A Területi Tervezésért Felelős Miniszterek Európai Konferenciája (Council of Europe Conference of Ministers responsible for Spatial / Regional Planning.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Határmenti együttmûködés az EU-ban Mit jelentenek a Régiók? Klaus Klipp Fõtitkár Európai Régiók Gyûlése, Strasbourg.
DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
1 ENCASIA – A KBSZ részvétele a Hálózat munkájában KBSZ SZAKMAI FÓRUM - LÉGIKÖZLEKEDÉS Budapest, dr. Becske Loránd főigazgató.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A nem EU-tagállamok lehetőségei és korlátai az Európai Unió Duna Régió Stratégiájában Lőrinczné Dr. Bencze Edit.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Az ESPON 2006 Program és annak jelentősége Magyarország szempontjából Illés Dóra november 26.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Tájékoztató a területfejlesztésért felelős főigazgatók üléséről Drahos Zsuzsanna Budapest, április 7.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
A 2011-es magyar elnökség területfejlesztési feladatai – stratégiák és felkészülés dr. Szaló Péter területfejlesztési és építésügyi szakállamtitkár 2009.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
DUNA STRATÉGIA … Szilvássy István, Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége Nagymegyer, október 19.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
LEADER, Identitás, Sport
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Európai Uniós ismeretek
Előadás másolata:

A Területi Tervezésért Felelős Miniszterek Európai Konferenciája (Council of Europe Conference of Ministers responsible for Spatial / Regional Planning – CEMAT) május

Résztvevők A Tanácsban Európa 47 tagállamának képviselői vesznek részt

Célok Közös célkitűzésük a fenntartható területi fejlődés megvalósítása az európai kontinensen A CEMAT 2010-ben elfogadott Moszkvai Deklarációja így fogalmaz: „A jövőbeni kihívások: az európai kontinens fenntartható területi fejlődése egy változó világban. A Területi Tervezésért Felelős Miniszterek Európai Konferenciája (CEMAT) összehozza az Európai Unió tagjait, és az EU-n kívüli országokat, ezzel egy egyedülálló fórumot jelent az európai kontinens jövőjének megvitatására, és az együttműködés és partnerség támogatására, tekintettel az új kihívásokra, és minden, a strukturális változások által generált területi folyamatra”.

A CEMAT alapítása 1970-ben Közös területfejlesztési témákon alapuló nemzetközi együttműködés fejlesztése gazdasági jólétből adódó növekvő regionális egyensúlytalanságok; a szolgáltatás alapú gazdaságok irányába való strukturális átalakulás; a nemzeti határokon átnyúló területi integráció.

Eredmények A CEMAT különösen értékes eredménye volt a közös előretekintő területfejlesztési doktrínák megalkotása és politikai elfogadása:  Az 1984-ben Torremolinosban elfogadott Európai Karta a Regionális/Területfejlesztésért  2000-ben Hannoverben elfogadott Európai Kontinens Fenntartható Területfejlesztésének Irányelvei

A CEMAT által támogatott területek Hangsúlyozza a demokrácia és az emberi jogok területi dimenzióit; Támogatja a szubszidiaritás és reciprocitás elveit a régiók és önkormányzatok területfejlesztési politikákba való aktív bevonása érdekében; Támogatja Európa sokszínű történeti és földrajzi öröksége egységének fennmaradását.

Négy évtized legfontosabb CEMAT dokumentumai

A Területrendezés európai Chartája A területrendezés európai Chartáját a Területrendezésért Felelős Miniszterek 6. Európai Konferenciáján fogadták el Spanyolországban Torremolinosban május 20-án. A Charta az Európa Tanács általános szövegeinek listáját egészíti ki; célja az, hogy a területrendezésen keresztül befolyásolja az európai és nemzeti politikai vonalvezetést, mely az európai regionális fejlődés kiegyensúlyozottságát, Európa népeinek pedig egészséges és kiváló minőségű környezetét biztosítsa.

Hannoveri Dokumentum: Az európai kontinens fenntartható területfejlesztési irányelvei "Az európai kontinens fenntartható fejlődésére vonatkozó irányelvek" című dokumentumot a regionális tervezésért felelős miniszterek 12. európai ülésén fogadták el az Európa Tanács tagországai szeptember 8-án Hannoverben. A dokumentum célja az, hogy a területfejlesztési politika minél jobban segítse a szociális kohézió elveinek érvényesülését. A közös irányelvek hozzájárulnak az európai transznacionális, interregionális együttműködési folyamatok megerősítéséhez.

Ljubljanai Nyilatkozat A fenntartható fejlődés területi dimenziójáról szóló nyilatkozatot az Európa Tanács tagállamainak regionális tervezésért felelős miniszterei Ljubljanában, szeptember 17-én, a Regionális Tervezésért Felelős Miniszterek Európai Konferenciája (CEMAT) 13. Ülésén fogadták el. A Nyilatkozatban a tagországok elkötelezték magukat az Európai Kontinens fenntartható fejlődésének garantálása céljából a tevékenységek szinergikus hatásainak biztosítása mellett, és vállalták, hogy háromévente jelentést teszünk a CEMAT-nak és az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának az Európai Kontinens fenntartható területfejlesztési irányelveinek megvalósításáról.

Nyilatkozat a Tisza vízgyűjtő területével kapcsolatos együttműködésről Magyarország, Románia, Szerbia és Montenegró, a Szlovák Köztársaság és Ukrajna regionális területi tervezésért felelős miniszterei az Európa Tanács 13. CEMAT ülésén, Ljubljanában szeptember 17-én írtak alá közös nyilatkozatot a Tisza vízgyűjtő területével kapcsolatos együttműködésről. A felek felismerték, hogy együttműködés szükséges a Tisza vízgyűjtő területének fenntartható területfejlesztése kérdésében, teljes körűen figyelembe véve az érintett térség természeti, kulturális és táji örökségét, ugyanakkor javítva a helyi lakosok életminőségét; ennek érdekében célul tűzték ki a területen a „CEMAT Innovatív régió” megalakítását.

Lisszaboni Nyilatkozat A Nyilatkozatot az Európai Unió tagállamainak területi/regionális tervezésért felelős miniszterei fogadták el október 27-én Lisszabonban a CEMAT 14. ülésén. A Lisszaboni Nyilatkozat elsődlegesen az alábbi témakörök köré szerveződik: a többközpontúság és a kormányzás elveinek és követelményeinek jelentősége és elismerése; Európa különleges földrajzi helyzetéből fakadó előnyök kihasználása; a területi kohézió és a területi integráció egységes megközelítése; Európa helyi és regionális hatóságainak szerep fokozása a fenntarthatóság elveinek megvalósításában; az egész Európára kiterjedő kohézió kialakítása az új tagállamok csatlakozásával. A Nyilatkozat legfontosabb megállapításai alapján a hálózatok növekvő jelentősége rendkívül fontos, éppen ezért szükséges az együttműködés és a hálózatépítés prioritásainak feltárása, továbbá a hálózatok fenntartható területfejlesztéshez való hozzájárulása.

Moszkvai deklaráció E deklarációt az Európai Unió tagállamainak területi és regionális tervezésért felelős miniszterei fogadták el július 9-én Moszkvában a CEMAT 15. plenáris ülésén. Részletesen tartalmazza a deklaráció a CEMAT 40 évének legfontosabb eseményeit, valamint a XXI. század legaktuálisabb társadalmi-gazdasági kérdéseit. Ilyen, a területfejlesztést is érintő téma, hogy a klímaváltozás, a népesség elöregedése és a társadalmi polarizáció hatékony területpolitikát kíván a tagországoktól, továbbá, hogy kiemelten indokolt az innovatív, fenntartható és kohéziós területi fejlődés támogatása egy olyan környezetben, amit a felgyorsult globalizáció jellemez, és ami biztosítja a válságot követő időszak gazdasági kihívásaival való sikeres szembenézést. Az új kihívásokkal való sikeres szembenézéshez a területi kormányzás minősége és hatékonysága kulcstényező, ez szintén nagyon fontos valamennyi tagország számára.

A CEMAT I. számú határozata az alapvető szolgáltatásoknak az európai kontinens fenntartható területfejlesztéséhez való hozzájárulásáról A határozatot az Európai Unió tagállamainak területi és regionális tervezésért felelős miniszterei fogadták el július 9-én Moszkvában a CEMAT 15. plenáris ülésén, melynek célja, hogy az „emberi jogok” dimenzióját a területfejlesztési szakpolitikákba integrálja, illetve hogy előmozdítsa a területi kohéziót. A találkozón megállapítást nyert, hogy az alapvető szolgáltatásoknak nincs egyetlen egységes meghatározása, viszont létezik közös álláspont arra vonatkozóan, hogy mely szolgáltatások tartoznak ide. Gyakorlatilag azok a szolgáltatások, amelyeknek mindenki számára elérhetőnek kell lenniük a megfelelő élethez, az emberi jogok tiszteletben tartásához, a megfelelő életszínvonal és az egészséges környezet biztosításához.

A CEMAT II. számú határozata a vidéki örökségről szóló páneurópai chartáról: a fenntartható területfejlesztés támogatása „a vidéki örökség, mint a területi kohézió egyik tényezője” A határozatot az Európai Unió tagállamainak területi és regionális tervezésért felelős miniszterei fogadták el július 9-én Moszkvában a CEMAT 15. plenáris ülésén. A CEMAT „Irányelvek az európai kontinens fenntartható területfejlesztéséhez” (2002) című, 1. számú ajánlása a tagállamok számára elismeri a kulturális örökség kiemelt értékét, amely növeli a települések és régiók vonzerejét, és a kulturális örökség értékének növelésével jelentősen hozzájárul a gazdasági fejlődéshez, valamint a regionális identitástudat megerősítéséhez. Ez a határozat hozzájárul a „Vidéki területek” és a „Társadalom széles körű részvétele a területrendezési folyamatban” témákkal kapcsolatos irányelvek rendelkezéseinek végrehajtásához. A határozat a területek tényleges vagyonaként és erőforrásaként tekint a vidéki örökségre, az európai kontinens fenntartható fejlődésének egyik tényezőjeként és hajtóerejeként, amely meghatározó szerepet játszik a vidéki területek vonzóbbá tételében, valamint a város és a vidék közötti egyensúly kialakításában.

A részleteket illetően keresse fel a CEMAT magyarországi honlapját: