfoglalt helyének, a tanuló jövőbeni lehetőségeinek értelmezése) Empirikus vizsgálat (a tudás és képességek munkahelyi felhasználásának feltérképezése)

Az összehasonlítás módszerei 2. Vegyes (az előbbiek együttes alkalmazása) Súlyozás (a különböző technikák eredményeinek eltérő súlyú figyelembevétele A többség elve (amelyik szinthez több jellemző illeszkedik) Vezérlő kategória kiválasztása Fordított próba (hová nem sorolható be?)

[B] A besorolási döntés Többség elve (ahová az érintettek többsége besorolná) Kulcsképesítések besorolása Belátás és nagyvonalúság (a best fit elv lényege, hogy korábban kiderült, nincs tökéletes megfelelés; cél: a közelítés) Bizalom

Bizalom kialakítása Az egész eljárás lényege a képesítések iránti bizalom kialakítása és megőrzése. Ehhez – körültekintő tervezés (résztvevők, eljárások, döntések) – minőségbiztosítás (érintettek bevonása; folyamat és eredmények dokumentálása és nyilvánossága; eljárás ellenőrzése és értékelése; eredmény hitelesítése) mintegy 20 alapelv

Nyilvánosság biztosítása A megtervezett eljárás A közreműködők (külső résztvevők is!) Az eredmény és a részeredmények Az eljárás egésze során szerzett tapasztalatok, álláspontok, dilemmák és megegyezések összessége A folyamat és az eredmény publikálása

Köszönöm a figyelmet.