Villány Város Településrendezési Terve Előzmények…

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Felelősségteljes idegenforgalmi fejlődés Bükön
Turizmuspolitika Turizmus irányítási eszközei: Turizmuspolitika
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
A Tokaji kistérség felzárkóztatási fejlesztési programja Stratégia Róka László Tokaj, Október 14.
Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
PÁLYÁZAT GREENOVÁCIÓS NAGYDÍJRA: ÖKOFALU Zalaszentmárton - fenntartható kultúrtáj és tájgazdálkodás, egy település megújulása A meghökkentően szép, és.
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
DÉL-MÁTRA Helyi Közösség Stratégiai Vázlat Debrei Attila.
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
Szabó György ÉM-i Regionális Fejlesztési Tanács elnöke
Ajkai Kistérség Idegenforgalmának jellemzői
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
Géczi Glória III.évf.geográfus ELTE TTK
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Környezeti célú fejlesztések az Észak – Magyarországi Operatív Programban és akciótervekben Dr. Gadóczi Bertalan tervezési programigazgató-helyettes.
Budapest mint világváros
Környezetértékelési módszerek
Helyi szintű környezeti és társadalmi kihívások a globális folyamatok tükrében Múlt és jelen, a kilábalás lehetőségei Leidinger Dániel, tanácsadó Aquaprofit.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
MRTT Vándorgyűlés Szeged, Nyugat-Bácska magyar lakta településeinek gazdasági és társadalmi fejlesztési lehetőségei Diósi Viola, Regionális.
Regionális gazdaságfejlesztés gyakorlati óra Esettanulmány II.
Rekreáció és turizmus a Duna mentén
Egészségturizmus fogalma
A Velencei-tó értékei.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Dunántúli-dombság TER.: km2.
Az EU Városi környezet tematikus stratégia érvényesítéséhez kapcsolódó horizontális eszközök Krakler Judit vezető-főtanácsos ÖTM Építésügyi és Településrendezési.
A vidéki tér sikertényezői
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Kisújszállási környezetvédelmi intézkedések Varga Emese.
Kővári János országgyűlési képviselő,
Felszín alatti vizek minősítése
es RAT tervezés koncepciója Gila Gyöngyi Tervezési igazgató-helyettes.
Környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A Balaton Régió környezeti állapotának értékelése
Miskolc belváros rekonstrukció Káli Sándor polgármester.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Villány, május 7. Mester Zoltán
A Villányi borvidék régen és ma I.
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Készítette: Geringer Dzsenifer
Kiemelt közútfejlesztési projektek a Dél-dunántúli régióban
Készítette: Nagy-Kovács Beáta Míra 2356./18. tétel
Zemplénagárd.
Az önkormányzatok településfejlesztési
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Budapest XXII. kerület Városház tér, Mária Terézia utca és Kossuth Lajos utca átépítése, megújítása Szilágyi Tibor Szakterületi vezető BKK Zrt
Bodrogolaszi község turizmusfejlesztése Kérdőív a fejlesztés koncepciójának összeállításához értékelés.
A Pécsváradi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 26. Baranya Megyei Önkormányzat.
A Sásdi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 27. Baranya Megyei Önkormányzat.
TFK–ITS–TSZT–TAK–TKR–HÉSZ
Településképvédelem2017.
ELÉRHETŐ TOP FELHÍVÁSOK
Ózd kistérségének középtávú cselekvési terve
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Főutca program PILISVÖRÖSVÁRON
Urbánné Malomsoki Mónika
Előadás másolata:

Villány Város Településrendezési Terve Előzmények…

Helyzetértékelés Adottságok, erősségek: - 3 tájegység találkozásánál fekszik, a róla elnevezett hegységet keletről lezáró Templom- hegy lábánál, a Karasica két partján - Egyedülálló termőhelyi adottságok a szőlőtermesztéshez - Megragadó táji környezet (országosan védett természetvédelmi ter.: Templom- hegy) - Gazdag építészeti örökség - Nemzetközi hírű borászatok - Többnemzetiségű, képzett, identitás tudattal rendelkező vállalkozó szellemű népesség

Egyedülálló adottságok a szőlőtermesztéshez - mérsékelten meleg, nedves éghajlat - a délies lejtők 2-4 C˙-kal melegebbek, mint az északiak, a talaj közelében ez a különbség elérheti a C˙-ot, a talaj hőmérsékleti különbsége pedig a 8-10 C˙-ot - évi 10,5 C˙-os középhőmérsklet - a fagymentes időszak hossza évente kb. 200 nap - kíváló I. osztályú szőlő termőterületek a 150 m-es rétegvonal felett - A borvidék fő talajanyagai a márga, a kréta kori mészkő, agyagos, néhol homokos lösztakaróval. Az itteni szőlők szinte teljes egészben nehéz, de jó víztartó talajon teremnek. - Villány vörösborai: Portugieser (a villányi bor védjegye), Kékfrankos, Cabarnet Sauvignon, Cuvée

Gyengeségek - felszíni szennyeződésre érzékeny talaj és vízbázis - kedvezőtlen eróziós hatások, megoldatlan csapadékvíz elvezetés, nagyobb és hirtelen esőzések alkalmával kritikus vízmennyiségek - feltáratlan felhagyott pincék, út- leszakadások, évente 3-6 vis-maior esemény - régészetileg feltáratlan múlt - a főutaktól távol fekszik - egysíkú gazdaság, a „több lábon állás” hiánya - jelentős átmenő forgalom, BCM kamionok, határközelség - Karasica vízmínősége csak tűrhető - Enyhén öregedő népesség, az elvándorlás veszélye

