Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapesti Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda –
Advertisements

Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. „Változtatni nehéz, a közigazgatást.
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Magyar Kerékpárosklub Hungarian Cyclists’ Club (HCC)‏ László János, elnök.
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
A Fővárosi Önkormányzat civil stratégiája
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Megtakarításokról közérthetően mindenkinek
Munkaesély Munkaerő-piaci Szolgáltatók Szövetsége november.
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
A kereskedelmi és iparkamarák gazdaságszervező szerepének változása Pekó László.
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében január 15.
DISSZEMINÁCIÓ Eredmények, ismeretek megosztása.
  Kitartás  Önbizalom  Magabiztosság  Versenyképesség  Sokoldalúság  Gyakorlati érzék  Kreativitás  Alkalmazkodóképesség  Kommunikációs készség.
Irányváltások a területfejlesztés intézményrendszerében 1Területfejlesztők Napja Balatonkenese.
SZECSKAY Ügyvédi Iroda CEBC – XXI. Vezérigazgató Találkozó Lobbizás európaiul március 31. Budai Judit.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Digitális szolidaritási háló – a szerves megoldás Gáspár Mátyás
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
kiemelt projekt bemutatkozása
„New Hungary” Rural Development Programme Győr, április 27–28. Gönczi Zsolt Ügyvezető igazgató A vidék fejlesztésének titka – a civil szerveződés.
A fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek működésének tapasztalatai Dr. Eitmann Norbert, elnök Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület június.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Pályáztatás, projektmenedzselés az EU operatív programjaiban, gyakorlati tapasztalatok, problémák és megoldások -HEFOP ESZA Kht -
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Egyeztetési folyamat A Társadalmi Egyeztetés Eljárási Normarendszere kötet és a RECE programban készült helyzetelemzés.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
1% Magyarországon Határtalan Civil Nap, Budapest, május 12.
Szigetszentmiklós SUSAN – Dél – Afrikai Regionális Üzleti Hálózat Fő szervező:HITA (Hungarian Investment and Trade Agency) Dr. Mészáros Kálmán
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
A Körös-menti TDM Egyesület a „Szarvasért” Alapítvány, és a Szarvasi Város-, és Környezetvédő Egyesület megállapodása.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Nyilas Misi Alapítvány „Civil Információs Centrum Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” ÁROP – 2012 – 2012 –0008 „Civil Információs Centrum Borsod-Abaúj-Zemplén.
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében.
Pályázó: Nők-háza Egyesület Nagykanizsa Pályázati azonosító: IFJ-GY-ND-09-A/B0043 Pályázat címe: Kistérségi Ifjúsági Fórum – 2009.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
A széleskör ű demokráciát megteremt ő, a lakosság egészét képvisel ő, önként vállalt feladatokat végrehajtó, Értékmeg ő rz ő és értékteremt ő, Bodajkért.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
Biztonság és Partnerség Társadalmi vita - Zárókonferencia szeptember 2. Budapest Az egészségügy feladatai 2010-ig Dr. Székely Tamás miniszter.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet AZ ÖKOISKOLA HÁLÓZAT HELYZETE ÉS TERVEI Varga Attila
A Nemzeti Civil Alapprogram 4 éves működése, a törvénymódosítás indokai, az alapprogram jövőképe CIVIL PARTNERSÉG REGIONÁLIS KONFERENCIA SZOMBATHELY 2007.
Civil törvény és civil információs centrumok a közösségek megerősítéséért Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár február 6. Emeri Erőforrások Minisztérima.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Milyen feltételek mellett jöhetnek létre a Tisza-tavi turisztikai régió bal parti TDM szervezetei?
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
A Tudásrégió közösségi színterei
A BIIRSZ tegnap, ma és holnap;
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001

“EGYÜTT KÖNNYEBB ” Összefogással a lakosság jobb egészségéért, a magasabb minőségű egészségügyi ellátásért

A szervezetek önkéntes tagsággal, társadalmi szervezetként működnek Céljaink elsősorban: szervezett fórumot teremtsünk: n Az egyes szakmák aktuális kérdéseinek megvitatására n Szakmák képviselői közötti kapcsolat fenntartására n Szolgáltatásokat nyújtsunk ( újságkiadás, tanfolyamok-, fórumok-, konferenciák szervezése az egyesületek tagjai számára

Csatlakozó szervezetek

 Az egészségügyi szakdolgozók, egységes, politika mentes szakmai érdekképviseletének közvetítése a köztestületek és az államigazgatási szervek felé a lakosság jobb minőségű egészségügyi ellátása érdekében.  Tevékenységét közhasznú társadalmi szervezet formájában végzi.

n Egy civil szervezet lehetősége önmagában általában nagyon korlátozott n A civil szervezetek összefogással megnövelik erejüket és befolyásukat

Legfontosabb előnyök, amelyek az együttműködésből következhetnek:

A szervezetek összefogásának talán legszembetűnőbb előnye, hogy megnő a résztvevők száma. Ez nagyobb súlyt ad egy cél érdekében történő fellépésnek, ami erősíti az érdekérvényesítő képességet. Pl. 1%-os kampány

Összefogással képesek egy cél mögé állni a szervezetek. Így közösen olyan eszközök is elérhetővé válnak számunkra, amelyeket külön-külön egyikünknek sem volt lehetősége elérni. n Pl. Nemzeti Egészségügyi Tanács tagság

Az erőforrásoknak nem csak a mennyisége, hanem a sokfélesége is megnő, így az együttműködésben hatékonyabb kombinációk is megvalósulhatnak. Az erőforrások sokfélesége megnöveli az alkalmazkodó képességet és a rugalmasságot. n Pl. Közös pályázatok

Több szervezet több kapcsolattal, információs csatornával rendelkezik, márpedig az információ korunk egyik legfontosabb erőforrása. Pl. Webes felületek összehangolása

Közös célcsoportnak szervezett programok azonos időpontban könnyebben kiolthatják egymás hatását, érdemes a hasonló területen tevékenykedő egyesületekkel, egyéb partnerekkel előzetesen egyeztetni, vagy adott esetben közösen szervezni. Pl. rendezvénynaptár

n Egyre több pályázat részesíti előnyben, vagy feltételnek írja elő a partnerséget a megvalósításban. n Különböző hálózati konstrukciókban együttműködéssel több pályázaton indulhatnak a szervezetek, illetve nagyobb eséllyel. n Pl. NCA

Az előnyök mellett azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy minden kapcsolat fenntartása és az együttműködés befektetésekkel jár, amit mérlegelni kell a várható haszonhoz képest

A társadalmi tőke akkor tud igazán működni, ha társadalmi kapcsolatok sűrű hálózatára épül rá, ami egyfajta kontrollt jelent a gazdasági és politikai kapcsolatokban, megerősíti, vagy cáfolja a szavahihetőséget.

n A civil szférának pótolhatatlan szerepe van a fejlődési irány és a célok meghatározásában, abban, hogy a szereplők célok mögé álljanak, és ott is maradjanak. Ezt ellenőrzési funkciója révén valósítja meg a szféra amit hívhatunk civil kontrollnak is, ami többletjelentéssel bír, és utal azokra a demokratikus garanciákra is, amelyek a civil szektor megfelelő funkcionálása révén működnek

Tanácsülések

Jogszabályok véleményezése évi CXXX. Törvény a jogalkotásról Évi CXXXI törvény jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről

Civil találkozók szervezése

Szakmai kapcsolatok keresése, fenntartása Egészségpolitika Kamarák MOTESZ Gazdasági társaságok

Információ továbbítás Honlap Hírlevél

n Amely saját tagjaitól kapja legimitását, a tagszervezetek képviseli, érdekükben munkálkodik. n Ez az együttműködési forma nagyon alkalmas arra, hogy keretein belül egy szakterület megszervezze saját magát, előremozdítsa az adott terület fejlődését és ott magas szakmai színvonalat garantáljon