TÉMA: ÖNÁLLÓSÁG, MAGABIZTOSSÁG SZOCIÁLIS SAJÁTOSSÁG, AUTONÓMIA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Advertisements

Egy innováció nyomában
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Van-e „Fazekas titok”?.  1911 – ben Bárczy István f ő polgármester alapította  1948 – tól óvoda, általános iskola és módszertani központ egy épületben.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
SZÜLŐI IGÉNY- ÉS ELÉGEDETTSÉG-MÉRÉS
SZÜLŐK SZEREPE A TUDATOS PÁLYAORIENTÁCIÓBAN
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
Az iskolai szociálismunka
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
Széchenyi István Gimnázium Nyitott nap negyedikeseknek november 27.
Önkéntesség Miért is jó a Nyíregyházi Főiskola diákjaként önkéntes munkát vállalni és miért különösen jó ez egy Tanodában? Készítette: Hajdu Zsolt és Dudás.
KATOLIKUS VAGYOK HITTANRA JÁROK.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Don Bosco Oratóriuma. Don Bosco egykor  nevelni másképp!  a kezdetek: börtön és utca  „az alapítás”  „laboratórium” – a kor oratóriumai  háttérbe.
Hogyan tovább, kollégiumpedagógus? Vopaleczky György
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
a szülői elégedettségmérés legfontosabb eredményeiről
1 Az önfeltárás kockázati tényezőinek összefoglalása Dimenzió Idő Téma Értékelés Emberek Kis kockázat Múlt események, gondolatok, általános elképzelések.
8.C OSZTÁLY KÉSZÍTETTE: KUTTOR CSABA. TALÁLKOZÁSUNK M ár óvodában is összetalálkoztunk, de más-más csoportokban voltunk. Az 1. osztályban találkoztunk,
SZÜLŐI KÉRDŐÍV Az intézményi minőségfejlesztési keretében között kitöltött szülői kérdőívek kiértékelése (A kérdőív kitöltésére.
Készítette: a Dalai Láma
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
A nevelés stílusa.
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Ökoiskola Készítette:Horváth Eliza Anna Felkészítő tanár:Marton Anikó
A tanácsadó és a mentor szerepe
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
SMALPM2127 Közoktatási gyakorlat I.
Külső instruktorok felkészítése Érintett területek A hátrányos helyzetűekkel történő foglalkozás kérdései Minőségbiztosítási elvárások, előírások.
Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda Nagy Attila
Különbözőek vagyunk!.
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
DECEMBER 3. A FOGYATÉKKAL ÉLŐK VILÁGNAPJA A másság elfogadása
Ki az ember? Isten eltorzult képe Francis A. Schaeffer:
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Vérmérsékletem képekben
Nevelés és nevelői attitűdök
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Készítette: Bacsó Beáta
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Erőszakmentes iskola. Az erőszakosságot úgy írhatnánk körül, mint az egyén testi, szóbeli és érzelmi bántalmazása egy vagy több személy részéről Az erőszakosságot.
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
Petrou Thessalia, spanyoltanár MA_LMK
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A beiskolázás előkészítése
A HITOKTATÁSRÓL „…Jézus ezt mondta: „Engedjétek, és ne akadályozzátok, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa.” (Mt 19,14)
Iskolakert.
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
Együtt az egészséges fiatalokért a Thanban Balogh Tiborné Than K. Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola.
Hogyan viszonyulnak a hetedik osztályos diákok a klasszikus zenéhez és az ének-zeneórákhoz? Janurik Márta Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar
Tovább együtt eredményesen … A FELSŐ TAGOZAT ÍGY.
Picasso: Festival Mondial HUNGART © LEGE ARTIS Felnőttképzési Intézmény E – /2014 A „rossz osztály” Iskolai mediációs eset bemutatása 2015 október.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Agresszív magatartásformák a közoktatási intézményekben
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Előadás másolata:

A tanuló és tanulócsoportok megismerése PEDB-284/1 Készítette: Gróf Lilla Valentyik Judit

TÉMA: ÖNÁLLÓSÁG, MAGABIZTOSSÁG SZOCIÁLIS SAJÁTOSSÁG, AUTONÓMIA KUTATÁS CÉLJA: VIZSGÁLNI A TANULÓ VISELKEDÉSEIT, TÁSAIVAL VALÓ KAPCSOLATÁNAK MILYENSÉGÉT

Diadal Úti Általános Iskola- az a környezet ahol megfigyeltük a tanulónkat

Filozófiája az iskolának „Olyan iskolai életforma kialakítására törekszünk, amelyben a gyermek szabadnak érzi magát, de nem magára hagyatottnak, ahol a nevelői hatás a pedagógus és a gyermek személyes tartalmú kapcsolatából ered, és ahol a fegyelem belső igényből születik.”

