Utazás a jövőbe.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jártam a hegyeket, a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét, a fenséges tájakat…
Advertisements

A rossz titka.
Húsvét az élet ünnepe.
Férfivá és nővé teremtve
Madách Imre Az ember tragédiája.
Albert Einstein idézetek.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
„A barátság egy lélek, amely két testben lakozik.”
Albert Schweitzer Tucy
Adj Uram türelmet - de azonnal!
Könnyek....
Hogyan rontsd el gyermeked jövőjét?
Isten?.
A nagy mesemondó Készítette: Kamenszki Zita.
Középkori istenérvek.
Albert Einstein idézetek.
Világomban minden rendben van
Isten misztériumának előzetes kérdése
Az ülő Buddha okos gondolatai:
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
A locke-i azonosságkoncepció értelmezésének problémái Szívós Eszter.
Madách Imre: Az ember tragédiája A bemutató eredetijét készítette: Takács Zoltán 11. NF Illusztráció: Zichy Mihály A prezentációt készítő.
Az ember tragédiája 20/B.
7. évfolyam 6. lecke (vázlat)
Olvasd lassan és csendben!.
Albert Schweizer A nagy titok
10 kérdés, melyeket az Úr nem fog neked feltenni azon a napon kérdés, melyeket az Úr nem fog neked feltenni azon a napon...
Nyisd meg a szívem, ó Jézus
Uram, mérhetetlen Isten, Hozzád kevés minden szó, a Te dicsőséged, fényed meg nem fogalmazható. Megint szótlan állok itt, nem értem, mért szeretsz… Más.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Tiéd vagyok, tiéd életem. Uram, Te vagy kegyelmes erős Isten
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
„Mi dolgunk a világban?”
Mindenütt a földön Vágynak valami jó után,
Az igaz ember Lépteit az Úr vigyázza, Megvédi azt,
Örvendjetek, vigadjatok,
KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLTATÁSOK - MÉRÉS-ÉRTÉKELÉS ALTERÜLET Liptákné Czakó Ildikó Országos Egyházi TISZK Nonprofit Kft. © Szöllősi és Társai.
Készítette: Jon A. Palmer
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
A TÉKOZLÓ FIÚ (Ötödik lecke) A döntés. Hogyan jutunk el a keskeny útra? Isten szentsége miatt lehetetlen, hogy a bűnnel közösségben legyünk mivel ez Isten.
BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT! Az új év küszöbén fogadjunk meg néhány jó tanácsot, hogy valóban boldog, békés esztendőnk legyen!
Csendes Keresztút.
Tűz,Föld,Víz,Levegő…..
Valós történelmi színek
MADÁCH IMRE (1823 – 1864).
Olvasd lassan és csendben!
Jn 14,26 A Vigasztaló pedig, a Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam.
Meg tudod különböztetni a színeket?! OK, Akkor nézd meg ezt a képet...
Egy élet 14 állomása „…mert megmarad a hit, a remény és a szeretet …”
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Új hálaének áldja Istent
Az ember tragédiája és a Faust kapcsolata
Örvendjetek. 1. Örvendjetek, vígadjatok, Mert ím az Úr feltámadott, Szent hitünknek ez ad új erőt, Íme igazat mondott!
POLITIKA MENTES… A gazdaság a szakadék széllén áll, De jövőre egy nagy lépést teszünk előre !
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Madách Imre Érettségi tételminta.
Megnyitó: Róta Ernő titkár Gépipart Támogató Egyesület
1. A „két történet” összevetése /1. ( Ter 1,  Ter 2, 4-9 (10-14) ) a) H ASONLÓSÁGOK : – Az ember Isten „alkotása”, „teremtménye”. – A férfi.
Isten akarata szerint élni ma
POLITIKA MENTES….
Az élet tisztelete 6. Parancsolat „Ne ölj!” 2 Mózes 20, 13.
A színházkészítő.
Út a Vadonba CHRIS MCCANDLES.
AZ EMBER TRAGÉDIÁJA Paulay Ede.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
A teremtő és gondviselő Atya
Ó édes Jézus, ég és föld dicsőséges királya, Hozzád repes az angyalok alázatos imája. Édes igád terhe ellen föllázadt a gonosz szellem, Szívek trónját.
Előadás másolata:

Utazás a jövőbe

XII. szín: Falanszter Innen kezdődik a képzeletbeli misztikus időutazás: a szín az író jelenéhez képest a jövőt mutatja be. Ez a szín a determinizmusra utal , ahol a létezés végzetessége és az ember szabad akaratának feloldhatatlan ellentéte mutatkozik meg. A falanszterben mindent a tudomány célszerűsége határoz meg, mert megoldást kell találni, hogy az emberiség fenn tudjon maradni a Nap kihűlése után, ez azonban lehetetlenné teszi, hogy az ember egyénisége kibontakozhasson (büntetendő a kiválóság). Eltűnt a család, tiltják az érzelmeket, elpusztult minden szépség és jóság. Megvalósult az egyenlőség és a testvériség, mégis boldogtalan, embertelen ez a világ. Ádám rátalál Évára, de fellobbanó szerelmük tilos. Újra csalódik a tudomány rideg ésszerűségében.

XIII. szín: Az Űr Ádám el akar menekülni az anyagi világból, mert minden a végzetre emlékezteti. A természeti kötelék elszakítása fájdalmas, Ádám azonban dacolni próbál a Föld szellemével, de rá kell ébrednie, hogy ő nem való a szellem világába. Ádámot borzongatja a megsemmisülés lehetősége, a kietlen tér, de tovább tör felfelé. Már úgy tűnik, hogy Lucifer győz, sikerült az embert rávenni a megsemmisülésre. Ekkor Ádám megmerevedik, majd a Föld szellemének szavára újraéled, és visszavágyik a Földre. Belátja, hogy az ember küldetése az élet szolgálata, és az élet célja a küzdés maga. Az eszmék, ha elbuknak is, előre viszik az embert. Legszörnyűbb csalódása, hogy a tudomány nem menthette meg a Földet.

XIV. szín: Eszkimóvilág Ez a jövőbe tett időutazás utolsó állomása, az emberi létezés borzalmas és silány végjátéka. Ádám azt tapasztalja, hogy a kihűlt Földön a lét beszűkült, az ember elkorcsosult. Már nem az eszmék foglalkoztatják az embert, hanem a táplálék megszerzése, a túlélés állati ösztöne, hiszen csak szomszédai agyonverése által képes fenntartani életét. "Sok az eszkimó, kevés a fóka.” Ádám elborzadva ismeri fel Évát az eszkimó felesége alakjában, de a nő már elvesztette minden vonzerejét, lehullik róla minden, ami a londoni színben még glóriával ékesítette. Az álom véget ért.

A bibliai keretszín zárása

XV. szín: A Paradicsomon kívül A mű megoldása Az álmából felébredt Ádám és Lucifer vitája folytatódik a determinizmusról, mert igaz ugyan, hogy az egyén szabad, de a világ, amelyben élni kénytelen, az determinált, eleve meghatározott törvények szerint működik. A mindenben csalódott és mindenből kiábrándult Ádám öngyilkos akar lenni, de Éva anyasága visszaszólítja őt az emberi világba. Lucifer elvesztette a csatát, az ember visszatért a Teremtő világába. Ádámban felmerül a kérdés, hogy megy-e előbbre az emberi faj, van-e célja a világtörténelemben. Az Úr válasza a tragédia végszava: "Mondottam ember: küzdj és bízva bízzál!„