Folyamatos működésű szállítógépek (Serleges elevátorok)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

A gázok sűrítése és szállítása
a sebesség mértékegysége
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Elektromos mező jellemzése
KÖZLEKEDŐEDÉNYEK HAJSZÁLCSÖVEK
SZILÁRD ANYAGOK SZÁLLÍTÁSA
A FLUIDUMOK SZÁLLÍTÁSA
ALT TÁROLÁS (T) RAKODÁS (R) SZÁLLÍTÁS (S) ANYAGMOZGATÁS ÉS GÉPEI
LÉGNEMŰ HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA
I S A A C N E W T O N.
Közlekedéskinetika és -kinematika
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Elektromos alapismeretek
VÁLTOZÓ SEBESSÉGŰ ÜZEM
Üzemi szállítási rendszerek
Üzemi szállítási rendszerek
Newton törvényei.
VÁLTOZÓ SEBESSÉGŰ ÜZEM
Szállítógépek osztályozása
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Egyszerű gépek lejtők.
HIDRAULIKA Hidrosztatika.
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
1.feladat. Egy nyugalomban lévő m=3 kg tömegű, r=20 cm sugarú gömböt a súlypontjában (középpontjában) I=0,1 kgm/s impulzus éri t=0,1 ms idő alatt. Az.
Műszaki és környezeti áramlástan I.
1. Feladat Két gyerek ül egy 4,5m hosszú súlytalan mérleghinta két végén. Határozzuk meg azt az alátámasztási pontot, mely a hinta egyensúlyát biztosítja,
Nem Newtoni folyadék a membránon
KINEMATIKAI FELADATOK
HATÁSFOK-SÚRLÓDÁS-EGYENLETES SEBESSÉGŰ ÜZEM
Összefoglalás Dinamika.
I. Törvények.
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Erőtan Az erő fogalma Az erő a testek kölcsönös egymásra hatása.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Az erő.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Biológiai anyagok súrlódása
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Csapágyak-1 Csapágyakról általában Siklócsapágyak.
Folyamatos működésű szállítógépek (Szállítócsigák)
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
Legfontosabb erő-fajták
A dinamika alapjai - Összefoglalás
A súrlódás és közegellenállás
A forgómozgás és a haladó mozgás dinamikája
Pontszerű test – kiterjedt test
CENTRIFUGÁLIS ERŐ.
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
A legismertebb erőfajták
Erőhatás, erő -Az erő fogalma-.
Anyagmozgató- berendezések I.
A geometriai magasságmérés
A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:
Üzemi szállítási rendszerek
A NEHÉZSÉGI ÉS A NEWTON-FÉLE GRAVITÁCIÓS ERŐTÖRVÉNY
Veszprémi EgyetemGépészeti alapismeretekGéptan TanszékVeszprémi EgyetemGépészeti alapismeretekGéptan Tanszék Hajtások.
Munka, energia teljesítmény.
Konvejor Függősínpályák
Egyéb műszaki jellemzők
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
Készítette: -Pribék Barnabás -Gombi-Nagy Máté
Csavaros mozgatások Differenciálmenetes mozgatás.
11. évfolyam Rezgések és hullámok
A folyadékállapot.
Szivattyúk fajtái 1. Dugattyús szivattyú - nem egyenletesen szállít,
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Előadás másolata:

Folyamatos működésű szállítógépek (Serleges elevátorok) Anyagmozgatás Készítette: Dr. Fazekas Lajos

Serleges elevátorok

Serleges elevátorok

Serleges elevátorok

Serlegek kialakítása, serlegosztások Serleges elevátorok Serlegek kialakítása, serlegosztások

Serleges elevátorok

Serleges elevátorok Veszteségmentes elevátor

Serleges elevátorok A serleges elevátorokat poros és aprószemcsés anyagok függőlegesen vagy ferde irányú szállításhoz használják. Szállítóelemeik a vonóelemre erősített serlegek, amelyek az elevátor alsó részén felvett anyagot a felső, alsó lánckeréken, láncdión vagy dobon átfordulva az anyagleadó surrantóba öntik.

Serleges elevátorok Serleges elevátorokat a következő szempontok szerint csoportosítják: serlegek ürítési módja; a vonóelem sebessége; a vonóelem szerkezete; a szállítás iránya; a serlegek vonóelemen való elhelyezése. A serlegek ürítési módján megkülönböztetnek: gravitációs; centrifugális; vegyes ürítésűeket. A vonóelem sebessége szerint vannak: gyorsjárású (1-4 m/s hevedersebességű) és lassújárású (0, 2-1 m/s hevedersebességű) serleges elevátorok.

Serleges elevátorok A vonóelemek szerkezete alapján a serleges elevátorok lehetnek: gumihevederesek; láncosak; sodronykötelesek; sodronyhevederesek. A szállítás iránya szerint megkülönböztetnek: függőleges vagy ferde serleges elevátorokat. A serlegek a vonóelemen lehetnek: szakaszos; folytonos elrendeződésűek.

Serleges elevátorok A serleges elevátorok alkalmazásának előnyei: viszonylag kis helyszükségletűek; nagy szállítóképesség; pormentes üzem; gumihevederes vonóelemű zajtalan üzem; egyszerű kezelés. Hátrányai: a szállítóképességhez viszonyítva nagy energiaszükséglet; a szállított anyag aprózása, tördelése; a szállító- és vonóelemek gyakori meghibásodása; koptató (abrazív) anyagok szállításakor a serlegek és a vonóelem nagymérvű kopása; nagyobb szemcseméretű és tapadós anyagoknál a serlegek eltömődhetnek.

Serleges elevátorok A serleges elevátorok szállítóképessége Q=5-2000 m3/h, szállítási magassága pedig 5-30 m között változik. Különleges kivitelnél a szállítási magasság a 40-45 m-t is elérheti. Gumihevedert nagy vonóelem sebességű (v=1-4 m/s), közepes szállítómagasságú elevátornál alkalmaznak, amelyekkel elsősorban könnyen ömlő, apró szemcsés anyagokat (pl. homok, kavics, gabona stb.) szállítanak. A hevedervégeket kihajlított pántok közbeiktatása után csavarokkal fogják össze (következő dián lévő ábra a, része) Láncok általában kis és közepes sebességű serleges elevátornál használnak. A rövidszemű hegesztett teherláncot (következő dián lévő ábra b és c része) v= 1,5 m/s vonóelem sebességig, a csuklós vonóláncokat pedig v= 0,3-0,5 m/s sebességhatárok között alkalmazzák. Sodronykötelet és sodronyhevedert koptató, meleg anyagok szállításánál használnak. A serlegek alakja, mérete és anyaga a szállítandó anyag tulajdonságainak függvényében változik. Általában acéllemezből hegesztik vagy sajtolják. Használnak azonban műanyagból készült serlegeket is.

Serlegek vonóelemre erősítése Serleges elevátorok Serlegek vonóelemre erősítése a, gumiheveder vonóeleme; b, egy szemeslánc vonóelemre; c, két szemeslánc vonóelemre; 1 gumiheveder; 2 serlegfal; 3 alátét; 4 serlegcsavar; 5 serleg; 6 láncszem; 7szemeslánc kengyel

Serleges elevátorok Megkülönböztetnek: mély és lapos serlegeket. A mély serlegeket száraz és könnyen ömlő, lapos serlegeket pedig nedvességgel bíró, kissé tapadó tulajdonságú ömlesztett anyagokhoz használják. A serlegeket csavarozással erősítik a vonóelemre. A gumihevedernél különleges fejkiképzésű serlegcsavart (előző dián lévő a, ábra), szemesláncnál pedig ún. szemeslánc kengyelt alkalmaznak. A vonóelemen a serlegeket elhelyezhetik szakaszosan (következő dián lévő b, ábra), és folytonosan (következő dián lévő a, ábra). A folytonos serlegelrendezéssel megakadályozhatják pl. láncvonóelemű elevátornál az anyagszemcsék serlegek közti áthullását is. A serleges elevátor hajtószerkezete többnyire villamos motorból, féktárcsás tengelykapcsolóból, valamint az arra szerelt kétpofás, fékmágnessel működtetett fékből, fordulatszámcsökkentő hajtóműből, hajtódobból, illetve a lassú tengelyre szerelt lánckerékből (lánckerék párból) vagy láncból (láncdió-párból) áll.

Serleges elevátorok

Serleges elevátorok Féket azért építenek be, áramkimaradás vagy egyéb üzemzavar esetén az elevátor anyaggal telt ága ne induljon el a szállítási iránnyal ellentétesen és a serlegek ne hordják vissza az anyagot a feladó garatba. A serleges elevátort egyrészt a működés folytán előálló porzás elzárása, másrészt a mozgó részek érintésmentes elhatárolása céljából burkolattal veszik körül. A burkolatot három részre osztják: elevátor fejre; elevátor lábra; közbenső burkolatra. Az elevátor fej burkolatának alakját és az anyagleadó surrantó helyét a szállítandó anyag röppályája határozza meg. A láb feladata az ömlesztett anyag serlegekbe vezetése, a serlegtöltés helyének elhatárolása és a vonóelem feszítőszerkezetének befogadása. A közbenső burkolat a fej és a láb közötti részen a vonóelem-ágakat vesz körül. Általában vékony acéllemezből készül. A közbenső burkolatot, az elevátor fejet és a lábat több helyen, nagyméretű, könnyen nyitható, illetve zárható kezelő, ellenőrző, tisztító nyalással látják el.

