Flavonoidok élettani hatásai Előadó: Dr. Deák Sándor belgyógyász Szarvas, 2013.11.16.
Szabadgyökök Olyan molekulák vagy molekularészek, melyek szabad elektront tartalmaznak, emiatt nagyon reaktívak. Kívülről és bejuthatnak, de az élő szervezeten belül is keletkezhetnek Elektroszmog 20 év alatt 340-szeresére nőtt Szükségesek is a szervezet szempontjából (pl. szaporodás) Védelmi rendszer az antioxidánsok
Szabadgyökök károsító hatása Extracelluláris tér Biológiai membránok Mitochondriumok Egyéb sejt organellumok Átörökítő anyag (DNS) Sejtek makromolekulái: lipidek, fehérjék, nukleinsavak
Táplálkozás és antioxidáns védelem ANTIOXIDÁNS ENZIMEK NEM SZERVES ELEMEI Zn Se Mn Cu I FITOKÉMIAI ANYAGOK polifenolok/flavonoidok S-vegyületek terpenoidok karotinoidok VITAMINOK C,E, vitamin B9 ( folát)
FLAVONOIDOK /Szent-Györgyi Albert, 1977/ Táplálékalkotók: az élelmiszerekben glicozidjaik formájában Nélkülözhetetlenek a normális sejtműködéshez, a redox egyensúly fenntartásában Nélkülözhetetlenek a jó/megbízható táplálékkiegészítőkben A FLAVONOIDOK AZ ÉLET „SZÜRKE EMINENCIÁSAI /Szent-Györgyi Albert, 1977/
Polifenolok - flavonoidok
Flavonoidok Növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport, kb. 5000 féle Flavin=sárga Flavonok: katechin, flavon, quercetin, rutin, kempferol Izoflavin fitoösztrogének (szója) Bioflavin: citrin (P-vitamin= Szent-Györgyi) C vit. hatását potencirozzák (citrusfélék, kamilla, csipkebogyó) Biofenolok: élettani hatással rendelkező flavonoidok: az antioxidáns bioflavonoidok nem vitaminok, de egyes hatásaik vitaminszerűek
Flavonoidok A növényekben a flavonoid szintézis szabályozása összhangban van az aktuális energiaállapottal, így a gyümölcsök érése, fejlődése során a flavonoid tartalmuk minőségi és mennyiségi összetétele megváltozik. Ezek teszik lehetővé a növény túlélését a rá káros külső hatásokkal szemben. SZEREPÜK: -UV-fény elleni védelem, -antioxidáns védelem, -antiproliferativ védelem, -rovarok,gombák,kártevők elleni védelem, -beporzás elősegitése(beporzórovarok vonzása), -növényekkel,rovarokkal szimbiotikus együttélés
AZ ANTIOXIDÁNSOK KOMPLEXEN, ELŐNYÖSEK A növények, gyümölcsök gazdagok antioxidánsokban mert ezekkel védekeznek az UV-fény ,az oxidativ stressz hatások ellen. Ezek ellen termelik az antioxidánsokat, és nem azért, hogy a fogyasztót megvédjék. Egészségtudatosan ,komplexen,kell őket fogyasztani az egy-kettő kiragadott összetevőjükből készült termék hatékonysága kérdőjeles!
