Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Madách Imre: Az ember tragédiája A bemutató eredetijét készítette: Takács Zoltán 11. NF 2006. 09. 28. Illusztráció: Zichy Mihály A prezentációt készítő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Madách Imre: Az ember tragédiája A bemutató eredetijét készítette: Takács Zoltán 11. NF 2006. 09. 28. Illusztráció: Zichy Mihály A prezentációt készítő."— Előadás másolata:

1 Madách Imre: Az ember tragédiája A bemutató eredetijét készítette: Takács Zoltán 11. NF Illusztráció: Zichy Mihály A prezentációt készítő tanuló a felhasználáshoz, illetve a kiigazításhoz hozzájárult. Az eredeti alapján átdolgozta: Török Ferenc szaktanár

2 Az ember tragédiája A dráma 1860-ra készült el, minden kor számára nyitott, izgalmas, élő mű. Kétszintes dráma evilági szint túlvilági szint A mű gyökerei: Dante – Isteni színjáték Milton – Elveszett paradicsom Shelley – A megszabadított Prometheus Vörösmarty – Csongor és Tünde

3 A mű felosztása, szerkezete
A dráma 15 színből áll: az 1., és a 15. az úgynevezett bibliai (keret)szín, a negyediktől a tizennegyedik színnel bezárólag a történelmi színek találhatók, (a negyediktől a tizenegyedikig valós történelmi színek, a pedig az elképzelt jövőbe kalauzol bennünket). A főszereplők, Ádám, Éva, valamint az Ádámot kalauzoló Lucifer rendszerint különböző alakváltozatban jelennek meg.

4 A mű fő mondanivalója A dráma történelmi színeiben mindig
egy - egy eszme áll Ádám rajongásának középpontjában, de ő a francia forradalom bemutatására szolgáló párizsi szín kivételével mindegyikből kiábrándul, majd új eszméért kezd rajongani (ez a tézis és antitézis megvalósulása). Ugyanakkor az ember örökös és csillapíthatatlan tudásvágya mindig új eszmék, célok felé hajtja őt. Ezen az úton segíti az Úrral szembeszegülő Lucifer, hogy az embert annak negatív a tapasztalatai segítségével megnyerje magának, és végleg elfordítsa a Teremtőtől.

5 Bibliai színek

6 I. szín: Menny A teremtés utáni pillanatok: „A gép forog, az alkotó pihen…” Az Úr megteremtette a világot. A három főangyal dicsőíti az Urat. Lucifer tagadja a teremtés értelmét, részt követel belőle, hogy bizonyítsa hatalmát. Lucifer az Úrtól két megátkozott fát kap: a tudásét és a halhatatlanságét. Kíméletlen küzdelem indul meg közöttük az ember megnyerésére.

7 II. szín: A Paradicsom Az első emberpár, Ádám és Éva a Teremtő pártfogását élvezve gondtalanul él a Paradicsomban. Lucifer megpróbálja az Úr ellenében a maga céljainak megnyerni őket, rábírja az emberpárt, hogy egyen a tiltott gyümölcsből. Éva megszegi az Úr tilalmát, ezzel elköveti az eredendő bűnt. Az Úr kiűzi őket az Édenből. Az ember a Paradicsomon kívül, a sziklás tájon magára marad a természet erőivel szemben.

8 III. szín: A Paradicsomon kívül
Az ember szabaddá vált ugyan, de halandóvá lett; büntetésből kénytelen fáradságos munkával tartani fenn magát. A kitagadott ember úgy próbálja meg visszavarázsolni az Édent, hogy lugast készít magának a sziklás tájon. Lucifer azzal kecsegteti őket, hogy megmutatja nekik az ismeretlen világot. Ádám a jövőjét akarja kifürkészni, Évát bájainak sorsa érdekli. Lucifer álmot bocsát rájuk, és a tünékeny álom képei alatt bemutatja az emberre váró lehetséges jövőt.


Letölteni ppt "Madách Imre: Az ember tragédiája A bemutató eredetijét készítette: Takács Zoltán 11. NF 2006. 09. 28. Illusztráció: Zichy Mihály A prezentációt készítő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések