Az Orvostechnikai Szövetség szakmai tanácskozása a kórházi adóssághelyzetről, 2013. június 27. Az egészségügyi intézményrendszer finanszírozásának problémái.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT Gazdaságfejlesztési programok sajtóbeszélgetés július 9., Budapest Burány Sándor, államtitkár Kocsis Magdolna, IH vezető GfP sajtóbeszélgetés.
Advertisements

Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
A FŐVÁROSI KÖZSZOLGÁLTATÓ CÉGEK PÉNZÜGYI, GAZDASÁGI ÖRÖKSÉGEI A FŐVÁROSI KÖZSZOLGÁLTATÓ CÉGEK PÉNZÜGYI, GAZDASÁGI ÖRÖKSÉGEI Közszolgálat, rend, erős város!
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Modellezés a számvitelben
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
XX. Magyarországi Egészségügyi Napok, október 2-4. Mi vagyunk mi? Beszállítók vagy bankok? Rásky László főtitkár, Orvostechnikai Szövetség.
Egészségügyben kialakult gazdasági helyzet. Problémák • 1. Előző évhez képest - 44,6 milliárd ft • 2. Első félévben időarányost jóval meghaladó pénzkiáramlás.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
A hazai mérnöki tudás piacképes termékké formálásának eszközei Kovács Lajos ügyvezető igazgató INFOPLAN Mérnökiroda Kft.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Pénzügyi előadás pályázói információs napra TÁMOP /1.
Hogyan lehet a növekedést fenntartani adózás helyett? Előadó: Gurabi Attila
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Áfa, bevételi bizonylatok, a vállalkozás tevékenységével szorosan összefüggő kiadási bizonylatok.
Amikor nem kell biztosíték: tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, március 21.
Tőkefinanszírozás biztosíték nélkül Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 15.
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
A társasági adóról szóló évi LXXXI. törvény 2008/2009/I.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
A számok nem hazudnak - kormányzati kommunikáció vs. OEP- adatok 2009-ben Mottó: „A féligazság nem az igazság fele….” (Konrád György) EGVE Konferencia,
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Kormányszóvivői tájékoztató Az egészséges egészségügyért!
JEREMIE Programok módosulásai
MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.
CSŐDELJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK
Konszolidációs törvény a megyei intézmények
Mennyibe kerül az adófizetőknek a Gyurcsány-kormány egy állami vezetője? január 4. Luxusbaloldal - luxuskormányzás.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
A évi önkormányzati költségvetési finanszírozás szabályai
Országos Egészségbiztosítási Pénztár Addiktológiai ellátás az egészségügyi reformfolyamat tükrében Tájékoztató a Kábítószerügyi Eseti Bizottság számára.
Magyar Kórházszövetség XXIV. Kongresszusa, április 26. Hornyák László, elnök – Orvostechnikai Szövetség Hornyák László elnök Orvostechnikai Szövetség.
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Államadósság és állampapírpiac
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A betétbiztosítás.
Egynapos sebészet a finanszírozás tükrében
Nem a forrás hiányzik, hanem a döntés… Csató András MKSZ Kongresszus – április 23. WWW. ETOSZ. ORG.
Aktualitások: Konszolidáció és Gazdasági Bizottságok
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Készítette: Szűcs Krisztina.
Kormányszóvivői tájékoztató A KORMÁNY NOVEMBER HAVI NYUGDÍJINTÉZKEDÉSEI szeptember 22.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. Lehetünk-e ártatlanok ?
Copyright © Billbarter Hungaria Zrt. Megoldás a lánc és körbetartozás problémáira, forrásnyújtása vállalkozásoknak, üzleti kockázataik csökkentésére!
copyright © P2P Money Europe Inc.
Kórházi konszolidációra fordítható pályázati források lehetséges keretrendszere Budapest, november.
SZÁMVITEL.
A magyarországi nemzetiségek és támogatásuk rendszere
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
A FŐVÁROSI KÖZSZOLGÁLTATÓ CÉGEK PÉNZÜGYI, GAZDASÁGI ÖRÖKSÉGEI
Közlemény az NHP fix konstrukció igénybevételéről
Előadás másolata:

Az Orvostechnikai Szövetség szakmai tanácskozása a kórházi adóssághelyzetről, június 27. Az egészségügyi intézményrendszer finanszírozásának problémái és az Orvostechnikai Szövetség javaslatai az adóssághelyzet rendezésére Tamás Viktor alelnök, Orvostechnikai Szövetség

Az Orvostechnikai Szövetség szakmai tanácskozása a kórházi adóssághelyzetről, június 27. 2

Az Orvostechnikai Szövetség szakmai tanácskozása a kórházi adóssághelyzetről, június A mai rendkívüli tanácskozás oka Az Orvostechnikai Szövetség kórházi beszállító tagvállalatainak lejárt követelésállománya április végére elérte a tavaly év végi szintet, és meghaladta a 10 milliárd forintot. Ez nemcsak duplája a tavalyi év azonos időszakában fennállt követelésállománynak, hanem figyelembe véve azt, hogy az ágazat kórházi beszállításának volumene éves szinten Mrd Ft, ez a volumen már a cégek működését és ezért az ellátást is veszélyezteti. A Magyar Államkincstár által a költségvetési szervek tartozásállományáról közzétett adatok alapján, a gyógyító-megelőző ellátást végző szakintézetek tartozása április 30-án 50,6, míg május 31-én 47,9 Mrd Ft volt, azaz általánosságban elmondható, hogy az intézmények tartozásállománya négy-öt hónap alatt a tavaly év végi szintre került.