Flavonoidok hatásai Szív-érrendszerre: Rusznyák és Szentgyörgyi 1937: érfalakra gyakorolt hatás, francia paradoxon (1990), európai paradoxon tünetek 75% szűkületnél! Agyi ischaemiás károsodás csökkentése Vérlemezkék összecsapzódásának gátlása Daganatos prevenció, radio-, kemoth mellékhatások csökkentése Hepatoprotektiv hatás Gyulladáscsökkentő (arachidonsav) Immunmodulans Baktérium, vírusellenes hatás Antiallergén Diabetes mellitus szövődményeinek kivédése Neuroprotektív hatás
Vérlemezkék összecsapzódása Normális vörösvérsejt Fehérje kapcsolódás Rouleau Összetapadt vörösvérsejtek
A FLAVON – CSALÁD FŐ ÖSSZETEVŐI POLIFENOLOK (FLAVONOIDOK ), VITAMINOK, KAROTENOIDOK, POLISZACHARIDOK: glucozamin, condrosul, b-glükánok NITROGÉN – VEGYÜLETEK (MELATONIN, BETALAINOK), FITOHORMONOK, ELEMEK (NYOMELEMEK) PREBIOTIKUMOK SZERVES KÉNVEGYÜLETEK TERPÉNEK
Flavon termékcsalád (Flavon Max, Flavon max Plus+, Flavon Kids, Flavon Active, Flavon Protect, Flavon Green ) Válogatott, egészséges alapanyagok – az összetevők szinergista hatással rendelkeznek Hatóanyag és vitaminkímélő, speciális előállítási technológia Valóban egészséges termék, tartósítószer nélkül
Flavon termékcsalád (Flavon Max, Flavon max Plus+, Flavon Kids, Flavon Active, Flavon Protect, Flavon Green ) Tudományosan megalapozott tények és ismeretek, pontosan meghatározott, állandó receptúra Kiválóan illeszkedik a funkcionális élelmiszerek sorába Gluténmentesség, melyet az SGS (minőségellenörző) igazolt
Flavon Max Flavon Max + Flavon Kids Homoktövis…..……………………............................... Fekete ribizli ……………………………………….. Fekete áfonya………………………………………….. Cékla…………………………………………………….. Ginszeng…………………………. …….Fekete szeder Fekete bodza……………………………Meggy Kékszőlő …………………………. Acerola Gránátalma
Flavon Aktive Flavon Protect Flavon Green Fekete berkenye…………………………. Brokkoli Acai Fekete ribizli Zeller Acerola Fekete bodza Sárgarépa Ananász Csipkebogyó Spenót Fügekaktusz Meggy Búzafű Málna Sütőtök Zöldtea Zöldtea Szőlőmag Petrezselyem Guarana Tőzegáfonya Homoktövis Fokhagyma Grapefruit Spirulina
Összetevők: Fekete ribizli Antioxidáns, szabadgyök fogó, tumor ellenes színanyagok: antocián, flavonoid, polifenol. Magas karotin, B1-, B2- C- és E-vitamin tartalma. Fekete bodza A bogyó gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat, valamint antociánokat (szambucint) tartalmaz. Homoktövis: Magas béta-karotin tartalom, kiemelkedő C- és E-vitamin tartalom.
Összetevők: Cékla: kiváló antioxidáns, vörösvérsejt képzés, gyomor, bélcsatorna méregtelenítés Áfonya Antocianidinek, flavonoidok, polifenolok, ferulasav, kumarinsav, kávésav, K vitamin, C-vitamin
K vitamin K1 (phylloquinone) és K2 (menaquinon-ok) Zsírban oldódó vitamin, de nem raktározódik Véralvadás (II, VII, IX, X faktor) és csontépítő Osteocalcin fehérjét aktivizálja (K2) Erjesztett szójababból (natto) Japánban 45 mg (450x-e a jelenleg ajánlottnak)
Összetevők: Panax ginzeng: Szaponinok, ásványi anyagok, vitaminok, poliszaccharidok, flavonoidok, illóolajok. Kékszőlő flavonoidok, rezveratrol (polifenol), antocianidok
Összetevők: Homoktövis, fekete ribizli, fekete áfonya, fekete bodza, gonszeng, cékla, kékszőlő, acerola, gránátalma Acerola A C-vitamin és több mint 150 más anyag (vas, A- vit., thiamin, riboflavin, Mg, K, Ca, bioflavonoidok, foszfort, Gránátalma Flavonoidok, Kálium, Ca, C-vitamin
Összetevők Homoktövis, cékla, fekete áfonya, fekete ribizli, meggy, fekete szeder Meggy: A, B, C,-vitamin, K, Ca, Se, Mg tartalom Fekete szeder Flavonoidok, E, A, C, B1, B5, B6, riboflavin, vitamin, Ca, K, Fe Mn, P, Mg, Cu, fólsav. Magas rosttartalom.
Összetevők Acai: Fügekaktusz: Ananász: : Kolumbusz hozta Európába 1493-ban. Ásványi anyagokat ( Fe,Ca), cukrot, gyümölcssavakat és vitaminokat ( A, B, C ), fólsavat, enzimeket tartalmaz.
Összetevők Quarana: A koffein növényi formája. Fekete berkenye: Magas polifenol, flavonoid, antocián gyümölcscukor, pektin, csersavtartalom
Összetevők Zöldtea: Magas polifenol és flavonoid tartalom. Málna: flavonoidok, gyümölcssavak, pektin, C, A, B1, B2, K, Ca, Mg, Fe.
Flavon Protect Fekete berkenye, ribizli, bodza, meggy Tőzegáfonya, sütőtök, szőlőmag, csipkebogyó Tőzegáfonya: Szerves gyümölcssavak, flavonoidok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, antocianoidok Sütőtök Kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, B1, B2, B6, fólsav.
Flavon Protect Csipkebogyó Magas C-vitamin, B1-, B2- és K-vitamin, karotinoidok, flavonoidok, pektin, csersav, Fe, Mg, egyéb ásványi anyagok. Szőlőmag Magas polifenol: quercetin, malvidin, rutin, rezveratrol, stb.
A f o r r a d a l m a s í t o t t z ö l d s é g f o g y a s z t á s
Miért van szükség a Flavon Greenre? Rendszeres zöldségfogyasztás pozitív hatása Alapvető és speciális tápanyagok, élelmi rostok, vitaminok Rohanó életmód – alacsony napi zöldségmennyiség bevitel Minőségi alapanyagok, válogatott összetevők A zöldségfogyasztás forradalmian új, XXI. századi lehetősége
Flavon Green Brokkoli Magas flavonoid, indol, izotiocianát tartalom, K, Ca, Mg, Zn, P. ásványi anyag pótlás Spenót Magas antioxidáns, alacsony kalóriában, magas K, B vitamin, lutein forrás, fólsav. Csontritkulásban, kismamáknak nyersen. Búzafű Ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok, enzimek, klorofill.
Flavon Green Sárgarépa az immunrendszert erősítő hatóanyagokban gazdag, magas béta-karotin tartalommal rendelkezik, flavonoidokban és illóolajokban gazdag Zeller Ca, P, Mg, Fe, nyomelemek, karotin, illóolaj, A, B, C vitamin forrás. Petrezselyem Gazdag, C, B, K-vitamin, flavonoid, ásványi anyag forrás.
Flavon Green Fokhagyma Flavonoidok , enzimek (alliin és alliináz) A-, B1-, B2- és C-vitamin. Grapefruit Magas B, C, E, K vitamin, pektin, bioflavonoid tartalom.
Flavon Green aki mindennapi táplálkozása során nem tud elegendő figyelmet fordítani a megfelelő mennyiségű zöldségbevitelre, aki számára fontos a vitaminok és ásványi anyagok tiszta forrásból történő folyamatos bevitele, aki tudatos fogyasztó, aki egy olyan, teljesen új formában szeretne zöldségeket fogyasztani, ahogyan azt eddig nem tehette meg A szervezet lúgosítása mindenkinek fontos! Minden gyulladásos folyamatban segít! A termék NEM gyógyszer, de a kiegyensúlyozott és vegyes táplálkozást kedvezően befolyásolja
Flavon Green fogyasztása Napi egy új típusú, zöld színű adagolókanálnyi mennyiség (6g). A fogyasztás időpontja lehetőleg az esti étkezés előtt legyen. OÉTI notifikációs szám: 3848/2008
AZ EGÉSZSÉGÜGY LEGNAGYOBB KIHÍVÁSA TERÁPIA PREVENCIÓ 70% AZ EGÉSZSÉGÜGY LEGNAGYOBB KIHÍVÁSA 20% 80% <1% >99% 30% USA EU MAGYARORSZÁG ??
Leggyakoribb rákkeltők Cigaretta alkohol tetoválás amarant (E127) K-acesulfam Na-nitrit Phelophtal Ciklamát étolaj akrilamid éjszakai munka vörös húsok UV-B sugárzás nitritek Szacharin, E621 Na-glutamát, E220-228 kéndioxid és szulfitok, E102 tartrazin (puding, marcipán), Dietil-ftalát –mosópor (nemi hormon csökkentő), guargumi, ketchup, majonéz, fenol-bútorfény, dietanolamin – testápoló, aluminium –dezodor, sodium –laureth sulfát: samponok, CUKOR, stb.
TÁPLÁLKOZÁS, ÉLETMÓD A DAGANAT KELETKEZÉSBEN TUMOR TÚLZOTT ALKOHOLFOGYASZTÁS DOHÁNYZÁS SZŰRÉS HIÁNYA ROSSZ ENERGIAMÉRLEG (elhízás, kevés mozgás) SZENNYEZETT ÉLELMISZEREK ALACSONY ROSTFOGYASZTÁS ROSSZ OMEGA 3:6 ARÁNY TÚLZOTT VÖRÖSHÚS FOGYASZTÁS ALACSONY ZÖLDSÉG/GYÜMÖLCS FOGYASZTÁS ELEM/NYOMELEM HIÁNY GLÜKÓZ METABOLIZMUS PSZICHÉS TÉNYEZŐK
A daganatok megelőzhetőek radikális életmód változtatással 40 35 30 30 Daganat incidencia (%) 14-20 20 18 5-10 10 7 DOHÁNYZÁS ÉTREND ELHÍZÁS FERTŐZÉS SUGÁR GÉNEK SZENNYEZÉS HK 04-14-2008 18
A daganatok kialakulását elősegítő gyulladásos folyamatok, fertőzések A baktérium vagy vírus A tumor típusa típusa B és C hepatitis vírus májrák II típusú herpes a reproductiv simplex vírus szervek tumorai Humán papilloma méhnyakrák, hüvely, vírus (HPV) szeméremtest, rectum ca orr-garat rák Epstein-Barr vírus (EPV) Hodgkin kór, limfóma Schistosoma hematobium húgyhólyag malignus protozoa vér-hematoda tumora Helicobacter pylori bakt. gyomorrák, limfóma
Ma az időben diagnosztizált rákos esetek kb. 50%-a gyógyítható Ó U L Á S Terápia (elsődleges) Kiegészitő terápia (másodlagos) sebészet kemoterápia sugárterápia biológiai (hormon) terápia Szinergetikus, antagonisztikus kölcsönhatások !!! fitomedicinák táplálékkiegészítő terápiás táplálkozás preventív táplálkozás INTEGRÁLT TERÁPIA
kolorektális daganatok vastagbél- és végbéldaganatok 3691 bőrrák 3307 férfiak nők tüdőrák 6099 emlőrák 5610 kolorektális daganatok 3981 vastagbél- és végbéldaganatok 3691 bőrrák 3072 3307 ajak- és szájüregi daganatok 2369 2728 prosztatarák 2304 nyirok- és vérképzőrendszeri rák 1598 húgyhólyagrák 1436 méhnyakrák 1132 méhtestrák 1119 gyomorrák 1248 petefészekrák 1027 gégerák 1043 927 veserák 886 hasnyálmirigyrák 703 736 melanóma 701 585
Táplálkozási ajánlások rákterápia alatt /USA NCI,2012/ Konzultáljon orvosával! Naponta 4-5 alkalommal gyümölcs/zöldség fogyasztás! Táplálék kiegészítő a kemoterápia összetételével összhangban, konzultáció után Ne egyedi antioxidánsokat fogyasszon (pl. A-,C-,E- vitamin, Se, CoQ10, melatonin, L-karnitin, β-karotin, stb., hanem komplex antioxidáns keverékeket! A szervezet energia igényének biztosításához teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasszon, Kerülje a finomított lisztet. A rostos táplálkozás döntően fontos A finomított cukor helyett használjon xillitet, steviát,mézet. .
Táplálkozási ajánlások rákterápia alatt /USA NCI,2012/ A protein szükségletet ne vörös húsokkal,hanem hallal,babfélékkel biztosítsa! A tejet, tejtermékeket helyettesítse rizs,szója,mag-termékkel (a tej kazein tartalma gyulladáskeltő, csökkenti az immunaktivitást!). Csökkentse a zsírfelvételt, tolja el ω-3/ω-6 irányba (hal,magvak(dió),növényi olaj keverék). Igya meg a napi 2.5-3 l folyadékot, aminek része 2-3 csésze zöldtea (kurkuma, fahéj, gyömbér).
Köszönöm a megtisztelő figyelmet