Vedd ki a részed! Hazai intézmények és civil szervezetek közvetlen kapcsolódási lehetőségei EU-val kapcsolatos témákban Alexa Noémi, Ph.D Transparency.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv Az új Magyarország programja - társadalmi vita - Nagy Gábor Miklós főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Hivatal Zalaegerszeg,
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A Nemzeti Fejlesztési Terv regionális egyeztetésének folyamata, eredményei Dönsz Teodóra, Magyar Természetvédők Szövetsége Civilek az NFT Nyilvánosságáért,
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
Szektorok közötti együttműködés tapasztalatai a kerékpáros érdekképviseletben Csikai Mária Nyíregyháza, május 27. A program.
Projektciklus- menedzsment (PCM)
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
DPR kommunikáció alapelvei
Nizák Péter Az intézményi fejlesztés kérdése a civil szektorban Budapest, november 29. Táncsics Alapítvány, Friedrich Ebert Stiftung.
KBSZ STRATÉGIA KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Siófok, április 10. Bajkó Erika kommunikációs vezető.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
„Gyakoroljuk a demokráciát!” Közösségi tervezés helyi projektekben Kuna Gábor, Cromo Közhasznú Alapítvány.
A HAND Szövetség javaslatai a NEFE- stratégia és NEFE- törvény kialakításához Bullain Nilda Európai Nonprofit Jogi Központ Kht. (ECNL)
ESZA Nonprofit Kft. Nagy Balázs– uniós programigazgató.
Lorem ipsum Széchenyi Programirodák bemutatása ELTE Innovációs Nap február 23.
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
A stratégiai tervezés történeti háttere
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Szervezetfejlesztési Program
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
as programozási időszak Balás Gábor Nemzeti Fejlesztési Hivatal.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A TÁMOP pályázatok társadalmi egyeztetése Márkus Eszter Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Egyeztetési folyamat A Társadalmi Egyeztetés Eljárási Normarendszere kötet és a RECE programban készült helyzetelemzés.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Partnerség, nyilvánosság, átláthatóság A fejlesztéspolitikai dokumentumok társadalmi egyeztetésének menete – tervezet –
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv és Program stratégiai környezeti vizsgálatának társadalmi egyeztetési tematikája Dr. Farkas István,
FELELŐS SZAKMAI SEGÍTŐ EREDMÉNY NFT (CSF) végrehajtásáért felelős szervezet kijelölése: kormány NFT végrehajtási rendjének kialakítása: NFT munkacsoport,
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Az NFT tervezési folyamatának nyomon követésére alakult civil munkacsoport Budapest, április 15.
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Tanfelügyelet és intézményi önértékelés – a megújuló külső és belső értékelési rendszer (TÁMOP-3.1.8)
Társadalom bevonás stratégia és módszertan Ereifej Laurice vizes élőhelyek programvezető Siófok, november for a living planet© ÖKO ZRt. vezette.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
Tervezési folyamat.
2081 Piliscsaba, Wesselényi Miklós u. 10.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Nyilvánosság biztosítása a TIE projektben
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Towards an Effective Regional Resource Allocation (TERRA) Zárókonferencia Nagyvárad, március 19. A projekt rövid bemutatása - célok és eredmények.
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Vedd ki a részed! Hazai intézmények és civil szervezetek közvetlen kapcsolódási lehetőségei EU-val kapcsolatos témákban Alexa Noémi, Ph.D Transparency International Transparency International kutatásának részeredményei az NFT tervezés átláthatóságáról

Előzmények Transparency International „Transparency Through Awareness” című projektje az ex-szocialista, új EU tagállamokban vizsgálta a Strukturális Alapok felhasználásának átláthatóságát 2005 tavaszán A magyarországi helyzetelemzést egy, a hiányosságok megoldására javaslatot tevő akcióterv követte, melyet az NFH támogatásával hajtottunk végre Az akcióterv részeként elkészült egy javaslatcsomag, mely a stratégiai dokumentumok tervezése során a társadalmi részvétel és nyilvánosság fejlesztésére tesz ajánlásokat

Helyzetelemzés általános megállapításai Az átlátható rendszer működéséhez szükséges alapvető szabályok és gyakorlatok léteznek Magyarországon Ennek következtében a „klasszikus korrupció” nem szignifikáns jelenség Ugyanakkor a Strukturális Alapok felhasználásában vannak még hibák az alábbi témakörök tekintetében Partnerség, Információhoz való hozzáférés, Adminisztratív kapacitások és kompetenciák Összeférhetetlenségi szabályok, Pályázók jogbiztonsága Kedvezményezettekkel való szerződéses jogviszony. Forrás: Kósa

Javaslatcsomag a társadalmi egyeztetésről Eddigi tapasztalatok összefoglalása Tervezés és egyeztetési folyamat problémáinak azonosítása –Alapelvek Javaslatok –Előkészítési szakasz –Egyeztetési szakasz Civil partnerek kiválasztásának eljárásrendje Eszközök

Partnerség fő problémái - Tervezés Tervezési menetrend –nem átlátható, nem folyamatos –nem tartják be, a határidők folyamatosan változnak –nem egyeztették a civil szervezetekkel Intézményrendszer –munkacsoportok rendszere nem átlátható –munkacsoportok tagjainak elérhetősége nem nyilvános –civil tagok kiválasztási rendje nem legitim Részvétel –Nem valósul meg, általában csak véleményezési joguk van a civileknek, nem vesznek részt a dokumentumok kialakításában Nyilvánosság –Tervezési dokumentumok nem hozzáférhetőek (titkosítás) –Honlapok frissítése nem rendszeres –Munkacsoport ülések jegyzőkönyvei nem elérhetőek Forrás: CNNY

Partnerség fő problémái - Egyeztetés Társadalmi Egyeztetési Terv (TET) NSRK-hoz még mindig nem készült el! Állandó csúszás, folyamatosan változó véleményezési határidők Nagyon rövid véleményezési határidő Visszacsatolás hiánya (OFK esetében megvolt) Korai részvétel elve sérül: Csak a kormány által elfogadott dokumentumok kerülnek véleményezésre Tervezési dokumentumoknak nincs nyilvános vitája Forrás: CNNY

Partnerség - Alapvetés A társadalom egészének, és a kormányzatnak is érdeke, hogy a különböző időtávú, fejlesztéspolitikai célokat meghatározó stratégiák társadalmi konszenzuson alapuljanak, amihez elengedhetetlen – a nyilvánosság biztosítása és –a széles körű, folyamatos egyeztetések feltételeinek megteremtése. Forrás: Márkus-Nizák

Partnerség – Alapelvek I. Nyitottság, nyilvánosság –Tervezés minden anyagát nyilvánossá kell tenni, kivéve, ha az személyiségi jogokat sért, vagy hátráltatná a tervezés folyamatát –A tervezéshez kapcsolódó egyeztetések ténye, a megtárgyalt napirendek, a találkozó főbb pontjai minden esetben nyilvánosságra hozhatók –A szakvéleményt készítő civil szervezeteknek hozzáférést kell adni a nem nyilvános adatokhoz is –Aktív tájékoztatás gyakorlatának fejlesztése, különösen a tervezési folyamat elején Átláthatóság, befolyásolhatóság –A terv elkészítésének folyamata, felelősei ismertek –Reális véleményezési határidők Részvételi elv, partnerség –Civil szervezetek a célok és prioritások kialakításában is részt vesznek Forrás: CNNY

Partnerség – Alapelvek II. Visszacsatolás, értékelés –Társadalmi egyeztetés, partnerség hatékonyságának vizsgálata, ellenőrzése Korai részvétel elve –Már a prioritások meghatározásának vonják be a civil partnereket a dokumentumok elkészítésébe, később nehezebb a kész anyagokat egy- egy új, horizontális szempont szerint átdolgozni Tervezhetőség, strukturáltság –Társadalmi egyeztetést a civil partnerek bevonásával előre meg kell tervezni és megfelelő erőforrásokat biztosítani hozzá Folyamatosság –A civil szervezetek részvétele nem kampányszerű, hanem a TET-et követve folyamatos Forrás: CNNY

Javaslatok – Előkészítési szakasz Államigazgatási struktúra átalakítása –Tervezési intézményrendszer hatékonnyá tétele a civil partnerek bevonásával –Társadalmi egyeztetés és civil partnerek fontosságának tudatosítása a tervezésben részt vevő intézményekben Átlátható tervezési menetrend kialakítása –Dokumentumok nevei egységesek, nem változnak a tervezés során –Betartható határidők –Részletes, munkacsoportokra lebontott munkabeosztás Társadalmi Egyeztetési Terv kialakítása –Azonnal!, a civil partnerek bevonásával Tudatosság növelése –Tervezési folyamat promóciója, társadalom mozgósítása a minél szélesebb körű érdeklődés és részvétel érdekében Forrás: Márkus-Nizák