Az Orvostechnikai Szövetség szakmai tanácskozása a kórházi adóssághelyzetről, június Szövetségünk alapállása, a tanácskozás célja Felelősség a gyógyításért, a betegellátásért, az intézmények működéséért. A cégek az elmúlt években mindezekért pénzügyi-gazdasági áldozatokat is hoztak. A mai rendkívüli, nyilvános, szakmai munkatanácskozás célja a kialakult helyzet okainak és hatásának áttekintése, valamint a lehetséges megoldások közös kimunkálása. Segíteni kívánjuk a döntéshozók munkáját, annak érdekében, hogy a probléma megoldására hosszú távú és tartós megoldás szülessen. De szükséges tenni a gondok rövid távú enyhítéséért is, mert a helyzet veszélyezteti a betegellátást is!

Az Orvostechnikai Szövetség szakmai tanácskozása a kórházi adóssághelyzetről, június A magyarországi egészségügyi rendszerben évtizedek óta probléma az egészségügyi intézmények növekvő adósságállománya, amely a év végére ért először kritikus értéket, akkor 40 Mrd Ft-ot. Az adósságállomány (részleges) csökkentésének az elmúlt években az volt a megszokott módja, hogy az év végén, az ún. „kasszasöprés” keretében az Egészségbiztosítási Alap (E. Alap) maradványából a kormány pluszforrásokat juttatott az intézményeknek. Egy esetben ezt jelentékeny mértékben kiegészítette a kormány más forrásokból. A helyzet rövid bemutatása

Az Orvostechnikai Szövetség szakmai tanácskozása a kórházi adóssághelyzetről, június Az adósságállomány képződésének legfőbb oka, hogy a finanszírozó nem az elvégzett egészségügyi szolgáltatás teljes és tényleges költségét, hanem csak egy átlagot ismer el illetve finanszíroz, de azt is csak részben. Egyrészt évek óta nem korrigálja a finanszírozás alapját képező HBCS-pontrendszert, másrészt teljesítményvolumen- korláttal (TVK) szabályozza az intézmények által elvégezhető beavatkozások számát, és a többletteljesítményt alacsonyabb finanszírozással „bünteti”. Az intézmények állami fenntartásba vételével megszűnt az a korábban önkormányzati tulajdonban volt kórházaknál alkalmazott lehetőség, hogy a fenntartó időről időre „kisegítette” pénzügyileg az adott intézményt, így volt mód a tartozásállomány enyhítésére. A helyzet rövid bemutatása

Az Orvostechnikai Szövetség szakmai tanácskozása a kórházi adóssághelyzetről, június A számlák fizetési határideje és tényleges kiegyenlítése között mára átlagosan több mint 150 nap telik el. Külön problémát jelent a konszignációba kihelyezett orvostechnikai eszközök kifizetése. Ez esetben a kihelyezés és a termék felhasználása között átlagosan 120 nap telik el, erre rakódik pluszban az átlagos 150 napos fizetési határidő Így a konszignációs raktárakban lévő orvostechnikai eszközök esetében a forgalmazó cégek átlagosan 270 napot, vagyis háromnegyed évet finanszíroznak előre a kórházaknak. Ez azt is jelenti, hogy a 9 hónap eladásának az áfáját is havonta finanszírozzák a cégek, ami további 2,5 hónap előfinanszírozást jelent. A helyzet rövid bemutatása

Az Orvostechnikai Szövetség szakmai tanácskozása a kórházi adóssághelyzetről, június A kihelyezett konszignációk finanszírozásának egy további eleme a termékselejtezés, ami a legjobban kezelt raktárak esetében is az árukészlet 3-4%-a, az eszközök rövid felhasználhatósági ideje miatt. Mindezekből az következik, hogy az orvostechnikai eszközöket forgalmazó cégek a konszignációba kihelyezett eszközök utáni éves árbevételük egészével előfinanszírozzák az egészségügyi ellátókat. Az adóssághelyzet miatt egyre nehezebb jutnak hitelhez a cégek, különösen a kis- és közepes vállalkozások. A kórházakkal szembeni követelések kb. 30%-át már a faktorcégek sem fogadják be a magas rizikó miatt. A finanszírozási problémák miatt leállhat a fogyóanyagok, műtéti eszközök szállítása, valamint megszűnhet a gépek, berendezések karbantartása, javítása. A helyzet rövid bemutatása

Az Orvostechnikai Szövetség szakmai tanácskozása a kórházi adóssághelyzetről, június Forrás: Magyar Államkincstár

Az Orvostechnikai Szövetség szakmai tanácskozása a kórházi adóssághelyzetről, június Forrás: Magyar Államkincstár

Az Orvostechnikai Szövetség szakmai tanácskozása a kórházi adóssághelyzetről, június Megjegyzés: a március 31-i és a június 30-i adatok az Orvostechnikai Szövetség becslései.