Kutatásunk célja: MEGISMERNI A TANULÓ.. Tulajdonságait Helyzetét az osztályban Kapcsolatait, barátait, pártfogóit, társait Szeretteit Hírnevét

További kutatási témáink Szerepei Önérvényesítése, önállósága Önkifejezése Élményei, érzelmei Problémái, konfliktusok

A MEGISMERÉS ÚTJA *Kutatásunk eszközei* Hospitálási napló készítése 2óráról Interjút készítettünk(1)-osztályfőnökkel, a tanulóval Önértékelési tesztet töltettünk ki(2.)-tanulóval Kedveltségi kérdőívvel(3) rákérdeztünk a nevekre. Anonim felmérés Osztályfőnökkel beszéltünk(4.)

Hospitálási napló HOGYAN KEZDŐDÖTT= TANULÁSMÓDSZERTANI ÓRA, 8. c Bemelegítő babzsákos játék – kérdezz-felelek Pl.: Mit csinálsz szabadidődben? Melyik iskolába jártál? Mi a kedvenc tantárgyad? Mi a hobbid? Szoktál konyhában tevékenykedni? Főzni szoktál? Gyakran segítesz otthon? Szoktál járni szakkörre? Milyen versenyen vettél részt? Kedvenc állatod? Rosszalkodtál már? Mi lennél felnőttkorodban? 1 LEHETSÉGES FELVÉTELI ELBESZÉLGETÉS – BEMUTATKOZÁS A FELVÉTELIN

A tanuló viselkedése Megfontolt, majd zavarban van- úgy érzi a kérdező célja, kellemetlen helyzetbe hozni őt, az osztály előtt! A kérdésekre egyenes, válaszokat adott- az őszinteség a legjellemzőbb. Intelligenciája, értelmessége kitűnik. Többször gondolkodik azon, vajon a kérdésre van-e jó/ helyes válasz… Egészét tekintve érdekesnek, hasznosnak találta a játékot

Az osztály sajátosságai Zajos, de kezelhetőek (tanárfüggő). Fontos a buzdítás, lelkesítés. Feladatokat elpoénkodják Osztálylétszám kedvező kb. 22 fő, nem zsúfolt, nem túldíszített, nem színes, bár kicsit sivár, de megfelelő. Van néhány különc természetű gyermek

Az osztály… Kellemes, a hangulat, légkör oldott. Lehetséges a gördülékeny munka is, a folyamatos belső kommunikáció Befogadó osztály

Az osztálytetem(1.kép)

A osztályterem(2.kép)

Az iskola sajátosságai-az igazgató által alkotott kép alapján Az iskolának nagyon érdekes honlapja van. Figyelme minden területre, mindenkire, mindenre kiterjed, s felöleli az egész iskolai életet, igyekszik azt hűen, részletesen, egészében kiszolgálni az érdeklődőket! Szellemisége alapvetően konzervatív, de a gyermekekkel nagyon nyíltan, liberálisan bánnak, kapcsolatukra néha közvetlenség jellemző, de nem mindig. Minden problémát meghallgatnak, figyelnek a diákokra, gondolataikra, érzéseikre, nézeteikre. Próbálják a diákok szemszögéből is látni a dolgokat, és így megérteni őket!

A weblapról-akikre büszkék vagyunk..

Üzenőfalról… Örülök az első oldal gyors híreiben olvasható versenyeredményeknek. Gratulálok gyerekek. Dátum:  2008-11-23 18:38:08 Név:  SzülőSorszám:  170 örüljön neki, hogy gyermeke nem megy a kerületi versenyre, az alsós versenyekről tudnék mit mesélni. Majd felsőben, azok a versenyek sokkal korrektebbek.

Spar tábláján az iskoláról…

Nagyon érezhető, hogy itt a tanuló nincs elnyomva, nem kell kisebbségérzettel küzdenie, mert az iskola ad elég teret, lehetőséget, alkalmat az egyének kibontakoztatásra, akár az osztályon belül a hétköznapi, órai foglalkozások alatt, az órai feladatok keretében, akár tanórákon kívül, iskolai programokban… Ez az iskola színes szociológiailag. Különböző szociális helyzetűek a diákok, vannak különösen szerencsés, jó családi háttérrel rendelkező gyerekek, s jelentős számú a rossz családi körülmények közt nevelkedő, veszélyeztetett tanuló, nagy szociális hátránnyal.

További jelzők az iskoláról Az iskola igyekszik személyre szabott oktatást, nevelést nyújtani. Igyekszik odafigyelni a különbségekre, az eltérő nevelési igényekre, hogy ne érezze senki magát elmaradottnak, kevésbé tehetségesnek, szerencsésnek, ügyesnek, hogy mindenkinek meglehessen egészséges önbizalma, helyes önértékelése, hogy érezzék, milyen valahová tarozni!

A tanuló jellemzése az iskoláról Az iskola valóban figyel a gyermekek különböző nevelési igényeire, mivel valóban sok a hátrányos helyzetű tanuló, aki különös figyelmet, törődés, nevelési attitűdöt igényelnek. Mátyás szerint a tanárok ezek tudatában irányítják az osztályt. Konfliktusok osztály és iskola szinten is vannak szép számmal, de ezek időről-időre megoldódnak, a gyerekek megoldják egymás közt Az igazgató és az iskolai vezetőség valóban közelebbi kapcsolatban van a növendékekkel

A tanuló jellemzése az iskoláról… De a diák nem mindig tudja önmagát érvényesíteni, ebben az iskolában is léteznek korlátok, határok a tanulók számára, vannak szabályrendszerek, melyeket a tanulók itt sem szeretnek, de meg kell tartaniuk

Összegezve: Tehát ebben az iskolában is sok tényezője van a tanulói szabadságnak, fegyelmezésnek, önérvényesítésnek. Ezt Mátyás is érzi, próbálta nekünk is vázolni a helyzetet.

A tanuló ahogyan látja magát Összesítettük a megjelölt értékeket (összesen 52 db vonásról, mit pl.: intelligencia, emlékezet, figyelem, stb.), kiderül, hogy a leggyakrabban a 4-es érték (27-szer) szerepelt, jelentősen sok volt ez a szám, de nem sokkal kevesebb a legjobb, az 5-os érték (19 db), és a legrosszabb, leggyengébb érték a 3-mas volt (6 db).

Önértékelése a felmérésünk tükrében Ezek egyértelműen mutatják, hogy a diák egészséges önbizalommal bír, a legjobb énkép természetesen a szülőkhöz kapcsolódik, ez tükrözi, hogy jó a családi háttere, az egy valódi biztos pont neki, s tudja, hogy szülei értékelik őt, büszkék rá, viszont, meglepően, Mátyás elképzelésében a tanárai által alkotott értékelés is ugyan ennyire jó (azonos pontértékű).

Folytatás az önértékelés értékelése.. önértékelésénél jött ki a legalacsonyabb összértékpont azzal függ össze, hogy kicsit ambiciózus, saját magából mindig többet és többet szeretne kihozni, folyton törekszik jobb eredmények elérése, de fontos hangsúlyozni, hogy nem maximalista, csak igyekvő, s az, hogy mindig többre törekszik, az mutatja, hogy szorgalmát közepesre értékelte.

A megfigyelt diák és az osztály viszonya Kérdőívünkben 5 kérdést tettünk fel azzal kapcsolatosan, hogy milyen viszonyban vannak egymással az osztályban a diákok. Nem titkolt szándékunk volt ezzel, hogy megtudjuk a megfigyelt diákunk, milyen szerepet tölt be közössége életében.

Első kérdés: Kik a legkedveltebb személyek az osztályban A 21 fős társaságból egy fiú kapott 6 szavazatot, négy gyerek (3 fiú, 1 lány) kapott 5 szavazatot. Ebbe a csoportba tartozott az általunk vizsgált dák Következtetésünk: a megfigyelt fiú a kedvelt személyek közé tartozik. Ezt bizonyítja az is, hogy a szünetekben is figyeltük Őt és mindig egy csoport fiúval volt, és sok barátja van.

Kit választanál szervezőnek? Felmérésünkben beigazolódott, hogy azt a két embert választották meg szervezőnek, akik a „legkedveltebb személy” listán is a fiúk illetve a lányok között is első helyen szerepelt. Ők kiemelkedően sok szavazatot kaptak, a fiúra 12, a lányra 10 szavazat érkezett. Az általunk vizsgált személy egy szavazatot kapott. Ő egy csendes, jó tanuló fiú, és szervezőnek mindig egy központi helyen lévő, szerepelni vágyó személyt sokkal alkalmasabbnak talál az osztály.

Van olyan osztálytársad akire büszke vagy? Az általunk megfigyelt diák illetve az a lány, aki eddig is benne volt az élbolyban kiemelkedő helyen végzett

Osztályfőnök értékelése a tanulónkról Kedvelt fiú Csendes, de nagyon szorgalmas Szeretik a tanárai és az osztálytársai Tervei, elképzelései vannak a jövőről

Következtetéseink-a kapott adatok tükrében Az általunk kiválasztott és megfigyelt tanulóról az osztályfőnöke és a diáktársai jellemzése alapján elmondhatjuk: Népszerű, sok barátja van és büszkék rá az osztálytársai. A bizalom tekintetében talán a legjobb barátai adták rá a szavazatukat Akire büszkék, itt fölényes szavazatot kapott a megfigyelt tanuló. Nagyon fontos volt számukra, hogy jól tanuljon, versenyeket nyerjen és a tanárai is szeressék.

Köszönjük a figyelmet!