Hajnal Sándor 1Ökosuli2010.06.05  Alapgondolat: Egy kertész iskola akkor is ökosuli, ha hivatalosan nem az, tehát miért ne pályázzunk!  A kritériumok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Beiskolázás és pályaválasztás a Szent László ÁMK-ban.
Advertisements

„Ha bejön, akkor bejössz
Szabadidő szervezés! IGEN!. 6 ISKOLÁBAN? IGEN!? Célok, feladatok - szabadidős és kulturális igények felmérése - a pedagógiai programhoz kapcsolódó tanórán.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
KATONAI ALAPISMERETEK Előadó: Dr. Felházi Sándor mk. ezredes dékán.
Magyar Kerékpárosklub Hungarian Cyclists’ Club (HCC)‏ László János, elnök.
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
A külföldi továbbképzések módszertana, menedzsmentje, hasznosítása ( BI 2000 és BioGIS 2005 projektek) A Leonardo program mint a szakmai tanár(tovább)képzés.
Add tovább! Fiatalokkal a települési közösségekért! – országos mozgalom A fiatalok részvételének fokozása a közjóért!
A Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, mint Ökoiskola
Támop / Vas Megyei Önkéntes Centrum Központban az önkéntesség március1.
Integráció a sportiskolai és a művészeti nevelés segítségével A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola pályázatáról Integráció sporttal és zenével.
PARTNERSÉGBEN AZ OKTATÁSSAL….  40 fő főállású pedagógus  Nagyrábén 19+6 fő  Bihartordán 12+3 fő  Tanulói létszámok 2007/2008 tanév: Nagyrábé iskola:
Szektorok közötti együttműködés tapasztalatai a kerékpáros érdekképviseletben Csikai Mária Nyíregyháza, május 27. A program.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
1 Pont, 3 Szervezet Unió Alapítvány •A helyzethez képest életben maradtunk •Árvíz, rémhírek, rossz idő •Működtettük, túléltük •Az első pályázat.
Lepenye Ambrus Mátyás Király Általános Iskola Pomáz
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
JÓ GYAKORLATOK AZ IKT ISKOLAI ALKALMAZÁSÁBAN
Mintacím szerkesztése Mintaszöveg szerkesztése –Második szint Harmadik szint –Negyedik szint »Ötödik szint 1 ENERGETIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM „ESZI”
„ TEszedd ” ( 2011) „Önkéntesen a tiszta Magyarországért” Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárság Budapest dr. Rácz.
A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar F ő iskola Hallgatói Önkormányzatának bemutatása Beregszász 2012 Készítette: Nagy Tibor.
Önkéntesség, mint a vállalati felelősségvállalás eszköze az E.ON-nál
Előzmények 2005 – Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége – ÖKO-Pack Kht. Lakosság részére nincs visszacsatolás a szelektív hulladékgyűjtés.
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
Ökoiskola Készítette:Horváth Eliza Anna Felkészítő tanár:Marton Anikó
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Dr. Simon András, kommunikációs igazgató Április 7.
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
Zöld gondolatok ÖKO-iskola cím 2002 – – – 2011.
ÖKO iskola, de hogyan?. Miért akart az iskola pályázni? Iskolai élet TevékenységekPÁLYÁZAT Fenntartói támogatás.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
„New Hungary” Rural Development Programme Győr, április 27–28. Gönczi Zsolt Ügyvezető igazgató A vidék fejlesztésének titka – a civil szerveződés.
CIVILEK és ÖNKORMÁNYZATOK
„Bűnmegelőzési jó-gyakorlatok” „Biztonságos Élet-Tér” című bűnmegelőzési pályázat bemutatása Pópity Beatrix r.zls. bűnmegelőzési előadó.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Civil Kezdeményezések Programja
1 1 NUSI-UPI, Sport XXI. Program Triatlon sportág 3 éve a programban ( ) Sportági keretösszeg: 25m Ft/év.
Természetvédelmi közösségek Összeállította: Erdei-Gulyás Gabriella Origo Web Team HQL 2010 Kft.
ACES Academy of Central European Schools Nemzetközi iskolai együttműködés Két, vagy több partner iskola között Támogatók:
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
PEDAGÓGIAI PROGRAM A KATONAI EMLÉKPARKBAN
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Nyilas Misi Alapítvány „Civil Információs Centrum Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” ÁROP – 2012 – 2012 –0008 „Civil Információs Centrum Borsod-Abaúj-Zemplén.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Nagyné Horváth Emília.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban
Iskolai közösségi szolgálat
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
Az NFT tervezési folyamatának nyomon követésére alakult civil munkacsoport Budapest, április 15.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Nemzetközi ökoiskolai helyzetkép Varga Attila
Rendezvényszervezés Educatio Gondolkodom, tehát ott vagyok! Educatio Gondolkodom, tehát ott vagyok!
ÖKO ISKOLA 2008 tavaszától Környezettudatos élet: Kiállítások, rendezvények Túraversenyek, kirándulások.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet AZ ÖKOISKOLA HÁLÓZAT HELYZETE ÉS TERVEI Varga Attila
Ökoiskola? Károlyi a régióban. Gyermekvédelem EGYÜTT A DROG ELLEN Az egész iskolát átfogó program: - szülők - tanárok - diákok részére előadásokat szerveztünk.
Esettanulmány Adu Oktatási Központ VSZF konferencia MKIK Budapest Az előadás tartalma Kik vagyunk? Milyen vállalkozásunk van? Milyen felelős.
Az intézmény alapadatai fenntartó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, 1051 Budapest, Nádor u.32. működtető: Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata,1145.
Bemutatkozik A Debreceni Szakképzési Centrum Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolája NYITOTT KAPUK NAPJA
2014 május 6., Miskolc. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar vállalkozások.
ÚTBAN AZ INTÉZMÉNYI FENNTARTHATÓSÁG FELÉ Mudra Viktória, programvezető.
ALKOHOLIZMUS ELLENI MEGYEI EGYESÜLETEK ÉS KLUBOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE, MAGYAR KÉKKERESZT EGYESÜLET, KATOLIKUS ALKOHOLISTAMENTŐ SZOLGÁLAT HÁLÓZAT ÉPÍTÉSE.
Hegyvidéki Kulturális Szalon
Zöld óvodák és Ökoiskolák a köznevelési intézményekben
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
A BIIRSZ tegnap, ma és holnap;
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Előadás másolata:

