>"> >">

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:"— Előadás másolata:

1 A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:
A tömeg a fizikai testek tulajdonsága, ami a bennük lévő anyag és energia mennyiségét méri. A tömeg fajtái: Tehetetlen tömeg: a test tehetetlenségének mértéke Passzív gravitációs tömeg: a test és a gravitációs tér kölcsönhatásának mértéke Aktív gravitációs tömeg: a test által létrehozott gravitációs tér erősségének a mértéke. A tömegnek központi szerepe van a klasszikus mechanikában (az anyagi test mozgásának törvényszerűségeivel foglalkozik) és a vele kapcsolatos területeken. A tömeg alapmennyiség, mert fogalmát nem más mennyiségekből származtattuk. A tömeg (m)

2 A tömeg (m) A tömeg mérésének eszközei Kétkarú mérleg:
Segítségével közvetlenül mérhetjük a tömeget a leggyakrabban "súlyoknak" hívott referenciatömegekkel. << Rugós erőmérő: Rugós mérlegen a rugó elmozdulása a súly hatására arányos. A súlytól eltérően a tömeg mindig ugyanaz marad, akárhová kerül is a hordozója. >>

3 A tömeg (m) A tömeg mértékegységei
Az SI-mértékegységrendszerben a tömeg egysége a kilogramm (kg). Egyéb tömeg mértékegységek: Tonna Uncia Atomi tömegegység (ATE) Planck-tömeg Naptömeg eV/c2 (kb  × 10-36 kg): a gravitációs gyorsulás a Föld felszínén közelítőleg állandó.

4 A tömeg (m) A tehetetlen tömeg Tehetetlen tömeg:
A tehetetlen tömeg egy objektum gyorsítással szembeni ellenállásának mértéke. Newton II. törvénye: Egy pontszerű test a gyorsulása egyenesen arányos a testre ható, a gyorsulással azonos irányú F erővel, és fordítottan arányos a test m tömegével. Ennek értelmében egy m tömegű testre ható F erő esetén:

5 (ez az egyenlet illusztrálja mit jelent a test tehetetlensége)
A tömeg (m) A tehetetlen tömeg Tömegmegmaradás: Amennyiben a test tömege állandó, vagyis tömegmegmaradásról beszélünk, Newton II. törvényét az alábbi módon is felírhatjuk: (ez az egyenlet illusztrálja mit jelent a test tehetetlensége) >> A tömegmegmaradás 2 gondolaton nyugszik: A tömeg, a testben levő anyag mennyiségének mértéke. Anyag nem hozható létre és nem tüntethető el, csak felosztható, vagy újraegyesíthető.

6 A tömeg (m) A gravitációs tömeg Gravitációs tömeg:
A gravitációs tömeg a gravitációs mező hatása alapján mért tömeg. A gravitációs törvény szerint, ha a két test gravitációs tömege MA ill. MB, akkor mindkét objektum gravitációs erőt fejt ki a másikra, ahol G a gravitációs állandó. >>

7 A tömeg (m) Kísérletek a tömeggel
Sima asztallapon szétlökött két kocsi tömegét a közéjük feszített rugó okozta sebességváltozásaik alapján össze lehet hasonlítani. Két kocsi csak akkor koppan egyszerre, ha az ütközők egyelő távolságra vannak a kocsik nyugalmi helyétől. Ha szétlökéskor az egyik oldalon 1 kocsi, a másik oldalon 2 egymásra helyezett ugyanolyan kocsi van, akkor az egyidejű koppanás érdekében az ütközőket úgy kell elhelyezni, hogy a 2 kis kocsi felől fele akkora legyen a távolság, mint az 1 kocsi felől. Ez azt jelenti, hogy szétlökés közben a 2 egymáshoz erősített kis kocsi fele akkora sebességre gyorsul fel, mint a magányos.

8 A tömeg (m) A kísérletekből levonható:
Két test kölcsönhatása közben bekövetkező sebességváltozások nagysága fordítottan arányos a testek tömegével. >> m2 : m1 = Δv1 : Δv2, Ha az egyik test tömegét (példánkban az m1-et) 1 egységként írjuk fel, akkor a másik test tömege – ebben az egységben – a sebességváltozások alapján megadható. >> m2 = Δv1 : Δv2 · m1

9 Készítették: Gyeptéglácskák
Avagy, Simon József és Rónai Péter VÉGE


Letölteni ppt "A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések