Megküzdési stratégiák a szegénység mint krízis estén

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
Advertisements

A kiégés 2 April, A kiégés 2 April, 2017.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Felnőttkor.
Csoport munka.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
„Légy az, aki lehetsz!” A mentalitás szerepe a tanácsadásban
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT A kapcsolatok természetrajza
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Mi az egészség? EGÉSZ –SÉG, TESTI – LELKI- JÓL LÉT.
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-I. Pszicho-dinamikai elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991 (81.o.)
A diákok megismerésének lehetőségei - szükségessége
Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.
Ideális – Valóságos – Sugallt Dányi Zoltán ref. lelkipásztor, pasztoral - pszichológus Budapest
Anamnézis, interjú. Rajzteszt
Dr. Ozsváth Károly PSZICHIÁTER, PSZICHOTERAPEUTA
A kognitív-tapasztalati self-elmélet
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Személyiség- pszichológia II
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Hatodik előadás.
A munkahely és a stressz
Pszichopatológia II. Az emóciók és motivációk zavarai
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
Életközép - krízis Tóth Sándor Pécs,
Krízisintervenciós feladatok ellátása katasztrófahelyzetek esetén
A szomatikus marker feltevés
VII.NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS AUGUSZTUS 25–28.
Krízis.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Az esetismertetés szerkezete Ágoston-Héderné 1. A kliens bemutatása 1.1. A realitások a kliens életkora, egészségi állapota, mentális képességei jövedelmi,
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
EURÓPAI TANÁCSADÓK SZÖVETSÉGE (ETSZ), European Consultants Unit (ECU)
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
Éntudat – identitástudat - énkép
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
DR. ERDÉLYI ÁGNES ADDIKTOLÓGIAI OSZTÁLY
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
A lelki egészség védelme az iskolában
A családi támogatás hálója megtart, fenntart, benn tart vagy behálóz? Dr. Purebl György SE Magatartástudományi Intézet.
Mindennapi veszteségeink
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Egy fenomenológus a kognitív személyiségpszichológia előfutáraként
Elhárító mechanizmusok
Speciális gyermekvédelem
Tudás és képesség az OKKR-ben Pajkossy Péter Kognitív Tudományi Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
Tömeges krízishelyzetek a pszichológus szemével II.
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
Személyiségfejlődési zavarok
Készítette:Tóth Sándorné
Pszichológiai módszerek a szenvedélybetegek kezelésében
Személyközpontú gondozás
A PSZICHOLÓGIAI IMMUNITÁS VIZSGÁLAT FELHASZNÁLÁSA A SZAKMAI TANÁRKÉPZÉS MÓDSZERTANI ÉS KÉPZÉSFEJLESZTÉSÉHEZ A KUTATÁS CÉLJA ÉS HASZNOSÍTHATÓSÁGA Az új.
A kommunikáció alapjai. Nem lehet nem kommunikálni Többcsatornás: verbális, nonverbális Többszintű: információközlés, viszonymeghatározás. Körkörösen.
Mitől tehetség a tehetség? Székelyföldi Tehetségnap, június 18. Dr. Balogh László Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézet Magyar Tehetséggondozó.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
A kognitív-tapasztalati self-elmélet
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Megküzdési stratégiák a szegénység mint krízis estén Dr. Lubinszki Mária Ph.D. Miskolci Egyetem Tanárképző Intézet A dia beszúrása a bemutatóba   Mentse ezt a sablont bemutatófájlként (.ppt formátumban) a számítógépre. Nyissa meg azt a bemutatót, amelybe a képdiát be szeretné szúrni. A Diák lapon helyezze a beszúrási pontot az után a dia után, amely a képdia előtt fog állni. (Vigyázzon, ne jelölje ki a diát. A beszúrási pontot a két dia közé kell elhelyezni.) Válassza a Beszúrás menü Dia fájlból parancsát. A Diakereső párbeszédpanelen kattintson a Bemutató keresése fülre. A Tallózás gombra kattintva keresse meg a képdiát tartalmazó bemutatót, majd kattintson a Megnyitás gombra. A Diakereső párbeszédpanelen jelölje ki a képdiát. Jelölje be a Forrásformátum megőrzése jelölőnégyzetet. Ennek elmulasztása esetén a másolt dia a bemutatóban előtte lévő dia formátumát örökli. Kattintson a Beszúrás gombra. Kattintson a Bezárás gombra.

„Csak a jelen pillanattal rendelkezel, és csak a jelen pillanattal tudsz megküzdeni, ezt értsd meg mélyen” E. Tolle

Az előadás felépítése A szegénység lélektanáról Rizikófaktorok, krízist provokáló tényezők Megküzdési stratégiák, lehetőségek „Pszichológiai immunrendszer” Összegzés A dia beszúrása a bemutatóba   Mentse ezt a sablont bemutatófájlként (.ppt formátumban) a számítógépre. Nyissa meg azt a bemutatót, amelybe a képdiát be szeretné szúrni. A Diák lapon helyezze a beszúrási pontot az után a dia után, amely a képdia előtt fog állni. (Vigyázzon, ne jelölje ki a diát. A beszúrási pontot a két dia közé kell elhelyezni.) Válassza a Beszúrás menü Dia fájlból parancsát. A Diakereső párbeszédpanelen kattintson a Bemutató keresése fülre. A Tallózás gombra kattintva keresse meg a képdiát tartalmazó bemutatót, majd kattintson a Megnyitás gombra. A Diakereső párbeszédpanelen jelölje ki a képdiát. Jelölje be a Forrásformátum megőrzése jelölőnégyzetet. Ennek elmulasztása esetén a másolt dia a bemutatóban előtte lévő dia formátumát örökli. Kattintson a Beszúrás gombra. Kattintson a Bezárás gombra.

A szegénység lélektanáról Döntő szerep: kognitív kiértékelés és összehasonlítás ki hogyan értelmezi az adott helyzetet korábbi élethelyzet milyen okoknak tulajdonítható, ebben mennyi a személyes felelősség A megküzdési stratégiák kidolgozottsága és színvonala Az egészség összetevői nincsenek közvetlen kapcsolatban a szegénységgel - fizikai egészség - társas kapcsolatok - pszichológiai egészség - spirituális egészség A dia beszúrása a bemutatóba   Mentse ezt a sablont bemutatófájlként (.ppt formátumban) a számítógépre. Nyissa meg azt a bemutatót, amelybe a képdiát be szeretné szúrni. A Diák lapon helyezze a beszúrási pontot az után a dia után, amely a képdia előtt fog állni. (Vigyázzon, ne jelölje ki a diát. A beszúrási pontot a két dia közé kell elhelyezni.) Válassza a Beszúrás menü Dia fájlból parancsát. A Diakereső párbeszédpanelen kattintson a Bemutató keresése fülre. A Tallózás gombra kattintva keresse meg a képdiát tartalmazó bemutatót, majd kattintson a Megnyitás gombra. A Diakereső párbeszédpanelen jelölje ki a képdiát. Jelölje be a Forrásformátum megőrzése jelölőnégyzetet. Ennek elmulasztása esetén a másolt dia a bemutatóban előtte lévő dia formátumát örökli. Kattintson a Beszúrás gombra. Kattintson a Bezárás gombra.

2. Rizikófaktorok, krízist provokáló tényezők szerepváltás, munkanélküliség impulzus kontroll zavarral küzdők szenvedélybetegek gyenge mentális fékrendszerrel rendelkezők pszichés tünetekkel küzdők (depresszió, szorongás) tragikus betegségek inaktivitás, öregség, pszichés és szomatikus funkciók hanyatlása esetén A dia beszúrása a bemutatóba   Mentse ezt a sablont bemutatófájlként (.ppt formátumban) a számítógépre. Nyissa meg azt a bemutatót, amelybe a képdiát be szeretné szúrni. A Diák lapon helyezze a beszúrási pontot az után a dia után, amely a képdia előtt fog állni. (Vigyázzon, ne jelölje ki a diát. A beszúrási pontot a két dia közé kell elhelyezni.) Válassza a Beszúrás menü Dia fájlból parancsát. A Diakereső párbeszédpanelen kattintson a Bemutató keresése fülre. A Tallózás gombra kattintva keresse meg a képdiát tartalmazó bemutatót, majd kattintson a Megnyitás gombra. A Diakereső párbeszédpanelen jelölje ki a képdiát. Jelölje be a Forrásformátum megőrzése jelölőnégyzetet. Ennek elmulasztása esetén a másolt dia a bemutatóban előtte lévő dia formátumát örökli. Kattintson a Beszúrás gombra. Kattintson a Bezárás gombra.

3. Megküzdési stratégiák, lehetőségek „Legyen az ember saját életimpulzusainak rendezője, tudjon egyensúlyozni a benső szakadékai felett, és váljék a benne dúló hangzavar karmesterévé” F. Nietzsche A dia beszúrása a bemutatóba   Mentse ezt a sablont bemutatófájlként (.ppt formátumban) a számítógépre. Nyissa meg azt a bemutatót, amelybe a képdiát be szeretné szúrni. A Diák lapon helyezze a beszúrási pontot az után a dia után, amely a képdia előtt fog állni. (Vigyázzon, ne jelölje ki a diát. A beszúrási pontot a két dia közé kell elhelyezni.) Válassza a Beszúrás menü Dia fájlból parancsát. A Diakereső párbeszédpanelen kattintson a Bemutató keresése fülre. A Tallózás gombra kattintva keresse meg a képdiát tartalmazó bemutatót, majd kattintson a Megnyitás gombra. A Diakereső párbeszédpanelen jelölje ki a képdiát. Jelölje be a Forrásformátum megőrzése jelölőnégyzetet. Ennek elmulasztása esetén a másolt dia a bemutatóban előtte lévő dia formátumát örökli. Kattintson a Beszúrás gombra. Kattintson a Bezárás gombra.

A szegénységhez való hozzáállás folyamatai Megküzdő Védekező Töredékképző Választást foglal Elfordul a választás- Ismétlődő, ritualisz- magába, ezért tól, ezért merev és tikus, automatizált hajlékony, szán- kanalizált dékos viselkedés A jövő felé húz A múlt irányítja Egyéni alapokon és számításba veszi nyugvó feltételezé- a jelen igényeit seken működik A jelen helyzet A jelen követel- Nem érzékeny a valóságkövetel- ményeit részben jelen követelményeire ményei tájolják torzítja (zárja a rendszert)

Differenciált. Differenciálatlan. Elsősorban (és nem gondolkodást Differenciált Differenciálatlan Elsősorban (és nem gondolkodást gondolkodást jelent felnőtt módon) jelent, amely és olyan elemeket érzelem szükségletek integrálja a is hord magában, határozzák meg tudatos és amelyek nem látsza- tudatelőttes nak a helyzethez elemeket tartozónak A szervezet szük- Az a feltételezés, Elárasztja a személyt séglete, hogy hogy lehetséges érzelemmel „megmérje” a a zavaró érzelmek zavaró érzelmek mágikus eltüntetése tapasztalását Az érzelmi kielégülés Az örömöt kibúvók Némely impulzus nyílt, szabályozott, segítségével engedi szabályozatlan kielé- mérsékelt módját gülését engedi meg engedi meg

4. „Pszichológiai immunrendszer” Kontrollképesség Tanult leleményesség Lelki edzettség, keménység, kitartás Optimizmus, pozitív gondolkodás Koherencia érzék, szinkronképesség Éntudatosság Érzelmi-indulati kontroll

Összegzés Reális helyzetértelmezés és megküzdés Társas kapcsolatok és kötődés képessége Tervezés, célok Család, vallás „Minden féltett dolognál jobban őrizd meg a te szívedet, mert abból indul ki minden Élet” Példabeszédek könyve

Köszönöm hogy megtiszteltek figyelmükkel! A dia beszúrása a bemutatóba   Mentse ezt a sablont bemutatófájlként (.ppt formátumban) a számítógépre. Nyissa meg azt a bemutatót, amelybe a képdiát be szeretné szúrni. A Diák lapon helyezze a beszúrási pontot az után a dia után, amely a képdia előtt fog állni. (Vigyázzon, ne jelölje ki a diát. A beszúrási pontot a két dia közé kell elhelyezni.) Válassza a Beszúrás menü Dia fájlból parancsát. A Diakereső párbeszédpanelen kattintson a Bemutató keresése fülre. A Tallózás gombra kattintva keresse meg a képdiát tartalmazó bemutatót, majd kattintson a Megnyitás gombra. A Diakereső párbeszédpanelen jelölje ki a képdiát. Jelölje be a Forrásformátum megőrzése jelölőnégyzetet. Ennek elmulasztása esetén a másolt dia a bemutatóban előtte lévő dia formátumát örökli. Kattintson a Beszúrás gombra. Kattintson a Bezárás gombra.