A HORIZONTÁLIS PARTNERSÉG (FOGALOM)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Együttműködő tanulás/ az együttműködés tanulása és stratégiai tervezés a felnőttképzésben Kihívások - megoldások.
Advertisements

A határmenti együttműködés „iskolapéldája” Előadó: Kiss Gábor projektvezető.
RÉV Projektiroda Hálózat Munkacsoport. Mi az a Hálózat munkacsoport? Hol helyezkedik el, melyik szervezethez köthető? Kik a tagjai? Mi a célja, feladata,
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Nyilvánossági és tájékoztatási kötelezettségek Ékes Gyula, Váti Nonprofit Kft. Mátészalkai Területi Iroda Információs nap magyar partnerek részére, Békéscsaba.
Projektciklus- menedzsment (PCM)
Alapfogalmak: pályázás •A pályáztató által meghirdetett előnyökhöz való hozzájutás céljából, meghatározott célú és feltételek szerinti írásos ajánlat benyújtása.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
Projektkezdeményezés és pályázatírás
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
Alapfogalmak: pályázás A pályáztató által meghirdetett előnyökhöz való hozzájutás céljából, meghatározott célú és feltételek szerinti írásos ajánlat benyújtása.
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Integrált területi beruházás és Közösségvezérelt helyi fejlesztés a as programozási időszakban Zsolt SZOKOLAI C.2 Urban development, territorial.
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Folyamatos Fejlesztés Cél: Önálló fejlesztési képesség kialakítása intézményi és egyéni szinten.
Partnerség és együttműködés Érdekcsoport-elemzés
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Egyeztetési folyamat A Társadalmi Egyeztetés Eljárási Normarendszere kötet és a RECE programban készült helyzetelemzés.
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Funkciói, feladatai és területei
Bikal, október 18. Közösségi alapú tervezés az uniós finanszírozású területfejlesztésben Péti Márton NTH Október 28.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Intézmény Férőhely Kiváltást Támogató Program. Mentori szerep december dia A szervezeti-működési szakmentorok a tevékenységük során fogadják.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
BFH Európa Projektfejlesztő és Tanácsadó Kft.
ÚJ SZEREPLŐ A VIDÉKFEJLESZTÉSBEN Helyi Vidékfejlesztési Iroda.
PARTNERSÉG. Schwertner János Mi a partnerség? Különböző (magán, társadalmi, gazdasági) kapcsolatokban: Különböző (magán, társadalmi, gazdasági) kapcsolatokban:
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
Az NFT tervezési folyamatának nyomon követésére alakult civil munkacsoport Budapest, április 15.
PROJEKT-TERV Youth 2 Youth Innovációs Verseny Keretében Megvalósítandó Közösségi Készítette: Harmati Katalin, Lázi Alexandra, Perge Gábor /Sorsfordítók.
A hálózati együttműködésben rejlő lehetőségek. Erőforrás bolt A különleges boltban erőforrásokat, tulajdonságokat lehet adni és venni. Azzal az erőforrással.
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
EGT és Norvég Alapok Polgár Tamás Norvég Királyi Nagykövetség
Egyedül vagy partnerségben?. Konzorcium fogalma  több érdekelt vagy egy érdekcsoport időleges együttműködése valamely közös cél megvalósítása érdekében.
Az ESZA Kht. monitoring tevékenysége Rettegi Zsolt vezető monitor.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Nyert a pályázatom! Hogyan tovább? Segítünk a megoldásban!
SZERVEZET Szervezeti okok è A felhasználók és az informatikai részleg közötti gyenge kommunikáció è A felhasználók és az informatikai részleg céljai ütköznek.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
Tervezési folyamat.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
Towards an Effective Regional Resource Allocation (TERRA) Zárókonferencia Nagyvárad, március 19. A projekt rövid bemutatása - célok és eredmények.
„ÉLETREVALÓ – U4 LIFE” TPPA/2012/03/30
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
RSZTOP „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” Megvalósítás a partneri együttműködés tekintetében a kiegészítő étkezés.
Előadás másolata:

