Hardware: (=kemény áru)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép felépítése
Advertisements

A számítógép műszaki, fizikai része
Hardver eszközök II. rész
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Hardver, szoftver A hardver
Memória.
A számítógép felépítése
Mai Számítógép perifériák
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Belső memóriák tipusai
Alaplapra integrált csatlakozók
Informatikai eszközök
Ismétlés.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
A számítógép elvi felépítése és működése
a számítógép kézzelfogható részei.
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
A számítógéprendszer.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Központi feldolgozó egység (CPU)
Amit az adathordozókról tudni kell
Mai számítógép perifériák
Memóriák típusai, jellemzői
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Háttértárolók Ki és beviteli periféria. A számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat.
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Információtechnológiai alapismeretek
A számítógép logikai és fizikai felépítése
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
A személyi számítógép részei:
IT alapismeretek Csíki Gyula.
Összefoglalás.
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése
Processzor, alaplap, memória
A háttértárak felépítése és működése
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
A számítógép felépítése
Háttértárak.
Mai számítógép perifériák
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Mai számítógépes perifériák
A számítógép.
Bevezetés az informatikába
A számítógép felépítése
Perifériák és jellemzőik
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
A számítógép feladatai és felépítése
Hardver eszközök.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
A számítógép fontosabb perifériái Készítette: Weigel Szilvia II. évfolyam Számítástechnika szak.
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Az alaplap AZ ALAPLAPON TALÁLHATÓ A PROCESSZOR /CPU/, A MEMÓRIA, A VEZÉRLŐ KÁRTYÁK CSATLAKOZÓI ÉS A PERIFÉRIÁK CSATLAKOZÓI.
Sz&p prof.
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Az információ.
Tároló perifériák.
A számítógép feladatai és felépítése
A számítógép felépítése
Előadás másolata:

Hardware: (=kemény áru) Számítógép: Bonyolult számítási műveleteket hajt végre igen nagy sebességgel, mozgó alkatrészek nélkül automatikusan, tárolva a programokat, adatokat, részeredményeket és végeredményeket, egyéb szükséges információkat. Hardware: (=kemény áru) A számítógépet és a hozzá tartozó készülékeket (fizikai eszközöket) közös néven hardware-nek nevezzük. Software: (=lágy áru) A számítógép használatához szükséges programokat, dokumentációkat (és más szellemi termékeket) közös néven software-nek szokás nevezni. A hardware és a software fogalma nem választható el egymástól.

A számítógép felépítése Bemeneti egység (Input) Kimeneti egység (Output) Központi egység mikroprocesszor ROM RAM Monitor Billentyűzet Egér Be~ és kimeneti egység (I / O) Nyomtató Winchester CD Egyéb perifériák Pen Drive

Központi egység: A gép irányítását a központi egység végzi. Rövidítése: CPU (Central Processing Unit). A Központi egység két részből áll:  a mikroprocesszorból (p) és a  memóriákból.

Mikroprocesszor: A mikroprocesszor legfontosabb feladata a vezérlés, műveletvégzés és a memóriákkal való szoros kapcsolattartás.

ROM: (Read Only Memory) csak olvasható memória. Általában a benne lévő információkat gyárilag égetik bele. Feladata, hogy a gép bekapcsolása után lefuttassa a  hardware teszt-programot,  keresse az alapvető hardware hibákat és azokat kijelezze,  eközben felveszi a hardware elemekkel a kapcsolatot.  Operációs rendszert betölti, (Operációs rendszer: a számítógép működéséért felelős programcsomag.) háttérben marad és állandóan dolgozik. A memória tartalma a számítógép kikapcsolása után nem veszik el.

RAM: (Random Access Memory) írható és olvasható memória. Más néven operatív tárnak is szokás nevezni. A rom a bekapcsolás után ide tölti be az operációs rendszert. Itt találhatók az éppen futó programok és hozzájuk tartozó adatok is. Kikapcsolás után a tartalma elveszik, ezért előtte le kell menteni háttértárolóra. A memóriák fontos tulajdonsága a kapacitás. Ez azt jelenti, hogy mennyi információ fér a bele. Az információ legkisebb egysége a bit. Ennek értéke vagy nulla (0) vagy egy (1). A legkisebb önállóan kezelhető egység a byte (rövidí­ tése: b). 1 Byte egy karakter tárolására alkalmas. 1 byte = 8 bit 1 Kb (kilobyte) = 1024 b (1024 = 210) 1 Mb (megabyte) = 1024 Kb (= 1 048 576 b) 1 Gb (gigabyte) = 1024 Mb

Perifériák: A beviteli (input) és kiviteli (output) egységeket közös néven perifériáknak nevezzük. Adatbeviteli (input) egységek: a billentyűzet és az egér. Eredmény kiírására szolgáló (output) egységek: a monitor és a nyomtató. Adatbevitelre és eredmény kiíratására egyaránt használható (input / output) egységek: a merev lemezes egységek, és a CD.

Monitor: Felbontásuk alapján szoktuk őket csoportosítani. Ez azt jelenti, hogy a képernyő felülete hány képpontból tevődik össze. Másik tulajdonsága a képátmérő. képátmérő

Nyomtató: Minőség alapján szoktuk őket csoportosítani. A leggyengébb minőségűek a mátrix nyomtatók. A nyomtatás szépsége attól függ, hogy hány tű nyomtat ki egy karaktert (9-27 tűs nyomtatók). A tintasugaras nyomtatók minősége nem csak a nyomtató felbontásától, hanem a papírt minőségétől is függ. A legjobb minőséget a lézer nyomtatókkal érhetjük el. Mindhárom típusnál léteznek színes nyomtatók.

Billentyűzet: A billentyűzetet három részre tagolhatjuk, a hagyományos billentyűkre, a speciális billentyűkre és a funkció billentyűkre. A legnagyobb része az írógépre hasonlít. Ezeket hagyományos billentyűknek nevezzük. Leütésük egy karaktert eredményez. (Karakter = egy betű, egy szám vagy egy írásjel.) Valamennyi billentyű ismétel. A billentyűzet szélén találhatjuk a speciális billentyűket. Ezek sötétebb színűek. Sok közülük önmagában nem használható. A billentyűzet felső sorában találhatjuk a funkció billentyűket (F1-F12). Ezek használata erősen függ az adott programtól. Általában az F1 funkcióbillentyű a help - segítség.

Egér: Az egér a billentyűzettől teljesen eltérően működő és használható (input) beviteli periféria. Az egér olyan mutató eszköz, amely segítségével egy egérmutatót, más néven egérkurzort mozgathatunk a képernyőn. Létezik golyós és optikai egér is.

Winchester (merev lemez): A merevlemezes egységben közös tengelyre felfűzve több lemez is található. Ezek 1-2 mm vastag fémből készülnek. A merevlemezeknek is a kapacitás a legfontosabb tulajdonsága. Formattálás után a lemez sávokra és szektorokra oszlik. Az egymás alatt található sávokat cylindernek nevezzük.

CD: Három fajtája van: CD-ROM: Csak olvasható CD-R: Egyszer írható, utána csak olvasható CD-RW: Írható és olvasható

Pen Drive: Egy USB-csatlakozóval egybeépített flash memória. Tárolási kapacitása 8 MB-tól 256 GB-ig terjed. Némelyik képes 10 évig megőrizni az adatokat, és egymillió írás-törlési ciklust is kibír.

Perifériák Bemeneti egység Kimeneti egység Be- és kimeneti egység