Palencsárné Kasza Marianna ECVET szakértő Kecskemét,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Az Európai Képesítési Keretrendszer és a Nemzeti Képesítési Keretrendszer megjelenése a Krúdy Gyula Tagintézmény szakképzési kínálatában.
PIC number – szükséges bármilyen Erasmus + pályázathoz PKE:
2013. évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései
Egész életen át tartó tanulás „Egész életen át tartó tanulás” ■ Az „Egész életen át tartó tanulás” COMENIUS 2011 pályázat nyertese iskolánk COMENIUS 2011.
Leonardo da Vinci szakképzési projektek Magyarországon TÓTH Csenge Tempus Közalapítvány Az Élethosszig tartó tanulás program nemzeti irodája.
Mobilitás pályázatok Leonardo da Vinci
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
TÁMOP / PROJEKT A FELSŐOKTATÁS REDSZERSZINTŰ FEJLESZTÉSE 2. ütem Bevezető előadás a tanulási eredményekről, a keretrendszer, a képesítések.
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Fontosabb fogalmak Képesség :
AZ EU AJÁNLÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ HAZAI FEJLESZTÉSEK
A KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER A FELNŐTTKÉPZÉS SZEMPONTJÁBÓL
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Europass dokumentumok cégeknek We mean business, október 18.
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Dobszay Ambrus Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ A Képesítési Keretrendszer hasznosulása a közoktatásban.
Tanulási eredmények – papír vagy valóság? Bánki Horváth Mihály
Képesítési Keretrendszerek Európában
Date: in 12 pts Krémó Anita, DG EAC A.3 anita.kremo(at)ec.europa.eu Lifelong learning programme Nemzeti képesítési keretrendszerek NKKR szint 10 NKKR szint.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
. Egy nemzeti képesítési keretrendszer lehetséges előnyei Vitaindító [ Derényi András ]
Nemzetközi összefogás az ökológiai gazdálkodás e-learning oktatásáért
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Leonardo da Vinci Program. A Leonardo da Vinci program az Európai Bizottság 1994-ben indult együttműködési programja a szak- képzés területén.
Szakképzési programok kidolgozása az FSZ szakképesítésekhez
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Képesítési Keretrendszerek Európában 2006 március 9.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
EUROPASS.
Derényi András – Vámos Éva tájékoztató előadás a MAB 2014
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Az Erasmus - jelen és jövő - ELTE, Budapest, október 2. Bokodi Szabolcs Tempus Közalapítvány.
SZTE – GTK és az Erasmus Program kapcsolatának bemutatása
2014. november 26. Tordai Péter igazgató Tempus Közalapítvány
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
A szaktudás dokumentálása – Europass. Ahány ország, annyi…  Oktatási és képzési rendszerek különbözőek  A kompetenciák és képzettségek különbözőek,
Szakmai tanulmányút NORVÉGIA ( – ) A bemutatót készítette: Dr. Csermák Károly Ph.D.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.
Új képzési eszköz. Teknikcollege - Munkához kötött emelt szintű műszaki képzés Teknikcollege új fajta regionális kompetencia központ az ipari/műszaki.
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
A Gyulahús Kft. szerepe a projekt megvalósításban
Szakiskolai fejlesztési program
Teremtsd meg a saját szakmai jövődet!
Strategic Partnership for VET ERASMUS
Galileo Progetti Nonprofit Kft.
MNGSZ Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
5. Tétel – A Life Long Learning
Erasmus+ mobilitási program
Előadás másolata:

Palencsárné Kasza Marianna ECVET szakértő Kecskemét, 2014.10.14. Az elért tanulási eredmények elismerésének és a mobilitás elősegítésének új európai eszköze a szakképzésben, az ECVET - Európai szakoktatási és szakképzési kreditrendszer Palencsárné Kasza Marianna ECVET szakértő Kecskemét, 2014.10.14.

Az előadás témái Mi az ECVET? Tanulási eredmények ECVET és a mobilitás kapcsolata Tanulási eredmények a gyakorlatban

ECVET - Az Európai Szakoktatási és szakképzési kreditrendszer Előzmények (igények) Az európai gazdaság versenyképességének megőrzése, javítása Átalakuló munkaerő-piaci igények az Unión belül (humántőke áramlás) Bizalom kialakítása a másik országban megszerzett képesítésekkel szemben Átlátható szakképzést (tartalom) Munkaerő-piaci igények jelenjenek meg a szakképzésben Egyéni tanulási utak - egész életen át tartó tanulás

ECVET - Az Európai Szakoktatási és szakképzési kreditrendszer Következmény Közös eszközrendszer a szakképzés támogatására ECVET átláthatóság, összehasonlíthatóság és kompatibilitás biztosítása szakmai képzések és szakmai kompetenciák átvihetősége és kölcsönös elismerése

ECVET - Az Európai Szakoktatási és szakképzési kreditrendszer ECVET ajánlás (2009. június 18.) Célja, hogy az eltérő tanulási környezetben megszerzett tanulási eredmények elismerésével támogassa a szakmai képesítés megszerzését és a képesítések átláthatóbbá tételét.

ECVET - Az Európai Szakoktatási és szakképzési kreditrendszer ECVET alapelvek 1. Tanulási egységek (Unit) A képesítés több koherens tanulási egységből van felépítve. Tanulási eredmények formában (tudás – készségek- kompetenciák). A tanulási eredményeket önállóan lehet értékelni és érvényesíteni. ECVET – pontok (Finnország)

ECVET - Az Európai Szakoktatási és szakképzési kreditrendszer ECVET alapelvek 2. A tanulási eredmények átvitele egyik tagországból egy másik tagországba (mobilitás) A megszerzett tanulási eredmény értékelése (megszerezte?) Érvényesítése (egy adott szakképesítéshez tartozik-e?) Elismerése (a másik országban beszámítom?) Dokumentum (Europass mobilitási igazolvány) 3. Tanulási megállapodás (Learning Agreement) A fogadó, a küldő intézmény és a résztvevő által aláírt Tanulási megállapodás, mely tartalmazza a személyre vonatkozó tanulási eredményt.

Tanulási eredmények Tudás, készség és kompetencia viszonylatában meghatározott megállapítások arra vonatkozóan, hogy a tanuló egy tanulási folyamat befejezésekor mit tud, mit ért, illetve mit képes elvégezni. A tanulási eredmények a tanulási folyamat eredményét írják le nem a tanulási útvonalat vagy a tanulási célt. Vendéglátó-üzletvezető ≠ Venndéglátásszervező- vendéglős

Tanulási eredmény – minta (unit) (Pincér szakképesítés) A tanulási egység neve: Értékesítés, a vendég kiszolgálásnak folyamata idegen nyelven A tanuló képes: A vendég fogadásától a vendég távozásáig a munkafolyamatok elvégzésére, a vendéglátó szaknyelv kifejezéseinek alkalmazásával idegen nyelven kommunikálni a vendéggel. Tudás Készség Kompetencia Ismeri a felszolgálási módokat, a vendég kiszolgálásának folyamatát, az ital és ételfelszolgálás szabályait. A szakmai kifejezések ismerte idegen nyelven. Képes a vendégeket fogadni, rendelést felvenni, kiszolgálni, felmérni a vendég elégedettségét, elköszönni. Munkája közben önállóan teremt és tart fenn kapcsolatot idegen nyelven a vendéggel. Önállóan a szakmai előírásoknak megfelelően végzi értékesítő munkáját .

Tanulási eredmények kellően specifikusak (az adott szakma munkafolyamataihoz kapcsolódjon) fő munkafolyamatokat írja le (ne a részmunkafolyamatokat) mérhetőek (értékelhető legyen az elérésük, teljesülésük) elérhetőek, teljesíthetőek (a tanulónak teljesítenie kell tudnia az elvárást) időtartamot rögzíteni kell (mennyi idő alatt érhető el a teljesítése)

Tanulási eredmények Finn: Munkahelyi igényeket, lehetőségeket hasonlítják össze a tantervvel, a megvalósítható tevékenységekre írnak unitokat. Angol: A náluk nem megszerezhető, de a szakmai szempontból fontos ismeretekre készítenek unitot. Holland: Az érintett két ország saját unitokat készít egy szakképesítésre vonatkozóan és a közös unitokat használják a gyakorlatban.

CREDCHEM projekt

Tanulási eredmények a mobilitásban Mobilitások szerepe erősödik „2020-ra az első szakképesítés megszerzését szolgáló képzésben végzett 18–34 éveseknek az EU-ra kivetítve átlagosan legalább 6 %-a rendelkezzen valamilyen külföldön szerzett, legalább kéthetes, Europassban rögzített, az első szakképesítés megszerzését szolgáló képzéshez kapcsolódó tanulmányi vagy gyakorlati képzési tapasztalattal (ideértve a munkahelyi gyakorlatot is).” (2011.12.20)

Tanulási eredmények a mobilitásban Leonardo projekteknél 2011 óta prioritásként szerepelt Erasmus+ eszközként kezeli, használata megjelent a pályázatban Jobb bírálatot kap, mivel a cél, eredmény, beépülés, haszon

Tanulási eredmények a mobilitásban ECVET - jellegű mobilitás előnyei A partnerek szerepe, felelőssége előre meghatározott (Együttműködési megállapodás) Tanulási eredmények megfogalmazása (Learning Agreement) Értékelés, elismerés, érvényesítés, dokumentálás Szakképzés minőségét javítja Egyéni tanulási utak (diákonként)

Tanulási eredmények a gyakorlatban EKKR - Európai Képesítési Keretrendszer Egy olyan referenciakeret, amely a tanulási eredményekre, a kimenetekre épülve megteremti a nemzeti rendszerekben megszerzett képesítések objektív összehasonlíthatóságát. (8 szint) Deszkriptorai (leíró jellemzői): Tudás Készség Kompetencia

Tanulási eredmények a gyakorlatban MKKR - Magyar Képesítési Keretrendszer Nemzeti képesítési keretrendszer, ami tanulási eredményekben határozza meg a képesítéseket. (8 szint) Deszkriptorai Tudás Képességek Attitűdök Autonómia és felelősség

Tanulási eredmény - MKKR Pincér Tudás Képességek Attitűdök Autonómia és felelősség Ismeri az étel és italajánlat szempontjait, az ízek harmóniáját,az ételek, italok összetevőit. Képes a különböző igényekkel érkező vendégek számára szakmai szempontok szerint ételt és italt ajánlani. Vevőorientált magatartással törekszik a vendéglátó üzlet vendégei kérését teljesíteni. Önállóan ajánlja a vendég számára az üzleti kínálatban szereplő választékot.

Tanulási eredmények a gyakorlatban Szakképző iskolák és fenntartóik Erasmus + pályázatok, nemzetközi kapcsolatok Nyári gyakorlatok (kerettanterv alapján) Szakképzésben megjelenhetnek plusz tartalmak a külföldi gyakorlaton, dokumentálva Vonzóvá válik az iskola Oktatók, tanárok továbbképzése (277/1997.Korm. rend. 30 óra)

Tanulási eredmények a gyakorlatban Vállalkozások Erasmus + pályázat, nemzetközi kapcsolatok Saját tanulókat küldhet, külföldieket fogadhat Meghatározhatja a tanulási eredményt, saját profiljához alakíthatja Saját gyakorlati oktatóit kiküldheti Motiválja a tanulót, dolgozót, minőségi, hosszú távú munkavégzés Elismeri, mint gyakorlati időt

Tanulási eredmények a gyakorlatban Felnőttképzők 2013. évi LXXVII Törvény a felnőttképzésről Szakmai programkövetelményekben a modultartalmak (MKIK honlap 30 db) Előzetes tudás beszámítás (elismeri a korábban megszerzett tanulási eredményeket bizonyítvány nélkül) Rövidebb képzési idő Erasmus + (felnőttkori tanulás, bele tartozik minden tevékenység)

Tanulási eredmények a gyakorlatban Főiskolák Erasmus+ hallgatóknak, oktatóknak Tanulási eredmények elismerésében gyakorlat

Tanulási eredmények a gyakorlatban Szakmai érdekképviseleti szerveztek Tagjaik számára mobilitás Egyéni tanulási eredmények megfogalmazása Szakmai szervezet vonzóvá tétele, elismerés Jellemző kamarai projektek a tanulmányutak

Tanulási eredmények a gyakorlatban Társadalom tagjai Pályaorientáció Szülők, diákok könnyebben átlátják a szakma tartalmát Korai iskolaelhagyókat segítheti szakképesítéshez jutni (korábbi tanulmányok beszámítása)

Tanulási eredmények a gyakorlatban Duális szakképzés Munkaerő-piaci igények megjelenése Szakképzés minőségének a javítása Kamara szerepe (szakképesítések tartalma) Modultartalmak túl összetettek (több egységre bontható)

Tanulási eredmények a gyakorlatban Duális szakképzés Gyakorlati oktatók látják az elérendő célt Foglalkozási napló részét is képezhetné Diákok számára pontosítja feladataikat A képzés kezdetén tiszta az elérendő cél Tanulási eredmények validációja (munkaadói és munkavállalói oldal részéről, problémák)

Információforrások ECVET http://www.tpf.hu/pages/content/index.php?p age_id=1129 MKKR http://www.oktatas.hu/LLL/kepesitesi_keretr endszer/mkkr/mkkr_celja MKKR kisfilm http://www.oktatas.hu/LLL/konferenciak/ani macios_film

Információforrások EKKR http://www.oktatas.hu/LLL/kepesitesi_keretrend szer/ekkr/letoltheto_anyagok Tananyag http://kepzesbenajovo.hu Tanulási eredmények http://oktataskepzes.tka.hu/download.php?doc_n ame=docs/tanulasi%20eredmenyek%20elismere se/lo_handbook_declan_kennedy.pdf Szakmai programkövetelmények http://szpk.mkik.hu/_frontend/index.php?module=p age&id=1

Köszönöm a figyelmet! marianna.kasza@szent-lorinc.hu