Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Csapágyak-1 Csapágyakról általában Siklócsapágyak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Csapágyak-1 Csapágyakról általában Siklócsapágyak."— Előadás másolata:

1 Csapágyak-1 Csapágyakról általában Siklócsapágyak

2 Tartalomjegyzék Meghatározás Csapágyak csoportosítása Siklócsapágyak
A súrlódás típusai Newtoni folyadékok Stribeck diagramm Átlagos felületi nyomás Valóságos nyomáseloszlás Persely anyagminőségek Szárazon futó siklócsapágyak Siklócsapágyak szerkezeti kialakítása

3 Meghatározás A csapágyak olyan gépelemek, melyeket egymáshoz képest elforduló alkatrészek közé építünk be, hogy: A forgás minél kisebb ellenállásba ütközzön. Járulékos feladatok: Az alkatrészek relatív helyzetének biztosítása (a forgást megengedve). Terhek közvetítése.

4 Csapágyak csoportosítása a súrlódás csökkentésének módja szerint
Gördülőcsapágy Siklócsapágy

5 Csoportosítás a terhelés iránya szerint
Csak radiálisan terhelhető csapágyak (pl. hengergörgős csapágy). Csak axiálisan terhelhető csapágyak (axiális golyóscsapágy). Radiálisan és axiálisan is terhelhető csapágyak (pl. mélyhornyú golyóscsapágy). A súrlódási tényező függ az érdességtől is.

6 Csoportosítás a szögelfordulás lehetősége szerint
Merev: f kicsi Önbeálló (v. beálló): f nagy A súrlódási tényező függ az érdességtől is.

7 Tengelyek csapágyazása motoros hajtóműben

8 Siklócsapágyak A súrlódást úgy csökkentjük, hogy a tengely és a gép váza közé perselyt építünk be, amely: speciális anyagú, finom felületi megmunkálású, általában kent. Az üzemi állapot súrlódási jellege szerint a siklócsapágyak lehetnek: Hidrodinamikus (folyadéksúrlódású) Vegyes súrlódású Szárazon futó A súrlódási tényező függ az érdességtől is.

9 A súrlódás típusai Száraz súrlódás (nincs kenés)
A súrlódási erő nem függ a felületi nyomástól és a csúszás sebességétől. A súrlódási tényező függ az érdességtől is.

10 A súrlódási erő függ a felületi nyomástól és a csúszás sebességétől.
Vegyes súrlódás Van kenőanyag, de viszonylag kicsi a sebesség. Az érdességcsúcsok időnként összeérnek. A súrlódási erő függ a felületi nyomástól és a csúszás sebességétől. A súrlódási tényező függ az érdességtől is.

11 A felületeket kenőanyag választja el.
Folyadéksúrlódás A felületeket kenőanyag választja el. A súrlódási erő függ a felületi nyomástól és a csúszás sebességétől. A súrlódási tényező függ az érdességtől is.

12 Newtoni folyadékok A folyadékoknak van belső súrlódásuk.
h: dinamikai viszkozitás [Ns/m2].

13 Stribeck diagram Kenőanyag alkalmazása esetén hogyan függ a súrlódási tényező a sebességtől (fordulatszámtól) és a felületi nyomástól. A pont: száraz súrlódás. A és B között vegyes súrlódás. B és jobbra: folyadéksúrlódás.

14 Átlagos felületi nyomás értelmezése

15 Valóságos nyomáseloszlás

16 A tengely helyzete a perselyhez képest folyadéksúrlódás esetén
A tengely szivattyúként működik. A homlokfelületen a kenőolaj lassan elfolyik, ezért utánpótlásról kell gondoskodni. J=D-d=0,001d , ha d=100 mm, akkor J=0,1 mm.

17 Persely anyagminőségek acél tengelyekhez
Különféle bronzok (a bronzok réz alapú ötvözetek, réztartalom legalább 60% és a fő ötvöző nem cink). Pl.: Cu-Sn, Cu-Pb, Cu-Al (réztartalom 90% körül). Vörösötvözet (Cu-Sn-Zn, réztartalom 90% körül). Fehérfém (Ón alapú ötvözet, 80-90% Sn, a többi Cu, Pb, Sb). Vékony rétegben a persely bélelésére használják, mert kis szilárdságú. Sárgaréz (réz alapú ötvözet, réztartalom legalább 50% és a fő ötvöző cink). Műanyagok: pl. poliamid, teflon (bélésként) Kompozitok

18 Szinterfémek: különböző fémek, grafit, molibdén-diszulfid poraiból (szemnagyság 0,01-0,2 mm) keveréket készítenek. Ezt néhány ezer bar nyomással a kívánt alakra sajtolják, majd 1000 Co körüli hőmérsékleten izzítják. A lejátszódó diffúzió révén a szemcsék erősen kötődnek és egy porózus anyag alakul ki (kb 25% pórustérfogat). A csapágyat 120 Co-on olajjal átitatják. Ez a kenőanyag sokszor a teljes élettartamra elegendő. Tengely: acél, edzett acél (finom felületi megmunkálással).

19 Szárazon futó siklócsapágyakhoz speciális műanyagok és kompozit anyagok
Ha nincs kenési lehetőség, vagy el akarjuk kerülni a karbantartást.

20 Siklócsapágyak szerkezeti kialakítása
A legegyszerűbb csapágy egy persely, melyet a gépváz furatába besajtolnak. Kis fordulatszámú, közepes terhelés, gyakori forgásirány irány váltás (csuklós mechanizmusok födmunkagépekben, anyagmozgató gépek). A kenőanyagot a csap furatán keresztül juttatják be. Általában szinterfém, műanyag, kompozit.

21 Osztatlan házú merev radiális siklócsapágy

22 Osztott házú merev radiális siklócsapágy

23


Letölteni ppt "Csapágyak-1 Csapágyakról általában Siklócsapágyak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések