A demokrácia problémája a településfejlesztésben Rövid és hosszú távú gondolkodás Miskolc Szegénységellenes Világnap 2014, okt. 17.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Advertisements

Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2012-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
Készítette: Sábián Róbert
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?
8 Klikkelj az egérrel!.
Hogy akarsz gyorsan pénzhez jutni? Avagy a jótündér elhagyta a varázspálcáját, úgyhogy ez maradt...
Készítette: Péterfi Csaba Attila
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
2. osztályos példa Bubernik Eszter
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
GRAFFITI Brassai Orsolya június 2. …így is lehet!?
Hirdetésfeladás, vásárlás az interneten, aukciós oldalak.
Partnerség.
2006. február 17. Valószínűségszámítás és statisztika II. Telefonos feladat Egy kalapban van két korong, az egyiknek mindkét oldala piros, a másiknak.
 Az alaplap kiválasztása előtt figyelembe kell venni, hogy milyen processzort szeretnénk magunknak, hiszen ettől függ, hogy milyen lapkakészletű/foglalatú.
Fogalma, összefüggések
Feltűnt nekem, milyen zavarba ejtő tud lenni ez a kérdés: „Mit jelent: szeretni?”.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
A feladatokat az április 14-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
A KONVERGENCIA-FOLYAMATOK FONTOSABB KIHÍVÁSAI 2007-BEN SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Szeged, február-május (Belyó Pál) „G A Z D A.
Dijkstra algoritmus Irányított gráfban.
7. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
Az állatok futóversenye
 Klikkelj az egérrel! :20:48
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
„VIRÁGOK KÖZT VELED LENNI, TUDOM SZÉP VOLNA KEDVESEM” (BRÓDY JÁNOS)
Magyarország ben Milyen lehetőségünk van a kiesés pótlására? részidős munkavégzés nyugdíjba vonulásunk után.... aktív korban gondoskodunk.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Év eleji információk Előadó: Hosszú Ferenc II. em Konzultáció: Szerda 9:50 – 10:35 II. em
Az ülő Buddha okos gondolatai:
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
MENEKÜLTEK INTEGRÁCIÓJA A MAI MAGYAR TÁRSADALOMBA ÁPRILIS 15. Készítette: Majer Zsuzsanna Konzulens: Kóbor Krisztina.
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
Már a XIII. században is ábrázolt téma volt a majd később oly sok ízben megfestett Utolsó ítélet. A gótikus mozaikon a szörnyű, félig emberi, félig állati.
professional coach, motivációs előadó
Miért ünnepeljük még ma is a reformációt?
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
A Lean és az emberi tényező kapcsolata
Olvasd lassan és csendben!.
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
"Én vagyok az Úr, a te Istened."
Valami aggaszt, vagy idegesít?
Amiről szégyenlősen nem beszélünk korrupció és árverseny Korrupció, kiváltó okok, következmények és azok hatása a kereskedő és az importőr piacára. A felhozott.
A multikultúra megítélése
A háromszög Napoleon- háromszögei
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Péterfi Ferenc Az intézmények szerepe a közösségfejlesztésben.
A Birodalmi lépegetőtől… Egy játék matematikája. Egyszer volt… Ha megnőnek a gyerekek, akkor a matematikusnak marad a solitaire :( Van k darab doboz 1-től.
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
Autonómia Alapítvány projektfejlesztő programja a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) „EU forrásokkal a romák integrációjáért” nemzetközi program.
Kedves Fiam ....
4 Négyzet probléma Készen vagy? B A
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Megyei Matematika verseny
A „diszes” problémák korai jelei
Mérő László egyetemi tanár ELTE Gazdaságpszichológiai Szakcsoport Az üzleti gondolkodó tudománya február 25.
Y generáció Viselkedési jellemzők és változások az Információs Korban.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
Olvasd lassan és csendben!
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
A közösség ereje. Mi az e-demokrácia gép? Hogyan működik a gép? Mire szeretnénk használni ezt a gépet? Mi a 42? Kikből áll a 42? Mit szeretne a 42? Miről.
HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS. A nyíregyházi élelmiszer piac számokban Nyíregyháza lakosainak száma: Fő​ Napi élelmiszerre költött összeg: 1000 Ft/fő​
Jól számoltunk – e ?. Mennyi a munkaidő  A dolgozók fizetésemelést akarnak, erre így válaszol a munkaadó:  Nem szégyellik magukat?  Tudják önök tulajdonképpen,
Vállalati terv bemutató
Magyar könyvtárosok egyesülete 50. Vándorgyűlése
Előadás másolata:

A demokrácia problémája a településfejlesztésben Rövid és hosszú távú gondolkodás Miskolc Szegénységellenes Világnap 2014, okt. 17.

Rövid és hosszú távú szegénységkezelés atomizálásközösségfejlesztés

Az előző ábra azt kívánja szemléltetni, hogy van aki a mélyszegénység problémáit úgy akarja megoldani, hogy kiemelné a gyereket, hogy minél kevésbé tanulja meg a szegénység kulturáját, van aki pedig az egész közösséget igyekszik egyszerre felemelni. Az előadás a közösségfejlesztés előnyei mellett fog érvelni.

KÖZJÓSZÁG-JÁTÉK © Gächter, S Mindenki kap Ft-ot. Ebből mindenki betehet a közösbe, amennyit jónak lát, s ezt a tréner megduplázza, majd egyenlően megint szétosztja. 4

A közjószág-játék közönséggel való modellezésének célja, hogy megtapasztalják a jelenlévők, hogy igen könnyű lerontani egy közösség együttműködési hajlandóságát. De a folyamat vissza is fordítható.

A RACIONÁLISAN DÖNTŐ MAJOM EGY BANÁNT SEM UTASÍT VISSZA 6

KÖZJÓSZÁG-JÁTÉK EREDMÉNYEK

Fokozatok 1. racionálisan döntő majom 2. rövid távon döntő normakövető ember (demokrácia) 3. hosszú távon döntő racionális lény (egy új faj, vagy a mesterséges intelligencia?)

Ennél a pontnál válhat világossá, és értheti meg mindenki, hogy a demokrácia önmagában nem garantálja sem az empátiát, sem pedig a hosszú távú megfelelő megoldás megtalálását. A többségi ítélet a rövid távú gondolkodást fogja preferálni. Épp a civilek azok, akik ezen valamit javíthatnak.

Szociális bérlakásprogram Helyszín: USA, Saint Louis Idő: 50-es évek Korszellem, divat: funkcionalista építészet Díj: Corbusier díj (Le Corbusier maga is támogatta a radikális lépéseket, Párizs belső nyomornegyedeit is szerette volna lerombolni.) Építész: Minoru Yamasaki

1972. július óra 12 perc

A fenti amerikai példa is a rövidtávú és rossz megoldás következményeit mutatja. Ez nem csak abban nyilvánult meg, hogy az új házat is le kellett rombolni a lakhatatlanná válása miatt, hanem abban is, hogy az új házban milyen élet folyhatott. A korábbi közösségi hálók szétszakadtak, a deviancia az egekbe szökött.

Veresegyházi spontán folyamatok

A kép pozitív példa kíván lenni arra, hogy jó esetben a meggazdagodók sem hagyják el korábbi közösségüket, és a lepusztult házak között megjelennek az újak. Nem elvándorolnak a meggazdagodók, hanem maradnak.

Számozott utcák Miskolcon

A Számozott utcák is közösségfejlesztő tevékenységgel és gazdasági kitörési pontok támogatásával fejlődhetnek ebbe az irányba, lerombolásukra fordított összegek hosszú távon deviancia termelő, és még többe kerül majd a társadalomnak.

Vannak-e közös értékeink?

Az utolsó kérdés egy cetlire írott, majd azt szó nélkül rendezgető játékra invitálta a közönség civil szervezetekhez tartozóit. Ennek eredményei azt demonstrálják, hogy saját bőrünkön érezhetjük, milyen könnyű a közösség létrehozása. Éppenséggel időszerű is volna, ha a civil szervezetek egymásra találnának.