Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság OFI - KONFERENCIA 2009.06.05. OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÓ PROGRAMOK HATÁSVIZSGÁLATA
A közoktatás és a tudás (Csapó Benő: A tanulás és tanítás tudományos megalapozása) Elmúlt évszázad: az iskolázás gyors expanziója → Kimerült! Tartalék:
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
A tanári munka értékelése
„Ezt egy életen át kell játszani”
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A megismerésről másként – konstruktivista pedagógia
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Fontosabb fogalmak Képesség :
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Pécsi Alternatív Drámakör
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
FORRÁSKÖZPONTÚ TÖRTÉNELEM – TEVÉKENYSÉG KÖZPONTÚ TANÍTÁS (ELVEK ÉS MÓDSZEREK) Dr. Dárdai Ágnes, PhD
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
intézményi folyamat-szaktanácsadó
A szociális kompetenciák fejlesztése drámapedagógiai módszerekkel
Pedagógiai Értékelési Konferencia
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
A konstruktivista pedagógia alapjai
Az óvodapedagógusok hazai társadalmi elfogadottsága, az óvodai munka szakmai felügyelete és minőségbiztosítása Villányi Györgyné Jutka tudományos munkatárs.
A TUDOMÁNY KOGNITÍV MODELLJEI: elnöki zárszó MTA november 7 Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszék MTA-BME Neuropszichológiai és Pszicholingvisztikai.
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
TÁMOP ÚJ Oktatásszervezés -és várható hatásai Nagy Anna Magdolna Eger, szept.03.
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
TÁMOP /1-2F „Mércénk az ember” Oktatásfejlesztési munkacsoport.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Projektpedagógia az óvodai gyakorlatban
TIOK tapasztalatok a kompetencia fejlesztésről.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
Kompetensek lettünk? június 27..
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Kompetencia alapú nyelvtanítás Projektindító szakmai értekezlet Sümeg2010.
Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe a felsőoktatási állampolgári nevelésben Kocsis Mihály.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
A Calderoni Program helye és szerepe a HEFOP-ban Záró-konferencia március 27. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon:
HEFOP / /1.0 „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok az Észak-alföldi régió pedagógusképzésében” A „KOTTA” projekt SCHMERCZ.
Javaslatok a tanár mesterszak gyakorlati félévéhez OKM, OFI bizottság jelentése alapján.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
Eszterházy Károly Főiskola, Eger Neveléstudományi Doktori Iskola Médiainformatika intézet Komenczi Bertalan Oktatás- és Kommunikációtechnológia.
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
A szakiskola jelene és jövője
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Eger /17. második félév Komenczi Bertalan
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
A felnőttek tanításának tanulásának, értékelésének pszichológiai aspektusai Előadó: Ludányi Ágnes.
pedagógusképzés kihívásai „A tanítás művészete és tudománya”
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
Előadás másolata:

Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság OFI - KONFERENCIA OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság – ZALAY SZABOLCS demokrácia - szabadság

Aktív állampolgárságra nevelés a drámapedagógia segítségével Zalay Szabolcs PTE FEEK Kultúratudományi Intézet Kultúraközvetítési és Közösségfejlesztési Tanszék OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság – ZALAY SZABOLCS demokrácia - szabadság

Korunk aktuális kihívásai - „Világválság” vagy „paradigmaváltás” – (környezeti problémák, globalizációs elidegenedés, a demokrácia fejletlensége) – változtatni kell! - Sürgős szemléletváltásra van szükség („tudati forradalom”, „érték vagy érdek”, kompetencia-alapú képzés). - Aktív, autonóm polgár – felelősség és szabadság. - Korunk feszültségi fokának megfelelő forma kell a megismerésre (tanításra-tanulásra, képzésre, fejlesztésre). OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság – ZALAY SZABOLCS demokrácia - szabadság

A konstruktív drámapedagógia alternatív áramlata - az „élesztő” hatás szükségessége - a „tudat forradalma” - a szakmai elfogadottság feltételei - pedagógiai alternatívából alternatív pedagógia - a 7 T-modell (tanterv, tanuló, tanulás, tudás, tanítás, tanár, taneszköz) - a „működő” pedagógiai módszertan társadalmi és tudományos hitelesítéséhez pedagógiai filozófiára van szükség OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság – ZALAY SZABOLCS demokrácia - szabadság

A konstruktivista tanulási modell - kognitív pszichológiai forradalom - az előzetes tudások meghatározó szerepe - tudatunk az adaptív megoldások felé hajlik - a szituatív tanulás és a társas kapcsolatok jelentősége - alternatív lehetőségeket kell felkínálni - konceptuális váltások bekövetkezése - nem elég pusztán cselekedtetni, induktív logikával - a cselekvés képessége – magas fejlettségű kognitív rendszer - tudatos cselekvéses tanításra van szükség OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság – ZALAY SZABOLCS demokrácia - szabadság

A konstruktivizmus és a drámapedagógia - kompatibilis rendszerek - a magyar drámapedagógiai iskola - poszt-reformpedagógia - deduktív fordulat – konstruktív pedagógia - fiktív világépítés – valódi problémák vizsgálata, „világépítési tudás” kell - szituációk és folyamatok ellenőrzése - kontextusépítés, narratív konvenciók, mélyítés, reflektivitás - fókusz, keret, keret-távolság - tervezés, egyeztetések, újrajátszások, fórumszínház - védett közeg teremtése és működtetése - a megértés megváltozása OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság – ZALAY SZABOLCS demokrácia - szabadság

Kutatási eredmények – 2008/2009 előadásgyakor- lat tréningszemi- nárium flow 2,84,04,52,8 Összesen (203 fő) unalom 2,52.01,82,6 szoron- gás 3,01,61,22,4 flow 4,03,84,42,4 Levelezős hallgatók (105 fő) unalom 2,03,02,63,2 szoron- gás 2,21,61,42,6 flow 1,64,24,63,2 Nappalis hallgatók (98 fő) unalom 3,01,0 2,0 szoron- gás 3,81,61,02,2 OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság – ZALAY SZABOLCS demokrácia - szabadság

OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság – ZALAY SZABOLCS demokrácia - szabadság

OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság – ZALAY SZABOLCS demokrácia - szabadság

Összesen OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság – ZALAY SZABOLCS demokrácia - szabadság

A „katarzis” esélye - a flow-kutatás eredményei - az unalom és a szorongás helyett komplexebb tudatállapot - pszichikai energia - a megértés megváltozása - konceptuális váltások - holisztikus megközelítés - a „T-MODELL” - motiváció-erősítés, aktivitás, autonómia OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság – ZALAY SZABOLCS demokrácia - szabadság

„A mindenséggel mérd magad!” József Attila: Ars poétika – részletek – „Én túllépek e mai kocsmán, Az értelemig és tovább! Szabad ésszel nem adom ocsmány módon a szolga ostobát. Nincs alku – én hadd legyek boldog! Másként akárki meggyaláz. Én mondom: még nem nagy az ember, De képzeli, hát szertelen. Kísérje két szülője szemmel: A szellem és a szerelem!” OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság – ZALAY SZABOLCS demokrácia - szabadság