HORIZONTÁLIS PARTNERSÉG, PARTNERSÉG ÉPÍTÉS, PARTNERSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS TAPASZTALATOK Greksza Attila

A HORIZONTÁLIS PARTNERSÉG (FOGALOM) AZONOS ÁGAZAT, JOGÁLLÁS, SZEKTOR ÉS MÉRET ALAPJÁN: a partnerségben együttműködő szervezetek különböző forrásaik hozzáadásával lendítik előre a közös ügyet, melynek világosan meghatározott célja és tárgya van.

A PARTNERSÉG FOGALOMBÓL: A partnerség olyan közös munkakapcsolat, amelyben a partnerek: máskülönben egymástól független testületek egy közös cél eléréséért működnek együtt a cél elérése érdekében új szervezeti struktúrát vagy folyamatot hoznak létre, amely elkülönül a saját szervezeteiktől egy közösen egyeztetett programot terveznek és kiviteleznek egyesített – anyagi és emberi - erőforrásokkal megosztják a szükséges információkat a kockázatokat és a sikereket közösen vállalják

KÖZÖSSÉGI PROGRAMJAIBAN PARTNERSÉG AZ EU KÖZÖSSÉGI PROGRAMJAIBAN A Strukturális Alapok felhasználásának egyik alapelve Szabályozás: 1260/1999 EK rendelet 8. cikkely Értelmezhető program szinten és a projekt megvalósítás szintjén

A PARTNERSÉG ALAPELVEI Egyeztetés, konzultáció Folyamatosság, közös tevékenységek Dokumentáció Átláthatóság Esély- és egyéb egyenlőség

A PARTNERSÉG ELŐNYEI Valós, egyedi, helyi stb. igények megjelenése Külső és belső támogatottság Belső kohézió Összeadódó kapacitás Többféle kompetencia, tudás, készség, tapasztalat stb. hasznosítása

PARTNERSÉG A PROJEKTMEGVALÓSÍTÁSBAN Amire figyelni kell: Partnerek részéről: kapcsolattartó és képviselő személy(ek) kijelölése Partnerek pontos feladatainak meghatározása (a főpályázó szervezetre kiemelten igaz!) Partnerek felelősségének rögzítése Partnerek részesülésének rögzítése Partnerek közötti kommunikáció, info-áramlás módjának rögzítése

A PARTNEREK TÍPUSAI Kedvezményezett Konzorciumi partner Résztvevő partner Egyéb partner

PARTNERKERESÉSI KULCSKÉRDÉSEK Minden esetben hasznos az alábbi kérdések tisztázása: Mi a célja a partnerségnek? Milyen típusú munkakapcsolatokat igényel majd a projekt? Miért szükséges a szervezetet bevonni? 3 jó indok? Az adott partner tekintetében, milyen típusú partnerség lesz a legmegfelelőbb a projekt számára? Milyen fokú együttműködés várható és szükséges? A partnerség szoros (hivatalos) vagy laza (nem hivatalos) lesz?

TOVÁBBI HASZNOS KÉRDÉSEK Mi lesz a projekt haszna egy partnernek választott szervezet közreműködéséből? Miben különbözik a projekt szempontjából a választott partner, más lehetséges partnerektől, akik szintén megfelelnek a pályázati ablak követelményeinek? A projektje melyik részét nem tartja átruházhatónak (delegálhatónak) a főkedvezményezett? Várhatóak-e nehézségek vagy konfliktushelyzetek? Mit lehet tenni megelőzésük érdekében?