Hajnal Sándor 1Ökosuli

 Alapgondolat: Egy kertész iskola akkor is ökosuli, ha hivatalosan nem az, tehát miért ne pályázzunk!  A kritériumok zömének gyakorlatilag megfelelünk!  A környezettudatosság a kertészetben jelen van, (komposztálás, takarékosság, újrafelhasználás), csak ki kell terjeszteni az egész iskolára.  2007/2008-as tanévben nyertük el az ÖKOISKOLA címet. 2Ökosuli

3Ökosuli

4Ökosuli

5Ökosuli

6Ökosuli

7Ökosuli

8Ökosuli

9Ökosuli

Ökosuli10

Ökosuli11

Ökosuli12

Ökosuli13

Ökosuli14

Ökosuli15

Ökosuli16

 Az iskola együttműködik más magyar és lehetőség szerint külföldi iskolákkal is.  Az iskola figyelmet fordít arra, hogy munkájával hozzájáruljon a helyi társadalom igényeinek kielégítéséhez, kiemelten a fenntarthatóság elveinek pedagógiai képviseletével.  Az iskola felhasználja a különböző kommunikációs csatornákat és a helyi médiát annak érdekében, hogy munkájáról minél többen hírt kapjanak.  Az iskola lehetőséget ad a szűkebb és tágabb környezetében, valamint a nagyvilágban történő főbb, a környezetvédelemmel kapcsolatos, eseményekkel való foglalkozásnak.  Az iskola együttműködik a helyi önkormányzattal, a helyi hatóságokkal és olyan helyi támogatókkal, vállalkozókkal, melyek az ökoiskola értékeivel és céljaival megegyező célokat szolgálnak. 17Ökosuli

