Szoftverfejlesztés az Informatikus Szakigazgatási Agrármérnök szakon Bakó Mária Várallyai László DE, Gazdaságtudományi Kar.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy innováció nyomában
Advertisements

NYELVVÁLASZTÁS A 10B 10C. LEHETŐSÉGEK • EDDIGI NYELV FOLYTATÁSA 12. OSZTÁLY VÉGÉIG • ÚJ NYELV VÁLASZTÁSA ELŐREHOZOTT ÉRETTSÉGI UTÁN.
E-learning alapú távoktatásos képzés
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Alapképzések a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
Brüsszel milyen messze van
E-learning és a multimédia
Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény
ELTE Bologna Szeminárium február 7.. „A”- szekció kérdései I. 1. Hogy értendő a mesterképzés 35%-os hallgatói létszáma? Minek a 35%-a ez, illetve.
Szlávi Péter: VISz Oktatói-díj
Programozási alapismeretek 13. előadás. ELTE Érdekességek - kombinatorika  Az iskola bejáratánál N lépcsőfok van. Egyszerre maximum K fokot tudunk lépni,
Kalmár László  Informatikai Tanszékcsoport, Főépület 2000-nél több informatikus hallgató.
Molekuláris Bionika.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Egészségügyi informatika oktatása és kutatása az Egészségügyi Főiskolai Karon.
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
Informatika matematika speciális tagozat - tematika évfolyam -
E-learning alapú távoktatásos képzés
Magyar diákok külföldön. Miért? Kaland? Állás? Referencia?
Gazdasági informatika II.félév
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
Első éves BSc hallgatók fizika tudása Radnóti Katalin Főiskolai tanár ELTE TTK Fizikai Intézet
Környezettan alapszak (BSc)
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Szakirány választás április Pénzügy és számvitel szak Választható szakirányok Pénzügy szakirány Számvitel szakirány.
Tantárgyi tanév-előkészítő informatika Szűcs Gergely
Az informatikai szakképzési kapacitások, a munkaerőpiaci kereslet-kínálat Kovács Levente Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskola és Kollégium
Tanulói lemorzsolódás 2009/2010. tanév. A 2008/2009. tanévben tanulóink közül 42 fő bukott meg (tavaly 45). Közülük 2 tanuló bukott 3 vagy több tárgyból,
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
INFORMATIKA SZAK 2013 Antal Margit. Áttekintés Elhelyezkedés és továbbtanulás Oktatott tantárgyak Egyebek.
Kombinatorikus Programozás TDK vagy Szakdolgozat Téma Készítette: Kusper Gábor Minden jog fenntartva!
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Zentai László, tanszékvezető TTK Nyílt nap, I. 27. Földtudományi alapszak - térképész szakirány A térképész.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
Átmenet az osztatlan és a kétlépcsős képzés szakjai között A BME-VIK példája 1. Zoltai József egyetemi docens, Dékáni Hivatalvezető BME-VIK.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
A BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM
Matematika oktatás mérnök és informatikai képzésekben Ráckeve, március Pannon Egyetem (Veszprémi Egyetem, 1949) Bölcsészettudományi Kar Gazdaságtudományi.
____________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________ Debreceni.
1 Matematika oktatás mérnök és műszaki informatikai képzésekben Ráckeve, március 2-4. Recski András, BME Számítástud. és Inf.elm. T. Budapesti Műszaki.
Matematika oktatás mérnök és informatikai képzésekben
1 Miskolci Egyetem. 2 Matematikai Intézet – Analízis Tsz., Számítástechnika Tsz., Számítóközpont – Analízis Tsz., Alkalmazott Matematikai.
Herdon Miklós – Pető Károly - Várallyai László - Szilágyi Róbert
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
EUCIP IT administrations vizsgák eredménye SZÁMALK-Szalézi szakközépiskola és napokon tartok vizsgák alapján.
TOVÁBBTANULÁSI TÁJÉKOZTATÓ. MATEMATIKA MIÉRT ÉRDEMES MATEMATIKÁT TANULNI? Hasznos Közismert tény, hogy a matematikus szakma a világon az egyik legjobb.
Ambrusné Dr. Somogyi Kornélia
Miért a Közgáz? Iskolai ágazatok: 1.Általános közgazdasági ágazat + 1 év nyelvi előkészítővel Az első évben heti 15 órában tanítjuk az idegen nyelvet.
Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet
Tájékoztató 10. osztályosoknak Az érettségi vizsga Kötelező tárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv + 1 választott tárgy.
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
ELTE informatikus vegyész szak
Környezetmérnöki szak
Duális képzés „kecskeméti” modellje és tapasztalatai
SZTE Egyetemi Tavasz TÁJÉKOZTATÓ A KÉTCIKLUSÚ KÉPZÉSRŐL Dr. Szendrei Mária Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete.
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
Felvételi tájékoztató
Debreceni SzC Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakközépiskolája Pályaválasztási tájékoztató.
1. Logisztikai menedzsment mesterképzési szak  A szak indítása: 2011  Végzettség: okleveles logisztikai menedzser  Képzési idő: 4 félév  Jelentkezési.
Kompetenciák tartalmi értékelése : A Természetvédelmi Mérnök és Környezetgazdálkodási Agrármérnök BSc szakok megítélése a munkaadók körében.
Természetvédelmi mérnök alapszak. Előzmények, alapítás Természetvédelmi szakmérnök- képzés indulása (Dr. Szabó, Dr. Sey) utolsó szakmérnöki.
Emberi erőforrások FOKSZ. FOKSZ Felsőoktatási szakképzés 4 félév 2 szakirány: személyügyi és humánpolitikai 120 kredit  90 kredit, besorolási szakon.
Debreceni SzC Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakközépiskolája
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
Budapesti Műszaki és gazdaságtudományi egyetem
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Előadás másolata:

Szoftverfejlesztés az Informatikus Szakigazgatási Agrármérnök szakon Bakó Mária Várallyai László DE, Gazdaságtudományi Kar

ISZAM Mivel napjainkban az informatika végzettséggel rendelkező diákok elhelyezkedéséhez elengedhetetlen bizonyos szintű programozási ismeret, az előadásban elemezni szeretnénk, hogy diákjaink milyen programozással kapcsolatos ismeretekre tehetnek szert. Rá szeretnénk mutatni arra, hogy a programozáshoz kapcsolódó tantárgyaink oktatásakor milyen nehézségekbe ütközünk, ezeket hogyan kezeljük és hogyan lehetne még hatékonyabban kezelni a felmerülő problémákat. 2006/07-ben elindult az Informatikus és Szakigazgatási Agrármérnök BSc szak. Három programozáshoz kötődő tantárgyunk van: – Szoftverfejlesztés, – Internet alkalmazásfejlesztés – Szakértői rendszerek

Szoftverfejlesztés és Internet alkalmazásfejlesztés 2006/07-es tanévben, a képzés indításakor, a szoftverfejlesztés tantárggyal a hallgatók a második félévben találkozhattak. Azonban hamarosan rá kellett jönnünk, hogy a tantárgy második félévben történő oktatása két okból sem megfelelő. Az egyik, hogy az alapozó informatikai ismeretek két féléve még nem fejeződik be addigra, így egy „gyengébb” előképzettséggel rendelkező hallgatónak nem sok esélye maradt a tantárgyat sikeresen teljesíteni. A másik, hogy két tárgy is szorosan kapcsolódik illetve épül a szoftverfejlesztési ismeretekre az informatikus szakirányon (Internet alkalmazásfejlesztés és Szakértői rendszerek),és túl sok idő telik el a két tantárgy között programozással kapcsolatos tantárgy nélkül. Ezért kérelmeztük, hogy a szoftverfejlesztés tantárgy átkerülhessen a harmadik félévre, amellyel mindkét problémát kiküszöbölhetjük egyidejűleg. Probléma: Nincs olyan tárgy, ahol a hallgatók algoritmizálási képességeit lehetne megalapozni.

Szakértői rendszerek A Szakértői rendszerek tantárgy oktatására a hatodik félévben kerül sor. Hasonlóképpen a Szoftverfejlesztés tantárgyhoz, itt is hiányoznak a tantárgy oktatásához szükséges előismeretek. A képzés során diákjaink oktatásából kimarad a Matematikai logika oktatása és középiskolából hozott tudásuk nem elegendő ahhoz, hogy erre építhessük a Prolog illetve Clips programozási nyelveket. A tantárgy oktatása során igen sok időt elvesz a tantárgyhoz szükséges alapismeretek elsajátítása, így alig jut idő a tematikában felsorolt ismeretekre. Tovább nehezíti a dolgunk az, hogy a diákok eddig csak imperatív programozási nyelvekkel találkoztak, így a Prolog – mint deklaratív programozási nyelv – számukra nagyon furcsa és nehezen érthető. Egy program megírásához diákjainknak elsősorban arra van szükségük, hogy átlássák a különböző elemek közötti logikai kapcsolatokat és képesek legyenek az állítások formalizálására. Erre azonban csak akkor lesz esélyük, ha sikerül a logikát a szakértői rendszerek előtti félévben oktatnunk.

A diákok véleménye a programozás oktatásáról Félév során kitöltött kérdőív zárt és nyilt kérdésekkel. 83 ISZAM-os diák vett részt a felmérésben.

Munkahelykereséskor hasznos-e, ha rendelkezik valaki programozási ismeretekkel?

Programozási nyelvek és ismertségük Programozási nyelvdarabszám C#28 Java16 Prolog11 Pascal9 PHP8 C++7 Delphi5 Visual Basic2

Használta-e az Ön által megjelölt nyelvet fejlesztésre az órai tevékenységen kívül?

Szeretne-e más programozási nyelveket megtanulni? A diákok véleménye a programozásról ellentmondásos. Bár belátják, hogy az elhelyezkedéshez szükségük lenne rá de közel fele a megkérdezetteknek nem szeretne újabb programozási nyelvet tanulni.

Ön szerint az oktatás melyik szintjén kellene programozást tanítani?

Ön szerint programozásból mennyi lenne az ideális elméleti-gyakorlati arány?

Összegzés A leglényegesebb probléma az, hogy tantárgyainkat nem előzi meg olyan tárgy, ahol a hallgatók algoritmizálási képességeiket- illetve a Matematikai logika alapjait lehetne megalapozni. Ezt talán más tantárgyakba kellene beintegrálni.

Köszönöm a figyelmet!