Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály, Toldi Miklós 2010.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
Advertisements

KIVITELI PERIFÉRIÁK Illés Anna Eszter Felkészítő tanár: Salamon Róza
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
A számítógép felépítése
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Budapest, Előadó: Dr. Mihalik József
Az IBM kompatibilis PC perifériák
A Monitor A legfontosabb kimeneti eszköz a monitor. A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. A jelenleg még a legelterjedtebb a katódsugárcsöves.
A 4.CSOPORT MUNKÁJA.
Nyomtató.
Nyomtatók Nem ütő nyomtatók.
Mai Számítógép perifériák
Mai Számítógép Perifériák
A nyomtató.
A számítógép felépítése
A számítástechnika története
Készítette: Nagy Emese GFLUOU MF09F2
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
a számítógép kézzelfogható részei.
Készítette: Zsiga Mónika 9.a
Perifériák.
Szkennerek.
Készítette: Csintalan Viktória
Monitorok, nyomtatók Liptai Krisztina 13/D.
Kimeneti és bemeneti eszközök
Nyomtatók A szg.által szolgáltatott adatok papíron történő megjelenítésére szolgálnak. Csoportosításuk: Mechanikus ütközéses (impact) nyomtatók: kalapács.
A billentyűzet és a szkenner
NYOMTATÓK.
Mai számítógép perifériák
Számítógépes alapismeretek Beadandó 2010
Mai számítógép perifériák
Mai számítógépes perifériák
Hardver eszközök IV. rész
Hardver eszközök III. rész
1 Takács Béla MI A SCANNER? MIRE HASZNÁLJÁK? Szkenner, lapolvasó beviteli periféria Képek, szövegek bevitelére szolgál Szövegbevitelnél valamilyen.
Perifériák.
IT alapismeretek Csíki Gyula.
Nyomtatók.
Monitorok.
Nyomtatók A nyomtatók feladata, hogy egy számítógépről származó információt papíron vagy ritkábban más hordozón (boríték, írásvetítő fólia, stb.) megjelenítsenek.
Egerek, nyomtatók.
Nyomtatók Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
Balaton Marcell Balázs
Perifériák Bemeneti: Kimeneti: Billentyűzet Egér Lapolvasó
A számítógép felépítése
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Mai számítógép perifériák
Hardware: (=kemény áru)
Bementei és kimeneti eszközök ismertetése
A számítógép felépítése
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Bevezetés az informatikába
Minden, amit a nyomtatókról tudni érdemes
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
Perifériák és jellemzőik
A számítógép felépítése
Informatika 6. osztály Nyomtató
A számítógép perifériái
A nyomtató.  A nyomtató egyike a leggyakrabban használt kiviteli egységeknek.  A legfontosabb feladatuk, hogy az információt nyomtatott, az ember által.
Nyomtatók Készítette: Papp Levente Felkészítő tan.: Őszi Katalin Iskola: Karcagi Nagykun Református Általános Iskola 5300, Karcag Kálvin utca 2.
Kiviteli perifériák  Minden jog fenntartva.
FÜLEMÜLE ORSZÁGOS INFORMATIKA VERSENY A nyomtatók Készítette: Szöllősi Anna Osztály: 6.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu iskola.
Készítette: Ulmann Ákos Felkészítő tanár: Vargáné Gyömrei Anita Iskola neve és címe: Orosházi Vörösmarty Általános Iskola, 5900 Orosháza Vörösmarty u.
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
Kimeneti perifériák.
Balaton Marcell Balázs
Nyomtatók.
Az információ.
A számítógép felépítése
A szkenner (Lapolvasó)
I/O perifériák.
Előadás másolata:

Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály, Toldi Miklós 2010. PC HARDVER ISMERETEK Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály, Toldi Miklós 2010.

Tematika 11. fejezet: Nyomtatók Lapolvasók

Nyomtatók jellemzői Nyomtatási technológia Csatlakoztatás: nyomtatóport, soros port, USB, SCSI Sebesség: CHARACTER per SECUNDUM (CPS), illetve PAGE per minute (PPM) Felbontás : DOT per INCH (DPI) Nyomtatónyelv

Nyomtatók csoportosítása -technológia Ütő (IMPACT) Folyamatos jelű Pontmátrix Nem ütő (NON IMPACT) Hőnyomtató Tintasugaras Laser

Folyamatos jelű nyomtatók Csak karakteres nyomtatásra használhatók, többpéldányos nyomtatásra alkalmas Nagy nyomtatási teljesítmény, strapabíró mechanikai kivitel (közüzemi nyomtatványok) A fix karakterkészletet az írómű tartalmazza Működési elv szerint lehet: karakterszalagos, gömbfejes, karakterdobos Sebesség: 500-1200 cps

Pontmátrix nyomtatók Többpéldányos, karakteres és grafikus nyomtatásra is alkalmas A nyomtatási kép a fejben található tűk által létrehozott pontokból épül fel 9-18-24 tűs fejek A karakterkészlet a nyomtató memóriájában (ROM, RAM) van tárolva (módosítható) Felbontás: 120-600 DPI, sebesség: 300-1200 cps

Hőnyomtatók Pontmátrix elven működnek Eljárások: Direkt: hőérzékeny papírra nyomtat (korlátozott a nyomtatvány élettartama!) Indirekt: speciális festékszalagot alkalmaz, melyről a festék ráolvad a normál papírra Halk működésű, kis , kompakt méretű Szép íráskép Költséges az üzemeltetésük Felbontás: 300-1200 DPI, sebesség: 100-300 cps Nincs többpéldányos nyomtatás.