MEGÁLLAPODÁSOK, SZERZŐDÉSEK Együttműködési megállapodás: A partnerség kezdetén; elősegíti a partneri kapcsolat helyes irányban tartását. Konzorciumi megállapodás: Egyfajta partneri szerződés; felsorolja a partnereket, a feladatokat, a forrásoknak a partnerek közti megoszlását, valamint hozzájárulásuk értékét; meghatározza a vezető partner, illetve a konzorciumi együttműködő partnerek kötelezettségeit. Partneri/fenntartói támogató nyilatkozat: Rögzíti a támogató szervezet által nyújtott hozzájárulás mértékét és feltételeit.

Partnerség a projekt szintjén A partnerség főbb fajtái: Vertikális Helyi projekt partnerség Vegyes projekt partnerség A partnerség alapja lehet: Közös stratégia Közös cél Hasonlóság a tagok között Hasonlóság a tevékenység jellegében

A partnerség elvű csoportok összehasonlítása már működő munkacsoportok összehasonlítása Egy jól működő partnerségi csoport minőségi jellemzői A már működő munkacsoport jellegzetessége  Intézmények vagy csoportok Személyek  A csoportok vagy intézmények által delegált résztvevők megbízással rendelkeznek  Különböző módszerek alapján a szaktudásuk alapján kiválasztott személyek  A társadalmi párbeszéd széleskörű alkalmazásán alapul, kölcsönösség alapelve  Szaktanácsadó – megbízó viszony  eredmények: közös nézőpontok, célok, stratégiák, megoldások  döntéshozatal  eredmények: javaslatok, vélemények, elemzések  dokumentumok  A partnerek a közösen létrehozott döntések mellett állnak  Nincs befolyásolási lehetőség, ha a megbízó nem használja fel az eredményeket kellőképpen  A végrehajtás ellenőrzése  Nincs befolyásolási lehetőség a végrehajtással kapcsolatban

Partnerség kialakításának lépései projektgazdáktól Kezdeményezés jöhet Helyi szereplők, érdekeltek azonosítása Helyi fejlesztők találkozóinak megszervezése - első: - módszertan, szabályozás megfogalmazása - helyi stratégia, prioritások kialakítása - esetlegesen projektötletek gyűjtése - második: megvalósíthatósági tanulmány elkészítése Partnerség formalizálása Résztvevő szereplők feladatainak meghatározása projektgenerálást támogató szervezettől

Partnerség kialakítása Két elven történhet: területi:  horizontális, integrált projekteket alakít - eredményesebb vidéki területeken - helyi fejlesztési források azonosítása fontos! ágazati:  vertikálisan is integrált projekteket eredményez - a partnerség egy kiemelt, specifikus célra irányul

Sikeres partnerség - gyakorlati követelmények Bizalom Írásbeliség Átláthatóság Résztvevők hierarchiában formális egyenlősége Kezdeményező indíték és energia a megszilárdításra → támogató Kompromisszumkészség Tisztelet mások legitim érdekei iránt Első megbeszélések: közös célok, érdekek, elvárások meghatározása vitás témák mellőzése, Döntések felbontása részdöntésekre

A projekt sikertényezőinek materiális elemei Stratégiával való összhang Érdekcsoportok elégedettsége Idő Projekt eredmény sikere Minőség Költség

Projekt csatorna szerepe Tervezett eljárásmód elkészítése (csoportirányítás) Problémák azonosítása, megoldás keresése Folyamatos kapcsolattartás a projektgazdákkal A projektcsatorna működtetésének felügyelete A projektötlet területi hatásának vizsgálata A projektek ágazati programokba való illeszkedésének vizsgálata A projektek kidolgozásának segítése A projektadatok komplex vizsgálatának elvégzése

Milyen a jó kapcsolattartó? Jó kommunikációs készség Mindegyik fél bizalmát élvezi Megfelelő szakmai ismeretekkel rendelkezik Van szakmai és helyismerete Ismeri az adott térség problémáit Jó menedzsment készség, önálló hatásköre van Jó problémamegoldó képesség

KÖSZÖNJÜK FIGYELMÜKET!