Az Orvostechnikai Szövetség szakmai tanácskozása a kórházi adóssághelyzetről, június Forrás: Magyar Államkincstár

Az Orvostechnikai Szövetség szakmai tanácskozása a kórházi adóssághelyzetről, június Jogszabályi változások és kötelezettségek 1.Az Unió 2011/7/EU irányelve előírja, hogy azon kereskedelmi ügyletekben, amelyekben az adós egy hatóság, a fizetési határidő ne haladja meg a 30 naptári napot, de az egyik kivételt képező „egészségügyi szolgáltatást nyújtó közintézmények esetén se haladja meg a 60 napot”. 2.A január 1-jén hatályba lépett új közbeszerzési törvény (2011. évi CVIII. törvény) a közbeszerzési eljárások tekintetében már átültette a magyar jogba ezeket a fizetési határidőket (130. §). 3.A Polgári Törvénykönyv július 1-jétől teszi kötelezővé ezeket a fizetési határidőket. 4.Ezen jogszabályi változások miatt is szükség lenne arra, hogy a tényleges fizetési periódusok egyre inkább közeledjenek a jogszabályban leírtakhoz.

Az Orvostechnikai Szövetség szakmai tanácskozása a kórházi adóssághelyzetről, június Az Orvostechnikai Szövetség javaslatai az adóssághelyzet enyhítésére, megoldására 1.Az adósság egy részének évközi rendezése, az Egészségbiztosítási Alap terhére Figyelembe véve az E. Alap időarányos „maradványát”, lehetőség nyílik arra, hogy július 31-ig mintegy milliárd forint célzott forrást kapjanak az intézmények, amelyet meghatározott elvek szerint a szállítói tartozásaik kiegyenlítésére kellene fordítaniuk. A szükséges finanszírozási összeg nagy részét ugyanis tartalmazza az előirányzat, így ez a lépés nem igényel pluszforrást!

Az Orvostechnikai Szövetség szakmai tanácskozása a kórházi adóssághelyzetről, június Az Orvostechnikai Szövetség javaslatai az adóssághelyzet enyhítésére, megoldására 1.Az adósság egy részének évközi rendezése, az Egészségbiztosítási Alap terhére A többletforrás elosztása többféle elv alapján történhet: A fizetési határidő lejárta óta eltelt időszak hossza mint prioritás alapján, azaz a legrégebben keletkezett (leghosszabb ideje fennálló) tartozások kiegyenlítése történik először. A beszállítók követelésállománya volumenének súlyozása alapján történő tartozáskiegyenlítés. A követelésállománynak a cégek mérlegfőösszegéhez viszonyított aránya szerinti tartozáskiegyenlítés. Az előző pontokban leírtak valamilyenfajta kombinációja.

Az Orvostechnikai Szövetség szakmai tanácskozása a kórházi adóssághelyzetről, június Az Orvostechnikai Szövetség javaslatai az adóssághelyzet enyhítésére, megoldására 2.A HBCS és a TVK évközi korrekciója A 2. pontban leírtak mellett szükségesnek és megvalósíthatónak tartjuk a HBCS-pontértékek évközi, pl. augusztus 1-jétől történő emelését, valamint a TVK degressziós szintjének csökkentését, korrekcióját, szintén mihamarabbi bevezetéssel, mert ez csökkentené tartozások mértékét és az újratermelődésüket.

Az Orvostechnikai Szövetség szakmai tanácskozása a kórházi adóssághelyzetről, június Az Orvostechnikai Szövetség javaslatai az adóssághelyzet enyhítésére, megoldására 3.A beszállító cégek államháztartással szembeni kötelezettségeinek és kórházakkal szembeni követeléseinek összevezetése A év elején a pénzügyi illetve az egészségügyi kormányzatnak eljuttatott javaslatunk lényege azon pénzügyi- adózási konstrukció jogi alapjainak megteremtése, hogy a beszállító cégek adó- és járulékfizetési kötelezettségei és a kórházakkal szemben fennálló igazolt követelésállományuk összevezethetővé váljék, azaz hogy a követeléseik erejéig ne kelljen megfizetniük köztartozásaikat. Ezt lépésenként is be lehet vezetni, első körben például a központosított közbeszerzéseknél.

Az Orvostechnikai Szövetség szakmai tanácskozása a kórházi adóssághelyzetről, június 27. Köszönöm a figyelmet!