Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: -Pribék Barnabás -Gombi-Nagy Máté

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: -Pribék Barnabás -Gombi-Nagy Máté"— Előadás másolata:

1 Készítette: -Pribék Barnabás -Gombi-Nagy Máté
Gábor Áron Rézágyúja Készítette: -Pribék Barnabás -Gombi-Nagy Máté

2 Dobjuk el a testet v0 kezdősebességgel, úgy hogy a sebessége a vízszintessel  szöget zár be.
Egy locsoló csővel te is kísérletezhetsz. (Persze a szomszédot kímélni kell!) A pálya függ a hajítás szögétől, és a kezdősebesség nagyságától.

3 Ha a levegő ellenállása elhanyagolható, akkor a ferde hajítás függőleges komponense függőleges felfelé hajítás, mert függőlegesen csak a gravitációs mező hat a testre. A vízszintes komponense egyenes vonalú egyenletes mozgás, hiszen vízszintesen semmi sem hat a testre. Mivel a pálya egy síkgörbe, a hely megadásához elég két koordináta tengely. Az x tengely legyen vízszintes, az y tengely függőleges és a pozitív iránya mutasson felfelé.

4

5 Legyen v0x; v0y a kezdősebesség x és y irányú komponense, vx; vy a pillanatnyi sebesség x és y irányú komponense. A derékszögű háromszögből leolvashatod – persze, csak ha tanultad-megtanultad a szögfüggvényeket- , hogy: v0x = v0cos  v0y = v0sin  Mivel a vízszintes sebesség állandó: vx = v0x = v0cos   x = vx t

6 A mozgás függőleges összetevője függőleges felfelé hajítás, ezért:
Görbe vonalú pályán a sebesség mindig érintő irányú. A nagyságát a két komponensből a Pitagorasz-tétel segítségével határozhatjuk meg:

7 A sebesség irá­nyát a szög­függvények se­gítségé­vel hatá­rozhatjuk meg.
A helykoordináták: A pályaalakot megkapjuk, ha meghatározzuk, hogy az y koordináta az x koordináta milyen függvénye. Ki kell fejezni az időt az első egyenletből és behelyettesíteni a második egyenletbe:

8 Mivel a második koordináta az első koordináta másodfokú függvénye, a pálya parabola, ha a közegellenállás elhanyagolható. Az emelkedés ideje: A tetőponton a sebesség y irányú komponense 0.

9 A hajítás magassága: Az y koordináta időfüggvényébe helyettesítsük be az emelkedési időt. A hajítás távolsága: A test ugyanannyi ideig emelkedik, mint amennyi ideig esik. Így a repülési idő az emelkedési idő kétszerese.

10 Adott kezdősebesség esetén milyen szögnél maximális a hajítás távolsága? (Csak nagyfiúknak! )


Letölteni ppt "Készítette: -Pribék Barnabás -Gombi-Nagy Máté"

Hasonló előadás


Google Hirdetések