Állásközvetítés és munkapiaci információk nyújtása állami szolgáltatásként: eljárások és szervezeti feltételek Bódis Lajos BCE Emberi erőforrások tanszék.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
Advertisements

A célcsoport munkaerő-piaci helyzetét és életminőségét javító információk az interneten és azok használata Tapolcai-Hatházi Andrea főigazgatói PR tanácsadó.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
A Kormány intézkedései és tervei
Munkaerőpiaci Tükör 2010 A válság munkapiaci hatásai Fazekas Károly: Bevezető Könyvbemutató konferencia Budapest, MTA Székház, Kisterem február 10.
A munkanélküliség káros hatásának csökkentése foglalkoztatási projektek generálásával egy kistérségben Zentai Gábor Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációjának értékelése Cseres-Gergely Zsombor – Scharle Ágota -
MUNKAÜGYI POLITKA  Alkotmányos jogokra épül  Kollektív autonómia  A foglalkozás és a munkahely szabad megválasztása  A munkahely védelme  Az igazságos.
Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Workshop
általános főig. helyettes
4) „Ötmuskétás” – Dél-pesti Térség Foglalkoztatási Paktum Cél: Olyan foglalkoztatáspolitikai koncepció kidolgozása, amelyben a dél-pesti térség kerületei.
Baranya Megyei Munkaügyi Központ Állami Foglalkoztatási Szolgálat Pécs, Király u. 46.
Az állást kereső kerületi lakosoknak nyújtott szolgáltatások a Baross utcai munkaügyi kirendeltségen és a Kesztyűgyári állásbörzéken Szakmai gyakorlat.
Munkaügyi Központ szerepe, feladatai SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.
Állam munkavédelmi feladatai
Fizikai munkások álláskeresése, tömeggyártó üzemek toborzási eljárásai és a munkanélküli-járadék indokoltsági vizsgálata Bódis Lajos (Budapesti Corvinus.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Bemutató a NKH Befektetésösztönzési Főosztály munkatársai számára
Tájékoztató a Karrier Híd programról Dr. Nagy Ágnes igazgató március 22. Békéscsaba.
Munkaerő-piaci szereplők kapcsolata év a munkaerő-piacon.
Aktív munkaerőpiaci eszközök
Széchenyi István Egyetem, Győr
A magyar munkapiac jövője Közgazdaságtudományi kutatás és szakpolitikai döntések előkészítése Fazekas Károly, MTA KTI.
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
ÁLLÁSKERESÉS ÉS MUNKAPIACI INFORMÁCIÓK Cseres-Gergely Zsombor – Bódis Lajos – Galasi Péter.
A közcélú munka hatása a települési tartós munkanélküliségre
A kötet felépítése és a főbb javaslatok Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Az eltűnt egymillió munkahely nyomában április 11.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Segélyezési rendszer átalakítása
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Foglalkoztatási Információs Pontok munkatársainak képzése Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ május.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A Foglalkoztatási Információs Pontok a Dél-dunántúli régióban Márk László Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Közfoglalkoztatás ’2011 Szolnok, október 26. Dr. Czomba Sándor Foglalkoztatáspolitikáért felelős Államtitkár.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Az EEM helye a menedzsmentben
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Előrejelzés, az információ áramlása, a foglalkoztatás szintjének emelése TÁMOP / kiemelt projekt Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
A munkaügyi kirendeltség szolgáltatási tevékenysége.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
FOGLALKOZTATÁS BŐVÍTŐ TÁMOGATÁSOK ÉS KEDVEZMÉNYEK ÉV Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, Szombathely Szombathely,
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
Szakmai gyakorlat jelentősége, tudatos karrierépítés
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Kutatási alkomponens Összegzés Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó, Ph.D. jelölt Visegrád,
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
A magán-munkaközvetítők évi tevékenysége Foglalkoztatási és Szociális Hivatal augusztus 2.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
Szemléletváltás a foglalkoztatáspolitika eszköztárában Előadó: Szabó József főigazgató Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ.
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában Pirisi Károly főigazgató Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Európai Uniós ismeretek
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
A magán munka-közvetítők és munkaerő kölcsönzők évi tevékenysége
A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények országos nyilvántartása publikus felületének bemutatása Balatonboglár, 2010.március.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Előadás másolata:

Állásközvetítés és munkapiaci információk nyújtása állami szolgáltatásként: eljárások és szervezeti feltételek Bódis Lajos BCE Emberi erőforrások tanszék

Miért fontos? Mi a szakpolitikai feladat? Elméletileg: egyértelműen növeli az elhelyezkedési esélyeket, illetve csökkenti a munkanélküliség időtartamát Empirikusan: nehezen elválasztható más hatásoktól, csak számonkéréssel együtt érvényesül Hosszabb ideje szerepel a szakpolitikai prioritások között, összefügg a jelenlegi fő foglalkoztatáspolitikai céllal Mi a probléma? Mit vizsgál a kutatás? Az érintettek érdekeltsége: konfliktusforrások és együttműködési lehetőségek Követelmények a megvalósító apparátussal szemben: szakmai fogások kidolgozása és ellenőrzése, kapacitások elosztása Fazekas Károly–Scharle Ágota (szerk.): Nyugdíj, segély, közmunka, A magyar foglalkoztatáspolitika két évtizede, (MTA KRTK KTI és BI), 6.2. fejezet

