Tanári kompetenciák október 6. Caroline Kearney

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Advertisements

Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
„Ezt egy életen át kell játszani”
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
Drajkó László Microsoft Magyarország
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Innováció Kecskéd közoktatási intézményeiben
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TARTALMAK AZ OKTATÁSBAN A képzés célkitűzései.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Képesítési Keretrendszerek Európában
Date: in 12 pts Krémó Anita, DG EAC A.3 anita.kremo(at)ec.europa.eu Lifelong learning programme Nemzeti képesítési keretrendszerek NKKR szint 10 NKKR szint.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
SZTE BTK Spanyoltanár MA
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a közoktatás lehetőségei Gönczi Tamás Nemzeti Fejlesztési Hivatal Önfejlesztő iskolák egyesülete Szolnok.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
Kompetencia alapú oktatás elterjesztése Hajdú-Bihar megyében Herpai Imre igazgató, HBMPI.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
Pedagógus értékelési rendszer
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
Tervezési folyamat.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Kompetencia alapú szakoktatás
Előadás másolata:

Tanári kompetenciák 2014. október 6. Caroline Kearney Vezető projektmenedzser és oktatási elemző

Dinamikus és összetett kombinációi a A kompetenciák... Tudásnak Készségeknek Attitűdöknek Dinamikus és összetett kombinációi a Amelyek hozzásegítenek a hatékony cselekvéshez a valódi világban

A tanári kompetenciák keretrendszerei Nemzeti szinten: Rendkívül változatos megközelítésmódok léteznek a tanári kompetenciák keretrendszereinek (TKK) definícióját és kialakítását illetően, a tágabb jellegű kompetencia-köröktől (pl. Finnország) az előírt listákig (pl. Egyesült Királyság).

A tanári kompetenciák keretrendszerei Európai uniós/nemzetközi szinten: Nem létezik átfogó, általánosan elfogadott TKK; csak meghatározott tantárgykörökre vonatkozó specifikus keretrendszerek (pl. UNESCO - ICT Competency Framework for Teachers - Az UNESCO IKT kompetencia keretrendszere tanárok számára; European Profile of Language Teacher Education - A nyelvtanárképzés európai modellje) Az alábbi, 2005-ben kiadott politikai dokumentumban 3 tág kompetencia területet határoztak meg: A tanári kompetenciák és képesítések közös európai alapelvei (Európai Bizottság, 2005) Nemzetközi szakirodalmi áttekintés a tanári kompetenciákról, a szabványokról és a fejlődésről: Teachers’ Core Competences: requirements and development (European Commission Thematic Working Group on Professional Development of Teachers, 2011)

A tanári kompetenciák 3 tág területe Közös munkavégzés másokkal Hatékony munkavégzés a tanulókkal Együttműködés a kollégákkal A tanári kompetenciák és képesítések közös európai alapelvei (Európai Bizottság, 2005)

A tanári kompetenciák 3 tág területe 2) Munkavégzés a társadalom kontextusában és annak bevonásával Hatékony közös munka a helyi közösséggel és az oktatási szférában érintett szereplőkkel (pl. szülők, tanárképző intézmények, kulturális szervezetek, vállalatok stb.) A diákok felkészítése arra, hogy globális felelősséggel rendelkező polgárokká váljanak A tanári kompetenciák és képesítések közös európai alapelvei (Európai Bizottság, 2005)

A tanári kompetenciák 3 tág területe 3) Munkavégzés a tudás, a technológiák és az információk felhasználásával Magas szintű tantárgyi és pedagógiai ismeretek Képesség a technológiák hatékony integrálására a tanítási és a tanulási folyamat fejlesztése érdekében Képesség az információk hatékony beszerzésére, ellenőrzésére, elemzésére, mérlegelésére; továbbá képesség a rendelkezésre álló információkra való építésre A tanári kompetenciák és képesítések közös európai alapelvei (Európai Bizottság, 2005)

Tanári ismeretek 1. Tantárgyi ismeretek 2. Tantárgypedagógiai ismeretek 3. Pedagógiai ismeretek 4. Tantervi ismeretek 5. Neveléstudomány (történelmi, filozófiai, pszichológiai, szociológiai vonatkozások stb.) 6. Fejlődéspszichológia 7. A befogadáshoz és a sokféleséghez kapcsolódó témák 8. Korszerű technológiák 9. Oktatási irányelvek, oktatáspolitika (kontextusfüggő, intézményi és szervezeti vonatkozások) 10. Csoportdinamika, tanuláselméletek és a motivációval kapcsolatos témák 11. A felmérés és az értékelés folyamatai és módszerei Szakirodalmi áttekintés a központi tanári kompetenciákról (Európai Bizottság, 2011)

Tanári készségek 1. A tanítási folyamat megtervezése, irányítása és koordinálása 2. Tanítási segédanyagok és technológiák használata 3. A diákok és a diákok csoportjainak irányítása 4. A tanulási folyamat megfigyelése és kiértékelése 5. Együttműködés a kollégákkal, a szülőkkel és a szociális intézményekkel 6. Tárgyalási készségek 7. A szakmai közösségekben folytatott tanulást elősegítő együttműködési, elemző és interperszonális készségek 8. Képesség a többszintű folyamatokhoz való alkalmazkodásra (a kormányzati folyamatoktól a tanulói szintű, a tantermi és az iskolai folyamatokig) 9. Képesség a rendelkezésre álló tények és adatok értelmezésére építve következtetéseket levonni és döntéseket hozni Szakirodalmi áttekintés a központi tanári kompetenciákról (Európai Bizottság, 2011)

Tanári attitűdök/értékek 1. Elkötelezettség a saját tantárgy(ak) iránt; tájékozottság annak történelmi fejlődése, jelenlegi helyzete, továbbá az egyéb témakörökhöz való viszonya tekintetében 2. Képesség és hajlandóság a változásokhoz való alkalmazkodásra 3. Elkötelezettség az összes diák tanulásának előmozdítása iránt 4. Képesség és hajlandóság a diákok demokratikus polgárokká való nevelésére 5. Képesség és hajlandóság az egész életen át tartó tanulásra 6. Képesség és hajlandóság az önreflexióra és a saját módszerek megkérdőjelezésére Szakirodalmi áttekintés a központi tanári kompetenciákról (Európai Bizottság, 2011)

Szeretné fejleszteni kompetenciáit? KeyCoNet online kurzus: „Competences for 21st Century Schools” (Kompetenciák a 21. századi iskolákban) A kurzus kezdete: 2014. november 17. Már lehet jelentkezni a http://www.europeanschoolnetacademy.eu/web/keyconet weboldalon Vegyen részt az eTwinning program monitoring tevékenységében, és ez által ellenőrizze, hogy milyen módon fejlődnek saját kompetenciái Kezdés: 2014. október 13-ának a hete KeyCoNet záró konferencia a kompetencia-alapú tanulás oktatásba való integrálásáról 2014. november 25-26. Regisztráció: http://keyconet.eun.org/conference