A Hernád-Pusztavacs Általános Iskola, mint referenciaintézmény Ráczné Kocsis Krisztina szakmai vezető.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Advertisements

Hálózati partnerkonferencia Budapest, augusztus 27. Békés Megyei Tudásház és Könyvtár Békéscsaba Közoktatás-fejlesztést támogató hálózat kiépítése.
A Hallgatói Mentorprogram működése
Mindenki tehetséges lehet valamiben!
Az előminősített referenciaintézményi szerepből adódó gyakorlati feladatok december.
Jó gyakorlat „A 21. század gyermekeiért” – IKT eszközök használata egy inkluzív iskolában II. Rákóczi Ferenc Tagiskola 7400 Kaposvár, Kanizsai u
Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
A Than mint referencia intézmény
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
1 EMDOR KFT Integrációs Pedagógiai Rendszer Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2008/2009.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Petőfi Sándor Általános Iskola Előminősített r eferencia intézmény Nyitó rendezvény Június 13.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
2014. július 6. A hálózati együttműködés az innovációs tevékenység során Bedő Ferenc közoktatási szakértő
A referencia intézmények szerepe a TÁMOP intézmények tanulószervezetté válásának folyamatában Csizmazia Sándorné szakmai vezető Harkány, nov.13.
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Jó gyakorlatok óvodánkban
Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázati felhívásához
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
HORIZONTÁLIS TUDÁSMEGOSZTÁS
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
A referencia-intézmény fogalma, a közoktatásban elfoglalt szerepe
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
A gyakorlatvezető mentor
intézményi folyamat-szaktanácsadó
Az e-portfólió használati köre
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Új évszázad - Új módszerek1. 2 Támogató: ESZA A projekt megvalósításának kezdete: A projekt befejezésének időpontja:
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
A kompetencia alapú oktatásról
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
Kompetensek lettünk? június 27..
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
2012.május 15. „ Az akadály az a rémisztő dolog, amelyet akkor látunk, Ha levesszük a szemünket a célról..” TÁMOP / Új Magyarország.
Megvalósítás helyszíne: Általános iskola-óvoda Kecskéd
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
„ Karöltve” Integrációs közoktatási referencia Intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános Iskola és Óvodában TÁMOP /
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Pedagógus-továbbképzések hasznosulása
Hernád-Pusztavacs Általános Iskola A mi iskolánk (Az én iskolám)
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
A szaktanácsadó segítő szerepe
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás Egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben.
„Bölcs ember nem csak gondolkodik a cselekvésről, hanem cselekszik is
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Társadalmi Megújulás Operatív Program Pedagógusképzések (a pedagógiai kultúra korszerűsítése, pedagógusok új szerepben)
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
PROJEKTNYITÓ május 18. MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA 4400 Nyíregyháza, Fazekas János tér 8. TÁMOP / Referencia-intézmények országos.
Szakmai beszámoló TÁMOP B-13/ Partnerség és hálózatosodás „Az iskola közös ügyünk” „Ki tud többet Szorgalmatosról?”
Jó gyakorlatok a közoktatás területén
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A TÁMOP / projekt jelene és jövője.
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Szécsényi Gyerekesély Program gyerekeket érintő szolgáltatásai
Matókné Misóczki Mária Projektigazgató Szekszárd
Előadás másolata:

A Hernád-Pusztavacs Általános Iskola, mint referenciaintézmény Ráczné Kocsis Krisztina szakmai vezető

Az X, Y és a Z generáció X, aki felnőttként ismerte meg a számítógépet, és az internetet; Y, aki már gyermekkorban, A Z generáció pedig már úgy született, hogy ott volt a számítógép és az internet.

„Honnan fúj a szél?”… „változó” gyerekek. „Változó kor”, „változó társadalmi igények” „változó” gyerekek. Mit kell tennie az iskolának, a pedagógusnak? „változtatnia” kell. megújuló pedagógusok.

Tanulóink a statisztikai elemzések alapján

Tanulóink a statisztikai elemzések alapján

Változások: a humán erőforrás megújulása

A Hernád-Pusztavacs Általános Iskola pedagógusai 2004-től folyamatos tantestületi, sokszor helyben szervezett továbbképzések készítik elő a változásokat. Tantestületünket a hatékony csapatmunka és az egyéni szakmai fejlődést támogató légkör jellemzi. Szakmai megújulásunkat pályázatokon való részvételek is támogatták. – TÁMOP-3.1.4 Oktatásfejlesztés Hernádon, TÁMOP-3.1.7 Referenciaintézmény Hernádon. Tanítóink, tanáraink részt vesznek intézményünk jó gyakorlatainak kiterjesztésében, a módszerek, technikák átvételében, alkalmazásában.

„Egy hajóban evezünk, és tudni véljük, hogy honnan fúj a szél.”

„Egy hajóban …

Műhelymunka a járási bemutatón

SZÍN – JÁTÉK - SZÍN - NAP…

Jó gyakorlataink 1. Kooperatív technikák alsó tagozatos magyar órákon A jó gyakorlat azzal a céllal működik, hogy segítse a kompetencia alapú oktatást, a kooperatív tanulási technikák alkalmazását szövegértés- szövegalkotás kompetencia területen 1-4. osztályig - Duhaj Szidónia 2. Játsszunk! Mit? Mikor? Hogyan? Miért? A jó gyakorlat azzal a céllal működik, hogy segítse a kompetencia alapú oktatást, a játékosság módszerének alkalmazását szövegértés- szövegalkotás kompetencia területen 5-8. osztályig. Hozzájáruljon a hallgatók módszertani ismereteinek bővüléséhez. - Svébisné Komjáti Rozália

A Hernád-Pusztavacs Általános Iskola, mint referenciaintézmény A referenciaintézményi szolgáltatás bemutatása: Fontosnak tartjuk, hogy mindig képesek legyünk megújulni. Dinamikusan változó szervezetként gyorsan reagálunk a környezet elvárásaira. Mintát adunk a partnereknek munka- és kommunikációs, továbbá kooperációs kultúrából. Az új elvárásokhoz igyekszünk gyorsan és adekvátan alkalmazkodni, a megrendelői igényeket figyelembe vesszük. A felnőttoktatás módszertanát is felhasználjuk.

A referenciaintézményi szolgáltatásunk céljai: Alapvető célkitűzésünk, hogy a referencia-intézményi hálózat működésében történő aktív részvétellel hozzájáruljunk a járás, a régió közoktatásának fejlődéséhez. Fő célunkhoz kapcsolódó törekvéseink: nyitott oktatási – nevelési környezet megteremtése, intézményünk előnyös különbözőségének fenntartása, versenyképességünk hosszú távú megőrzése, a társadalmi igényeknek és szakmai követelményeknek történő megfelelés, figyelembe véve a helyi jellegzetességeket, az intézmény sajátos arculatát, belső innovációs képességeink fejlesztése, a tantestületi innovatív erők ösztönzése, szervezeti és módszertani kultúránk folyamatos fejlesztése, jelenlegi referencia-területeink stabilizálása, lehetőség vagy igény szerinti kiterjesztése, horizontális tanulási formák erősítése, tudatosabbá tétele.

Referenciaintézményi team-ek az intézmény életében A referencia-intézményi működtetéshez két munkacsoport alakult: megvalósító munkacsoport: Duhaj Szidónia, Svébisné Komjáti Rozália. szervező munkacsoport: Gelle Ferencné, Kollárné Lovász Ildikó, Lantosné Simári Erzsébet. A munkacsoportok koordinálása a szakmai vezető feladata.

A megvalósító munkacsoport feladatai: jó gyakorlatok átadása mentorálás ellenőrzés, önértékelés hospitálás bemutató órák tartása konzultáció szakmai megbeszélések dokumentálás

A szervező munkacsoport feladatai: látogatók előzetes felmérése látogatások megszervezése látogatók fogadása, regisztrálása a terem- és tárgyi feltételek, IKT és multimédiás eszközök biztosítása catering biztosítása – bekészítések és ezek ellenőrzése a képzések közti szünet(ek)ben a bekészítések újra feltöltése a képzések befejeztével az eredeti állapot visszaállítása a fejlesztő műhelyek munkájában való részvétel a hálózati munkában való részvétel

A referenciaintézményi működés alapja Elsősorban az intézményen belüli kiterjesztés. Fontos feladatunknak tekintjük ismereteinket átadni egymásnak, helyi bemutató órák szervezésével. Ez többéves hagyományra tekint vissza. Iskolánk több olyan bemutató órát is szervezett az utóbbi időben, melynek során járási, kistérségi pedagógusokat láttunk vendégül. Célunk a horizontális tanulás megteremtése volt.

A Hernád-Pusztavacs Általános Iskola

„Mivel mindenki a maga módján látja a világot, a maga módján éli meg nehézségeit és a sikereit. Tanítani annyi, mint megmutatni a lehetőséget. Tanulni annyi, mint élni a lehetőséggel.” Paulo Coelho