Az összefoglaló témakörei 1.Az állami munkaközvetítő szerepkonfliktusának egy egyszerű modellje 2.Fejlesztési irányok az európai állami foglalkoztatási szolgálatoknál és a magyar szolgálat fejlesztési koncepciója 3.A magyarországi állami munkaközvetítés 20 éves gyakorlata 4.Szakpolitikai javaslatok

Az állami munkaközvetítő szerepkonfliktusának egy egyszerű modellje 2x2 megbízó  megbízott viszony, információs aszimmetriák különböző kérdésekben (Ross 1973, Jensen  Meckling 1976, Milgrom–Roberts 2005) A közvetítésnél „két úr szolgája” Alacsony képzettségű álláskeresők, gyors létszámbővítést végző vállalatok, előszűrés a közvetítőnél Hatóságként jogszabályok betartását kéri számon azokon, akiknek szolgáltatóként a megbízottja A munkanélküli-ellátások magatartási követelményeinek vizsgálata részben a kirendeltséghez forduló munkáltatók költségén történik

Az állami munkaközvetítés szerepválasztásai és fejlesztési irányzatai Larsen–Vesan (2011) 1. Hagyományos szerepkör: keresleti és kínálati oldalon egyaránt a hátrányos helyzetűek kiszolgálása Vállalati kapcsolatok intenzitásának növelése, próbálkozások az állami közvetítés hírnevének javítására 2. Közelítés a magánközvetítők logikájához: „minőségi közvetítés” Több előszűrés; növeld legalább a legjobbak esélyeit; az erőforrások átcsoportosítása egyéb csoportok illetve célok rovására; kritika: közpénz felhasználása 3. Az állami munkaközvetítés monopóliumának utolsó maradványa: a kötelező állásbejelentés fenntartása A múlt század elején: tájékozatlan és kiszolgáltatott álláskeresőket véd az állam; az elmúlt két évtizedben: Magyarország az utolsó ortodoxok egyike a fejlett országok között 4. Radikális túllépés a hagyományos szerepkonfliktusokon: lemondás a munkaközvetítésben való közvetlen részvételről Más feladatok átszervezése: önkiszolgáló tájékozódás segítése; a hátrányos helyzetű állás- keresők számára „akadálymentesítés”; a segélyek magatartási előírásainak ellenőrzése az önálló keresésről való kikérdezéssel; az információs aszimmetriák mérséklése a tapasztalatszerzés támogatásával (mentorálás, informális beajánlás, rövid idejű bértámogatás)

A magyar szolgálat fejlesztési koncepciója: PHARE modernizációs program (2003–2004) „Új Szolgáltatási Modell” (Hansen 2003, Lock 2003, Dupont és szerzőtársai 2004) Ügyfélkategorizálás („profiling”) a szolgáltatások pontos célzása érdekében; a munkapiaci információk önkiszolgáló fel- és letöltése interneten; tanácsadás és egyéni esetkezelés csak az önállóan keresni nem tudóknak; apparátusi kapacitáselosztás gondos megtervezése és menedzselése Fasdfasdf

A magyar foglalkoztatási szolgálat empirikus vizsgálata 1. Kilencvenes évek első fele: csak a segélyezés számít 2. Kilencvenes évek második fele: a munkáltatók szerepe felértékelődik A figyelem főleg az induló nagyvállalatokra irányult A módszerek kialakítását döntően a megyei munkaügyi központokban végezték A szolgáltató illetve hatósági szerepek szervezeti szétválasztására vonatkozó elképzelések mítoszának ápolása 3. Az uniós csatlakozás előtti évektől kezdve: a munkáltatói orientáció elvben tovább erősödött, a központ kezébe vette a kezdeményezést A gyakorlati eljárások nagy stabilitást mutatnak: érdekeltségi és szervezeti jellemzők Lényeges eltérések a PHARE ajánlásoktól, sokféle és reflektálatlan gyakorlat, a helyi tapasztalatokat nem vetették össze a központi (uniós) fejlesztésekkel A kirendeltségi dolgozók ragaszkodnak az információk elosztásának közvetlen befolyásolásához; az előszűrésnek tulajdonított nagy jelentőség; ügyfélkategorizálás, önkiszolgáló adatfeltöltés, kirendeltségi kioszkok nem működnek; módszertanilag magukra hagyott ügyintézők; súlyos kapacitásproblémák (válság!), alacsony szintű egyensúly

Szakpolitikai javaslatok 1.Az előszűrés koncepcionális szerepének átgondolása, szolgáltatási protokollok tartalmi fejlesztése és karbantartása 2.Ha a vállalati ügyfélkör a versenytársakhoz képest rosszabb szűrési technikákat használ, akkor érdemes lehet hozzájárulni az összepárosítás javításához és a diszkrimináció kockázatának mérsékléséhez 3.Állásbejelentés „akadálymentesítése” 4. Az ügyintézők jártasságának fejlesztése a dinamikus gazdasági ágazatok vállalatainak ügyeiben (Részidős vállalati munkatapasztalat-szerzés, ügyintézők toborzása az érintett ágazatok fizikai dolgozói köréből) 5. A különböző szerepek szervezeti szétválasztása helyett inkább tervezd és menedzseld okosabban a hibrid szervezetedet!