Javaslatok – Tervezési Szakasz Tervezés fázisaTársadalmi egyeztetésEgyéb CéljaCélcsoportjaEszközökeiIdőtartama KoncepcióalkotásinputgyűjtésNem limitált  Információs és Sajtókampány  Nyilvános fórumok  Szakértői ötletbörzék  Internetes honlap 3 hónapLegfontosabb rész, elengedhetetlen a széleskörű marketing Tervezési munkacsoport okban folyó munka a terv első változatának elkészítése a társadalmi partnerek bevonásával szűkebb partneri kör  Munkacsoportonként külön információs honlap üzemeltetése  Periodikusan megtartott nyilvános fórumok a közvélemény, érdekcsoportok tájékoztatására 6 hónapJegyzőkönyvek, dokumentumok nyilvánosak Konzultációs napok újabb inputgyűjtést szolgának Terv első változatának társadalmi vitája vélemények gyűjtése a terv első változatához Nem limitált  Információs és Sajtókampány  Nyilvános fórumok országszerte  Internetes honlap  Kérdőíves felmérés  Szakmai konzultációs fórumok 3 hónapAlapkövetelmény a vélemények beépítése, és a visszacsatolás TOB ülésen GSZT tagok megfigyelőként részt vehetnek Operatív Programok tervezése Operatív programok elkészítése a társadalmi partnerek bevonásával szűkebb partneri kör  Munkacsoportonként külön információs honlap üzemeltetése  Periodikusan megtartott nyilvános fórumok a közvélemény, érdekcsoportok tájékoztatására 3 hónapJegyzőkönyvek, dokumentumok nyilvánosak Különösen fontos a horizontális elvek érvényesülése Operatív programok társadalmi vitája vélemények gyűjtése, beépítése az operatív programok végső változatához tág, de célzott partneri kör  Kérdőíves felmérés  Szakmai konzultációs fórumok 2 hónapAlapkövetelmény a vélemények beépítése, és a visszacsatolás Forrás: Márkus-Nizák

Civil partnerek kiválasztási rendje Inputgyűjtéskor, koncepcióalkotáshoz –Széleskörű, nem limitált –Egyes szakmai csúcs- vagy ernyőszervezetek átvállalhatják az információtovábbítás feladatát a szektorban –Egyes szakmai csúcs- vagy ernyőszervezeteket fel lehet kérni közvetlenül is véleménynyilvánításra, de ez nem zárja ki a többi fél részvételét Tervezői munkacsoportok esetében –Szűk, szakmai kör –Kiválasztási módszerek (1)Delegálás: az adott szakterület csúcs- vagy ernyőszervezetével, illetve szakmailag elismert nagyobb szervezetével közösen határozza meg a Hivatal a kiválasztás módját, a delegálást a civilek végzik (2)Elektori rendszer: bizonyos, a Hivatal által meghatározott kritériumok szerint bejelentkező civil szervezetek közül maguk a civilek választanak képviselőt Horizontális szempontokat is érvényesíteni kell, ezért egy munkacsoportban egy civil elve nem járható TOB ülésein a GSZT egy-két tagja megfigyelőként vegyen részt Forrás: Márkus-Nizák

Eszközök Nyilvánosság –Sajtó, nyilvános fórumok (nem az egyoldalú kommunikációt biztosító roadshow) –Szakértői találkozók –Jól strukturált, folyamatosan frissített honlapok –Kérdőíves megkeresések Kapcsolattartás –Társadalmi egyeztetési képességek fejlesztése (képzések, tájékoztatók) –Bizalomépítés (korrekt tájékoztatás, kompromisszumkészség) Jogszabályi változtatások a dokumentumok nyilvánossága biztosítása érdekében Társadalmi Egyeztetés Etikai Kódexének létrehozása Programozási és Partnerségi Kézikönyvek kiegészítése a TET- ben megfogalmazott feladatokkal Forrás: Márkus-Nizák

Felhasznált források –TI Helyzetelemzés - Magyarország, Dr. Kósa Eszter –A társadalmi részvétel és a nyilvánosság fejlesztése a Nemzeti Fejlesztési Terv előkészítése során, Márkus Eszter – Nizák Péter –Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért Munkacsoport anyagai április 5.