 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Háttértárak ismertetése
Advertisements

A számítógép műszaki, fizikai része
Adattárolási technológiák
Napjaink háttértárolói
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
A számítógépes memória jellemzői
Minden, amit az adathordozókról tudni kell Számítógépes alapismeretek, első beadandó feladat.
A számítógép alapegységei
Belső memóriák tipusai
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése és működése
Készítette: Simon Anett 9.c
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Memóriák.
Mikrokontrollerek - MCU -. Mikor kontroller, amikor professzor? Az Aranyköpések c. gyűjteményből…
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI Készítette: Czeglédy Kitti - CZKSAAI.
Számítógép memória jellemzői
Amit az adathordozókról tudni kell
Készítette: Solymosi Roland EHA-Kód: SORSSAI.ELTE
Optikai adattárolás Varga Viktor - VAVSAAI.ELTE. Tartalom Az optikai adattárolás - Jellemzők - Kifejlesztése - Működés - Adatszerkezet - A jövő - Források.
Számítógép memória jellemzői
Háttértárak Informatika tananyag.
Memóriák típusai, jellemzői
Memóriák típusai, jellemzői
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
Készítette : Szente Szilvia Spek Krisztina Felkészítő tanár : Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
A memóriák típusai, jellemzői
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Tematikus fogalomtár FÉLVEZETŐS TÁRAK
MIÉRTEK A SZÁMÍTÁSTECHNIKÁBAN
Készítette: Aranyos Edit & Fazekas Sarolta A CD-rom története.
MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs.
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Állománykezelők és optikai elven működő háttértárak.
A Memória.
A számítógép teljesítménye
Optikai tárolók CD, DVD.
Háttértárak és adathordozók
A számítógép elvi felépítése
A számítógép tárolóeszközei
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
5. osztály Háttértárolók
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Mai számítógépes perifériák
A Számítógép memória jellemzői Készítette: Döbrei Péter DOPSAAI.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 CD, DVD írás.
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
A számítógép feladatai és felépítése
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Az alaplap AZ ALAPLAPON TALÁLHATÓ A PROCESSZOR /CPU/, A MEMÓRIA, A VEZÉRLŐ KÁRTYÁK CSATLAKOZÓI ÉS A PERIFÉRIÁK CSATLAKOZÓI.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép tárolóeszközei
A számítógép feladatai és felépítése
Előadás másolata:

 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok (pl. BIOS…) illetve a programhoz tartozó beállított értékek tárolására használják.

 Tartalmát csak egyszer lehet beírni  A tároló elemeket négyzetrács formában úgyn. mátrixformában helyezik el.  Adat beírására nem alkalmasak  Csak olvashatunk belőlük  Az információkat áramtalanítás után is megőrzik

 ROM:  ROM: az ilyen eszközökbe gyártás során kerülnek elhelyezésre az adatok, és nem lehet azokat kitörölni  PROM  PROM: az ilyen eszközöket a felhasználó töltheti fel adatokkal  EPROM  EPROM: ugyanúgy tölthetünk rá adatokat, azonban ezt többször is megtehetjük, UV fény segítségével alaphelyzetbe állíthatók, azaz törölhetők.  EEPROM  EEPROM: ez nem UV-fénnyel hanem egyszerű elektromos jelekkel törölhető

A RAM sokkal gyorsabban olvasható, mint a ROM, ezért a számítógépek gyorsítása érdekében szokás, hogy a ROM tartalmat átmásolják egy RAM területre, és azt használják.

 A CD-ROM (Compact-Disc-Read-Only-Memory)  1980-as évek végétől lehet kapni  Csak olvasható adathordozó  2 technológiával készülhet: 1) gyári préselt lemez: általában nagy sorozatban készült lemezek. Az adathordozó rétegbe sablonnal préselik a jeleket. 2) otthon készített: számítógépes, illetve asztali CD- vagy DVD-íróval készül. Az adathordozó rétegbe lézerrel égetik a jeleket