Utazás Kiállítás 2013 Szállodahatékonyság CSORDÁS IMRE Ügyvezető igazgató Accent Hotel Management Kft.
Tartalom Költségtípusok és költségek megoszlása a szállodákban A hatékony üzemeltetés jó esetben már a szálloda tervezésénél elkezdődik Munkaerő gazdálkodás Beszerzés optimalizálása Kulcs: a kontrolling és a riporting
Költségek alakulása wellness szállodákban BÉRKÖLTSÉG EGYÉB
Üzemeltetés-barát épületek Jó esetben már a tervezés fázisában jelen van a SZAKMAI ÜZEMELTETŐ Üzemi területek és kiszolgálóhelyek ésszerű kialakítása Energiatakarékoskodás hosszútávon már a tervezés fázisában Bevétel központú kialakítás: A SZOBA A BEVÉTEL FORRÁSA
Munkaerő gazdálkodás Költséghelyenként, forgalom szerint kell vizsgálni a személyzeti létszámot Ismerni kell a munkavállalókat: KOMPETENCIA ELEMZÉS Motiválni nem csak pénzzel lehet: SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS A szabadságkiadás, outsourcing, túlóra STRATÉGIA Alkalmas-e egy alkalmazott több terület lefedésére? Élni kell a csökkentett adózású juttatásokkal: SZERVIZ DÍJ (Motiváció)
Beszerzés optimalizálás Központosított beszerzés, Beszerzési társulások Volumenkedvezmények: Energia, Nyersanyag, Segédeszköz Folyamatos versenyeztetés Nyersanyag gazdálkodás: RÉSZLEGVEZETŐ ÉRDEKELTTÉ TÉTELE KEDVEZMÉNYES ÁR
Kontrolling, riporting Részlegenként, költséghelyenként HATÉKONYSÁGELEMZÉS Kulcsfontosságú a részletes BEVÉTEL ÉS KÖLTSÉGKIMUTATÁS Reálisan kell látni az eredményeket IDŐBELI ELHATÁROLÁSOK ÉS TERHELÉS SZERINTI KÖNYVELÉS REÁLIS EREDMÉNYESSÉGI MUTATÓK
Köszönöm figyelmüket!