a, merítéssel; b, anyagfeladó szerkezettel Serleges elevátorok A serlegek töltése kétféleképpen lehet: merítéssel (a, ábra) anyagfeladó szerkezettel (b, ábra) Serlegek töltése a, merítéssel; b, anyagfeladó szerkezettel

Serleges elevátorok

Serleges elevátorok Merítésnél a szállítandó anyagot az elevátor lábrészébe vezetik, és az ott a legmélyebb ponton összegyűlik. A serleg az alsó visszatereléskor az összegyűlt anyagba merül, és felveszi azt. Ezt az anyagfelvételi módot a porszerű és szemcsés anyagok szállításánál alkalmazzák. A vonóelem kisosztású lánc vagy nagyobb sebességnél gumiheveder. A feladó szerkezetes töltésnél az anyagot közvetlenül a felszálló ágba vezetik. Serlegosztás ebben az esetben kicsi. Nagyobb szemcseméretű és erősen koptató anyagoknál (érc, szén, kavics stb.) alkalmazzák. Ezeknél ugyanis olyan nagy lenne a merítési ellenállás, hogy leszakítaná a serlegeket. A vonóelem sebessége legfeljebb 1 m/s. A serleg a centrifugális vagy gravitációs erő hatására (szabadon vagy irányítva) ürül. Az ürítés módja nagy mértékben függ a sebességtől. Az anyagfeladó surrantó kialakítása az ürítéshez igazodik. Centrifugális ürítés legtöbbször 1,5 m/s-nál nagyobb vonóelem sebességnél alakul ki.

Serleges elevátorok A serlegek ürítésekor az elevátor felső pontjára felfutó serlegben levő m tömegű anyagszemcsékre az mg nehézségi erőn kívül a körpályán való mozgás F centrifugális ereje is hat (jobb oldali ábra). E két erő R eredője a serleg bármely helyzetében egy, a hajtótengely függőleges síkjában fekvő ponton a P póluson megy keresztül. Ennek forgáspont feletti távolsága a pólusmagasság: Ahol: g – nehézségi gyorsulás m/s2-ben; ω – a hajtótengely szögsebessége 1/s-ban; n – a hajtótengely fordulatszáma 1/min-ben

Serleges elevátorok [m], A kirepülő anyagszemcsék röppályája parabola. A röppályák burkoló görbéje, amely az elevátorburkolat kialakítását megszabja, ugyancsak parabola. A tetőpontjának magassága: [m], Ahol: vk – a serleg külső élének sebessége m/s Ürítés szerint a serleges elevátorok lehetnek:

Serleges elevátorok

Serleges elevátorok

Serleges elevátorok [t/h], A serleges elevátor szállítóképessége: Ahol: v0 – egy serleg térfogata m3-ben; i – serlegosztás m-ben; ρö – az ömlesztett anyag halmazsűrűsége t/m3-ban; θ – serlegtöltési tényező; v – a vonóelem sebessége m/s-ban. A serleg térfogatát (v0) a függőleges helyzetben állított serleg ürítő száj élén átmenő vízszintes sík alá eső köbtartalmával adják meg, ez az ún. „víztérfogat”. A serlegosztás (i) gyorsjárású elevátornál i=(1-1,2)h.

Serleges elevátorok [t/m3], Ömlesztett anyag halmazsűrűsége: Ahol: mö – az ömlesztett anyag tömege t-ban; vh – a hézagaival mért ömlesztett anyag térfogata m3-ben. A halmazsűrűséget ugyanannál az anyagnál a következő tényezők befolyásolják: nedvességtartalom; szemcsenagyság; szemcseösszetétel; hézagtérfogat; az anyagra ható nyomás nagysága; az anyagra ható nyomás időtartama. Ez indokolja, hogy az ömlesztett anyagok halmazsűrűségét két szélső érték között adják meg.

Serleges elevátorok A töltési tényező: Ahol: v – a serlegben levő anyag térfogata m3-ben v0 – a serleg térfogata m3-ben A töltési tényező értéke: θ=0,5-0,9. A vonóelem sebességét a szállítandó anyag tulajdonságai az elevátor méretei, az üzem viszonyai, valamint a szállítóképesség együttesen, és egymásra visszahatóan határozzák meg.

Köszönöm a figyelmet!