Jelenleg két általános iskolával vagyunk kapcsolatban az ökosuli programmal. A Pitagorasz Általános Iskola A Harmat utcai Általános Iskola Ezekkel az iskolákkal közösen szervezünk környezet védelmi programokat Ökosuli18

Ökosuli19

Ökosuli20

 A két általános iskolával rendszeresen tartjuk a kapcsolatot.  Az iskolák közötti együttműködésbe maximálisan bevonjuk a diákokat.  A középiskolás tanulók közösen dolgoznak az általános iskolai gyerekkel! Ökosuli21

 A CIKK Egyesület által szervezett Tiszta Kőbányáért akcióban 2008 óta veszünk részt, kb. hetven fővel.  A MERKAPT Sport Központ Nagy Sportág Választó rendezvényébe a kezdetektől bekapcsolódtunk. BMX-pálya kialakítás, növény ültetés, szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése.  A KŐKERT KHT-val közösen ápoljuk az Európa parkot, melyet az iskolánk a Die EUROPER szövetséggel közösen hozott létre a Maglódi úton.  Új, egy éves a kapcsolat a DIA-val ( Demokratikus Ifjúság Alapítvány). 8 db új madáretetőt eredményezett, melyet a tanulóink készítettek el Ökosuli22

A Madárbarát Kert Program  REGISZTRÁCIÓS LAP  Kitöltés után visszaküldendő az MME Budapest, Költő u. 21. postai, vagy az címre. 23Ökosuli

 Tanáraink rendszeresen előadást tartanak a Kispesti Kertbarát Klubban.  Felvettük a kapcsolatot a Csepeli Kertbarátokkal is.  A két Kertbarát Klub tagjai évente kétszer meglátogatják az iskolai kertet, ahol a tanulóinkkal közösen botanikai sétát tesznek a parkban Ökosuli24

 Az Illés utcai Füvészkert rendezvényein is jelen vagyunk (pl. Kaktusz kiállítás).  Partneri viszonyban állunk a Magyar Orchidea Szövetséggel. Az orchidea kiállításokon aktívan részt veszünk és nem csak a kiállítói, hanem az építői oldalról is.  A Vácrátóti Botanikus Kertbe hosszú évek óta nyári gyakorlatot szervezünk, amelyen a részvétel önkéntes a tanulóknak Ökosuli25

 Jelenleg 32 iskola tagja a szövetségnek.  Ebből megközelítően 30% tartozik az Ökoiskolai Hálózatba.  Ugyanennyien tervezik, hogy pályáznak.  A cél, hogy a MAKESZISZ minden iskolája Ökoiskolai címet érjen el! 26Ökosuli

 Iskolánk a Színes TISZK vezető iskolája.  A Térségi Integrált Szakképző Központ hét iskolából alakult meg.  A TISZK-en belüli ökoiskolai cél, a szorosabb együttműködés, és hogy a társiskolák is bekerüljenek az Ökoiskolai programba Ökosuli27

28Ökosuli

 Az Ökoiskolák a kritériumrendszerben előírt kapcsolatokat viszonylag könnyen teljesíthetik.  Az iskolai együttműködések rendkívül jó hatással vannak a fenntarthatóság pedagógiájára, különösen az általános iskola és középiskolák közötti kapcsolatokban.  A civil egyesületek, alapítványok is keresik a kapcsolatokat. Éljünk a lehetőségekkel!  Ne várjunk! Legyünk kezdeményezők és az eredmények nem maradnak el Ökosuli29

 Köszönöm a figyelmüket 30Ökosuli