Tintasugaras nyomtatók Tintacseppeket juttat a papírra ebből alakul ki az íráskép (pontmátrix elv). A nyomtatófej és a tintatartály lehet külön egység (EPSON), vagy egybeépített (HP). A fúvókák vezérlésének technikai megoldásai: piezoelektromos (EPSON) hővel záró (HP) buborék elvű (BUBBLE JET)- CANON Színes és fekete nyomtatás. Sebesség :3-20 lap /perc, felbontás 300-5400 dpi A nyomtatás minősége speciális papírok alkalmazásával javítható. Nincs többpéldányos nyomtatás. http://computer.howstuffworks.com/inkjet-printer3.htm

Lézernyomtatók Működés: A nyomtatandó oldal töltésképét laserdióda fénye hozza létre a fényhengeren. A töltésképre festékpor rakódik ki, melyet a papírra hengerelnek és beégetik. Színes és fekete nyomtatás. Sebesség :3-25 lap /perc, felbontás 300-2400 dpi Nincs többpéldányos nyomtatás.

Nyomtató nyelvek A számítógépes alkalmazások és a nyomtatók közti kommunikáció szabványos parancskészletű vezérlési szerkezeteken keresztül töténik. Ezeket nyomtató nyelveknek nevezzük. Fajtáik: Szabványos nyomtató oldali nyelvek Az alkalmazás eszközfüggetlen parancskészletből álló parancsokon keresztül vezérli a nyomtatási folyamatot, e parancsokat a nyomtató parancsértelmező értelmezi és végrehajtja. Pl: PCL, , Postscript, ESCP Gazdagép alapú nyelvek (GDI) A nyomtató parancsértelmező funkcióját a nyomtatót vezérlő számítógépen futó alkalmazás végzi. E nyelvek eszközfüggő parancskészlettel rendelkeznek.

Lapolvasók A szkenner (más néven lapolvasó) a számítógép olyan perifériája, mely szövegek, képek digitalizálására, számítógépbe való bevitelére szolgál. Fajtái: Roll szkenner: A képet a szkenner húzza keresztül az olvasó egység felett, tehát a kép mozog. Némelyik típusnál a papírvezető feltétet le lehet venni, és így olyan képeket is be tud olvasni, amit egyébként nem tudna behúzni. Kézi szkenner: A szkennert kézzel kell a képen végighúzni. Az ilyen gépek alakja igen változatos lehet. A karmesterpálca méretű csupaszított handy-szkenner akár 4 másodperc alatt olvas be egy A4-es oldalt, függetlenül működve 100 oldalt tárol memóriájában. Felbontása 400 dpi körül van, ami elég rossz és kezelése is bonyolult. Pozitív tulajdonsága a kedvező ár. Síkágyas szkenner: A képet a tárgytartó üvegre kell rakni, és az olvasó egység halad alatta végig. A jobb készülékekhez dia feltétet is adnak, vagy az opcióként külön megvehető. Optikai felbontása általában 2200 x 4800 dpi, míg színmélysége 48 bit körül van. Dia szkenner: Csak dia és fotónegatív beolvasására használható. Ha egy ezzel a rendszerrel működő számítógéphez még egy színes fotónyomtatót is csatlakoztatunk, akkor olcsón készíthetünk színes nagyításokat diáról vagy a negatívról. Az optikai felbontása 1800x1800 dpi (4,2 millió pixel), míg szoftveresen akár 19200x19200 dpi-vel is elboldogul. Így egy-egy diáról vagy filmről igen jó minőségben készíthetünk digitális másolatot. Dokumentum szkenner: A dokumentum szkennerek alapvetően nagy mennyiségű dokumentumok beolvasására lettek kifejlesztve. A dokumentum szkennerekben a szkennelő fejek állnak, a dokumentumok pedíg egy zárt pályán mozogva elhaladnak a szkennelő fejek között, igy keletkezik a kép.Sebességére jellemző. hogy akár 200(!) lap/perc sebességgel is képesek működni

Lapolvasók A szkenner főbb paraméterei: Felbontás (mértékegysége dpi (dot per inch) . A felbontást két féleképpen is értelmezhetjük: Optikai felbontás: Az optikai felbontás a szkenner által valóban megkülönböztethető képpontok száma. Interpolált felbontás. Szoftveresen javított felbontás (általában nagyobb érték). A számítógéphez való csatlakoztatáshoz használt illesztőfelület (USB, CENTRONICS, SCSI) A megkülönböztetett színek száma A beolvasható adathordozó típusa és nagysága Jel-zaj viszony

Vége ! Felhasznált irodalom: http://computer.howstuffworks.com/inkjet-printer3.htm