Lehetőségek - Nő az igény a hagyományos és a természeti környezet, valamint a szabadidős tevékenységek iránt - a népesség általános csökkenésével egyedejüleg a városokban és azok közelében a népesség koncentrációja várható - a gazdasági fejlődés meghatározó tényezői közül első helyre kerül a lakóhely minősége - a város vonzáskörzetének kiterjesztése, a Pécs- Eszék vasúti kapcsolat fejlesztése javít a város nemzetközi, távolsági és kistérségi közlekedési kapcsolatain - a bor idegenforgalom minőségi fejlesztése, falusi turizmus kiterj. - logisztikai központ kialakítása, a nagyobb borászatok koncentrált helyen végeznék a palackozott borok raktárazását, cél a belterületi utakról a nemkívánatos teherautó forgalom csökkentése

Veszélyek - az ártéri és síksági területek régóta tartó túlhasználata a táj ökológiai egyensúlyának felborulásához vezet, a fenntartható fejlődés hosszútávon nem valósul meg - regionális hulladéklerakó hiányának következtében nem megfelelő hulladékkezelés, illegális hulladéklerakók számának növekedése - a gyors fejlődés értékes szőlőterületeket él fel és nem tartja tiszteletben a természeti és épített örökséget !!!!!!!! - Az elvándorlás veszélye, fiatalok helyben maradása nem valósul meg - A gyorsforgalmi út ha nem érinti Villányt, nem korszerűsítik az Újpetrei utat -> nem javul a megyeszékhely elérhetősége - továbbromlik a környező aprófalvak eltartó képessége, ami gyors leromlásukhoz vezet

Jövőkép - egészséges lakható város, ahol a jó társadalmi közérzet, megfelelő minőségi ellátás, igényes és kulturált települési környezet, amellyel azonosulnak a város lakói, vonzza a befektetőket és a turistákat - táji környezetét és építészeti értékeit tiszteletben tartó kisváros, a siklósi kistérség keleti részének alközpontja - a borászat fejlődésére és elérhetőségének javulására alapozva kiegészül az idegenforgalom profilja, és komplexszé válik a gazdaság szerkezete

Célok és Programok melyek visszaköszönnek a rendezési tervben… - a borgazdaság és az idegenforgalom fejlődésének elősegítése:. pincészetek számára építési terület kijelölése (Nagyharsányi út mentén). a kiváló szőlőtermő területek megvédése az eróziótól, a beépítéstől. új fesztiváltér, szabadidőközpont kialakítása (városrehabilitáció, a volt szőlőfeldolgozó területén, 2,5 MRD FT összértékű projekt keretében). Az új városkapú környezetének kialakítása. A pincesorokba ékelődő szlömösödő szükséglakások felszámolása. Idegenforgalmi területeken a zavaró funkciók megszüntetése, megvált.. A gyalogos idegenforgalommal terhelt útszakaszok mellett (Baross G. utca egyes szakaszai) a gépjármű forgalom zavaró hatásának csökkentése - bakancsos, lovas és kerékpáros turizmus elősegítése, túraútvonalak, megállók, bázisok kialakítása, kilátó pontok bekapcsolása az idegenforgalomba -A megközelíthetőség javítása: - Villány érdekeinek érvényesítése az országos közútfejlesztési programok alakítása és ütemezése kapcsán -az úthálózat fejlesztése, minőségének javítása

Célok és Programok melyek visszaköszönnek a rendezési tervben… - a települési környezet minőségének javítása. Villánykövesdi szemétlerakó bezárása után szükséges annak rekultivációja (Mecsek- Dráva hulladékgazdálkodási projekt keretében). A por és bűzterhelés (villányi sertéstelep, szennyvíz tisztító telep) csökkentésére belterületi erdősávok kialakítása és a kibocsátok rendszeres ellenőrzése. A nagy összefüggő szántók tagolása erdősávokkal. A Karasica menti települések szennyezés kibocsátásának csökkentése. A város zöldfelületeinek mennyiségi és valóban minőségi fejlesztése (Diófás- tér, Eislingen- tér). Új lakóterületek kialakítása!! -Az infrastruktúra fejlesztése: - parkoló hiányok kezelése -Az útburkolat felújítások során a csapadékvíz elvezetések megoldása - az új beépítéseknél a csapadékvíz elvezetésének külön hangsúlyt kell fektetni

Célok és Programok melyek visszaköszönnek a rendezési tervben… - Örökségvédelem, természeti és táji értékek védelme:. Régészeti feltárások elősegítése. Az épített örökség értékeinek megtartása, értékteremtés a lakosság tudatos bevonásával, ne „nyüg” legyen a védett épület…. Ne várja meg a tulajdonos meg míg életveszélyes lesz a védett épület…. Ha valaki helyi védett ingatlant vásárol, vállalja annak következményeit, ne sajnálja a pénzt a felújításra… követendő Példa: PALKONYA 90 (!) védett épület. A képviselő- testület álljon ki az értékvédelem mellett, kollektív bűnösség probléma köre… (két év alatt 5 helyi védett épület védettségének megszüntetésére került sor Villányban). A szőlőhegyi kultúrtáj tájképi értékeinek megőrzése