Az uniós környezetvédelmi jog alkalmazása 2010. Január 11.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A SZEMÉLYES ADATOK VÉDELME A FÓRUMOKBAN ÉS A BLOGOKBAN Felelősség és jogérvényesítés.
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
26. Jogorvoslat és döntés-felülvizsgálat
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezésről szóló 314/2005. ( XII. 25.) Korm. rendelet EU által megkövetelt változtatásai.
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
JOGORVOSLATI IRÁNYELVEK • A kormányzati árubeszerzésre és építési beruházásra irányuló közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó jogorvoslatokkal foglalkozó.
Állampolgársága végképp eltörölve
9. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november TAKEOVER SZABÁLYOZÁS EURÓPÁBAN: EGY TAGÁLLAM, EGY TAGJELÖLT ÉS EGY LEENDŐ.
Fogyasztói igényérvényesítés – bírósági eljárás
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
PSI projekt Javaslatok egy megfelelőbb implementációra.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Az Európai Unió és Magyarország
Dobogókő, január Az előzetes vizsgálati eljárás (Kvt. 67. §, R §) Dancsokné Fóris Edina.
1 Általános forgalmi adó január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a.
Környezetvédelmi vizsgálatok a KÖZOP beruházások vonatkozásában A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról.
Az Európai Közösségek Bírósága - A Bíróság - Az Elsőfokú Bíróság - (A Közszolgálati Törvényszék)
Szabálysértési méltányossági kérelem
EU Államháztartástan Készítette: Rácz Anita. Köster-ügy.
Adatvédelmi fogalmak.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Az Ást április 15-i módosításának bemutatása dr. Veisz Gábor áldozatsegítési osztályvezető Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal áldozatsegítési.
Dr. Hegedűs Annamária Belügyminisztérium február 9.
Az új jogalkotási törvény
Változások a szabálysértési jogban
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Genfi Egyetem, Európai Tanulmányok Intézete A vidékfejlesztés területi és közigazgatási aspektusai a magyar és a.
204/86. sz. ügy Görög Köztársaság kontra Európai Közösségek Tanácsa.
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
ÚMFT első éves tapasztalatai, az uniós pénzek felhasználásának várható üteme Közbeszerzés.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog. A tervezett előadások Az eljárás ügyészi szakasza A tárgyalás előkészítése Az első fokú tárgyalás Vád- és védőbeszédek.
Polgári Légiközlekedési Hatóság
Elektronikus ügyintézés a nyugdíjbiztosításban
Az EU környezetvédelmi jogának végrehajtása: az Európai Bizottság és a nemzeti bíróságok szerepe (bevezetés) Budapest, január 11. Koller Péter Európai.
A Natura 2000 területekhez kapcsolódó eljárások kritikus mérlegelési kérdései január 11. Ambrusné dr. Tóth Éva JNOB, Nemzetközi Főosztály.
A környezeti hatásvizsgálat kritikus mérlegelési kérdései január 11. Budapest dr. Bérczi Anna - Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodája.
Adatvédelmi nap 2010 Kamerás megfigyelés Magyarországon Jóri András.
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Jogorvoslatok a Ket-ben
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
A perújítás előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Bírósági felülvizsgálat Nappali tagozat Győr 2015.
Külkereskedelem és EU jog Dr. Marosi Zoltán Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda október 18.
Győr-moson-sopron megyei kormányhivatal
A közbeszerzések helyzete Magyarországon január 6. Berényi Lajos Elnök Közbeszerzések Tanácsa.
Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
A közigazgatási bíráskodás - A közigazgatási bíráskodás - Az eljáró bíróságok Polgári eljárásjog Polgári eljárásjogelőadás Dr. Pribula László egyetemi.
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
Az európai fizetési meghagyásos eljárás
A közigazgatási eljárás III. – Jogorvoslati rendszer
Döntés-felülvizsgálati eljárások
Újratervezés a hazai közigazgatási eljárásjogban
Közbeszerzési jogorvoslat, a Döntőbizottság aktuális döntései Dr
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
Az uniós jog közvetlen alkalmazhatósága és közvetlen hatálya; az uniós jog és a magyar jog viszonya november 27.
ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit november 14.
Nagyobb biztonság vagy több adminisztráció? - Górcső alatt a GDPR
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Az EU jogrendszere őszi szemeszter Szegedi László NKE-ÁKK
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Az uniós környezetvédelmi jog alkalmazása Január 11

Tematika 1. Az uniós jogot sértő jogerős közigazgatási és bírósági határozatok felülvizsgálata 2. A közvetlen hatály érvényesülése a környezetvédelmi jogban 3. Az uniós jogba ütköző hatósági eljárások hatásai harmadik személyekre 4. Előzetes döntéshozatali eljárások és folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárások kapcsolata

C-453/00. Kühne és Heintz  Alapkérdés: a tagállami közigazgatási hatóságnak kötelessége-e visszavonni jogerős határozatát, ha egy utóbb hozott Európai Bírósági ítéletből kiderül, hogy az az uniós jog téves értelmezésén alapult?

C-453/00. Kühne és Heintz  Az uniós jog nem teszi a közigazgatási hatóság kötelességévé a jogerős határozattal befejezett eljárások ismételt lefolytatását  Más a helyzet, ha a nemzeti jog eleve lehetővé teszi a közigazgatási hatóság számára, hogy az visszavonja már jogerős határozatát

C-453/00. Kühne és Heintz De ebben az esetben is vannak feltételek: -A közigazgatási határozat tagállami bíróság olyan ítélete következtében válik jogerőssé, amellyel szemben nincs helye jogorvoslatnak -Ez az ítélet az uniós jog téves értelmezésén alapult, ami egy későbbi európai bírósági ítéletből vált világossá

C-453/00. Kühne és Heintz  A végső fokon eljáró tagállami bíróság nem kért előzetes döntéshozatali eljárást  Az érintett személy jogait azonnal megpróbálta érvényesíteni, miután az európai bírósági ítéletről tudomást szerzett

C-453/00. Kühne és Heintz  Általános következtetések -Nem teszi kötelezővé az uniós jogba ütköző jogerős közigazgatási határozatok felülvizsgálatát/visszavonását, csak ha a nemzeti jog erre lehetőséget biztosít -Azokban a tagállamokban, amelyekben ilyen lehetőség nincs, az uniós jog megsértése nem orvosolható, ezáltal szakadás lehet a tagállami jogrendszerek között

A post Kühne ügyek  C-2/06. Kempter ügy: doktrínává teszi a Kühne és Heintz tételt, két feltételt pontosít  C-234/14. Kapferer: bírósági ítéletekre nem vonatkozik a Kühne tétel, a res iudicata elvét az uniós jog messzemenőkig tiszteletben tartja

A Kühne tétel a magyar jog fényében  A magyar jogban nincs olyan jogi lehetőség, amely alkalmazhatóvá tenné a Kühne tételt  Az újrafelvételi eljárás alkalmazása a Kühne további feltételei miatt kizárt (jogerős bírósági határozat, mellyel szemben már nincs jogorvoslati lehetőség)  Az ítélet nem is követeli meg, hogy legyen ilyen

Közvetlen hatály az uniós környezetvédelmi jogban  Közvetlen hatály: magánszemélyek nemzeti bíróság előtt hivatkozhatnak az uniós jog -Pontos -Feltétlen (tagállamnak diszkrecionális jogkört nem hagyó) rendelkezéseire. Irányelvek esetében csak az állammal szemben (hatóság is beletartozik)

C-72/95. Kraaijeveld -Nem csak feltétlen rendelkezésekre -A holland jog a környezetre feltehetően jelentős hatást gyakoroló projektek hatásvizsgálati feltételeit úgy határozta meg, hogy számszerűsítette. A Bíróság szerint a tagállam átültetésre vonatkozó diszkrecionális jogköre korlátozott az irányelv elsődleges előírása által: kell hatásvizsgálat, ha fennáll a jelentős hatás lehetősége és ezt a nemzeti bíró vizsgálhatja.

C-127/02. Waddenzee  Az irányelven alapuló, a környezetre gyakorolt káros hatások mérlegelése akkor is kötelessége a nemzeti hatóságnak, ha a tagállam nem ültette át az irányelv rendelkezéseit  A nemzeti bíró pedig felülvizsgálhatja a hatóság ilyen eljárásának megfelelőségét

Az uniós jogba ütköző hatósági eljárás hatása harmadik személyekre  C-201/02. Wells ügy: irányelvvel ellentétesen kiadott engedély megtámadás következtében érvénytelen lesz. Egyértelmű joghatások annak oldalán aki az érvénytelen engedély alapján beruházásokba kezdett (potenciális kárigény az állammal szemben)

Az uniós jogba ütköző hatósági eljárás hatása harmadik személyekre  C-215/06. Bizottság kontra Írország: az utólagos hatásvizsgálat lehetővé tételének veszélyei, amennyiben a nemzeti jog nem csak reparációs céllal engedi ezt, hanem tolerálja.  C-193/07. Bizottság kontra Lengyelország: Natura 2000 területet figyelmen kívül hagyva, engedély nélkül épült körgyűrű. A lengyel kormánynak le kellett állítania a beruházásokat

Kötelezettségszegési eljárások és előzetes döntéshozatal  Hatósági határozat bírósági felülvizsgálata  Ugyanazon hatósági ügy miatti kötelezettségszegési eljárás  A nemzeti bíró -Eljárását nem függesztheti fel a kötelezettségszegési eljárásra tekintettel -Lehetőleg éljen előzetes döntéshozatal kezdeményezésével