Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

I. Törvények.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "I. Törvények."— Előadás másolata:

1 I. Törvények

2 Newton I. törvénye Minden test nyugalomban marad, vagy egyenes vonalú, egyenletes mozgást végez mindaddig, amíg ennek megváltoztatására egy másik test, vagy mező nem kényszeríti.

3 Newton II. törvénye A dinamika alaptörvénye: F = m·a
A testek gyorsulását a rá ható erők határozzák meg.

4 Newton III. törvénye Ha az egyik test erőt fejt ki a másikra, a másik is erőt fejt ki az előzőre, tehát az erők mindig párosával lépnek fel. Ezek az erők egyenlő nagyságúak és ellentétes irányúak.

5 A lendület megmaradásának törvénye
Két test mechanikai kölcsönhatása során a testek lendülete úgy változik, hogy a kölcsönhatás előtti lendületek összege egyenlő a kölcsönhatás utáni lendületek összegével.

6 Kepler törvényei I. törvény:A bolygók a Nap körül olyan ellipszis alakú pályán keringenek, melynek egyik gyújtópontjában a Nap áll. II. törvény: A bolygótól a Naphoz húzott összekötő egyenes, a vezérsugár, egyenlő idők alatt egyenlő területeket súrol. III. törvény: A bolygók keringési idejének négyzetei úgy aránylanak egymáshoz, mint közepes naptávolságuk (ellipszisük fél nagytengelye) köbei:

7 II. Fizikai mennyiségek

8 Tömeg: A test tehetetlenségének mértéke. Jele: m Mértékegysége
Tömeg: A test tehetetlenségének mértéke. Jele: m Mértékegysége. 1 kg Sűrűség A test tömegének és térfogatának a hányadosa Jele: r (ró) Mértékegysége: 1 kg/m3

9

10 Erőkar Az erő hatásvonalának a forgástengelytől mért távolsága Jele: k Mértékegysége: 1 m Forgatónyomaték Az erő és az erőkar szorzata Jele: M Mértékegysége: 1 Nm

11 III. Erőtörvények

12 Rugalmas erő (Hooke-törvény)
D: rugóállandó, mértékegysége:

13 Súrlódási erő Csúszási súrlódási erő: Tapadási súrlódási erő:
Tapadási súrlódási erő: Gördülési ellenállási erő:

14 Közegellenállás

15 Gravitációs erőtörvény
f: gravitációs állandó


Letölteni ppt "I. Törvények."

Hasonló előadás


Google Hirdetések